Connecta amb nosaltres

Portada

Del descrèdit del model econòmic actual a nous models de consum

Publicat

on

Les cooperatives agroecològiques i la venda de productes ecològics i de proximitat proliferen. Sense sortir del barri tenim dues cooperatives de consum ‘El Carretó’ i ‘La Seca’, que formen part de l’Ateneu Rebel i l’Ateneu La Base respectivament.

@Marta_Tello/ El sector passa per un bon moment i cada cop més gent s’apunta a fer la compra a aquests establiments, ja sigui per salut o perquè volen canviar el sistema agroeconòmic actual. Alhora s’ha posat de moda encarregar cistelles agroecològiques i s’han obert a la ciutat nous establiments de venda a granel, de proximitat, i de productes ecològics, amb una imatge molt actual i cuidada; i algunes cadenes de supermercats s’han apuntat al carro i comencen a promocionar els productes de proximitat.

EstherVivas

Esther Vivas en una foto d’arxiu/ Laura Roca

A ZONA SEC hem volgut conèixer com veu la situació l’Esther Vivas, periodista, sociòloga i activista especialitzada en moviments socials alternatius, sobirania alimentària i consum crític. Per a ella, la introducció dels productes de proximitat als supermercats és tan sols “capitalisme vestit de verd”, una nova tècnica de màrqueting que no transforma l’agroindustria. Tot i així veu positiu el canvi d’hàbits de consum, alhora que indica que el repte està en “passar a una pràctica que vagi a l’arrel del consum” i en aconseguir un canvi en les polítiques públiques. Creu que “més enllà dels canvis locals i de petita escala, calen canvis d’estructura” i per aconseguir-ho cal “molta pedagogia” i mobilitzar-se. Tot i així, pensa que “els escàndols agroalimentaris” que estem patint en els darrers temps estan aconseguint que la població es replantegi les formes de consum i “obren una oportunitat” per donar pas a nous models de consum i de relacions comercials. 

_________________________

Els dies 8 i 15 de febrer, l’Esther Vivas realitzarà la segona edició del curs “Qui decideix què mengem?” a l’Ateneu Rebel (carrer Fonthonrada, 32-34), en què analitzarà el model actual i mostrarà les alternatives existents.

El Carretó

Cooperativa agroecològica “El Carretó”/ Ana Inés Falcone

 

Portada

Mancebo posa punt i final a la temporada pujant al podi a Eivissa

Publicat

on

Per

@zona_sec / El barber del barri signa un magnífic any que tanca amb victòria a les Balears

El triatleta i barber del barri, Àngel Mancebo, ha abaixat la persiana de la temporada. Mancebo ho ha fet des del calaix més alt del podi de la mitja Ironman d’Eivissa, que va disputar el passat 23 d’octubre. Va guanyar en la seva categoria (55-59 anys), amb un temps de  5 hores, 42 minuts i 21 segons. Va destinar 44 minuts i 07 segons a nedar dos kilòmetres; 3 hores, un minut i 59 segons als 90 kilòmetres de bicicleta i l’últim circuit, el de la cursa a peu, 21 kilòmetres, que va necessitar 1 hora, 50 minuts i 10 segons.

whatsapp-image-2016-11-03-at-12-17-59

Àngel Mancebo al podi d’Eivissa, rebent el premi / Àngel Mancebo

“Va ser molt dur”, explica Mancebo i amplia el seu argument, “feia molta calor”. El triatleta precisa que “les corrents a l’aigua en el segment de natació; el trencacames en bicicleta, que no em va permetre agafar el ritme i els quatre ascensos al castell d’Eivissa corrent, van ser duríssims”. Tanmateix, el premi final, un cop creuada la meta, gairebé va fer oblidar tot aquest gran esforç.

Aquesta victòria posa la cirereta d’un gran any, que només s’ha vist tacada per la caiguda, mentre entrenava a l’estiu, que li va impedir optar a estar amb els millors del planeta. Ara, com diu, “toca mini-descans” i preparar la pròxima temporada.

Continua llegint

Portada

La Satalia necessita millores

Publicat

on

Per

@zona_sec / Fa uns dies des de ZONA SEC es va recollir la queixa en la que el CE APA Poble-sec havia manifestat l’estat de les instal·lacions de la Satalia. Curiosament, a finals del curs passat es van engegar una sèrie d’actuacions per a que de cara a l’arrencada de la temporada, la 2015-2016, estiguessin a punt. Tals com millores en l’enllumenat, l’espai d’infermeria, els vestuaris i la instal·lació de gespa al camp de futbol 7. Fonts del Districte Sants-Montjuïc asseguren que no tenen coneixement de cap reclamació, però sí admeten que des de fa cosa d’un any una part de la graderia està precintada per estar “en mal estat”. També reconeixen que els vestuaris més antics necessiten d’obres i que s’emmarquen en unes millores a l’equipament esportiu “que s’han d’anar fent”. Tanmateix, des del Districte no detallen quan es duran a terme.

20160909_111359

Una part de les grades en evident mal estat, sense precinte / Gerard Trives

 

Continua llegint

Portada

Mancebo, entre els millors de la seva categoria a l”Ironman’ de Mallorca

Publicat

on

Per

@4tito4 / L’il·lustre barber de Blai completa a les Illes Balears la cinquena competició d’aquest tipus.

El triatleta i barber del barri, Àngel Mancebo, va prendre part el passat 24 de setembre de l’Ironman de Mallorca. Mancebo va estar amb els millors de la seva categoria (55-59 anys) signant un temps total d’11 hores, 53 minuts i 35 segons. Va completar el segment de natació (quatre kilòmetres) en una hora, deu minuts i 22 segons; el de bicicleta (180 kilòmetres) en sis hores i 15 minuts i, per últim, la cursa a peu (20 kilòmetres) en quatre hores, 14 minuts i 40 segons. “A partir del kilòmetre 24 de la bici va començar a ploure. Va haver-hi una tempesta molt forta”, explica l’esportista i continua “això ho va fer més dur i perillós”. Tot i així reconeix que s’ho va passar “molt bé”. Mancebo afegeix així al seu currículum d’Ironmans la ciutat balear, que s’uneix a les de Barcelona (2012 i 2013) i Lanzarote (2012 i 2014).

En el seu calendari d’enguany resta una cita més: la mitja Ironman d’Eivissa, que s’organitza el pròxim 23 d’octubre. D’aquesta manera, posarà punt i final a un any en el que també ha participat a les mitges de Barcelona i Monegros (Aragó).

L’espina de Hawaii
Tot i signar un magnífic 2016 i evidenciar un enorme esperit de superació, té una assignatura pendent: l’Ironman de Hawaii, la competició reservada per als millors. “Només s’hi accedeix amb invitació”, remarca Mancebo i aquesta s’aconsegueix a Suècia, campionat que es va disputar a l’agost. Però tres mesos abans va caure de la bicicleta mentre entrenava i va frenar en sec la seva progressió, “em trobava molt fort”. Això el va deixar gairebé dos mesos parat, “massa si has de competir al límit”, determina. L’espina de l’arxipèlag del Pacífic s’ha quedat clavada, està valorant treure-se-la.

 

 

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2018 Zona Sec.