Connecta amb nosaltres

Societat

Es compleixen 20 anys de sardanes al Poble-sec

Publicat

on

L’Associació d’Amics de la Sardana és el referent de la promoció i l’ensenyament de la dansa catalana al barri.

Elena Berlanga / La Biblioteca Francesc Boix va acollir el passat 28 de gener una xerrada dedicada als 20 anys d’història de l’Associació d’Amics de la Sardana per part del Centre de Recerca Històrica del Poble-sec (CERHISEC). Josep Cordero i Josep Guzmán van ser els encarregats de repassar els moments clau de l’associació des dels seus inicis.

Corria l’any 1992 i se celebrava al Poble-sec l’habitual Festa Major, una festa major sense sardanes. Aquesta va ser l’espurna que va provocar que alguns veïns del barri, com en Josep Cordero, membre fundador de l’associació, es decidissin a iniciar la recerca i fundar la primera associació sardanística del barri, que veuria la llum l’any següent, amb seu al carrer Blasco de Garay. La voluntat: ensenyar la gent a ballar sardanes. “La gent no s’hi posava a ballar perquè no en sabia”, ens explica Cordero.

sardana_amics

Una temporada més tard, el local els quedava petit i el Foment Excursionista de Barcelona va oferir-los de forma desinteressada la seva seu on poder assajar, que des de llavors comparteixen. Pel local han passat mestres de la sardana com Jaume Canals, professors de les colles Xaloc i Mare Nostrum o Josep Bartolí, l’actual professor i impulsor de l’assentament de la colla.

Una trajectòria a l’alça
La primera dansa en públic de la colla es va estrenar a la Festa Major del Poble-sec de 2005. Des d’aquella primera actuació, l’associació ha anat guanyant força i confiança fins al punt que avui dia són colla habitual de trobades sardanístiques d’arreu de Catalunya. A més, els Amics de la Sardana del Poble-sec compten amb dos temes propis, el primer compost pel mestre Josep Enric Peris l’any 2006 sota el títol Sardanes al Poble-sec; i el segon, estrenat l’any 2009 també durant la Festa Major anomenat Les Tres Xemeneies.

Amb tot, l’entitat s’ha consolidat com a grup humà, que ha estat el pal de paller del ressorgiment de la ballada de sardanes al barri. Ja és tradicional la Ballada de Sardanes per la Festa Major, així com la participació en tots els actes sardanístics que s’organitzen al Poble-sec, com ara les anomenades Sardanes a la Fresca, dos vespres del mes de juny a la plaça de Santa Madrona. Tothom qui vulgui aprendre a ballar sardanes té les portes del Foment Excursionista de Barcelona obertes cada dilluns de 19.30 a 21h.

 

Més informació: Josep Cordero 666 090 621
Foment Excursionista de Barcelona
Carrer de la Creu dels Molers, 6

Societat

Obre la residència del Poble-sec amb 240 llits per a malalts de Covid-19

La consellera Vergés anuncia l’adaptació d’altres espais per traslladar residents i així evitar el contagi de coronavirus

Publicat

on

Per

Vetllar per la salut dels més vulnerables. Aquest és l’objectiu del Govern de la Generalitat des del primer dia d’aquesta crisi sanitària provocada pel coronavirus. En aquest sentit, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat que aquesta setmana s’incorpora “una nova residència de gent gran a la ciutat de Barcelona amb una capacitat de 240 llits per a persones amb Covid-19”. Aquest espai ubicat al Poble-sec comptarà amb 141 habitacions distribuïdes en 8.000 metres quadrats. En un inici, s’obrirà amb 32 llits.

Vergés ha precisat que es tracta d’una “residència medicalitzada amb instal·lació d’oxigen en 66 llits” i que donarà capacitat de moviment a les residències d’on provenen les persones malaltes. De fet, ha explicat que s’adaptaran altres espais, com ara hotels, per aquelles persones que viuen en residències i que no estan malaltes de Covid-19 per poder-los aïllar de les residències de procedència perquè “són persones infectables” i evitar-ne, així, el contagi.

Per altra banda, aquests darrers dies el Departament de Salut ha augmentat el nombre de proves per detectar el coronavirus entre les persones que viuen en residències. “Estem augmentant les proves cada dia, fins ara ja són 10.434 les proves PCRs fetes”, ha informat Vergés. Per últim, la consellera Vergés ha reiterat la importància de quedar-se a casa per evitar el repunt de casos de coronavirus i ha recordat que els “laboratoris privats no haurien d’oferir tests de coronavirus ni a ajuntaments ni a empreses. Els tests han de passar pels protocols públics per a poder saber els resultats i millorar les estratègies per controlar aquesta epidèmia”, ha conclòs.

Continua llegint

Societat

Diari del coronavirus

Publicat

on

Per

Ja no em desperto amb els primers cotxes que circulen pel carrer. Ara, és el silenci que em desvetlla. Un silenci que m’arriba, m’embolcalla feixuc com un lladre que em visités de matinada i em deixés la seva targeta de presentació: soc aquí, com cada diumenge, cada dijous.

No compten els dies sinó els gestos. I les imatges agafen una importància poc habitual. Ara observo un vell amb més anys que jo córrer amb esforç i passes petites cap a la parada del bus. L’autobús l’esperarà. En aquests temps baixen del Tibidabo ànimes generoses i pugen de mar d’altres diabòliques.

A la nit el paisatge destacable són el guants de plàstic que campen damunt la vorera.

De nou a la cuina damunt la taula de marbre navega un cert desordre. El diari i el suplement, un bol amb escàs raim, una ceràmica que representa una gallina, unes tasses de cafè…

No tenim pressa per recollir el desori.

Ernest Millet Gómez

Continua llegint

Societat

Confinament (II)

Publicat

on

Per

El darrer model implementat de superilla va ser el del Poblenou, tot i que Gràcia en si ja és una superilla / Toni Hermoso Pulido

El bol curull de col-i-flor presideix la taula de marbre. I uns tomàquets per amanir, unes restes de raviolis que quedaren de l’àpat d’ahir. Encenem el llum, una bombeta que ens dóna escalfor lentament. I seiem a taula com si res no ens passés pel cap, com si avui fos un dia qualsevol: però passen massa coses a la ciutat.

El semàfor de davant de casa ha esdevingut decoratiu i ja ningú espera el permís per creuar el carrer. Potser cada cinc minuts baixa un cotxe pel carrer Balmes. Ha plogut bona part del dia. Una pluja mansa que l’escriptor Pla aplaudiria feliç, perquè era, segons que escrivia, l’aigua que calia per als camps. Busco un somriure, una paraula amable però em creuo amb poques persones que semblen que corrin cap al notari. Recullo l’última barra de pa al forn de santa Glòria. Des d’el primer dia de la crisi sanitària que m’atén la mateixa senyora. Té un aire d’absoluta normalitat, com si això del virus no anés amb ella.

Al vespre com a final de festa el nostre anònim veí ens regala Imagine i la veu de Lennon ressona per tota la plaça. S’aixequen braços i només ens falten les espelmes per arrodonir el final de la vetllada. Bé, hi tenim algunes llinternes que ens fan l’ullet. Comença a fosquejar i la ciutat semblarà més trista, com un dol immens que cau damunt nostre.

ERNEST MILLET

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2018 Zona Sec.