Connecta amb nosaltres

Portada

TornyClub, passió per la fusta

Publicat

on

Els dies 1, 2 i 3 de març el TornyClub celebrarà la primera trobada internacional de torneria i pirogravat al Centre Cívic El Sortidor

Penjolls d’alta artesania. Bolígrafs elegants. Baldufes multiformes. Trencaclosques a cavall del joc i l’art. Són només alguns dels diversos elements que es poden trobar al TornyClub, un dels pocs espais que queden a Catalunya que treballen la fusta amb les tècniques tradicionals de principis del segle XIX: la torneria i el pirogravat. “Ens apassiona veure un tros de fusta, tocar-lo, sentir la seva calidesa, és fantàstic”, expliquen Jordi Rimbau i Rosa Mª Vila, impulsors d’aquest “club social” —Prunera, 15— obert a tothom des de fa tres anys.

El TornyClub recupera el tractament de la fusta de principis del s. XIX. Firma: Ana Inés Fernández.

El TornyClub recupera el tractament de la fusta de principis del s. XIX. Fotos: Ana Inés Fernández.

El torn i el pirogravat són dos oficis en perill d’extinció. En aquest espai —obert les tardes de dilluns, dimarts i dimecres— es poden aprendre les nocions bàsiques d’aquestes tècniques amb classes d’iniciació que imparteixen tots dos. “Poques tardes són suficients per aprendre a controlar el torn i, un cop que en saps, tenir un objecte acabat es qüestió d’hores”, explica la Rosa, seduïda per la “sensació hipnòtica” de la peça girant al torn.  En canvi, explica en Jordi, “el pirogravat, que consisteix a dibuixar cremant la fusta, és més lent, sobretot si es vol fer un dibuix amb molt detall”. Cap d’ells dos s’hi guanya la vida. De fet, en Jordi és cuiner i la Rosa naturòpata, però el taller s’ha convertit en la bombolla de relaxació que necessiten.

torn i el pirogravat són dos oficis en perill d’extinció. Firma: Ana Inés Fernández.

El torn i el pirogravat són dos oficis en perill d’extinció. Foto: Ana Inés Fernández.

Grans multinacionals, amb la sueca Ikea al capdavant, han deixat en la marginalitat la fabricació artesanal i han influït en la forma de consumir de la societat. El valor afegit dels tallers, però, encara manté un cert ganxo comercial. Sense anar més lluny, TornyClub va de la mà del Taller de la Ninfa, l’espai en què es poden comprar les peces del Jordi i la Rosa. “De moment no vivim d’això, però en el futur voldríem treure’n algun benefici”, expliquen.

El torner de Mataró, Eduard Joanola, va ser el mestre d’aquests dos apassionats de la fusta que tenim al barri. Ara, volen tornar tot el que els va donar el seu mentor i, per fer-ho, compten amb el suport de la Coordinadora d’Entitats i l’Ajuntament. I és que els propers dies 1, 2, i 3 de març el TornyClub organitza la primera trobada internacional de torners a Barcelona, amb la participació d’altres especialistes. El centre Cívic el Sortidor acollirà la cita per convertir-se en una festa dels encenalls.

Jordi Molina
@molina_jordi

Portada

Mancebo posa punt i final a la temporada pujant al podi a Eivissa

Publicat

on

Per

@zona_sec / El barber del barri signa un magnífic any que tanca amb victòria a les Balears

El triatleta i barber del barri, Àngel Mancebo, ha abaixat la persiana de la temporada. Mancebo ho ha fet des del calaix més alt del podi de la mitja Ironman d’Eivissa, que va disputar el passat 23 d’octubre. Va guanyar en la seva categoria (55-59 anys), amb un temps de  5 hores, 42 minuts i 21 segons. Va destinar 44 minuts i 07 segons a nedar dos kilòmetres; 3 hores, un minut i 59 segons als 90 kilòmetres de bicicleta i l’últim circuit, el de la cursa a peu, 21 kilòmetres, que va necessitar 1 hora, 50 minuts i 10 segons.

whatsapp-image-2016-11-03-at-12-17-59

Àngel Mancebo al podi d’Eivissa, rebent el premi / Àngel Mancebo

“Va ser molt dur”, explica Mancebo i amplia el seu argument, “feia molta calor”. El triatleta precisa que “les corrents a l’aigua en el segment de natació; el trencacames en bicicleta, que no em va permetre agafar el ritme i els quatre ascensos al castell d’Eivissa corrent, van ser duríssims”. Tanmateix, el premi final, un cop creuada la meta, gairebé va fer oblidar tot aquest gran esforç.

Aquesta victòria posa la cirereta d’un gran any, que només s’ha vist tacada per la caiguda, mentre entrenava a l’estiu, que li va impedir optar a estar amb els millors del planeta. Ara, com diu, “toca mini-descans” i preparar la pròxima temporada.

Continua llegint

Portada

La Satalia necessita millores

Publicat

on

Per

@zona_sec / Fa uns dies des de ZONA SEC es va recollir la queixa en la que el CE APA Poble-sec havia manifestat l’estat de les instal·lacions de la Satalia. Curiosament, a finals del curs passat es van engegar una sèrie d’actuacions per a que de cara a l’arrencada de la temporada, la 2015-2016, estiguessin a punt. Tals com millores en l’enllumenat, l’espai d’infermeria, els vestuaris i la instal·lació de gespa al camp de futbol 7. Fonts del Districte Sants-Montjuïc asseguren que no tenen coneixement de cap reclamació, però sí admeten que des de fa cosa d’un any una part de la graderia està precintada per estar “en mal estat”. També reconeixen que els vestuaris més antics necessiten d’obres i que s’emmarquen en unes millores a l’equipament esportiu “que s’han d’anar fent”. Tanmateix, des del Districte no detallen quan es duran a terme.

20160909_111359

Una part de les grades en evident mal estat, sense precinte / Gerard Trives

 

Continua llegint

Portada

Mancebo, entre els millors de la seva categoria a l”Ironman’ de Mallorca

Publicat

on

Per

@4tito4 / L’il·lustre barber de Blai completa a les Illes Balears la cinquena competició d’aquest tipus.

El triatleta i barber del barri, Àngel Mancebo, va prendre part el passat 24 de setembre de l’Ironman de Mallorca. Mancebo va estar amb els millors de la seva categoria (55-59 anys) signant un temps total d’11 hores, 53 minuts i 35 segons. Va completar el segment de natació (quatre kilòmetres) en una hora, deu minuts i 22 segons; el de bicicleta (180 kilòmetres) en sis hores i 15 minuts i, per últim, la cursa a peu (20 kilòmetres) en quatre hores, 14 minuts i 40 segons. “A partir del kilòmetre 24 de la bici va començar a ploure. Va haver-hi una tempesta molt forta”, explica l’esportista i continua “això ho va fer més dur i perillós”. Tot i així reconeix que s’ho va passar “molt bé”. Mancebo afegeix així al seu currículum d’Ironmans la ciutat balear, que s’uneix a les de Barcelona (2012 i 2013) i Lanzarote (2012 i 2014).

En el seu calendari d’enguany resta una cita més: la mitja Ironman d’Eivissa, que s’organitza el pròxim 23 d’octubre. D’aquesta manera, posarà punt i final a un any en el que també ha participat a les mitges de Barcelona i Monegros (Aragó).

L’espina de Hawaii
Tot i signar un magnífic 2016 i evidenciar un enorme esperit de superació, té una assignatura pendent: l’Ironman de Hawaii, la competició reservada per als millors. “Només s’hi accedeix amb invitació”, remarca Mancebo i aquesta s’aconsegueix a Suècia, campionat que es va disputar a l’agost. Però tres mesos abans va caure de la bicicleta mentre entrenava i va frenar en sec la seva progressió, “em trobava molt fort”. Això el va deixar gairebé dos mesos parat, “massa si has de competir al límit”, determina. L’espina de l’arxipèlag del Pacífic s’ha quedat clavada, està valorant treure-se-la.

 

 

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2021 Zona Sec.