Setem Catalunya ha posat en marxa el projecte “Pam a Pam” per donar a conèixer els comerços de consum responsable i economia solidària de Barcelona, i facilitar-ne l’accés.
@Marta Tello / El consum responsable va obrint-se camí i la preocupació per una alimentació sana i per fomentar les cadenes comercials respectuoses amb els drets humans, la igualtat de gènere i l’equitat cada vegada arriben a més gent que busca una transformació social.
Per donar eines per a ser un consumidor conscient, Setem Catalunya ha posat en marxa el projecte “Pam a Pam”. Un mapa col·laboratiu (www.pamapam.org ) que mostra les botigues de Barcelona de consum responsable. De moment hi ha d’alimentació, roba i banca, però s’espera que el projecte avanci cap a d’altres sectors.
Un projecte col·lectiu
El mapa es construeix per mitjà de la participació ciutadana. Qualsevol persona pot posar en coneixement de Setem l’existència de botigues que considerin que poden formar part del projecte. Posteriorment, membres de l’equip de “Pam a Pam” valoren si l’establiment compleix amb els criteris establerts. Es tenen en compte aspectes com: cultiu ecològic, producció artesanal, mesures per minimitzar l’impacte mediambiental, forquilla salarial, equitat de gènere, integració social o gestió econòmica per mitjà d’una banca ètica.
Consum responsable al Poble-sec
Al Poble-sec ja en forma part de “Pam a Pam” la cooperativa de consum agroecològic, “El Carretó”. L’Enric EIejalde, membre de la cooperativa, creu que la proposta de Setem “és interessant per sumar sinèrgies” i va ser per aquest motiu, “col·laborar amb tothom que treballi dins del camp ecològic i de comerç just” que s’hi van sumar. Ben a prop del barri, a la Ronda de Sant Pau, trobem també inclosa al projecte “Ceres Naturals”, una botiga on es venen tota mena de productes ecològics i de proximitat, des d’alimentació, fins a productes de neteja.
El mapa permet descobrir que les botigues de consum responsable no són un fet residual a la ciutat i que és fàcil trobar-ne tant per a l’alimentació diària, com per vestir o fins i tot decorar o fer regals.
Productes ecològic a El Carretó/ Ana Inés Falcone
Membres de la cooperativa El Carretó preparant les cistelles dels socis/ Ana Inés Falcone