Connecta amb nosaltres

Portada

Període clau: de l’11 del 9 al 9 de l’11

Publicat

on

Entitats sobiranistes del Poble-sec destaquen el paper clau dels barris en el procés sobiranista i animen el Govern a desobeir el TC i garantir el dret a decidir

@molina_jordi / L’espectacular ‘V’ que va inundar Barcelona ha encetat un període polític i social clau: El que va des de la Diada (11-9-2014) fins al dia en què hi ha prevista la celebració de la consulta sobre la independència de Catalunya (9-11-2014). Prop de dos milions de persones van sortir al carrer per demanar poder votar el proper 9N, però l’Estat, de moment, segueix enrocat en la seva posició de sortida: La consulta és il·legal perquè la Constitució no la contempla.

Diada1

La mobilització per la Diada va aplegar milers de persones que van demanar votar el 9N / Jordi Molina

Els dies després de la massiva mobilització, diverses entitats del Poble-sec segueixen treballant per explicar a la resta de veïns la normalitat democràtica que hauria de suposar votar. Un exemple el tenim en els Castellers del Poble-sec —entitat independentista des de fa 2 anys— que mira de transmetre la naturalitat del sentiment independentista, “molt estigmatitzat fins fa poc”, segons ens explica un dels seus membres, Quim Pérez, que creu que Barcelona és clau en el procés, però que la paraula la tenen els barris: “és en la proximitat on es poden convèncer els indecisos”. En el mateix sentit s’expressa Jordi Redondo, d’Òmnium Sants-Montjuïc, que recorda que el procés sobiranista sorgeix “des de baix”, i posa l’exemple de l’onada de consultes populars, començant per la d’Arenys d’Amunt i acabant amb la de Barcelona, el 10 d’abril de 2011. Un altre exemple és el de Poble-sec per la independència (PSxI), que cada setmana instal·la paradetes informatives als carrers del barri per apropar-se als veïns. De fet, a Barcelona, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) s’organitza en assemblees territorials a cada barri o districte. “És molt important poder tenir un ‘tu a tu’ amb els veïns i, a més, molts de nosaltres pertanyem a altres associacions del barri i mirem d’obrir aquest tipus de debats”, explica Victor Acedo, secretari de l’entitat.

El teixit associatiu del Poble-sec, com passa en la resta del territori, no viu de manera homogènia aquest debat. Però sí que el gruix de les entitats del barri —entre elles el ZONA SEC— han signat un document de compromís amb la consulta del 9N. De fet, més de  3.000 entitats de tota mena han donat suport al Pacte Nacional pel Dret a Decidir, que suscita un ampli consens veïnal, social, sindical i cultural; més enllà de l’orientació del vot. En aquest punt és interessant destacar el comportament de plataformes que, sense ser essencialment sobiranistes, han hagut d’assumir algun paper, com la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec. “Nosaltres no ens posicionem ni a favor ni en contra de la independència, però donem suport al dret a decidir i a tots els processos participatius de la ciutadania, tal i com diuen els nostres estatuts”, explica el president Josep Guzmán.

Diada3

Votar el 9N, reivindicació de la Diada / Jordi Molina

Entre la legitimitat i la legalitat

Els intents per forçar una consulta acordada amb l’Estat han estat infructuosos. I, a jutjar per les declaracions dels representats del Govern espanyol, sembla poc probable que la Llei de Consultes se’n surti. La qüestió passa ara per fer la consulta malgrat els riscos que sigui al marge de la legalitat espanyola, tirar-la endavant en base a la legitimitat del carrer i del Parlament o, una tercera opció, convocar unes eleccions plebiscitàries.

“Tirar endavant el procés dins de la legalitat espanyola és impossible, en algun moment caldrà desobeir. I posats a fer-ho, el millor és amb una consulta”, explica el casteller Pérez. Per la seva part, Redondo creu que per damunt de les normatives i legislacions “hi ha els drets, les llibertats i el respecte cap els individus”, i anima a votar “digui el que digui el TC”. En la mateixa línia es pronuncia el secretari de PSxI, Víctor Acedo, que es pregunta: “A cas no és prou legítim que sis forces polítiques –el 80% del Parlament—signin un pacte, amb data i pregunta?”. En aquest context, el procés sobiranista entra en una de les fases que més incerteses i esperances genera. La meta, poder votar. El desig, que aquest procés inclusiu no es limiti a moure de lloc les fronteres, i que avanci cap a un model de societat més democràtic, transparent i just.

Els trams de la massiva V amb presència del Poble-sec

Els voluntari de Poble-sec per la Independència —assemblea territorial de l’ANC— van organitzar els trams 44 i 45 de la V, el dia de la Diada. Els castellers del Poble-sec, en canvi, van anar al tram 72, ja que enguany la ubicació de les colles s’ha dut a terme per l’ANC. Òmnium Sants-Montjuïc es va sumar al tram 35, on hi va haver una paradeta informativa al llarg de tot el dia. A més, les tres entitats, juntament amb la Coordinadora d’Entitats, van participar de l’ofrena floral de Plaça del Setge de 1714.

Continua llegint

Portada

Mancebo posa punt i final a la temporada pujant al podi a Eivissa

Publicat

on

Per

@zona_sec / El barber del barri signa un magnífic any que tanca amb victòria a les Balears

El triatleta i barber del barri, Àngel Mancebo, ha abaixat la persiana de la temporada. Mancebo ho ha fet des del calaix més alt del podi de la mitja Ironman d’Eivissa, que va disputar el passat 23 d’octubre. Va guanyar en la seva categoria (55-59 anys), amb un temps de  5 hores, 42 minuts i 21 segons. Va destinar 44 minuts i 07 segons a nedar dos kilòmetres; 3 hores, un minut i 59 segons als 90 kilòmetres de bicicleta i l’últim circuit, el de la cursa a peu, 21 kilòmetres, que va necessitar 1 hora, 50 minuts i 10 segons.

whatsapp-image-2016-11-03-at-12-17-59

Àngel Mancebo al podi d’Eivissa, rebent el premi / Àngel Mancebo

“Va ser molt dur”, explica Mancebo i amplia el seu argument, “feia molta calor”. El triatleta precisa que “les corrents a l’aigua en el segment de natació; el trencacames en bicicleta, que no em va permetre agafar el ritme i els quatre ascensos al castell d’Eivissa corrent, van ser duríssims”. Tanmateix, el premi final, un cop creuada la meta, gairebé va fer oblidar tot aquest gran esforç.

Aquesta victòria posa la cirereta d’un gran any, que només s’ha vist tacada per la caiguda, mentre entrenava a l’estiu, que li va impedir optar a estar amb els millors del planeta. Ara, com diu, “toca mini-descans” i preparar la pròxima temporada.

Continua llegint

Portada

La Satalia necessita millores

Publicat

on

Per

@zona_sec / Fa uns dies des de ZONA SEC es va recollir la queixa en la que el CE APA Poble-sec havia manifestat l’estat de les instal·lacions de la Satalia. Curiosament, a finals del curs passat es van engegar una sèrie d’actuacions per a que de cara a l’arrencada de la temporada, la 2015-2016, estiguessin a punt. Tals com millores en l’enllumenat, l’espai d’infermeria, els vestuaris i la instal·lació de gespa al camp de futbol 7. Fonts del Districte Sants-Montjuïc asseguren que no tenen coneixement de cap reclamació, però sí admeten que des de fa cosa d’un any una part de la graderia està precintada per estar “en mal estat”. També reconeixen que els vestuaris més antics necessiten d’obres i que s’emmarquen en unes millores a l’equipament esportiu “que s’han d’anar fent”. Tanmateix, des del Districte no detallen quan es duran a terme.

20160909_111359

Una part de les grades en evident mal estat, sense precinte / Gerard Trives

 

Continua llegint

Portada

Mancebo, entre els millors de la seva categoria a l”Ironman’ de Mallorca

Publicat

on

Per

@4tito4 / L’il·lustre barber de Blai completa a les Illes Balears la cinquena competició d’aquest tipus.

El triatleta i barber del barri, Àngel Mancebo, va prendre part el passat 24 de setembre de l’Ironman de Mallorca. Mancebo va estar amb els millors de la seva categoria (55-59 anys) signant un temps total d’11 hores, 53 minuts i 35 segons. Va completar el segment de natació (quatre kilòmetres) en una hora, deu minuts i 22 segons; el de bicicleta (180 kilòmetres) en sis hores i 15 minuts i, per últim, la cursa a peu (20 kilòmetres) en quatre hores, 14 minuts i 40 segons. “A partir del kilòmetre 24 de la bici va començar a ploure. Va haver-hi una tempesta molt forta”, explica l’esportista i continua “això ho va fer més dur i perillós”. Tot i així reconeix que s’ho va passar “molt bé”. Mancebo afegeix així al seu currículum d’Ironmans la ciutat balear, que s’uneix a les de Barcelona (2012 i 2013) i Lanzarote (2012 i 2014).

En el seu calendari d’enguany resta una cita més: la mitja Ironman d’Eivissa, que s’organitza el pròxim 23 d’octubre. D’aquesta manera, posarà punt i final a un any en el que també ha participat a les mitges de Barcelona i Monegros (Aragó).

L’espina de Hawaii
Tot i signar un magnífic 2016 i evidenciar un enorme esperit de superació, té una assignatura pendent: l’Ironman de Hawaii, la competició reservada per als millors. “Només s’hi accedeix amb invitació”, remarca Mancebo i aquesta s’aconsegueix a Suècia, campionat que es va disputar a l’agost. Però tres mesos abans va caure de la bicicleta mentre entrenava i va frenar en sec la seva progressió, “em trobava molt fort”. Això el va deixar gairebé dos mesos parat, “massa si has de competir al límit”, determina. L’espina de l’arxipèlag del Pacífic s’ha quedat clavada, està valorant treure-se-la.

 

 

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2018 Zona Sec.