Els treballs s’han iniciat avui dilluns 5 de maig i no suposen noves afectacions al trànsit ja que es duen a terme dins dels trams actualment ocupats per les obres del col·lector de l’avinguda. Mentrestant, col·lectius veïnals i part del teixit associatiu prepara una reunió de cara l’11 de maig per mirar d’incidir en el projecte.
@zona_sec / L’Ajuntament de Barcelona, a través de BIMSA, comença aquesta setmana les obres de remodelació de l’avinguda Paral·lel de Barcelona que han de permetre revitalitzar aquesta via i que ha suposat importants crítiques per part del teixit veïnal. L’actuació, segons l’ajuntament, pretén millorar l’espai públic guanyant espai per als vianants, creant sis noves places a les actuals illetes costat Eixample i es traslladarà el carril per a bicicletes al centre de la via, amb la voluntat de guanyar seguretat viaria i millorar la convivència entre vianants i ciclistes.
El projecte també preveu una millora de la il·luminació i dels paviments i dóna continuïtat a l’obra que està en marxa per dotar l’avinguda i els barris veïns d’un nou col·lector. Les obres es faran per fases, set, i s’allargaran fins al març del 2015. La remodelació suposarà una inversió total de 9.499.804,39 (IVA inclòs). La primera fase, que comença ara, no té noves afectacions al trànsit. Consisteix en l’inici de l’obra civil de la mitjana verda del carril bici, que anirà pel mig de l’avinguda, en els trams actualment ocupats per les obres del col·lector de l’Avinguda Paral·lel. Així mateix es començaran els treballs de la placeta, situada al costat Eixample, dels carrers Compte Borrell-Andana, mantenint l’actual configuració de la zona d’obres i sense que hi hagi canvis en els sentits de circulació.
Imatge virtual de la placeta en forma de ‘Y’ que es vol projectar / Ajuntament BCN
Aquest 26 d’abril, tal i com va expplicar Zona Sec, diverses plataformes i associacions dels barris Poble-sec i Sant Antoni, farts d’una comissió de seguiment poc participativa, es reunien per avaluar l’impacte real de la remodelació envers els barris colindants. Un dels punts que va generar més consens entre el teixit veïnal és la poca credibilitat del procés participatiu que, segons Ajuntament i la FEM, ha caracteritzat el disseny del projecte.
El president de l’associació de veïns de Sant Antoni, Pep Sala, va lamentar el contingut excessivament tècnic de les reunions, “on els veïns hi vam deixar d’assistir perquè tot el que proposàvem no era tècnicament viable”. En la mateixa línia es va manifestar el president de l’associació cultural Teatre Talia Olpympia, Toni Oller, molt decebut amb la manca de permeabilitat del projecte. Més radicals es van mostrar des de l’Assemblea de Barri Poble-sec, que directament no van assistir mai a cap comissió de seguiment ja que, per ells, Ajuntament i FEM, van presentar des del principi un projecte tancat.
Veïns es manifesten en contra del Pla Paral·lel / J.Molina
Els treballs de la fase 1 que s’allargaran fins a finals de juny, també permetran començar, a partir del 20 de maig, els treballs de la placeta costat Eixample als carrers Entença-Tamarit i de la placeta que hi ha on es troben Tamarit i l’avinguda, a la vorera del Poble-sec.
Més espai pels vianants?
El projecte preveu la creació de sis placetes en els punts de trobada de l’avinguda Paral·lel amb els carrers de l’Eixample. Les intervencions previstes en aquestes cruïlles tenen per objectiu crear un espai que pugui ser pol d’activitats ciutadanes, escenaris per a activitats teatrals de carrer, o espais per terrasses de bars i restaurants. Aquestes actuacions tenen com a resultat l’augment de l’espai urbà destinat al vianant amb un 50% més de superfície.
Les cruïlles que es remodelaran i es convertirán en places són:
1. Entença-Tamarit
2. Rocafort-Manso
3. Calàbria-Parlament
4. Viladomat- Marqués del Campo Sagrado
5. Borrell-Aldana
6. Ronda Sant Pau
El projecte també contempla intervenir a la vorera sud del Paral·lel i peatonalitzar la majoria de les cruïlles en la trobada amb els carrers del Poble-sec, aconseguint la continuïtat de la vorera del Paral·lel. S’actuarà en el tram comprès entre el carrer Lleida i Ronda de Sant Pau.
Es preveu pavimentar a nivell (prioritat invertida) les trobades de la vorera sud del Paral·lel amb els carrers del Poble-sec que no formen part de la xarxa viària bàsica, a fi de conformar uns àmbits de cantonada, lliures de vehicles estacionats o parats, per a l’ús lúdic dels vianants. D’aquesta manera, a més, es minimitzen les interrupcions de la vorera del Paral·lel i permet el passeig a nivell al llarg de la vorera. Les voreres es pavimentaran amb panot.
Les cruïlles que es remodelen a nivell:
1. Vallhonrat
2. Ricart
3. Blasco de Garay
4. Margarit
Cruïlles que es remodelen mantenint el pas de vehicles deprimit:
1. Tamarit
2. Pintura viària de Tamarit-Lleida per a circulació autobusos.
Un nou enllumenat eficient i dotat de totes les noves tecnologies
La reforma del Paral·lel contempla també la renovació de l’enllumenat seguint els criteris del Pla Director d’Il·luminació, afavorint l’estalvi energètic i millorant la sensació de seguretat. Per aquesta via s’ha dissenyat una nova columna d’enllumenat versàtil, que preveu dos tipus d’il·luminació (la funcional i l’ornamental o escènica), a base de làmpades LED’s. Aquesta nova columna de 9 metres d’alçada i d’acer galvanitzat també actuarà com a suport d’elements de comunicació i de l’àmbit TIC i allotjarà nodes de cobertura wifi i sensors mediambientals entre d’altres serveis municipals.
Il·luminació funcional i ornamental
La il·luminació del vial i del carril bici es realitzarà mitjançant dues llumeneres de LEDs independents situades en el braç de 2.5m. Per a la il·luminació ornamental es preveu el disseny per a la futura instal·lació de projectors LED RGB que es col·locaran en la part superior de la columna. Per a la il·luminació escènica de les places es preveuen projectors LED RGB col·locats a la part superior de la columna.
Els projectors per a la il·luminació ornamental i escènica estaran comandats amb sistema que permet emetre una tonalitat variable de color i d’intensitat amb la possibilitat de controlar a distància i a temps real aquests elements. Aquest sistema es gestiona amb un software diferent de l’enllumenat funcional. Es poden comandar els projectors ornamentals per a que representin una escena amb llum dinàmica en dates significatives. A més es preveu la possibilitat d’instal·lar projectors d’imatges fixes sobre el paviment en determinades columnes.
Per a Repensar Poble-sec, una comissió de l’Assemblea de Barri de Poble-sec, és insostenible “des d’un punt de vista ètic i urbanístic” que es destinin prop de 2,8 milions d’euros en millorar l’enllumenat d’un eix que hauria de prioritzar altres aspectes, tenint en compte que travessa barris com el Raval, el Poble-sec o Sant Antoni, amb una renda familiar per sota de la mitjana de la ciutat. De fet, el 30% del pressupost total serà només per enllumenat.
Articles relacionats
Quin Pla Paral·lel volem?
Entrevista a Javier Fraga (Raons Públiques)
Reportatge: El Paral·lel de les persones que es rebel·len
Entrevista Elvira Vázquez (Fundació El Molino)