Connecta amb nosaltres

Societat

L’actriu del Poble-sec, Julieta Serrano, rep el premi Gaudí d’Honor en reconeixement a la seva trajectòria

Publicat

on

La intèrpret, de 81 anys i en actiu, va ressaltar els seus orígens al Poble-sec i es va endur una de les ovacions més sinceres de la gala

@zona_sec / “Era molt petita i ja somiava en ser actriu”, deia Julieta Serrano en el seu discurs d’agraïment després de rebre el premi Gaudí d’Honor-Miquel Porter. L’auditori del Barcelona Teatre Musical (BTM) feina silenci mentre l’actriu recordava els seus inicis en els teatres de barri, recordant el Poble-sec. Un barri que, des d’aquest estiu, la duu tatuada a la seva pell, amb una placa commemorativa al carrer a Nou de la Rambla, 139. Aquell dia de juliol, en plena Festa Major, l’actriu recordava el Poble-sec com el seu poble, “on vaig néixer i on vaig començar a aprendre un munt de coses essencials per la meva vida: l’amistat, la convivència, la solidaritat, l’agraïment i de l’amor”.

julieta_serrano

Julieta Serrano, en l’acte de col·locació de la placa en honor seu / Ana Inés Falcone

La VI edició dels premis Gaudí van servir, doncs, per reivindicar el recorregut d’una actriu amb essència de barri que ha traspassat fronteres sense perdre els orígens. La junta directiva de l’Acadèmia del Cinema Català l’ha volgut reconèixer pels cinquanta anys de carrera professional, amb una trajectòria teatral que ha passat per un bon nombre d’escenaris i amb una filmografia plena de treballs amb directors com Carlos Saura, José Luis Borau, Ventura Pons o Pedro Almodóvar. Abans, havien rebut el mateix guardó noms com Jaime Camino (2009), Josep Maria Forn (2010), Jordi Dauder (2011), Pere Portabella (2012) o la seva amiga Montserrat Carulla, a l’edició anterior.

“Seguirem compromesos amb la nostra professió que és expressió de vida”, acabava dient l’actriu davant d’una platea d’empeus que li va dedicar una de les ovacions de la gala. Amb aquest premi, que suposa sobretot el reconeixement dels seus companys, Serrano suma a les seves vitrines una col·lecció de guardons. Ha rebut dos premis Sant Jordi de Cinema per la feina a Mi querida señorita‘ i Entre tinieblas, la Medalla d’Or al Mèrit Artístic de l’Ajuntament de Barcelona o el premi de la Unión de Actores a la seva trajectòria, a més d’haver estat nominada als Goya per Mujeres al borde de un ataque de nervios, un dels diversos films de Pedro Almodóvar en què ha participat, a més de Pepi, Luci, Bom y otras chicas del montón, Entre tinieblas, Matado  i Átame. Altres títols inoblidables de la filmografia de Serrano són Tata mía, El amante bilingüe, Carícies o La moños, de Mireia Ros.

La seva última pel·lícula és a la cartellera, La última isla, on fa d’actriu protagonista, candidata als VI Premis Gaudí. Amb vuitanta anys, Serrano va estrenar el 22 de novembre El Malentendido a El Matadero de Madrid, text que protagonitza amb Cayetana Guillén Cuervo i amb el qual continua de gira pels teatres de l’estat espanyol.

Reportatge fotogràfic de l’acte commemoratiu a Julieta Serrano al Poble-sec, aquí.

Societat

Continua la investigació de les quatre violacions

Les víctimes descriuen l’agressor com un home jove, corpulent i amb una actitud agressiva

Publicat

on

Per

Els Mossos d’Esquadra continuen amb la investigació oberta per localitzar al responsable o responsables de les darreres violacions que s’han produït al Poble-sec. Fins a quatre dones han sigut víctimes en els darrers mesos d’un agressor que, segons l’han descrit, es tractaria d’un home jove corpulent i amb una actitud agressiva. Tot i que la majoria de vegades aquesta mena de successos es relacionen amb noies joves, entre les quatre víctimes hi ha una dona que supera els 70 anys.

Tot i que el cas segueix obert, s’ha de posar de relleu que l’activitat del violador s’ha frenat en les darrers setmanes. Els primers casos es van produir el 21 i el 24 d’octubre pel parc de la muntanya de Montjuïc. Més concretament, la primera en un punt proper al carrer de Palaudaries i la segona la van trobar alterada caminant pel carrer de Vila i Vilà (tot i que l’agressió es va produir a la falda de la muntanya).

Pel que fa a la tercera, aquesta va ser assaltada molt a prop del passeig de la Vinyeta el diumenge 25 de novembre i la quarta víctima es va produir el 4 de desembre al Parc del Mirador, tal com ha publicat El Periódico de Catalunya. Es dóna la paradoxa que totes quatre passejaven el gos, fet que ha generat cert temor a passejar per la zona en hores compromeses. Tot i això, des de fa setmanes els Mossos d’Esquadra han establert un dispositiu a la zona per detenir al depredador sexual.

Les dades de la xacra

Segons les dades oficials, només a la primera meitat del passat 2018 es va registrar un increment del 30% de les violacions i els abusos sexuals a Barcelona, en les que una de cada quatre dones hi havia una menor implicada. Ja l’any 2017 es van registrar dues agressions sexuals al dia i en el 48% dels casos denunciats, els homes tenien entre 17 i 33 anys. Encara que es cregui que la major part de les violacions succeeixen a l’espai públic, com les darreres quatre produïdes a Montjuïc, s’ha de posar de relleu que més de la meitat de les violacions es produeixen als domicilis.

Continua llegint

Societat

Les lluites del Sindicat de Barri

Han impulsat la campanya contra les dates obertes de desnonaments

Publicat

on

Són la resistència. Homes i dones que s’han anat organitzant per crear un espai de suport mutu, un lloc on reunir les lluites de totes les generacions i col·lectivitzar els problemes d’habitatge, de cures, de feina… Una comunitat, en definitiva, que vol fer visible totes les injustícies i situacions que estan invisibilitzades. El Sindicat de Barri (SdB) treballa amb diverses línies d’actuació, com la Xarxa d’Aliments que organitzen amb la complicitat d’alguns comerços del barri per ajudar als components del sindicat que tenen més dificultats econòmiques.

També hi ha un grup de dones, ja que bona part de les afectades són dones amb fills o amb persones que depenen d’elles. Moltes d’elles estan soles, no tenen papers i es troben en situacions de vulnerabilitat. Actualment, des del Sindicat també s’està iniciant un espai psicosocial “per abordar els processos emocionals que es deriven de tota violència que implica perdre la casa”, tal com explica la Silvia Abadía, membre del SdB.

La Cuineta del Poble-sec

El cas de la Cuineta del Poble-sec no deixa de ser un exemple paradigmàtic que il·lustra molt bé la realitat del barri pel que fa al petit comerç: un negoci familiar de cuina casolana està en perill perquè la nova propietària del local vol convertir l’edifici en pisos turístics i expulsar-ne a la família que hi treballa. “Hem estat fent molta pressió a la propietat però sembla que no vol moure fitxa. El contracte acaba a la primavera i nosaltres estem fent tota una campanya d’adhesions per visibilitzar aquest conflicte i aviat començarem a fer més pressió cap a la propietat”, diuen des del Sindicat.

La xacra dels desnonaments amb data oberta

Des de fa 4 mesos diversos grups d’habitatge de la ciutat, entre ells el SdB, impulsen la plataforma Prou desnonaments amb data oberta, que compta amb més de 200 entitats adherides. Els jutges, per evitar les concentracions de suport, donen als cossos policials dues setmanes de marge per poder actuar: “Això resulta en una indefensió de les veïnes i accentua molt més la situació d’inestabilitat” A més, els moviments solidaris d’habitatge ho tenen més difícil per actuar, ja que han d’estar durant 15 dies pendents de quan tindrà lloc el desnonament.

“Assenyalem directament a la jutgessa degana dels jutges d’instrucció de Barcelona que és qui està permetent aquesta pràctica il·legal, així com a tots els culpables d’això: bancs, fonts d’inversió, grans propietaris i també les institucions públiques”, indiquen des del Sdb.

Continua llegint

Societat

Canviar l’estil de vida dels ciutadans

Consum responsable als centres educatius

Publicat

on

La Xarxa Cooperasec i l’associació Som la Clau-Ecologia i Transició Urbana, han posat en marxa el projecte Compromís de Consum Responsable de les Escoles del Poble-Sec per contribuir a conscienciar els infants i adolescents respecte a les pràctiques i els valors del consum responsable i afavorir l’adopció dels hàbits de sostenibilitat per part de les comunitats. Han participat les escoles Mossèn Jacint Verdaguer, Tres Pins i l’institut XXV Olimpíada i s’ha treballat per donar a conèixer als més joves quins mitjans tenen, a la seva escola i el seu barri, per aconseguir un consum responsable.

Sensibilitzar els alumnes

El primer pas va consistir a explicar, amb material visual, la crisi ambiental, tractant temes com el canvi climàtic, el malbaratament alimentari i el mar de plàstic: “Primer els hem ensenyat fotos i després hem mirat quines són les solucions que es poden aplicar des de la nostra escala com a ciutadans. Tot es pot resumir en viure d’una altra manera, d’una forma menys materialista”, explica la Chiara Monterotti, tècnica del projecte. En una segona fase, els alumnes més grans han treballat per grups ideant estratègies per reduir el consum energètic, d’aigua, d’aliments i de material escolar.

Jornada de presentació

Les conclusions a les quals han arribat els alumnes que han participat en el projecte s’han recollit en uns informes i el 14 de desembre va tenir lloc una jornada al Centre Cívic El Sortidor, on 33 alumnes van explicar al públic les millores que volien aportar a les escoles. A més, els participants van fer uns dibuixos en relació al consum responsable i l’ecologia que estan exposats a la primera planta del centre cívic. “Hem comprovat que els més joves són molt sensibles a aquests temes i que entenen molt bé la situació límit que vivim”, diu la Chiara. El professor Xavier Benito, de l’escola Jacint Verdaguer, afegeix que els alumnes “s’ho han pres com una activitat molt interessant i han tingut molta iniciativa per participar-hi. Hem intentat fer propostes realistes i això els ha engrescat. Ara programarem els objectius perquè es comencin a aplicar a l’escola”. Amb tot, l’objectiu final del projecte passa per “motivar els ciutadans del futur a escollir, quan siguin adults, un canvi del seu estil de vida, on es posi la vida al centre de tot i es col·labori en lloc de competir”, diuen els impulsors del projecte.

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2018 Zona Sec.