Connecta amb nosaltres

Entitats

Montserrat Font, Professora de català al Pla d’Acollida Poble-sec: “S’han creat fortes amistats i un gran sentit de la solidaritat”

Publicat

on

@Marta_Tello/ Cada mes a Zona Sec alumnes dels cursos de català impartits pel Pla d’Acollida Poble-sec ens responen a preguntes sobre el barri i els seus interessos en la secció ‘En Català’. Aquest mes hem volgut parlar amb una de les professores, la Montserrat Font, abans que comencin de nou les classes.

CasalConcordia_Peq

Les classes de català es realitzen al Casal Concòrdia/Ana Inés Fernández

Quin paper juga el català en el procés d’acollida?
Un de molt important per a la integració i bona relació dels immigrants amb la gent d’aquí. Pensa en la bona impressió que et pot fer una persona que tingui un aspecte diferent de la gent pròpia del territori i que et parli en català, encara que només digui bon dia.

Quines són les principals motivacions dels alumnes per estudiar català?
Sobretot poder-se integrar millor. D’altra banda, com és notori, els empeny poder aconseguir els documents administratius que necessiten.

Quin és el perfil de l’alumnat?
La majoria són immigrants sense gaires recursos i amb un nivell d’estudis no gaire elevat. Gairebé tots són procedents de països de llengües no romàniques, i llatinoamericans, amb dificultats perquè són molt monolingües.

Què els resulta més fàcil aprendre?
Normalment, les primeres frases d’aproximació, que se les aprenen de seguida. També el lèxic, que sempre és la part més fàcil d’una llengua.

I el més difícil?
Per als d’altres llengües més allunyades, aconseguir fer bé l’estructura de la frase. Tampoc els resulten fàcils els verbs, els pronoms, alguns sons…

Com a professora, quines dificultats et trobes i quins elements han facilitat les classes? 
Si comencen pels elements que faciliten les classes, hem de mencionar sobretot la bona harmonia que hi ha entre ells. S’han creat fortes amistats i un gran sentit de la solidaritat. És molt important la bona acollida del professorat i tenir paciència de no voler aconseguir impossibles. Pel que fa a les dificultats, em permeto mencionar la poca disponibilitat del Consorci, en aquest cas. D’altra banda, aniria molt bé poder tenir més recursos econòmics per poder donar-los més materials, ja que la seva disponibilitat monetària és molt escassa. Tenir un llibre els centraria molt més.

Als alumnes, què els agrada més del idioma?
Els agrada molt aprendre cançons, a través de les quals aprenen de tot i pregunten de tot. I a banda del que és la llengua pròpiament, els agrada molt tot el que està relacionat amb la cultura popular i la història.

Alguna anècdota durant les classes?
Doncs, per exemple, una de les coses que fem és preparar molt bé una cançó per poder-la oferir com a comiat al representant de l’Ajuntament que ve a informar-los de tràmits administratius. Sempre se’n va molt content.

 

Entitats

El fil invisible: Un amor enverinat

Publicat

on

Núria Beltran / La pel·lícula ha tingut sis nominacions als Oscars

Aquest darrer film de Paul Thomas Anderson s’allunya dels seus últims treballs (Junun o Puro vicio) mostrant-se més contingut i amb un resultat més equilibrat. Amb sis nominacions als Oscars, incloses millor pel·lícula, millor director i millor actor protagonista, Anderson ens presenta una obra pausada i reflexiva. Reynolds Woodcock (Daniel Day-Lewis) és un prestigiós sastre en el Londres dels anys cinquanta que juntament amb la seva germana Cyril (Lesley Manville) regenten un negoci de moda en la seva luxosa mansió. Woodcock és la firma que vesteix a la reialesa europea, a artistes i en general a les dones de l’alta societat.

Daniel Day-Lewis fa una gran interpretació en aquesta pel·lícula

Daniel Day-Lewis fa una gran interpretació en aquesta pel·lícula

Reynolds te una relació amb les dones molt poc convencional, les escull, les utilitza com a models i quan se’n cansa és la seva germana qui les acomiada per sempre. Però apareix a la seva vida una jove cambrera anomenada Alma (Vicky Krieps) de qui s’enamora i a qui converteix en la seva musa i amant. Tot sembla idílic, però Alma amb la seva indòmita personalitat pertorba les seves obsessives rutines. Daniel Day-Lewis ha afirmat que aquesta és la seva última participació cinematogràfica, si fós així s’acomiada amb una interpretació magistral d’un personatge que s’amaga sota l’aperença d’un geni dèspota i torturat. Les interpretacions femenines són també fantàstiques i totalment rellevants per al desenvolupament de la història.

L’ambientació musical de Jonny Greenwood és també excel·lent. El fil invisible té un aspecte classicista però és en realitat moderna, hi ha romanticisme però en una atmosfera claustrofòbica i un xic terrorífica. És un bonic conte ple de rivets foscos que ens deixa fascinats.

Continua llegint

Entitats

El Teatro de los Sentidos evita el seu tancament

Publicat

on

Anna Pruna /  S’ha finançat amb una campanya de crowfunding

L’equip del Teatro de los Sentidos, amb el dramaturg colombià Enrique Vargas al capdavant, està d’enhorabona. Celebren que, gràcies a una campanya de micro-mecenatge, es podran salvar del tancament. A començaments de gener, el col·lectiu demanava ajuda “als seus amics i còmplices” per poder continuar la seva activitat. Per fer-ho, necessiten adequar l’espai amb obres de millora tècniques i de condicionament del teatre. Els seguidors del teatre del Polvorí han respost a la crida i en total s’han recaptat més de 26.000 euros provinents de 150 contribuïdors.

Un dels espectacles de la companyia

Un dels espectacles de la companyia

‘El Hilo de Ariadna’

Amb el finançament obtingut, la companyia vol “consolidar un equip humà d’organització i coordinació que gestioni l’activitat del teatre de forma regular”, tal com ells mateixos expliquen. A més, s’iniciarà un període de programació estable amb 12 funcions de l’espectacle El Hilo de Ariadna, amb la que el Teatro de los Sentidos s’ha donat a conèixer arreu del món. Els promotors del teatre han expressat la seva gratitud i han assegurat que continuaran “investigant, creant i formant”. Aquest espai, creat fa 25 anys, promou també la realització de diversos tallers d’expressió corporal i de llenguatge sensorial i compta amb 21 alumnes inscrits en el Postgrau de Llenguatge sensorial i poètica del joc, en col·laboració amb la Universitat de Girona. Des de ZONA SEC celebrem també aquesta petita victòria i li desitgem una llarga i pròspera vida al Teatro de los Sentidos.

 

 

 

Continua llegint

Entitats

Spaguetti- Western al Poble-sec

Publicat

on

Anna Pruna / Les projeccions es faran a diversos ‘saloons’

No solo leones és el nom d’un festival al Poble-sec dedicat exclusivament al gènere cinematogràfic Spaguetti- Western. Enguany celebra la seva III edició i ho fa amb una programació itinerant, amb projeccions a quatre espais del barri convertits en saloons  per a l’ocasió. Es tracta del Jam Circus (Margarit, 44), un local del carrer de les Pedreres (número 30, 1a planta), Nook (Nou de la Rambla, 143) i Porta Roja (Tapioles, 63).no solo leones

Més que pel·lícules

El festival comença el diumenge 11 de febrer i acaba el diumenge 25 de febrer i, entre les projeccions, es troben alguns clàssics com Il mercenario i també films dels últims temps, com Django. Els impulsors del festival expliquen que en aquesta edició volen posar especial atenció a “la relació entre el Western i l’estètica psicodèlica, perquè cap art va poder escapar d’aquesta influència durant les dècades dels 60 i 70”. Totes les pel·lícules estaran introduïdes per Bammel Fangmeies i Cosimo Tacinelli, cinèfils del Poble-sec. Els espais que participen en el festival també oferiran beguda i cada esdeveniment inclourà sorpreses en forma de convidats, tràilers, menjar, cartells originals, etcètera, per tal que cada nit “sigui alguna cosa més que anar a veure una pel·lícula”, avancen els impulsors de No solo leones.

L’accés als recintes és a través de taquilla inversa, amb una consumició mínima obligatòria.

Properes projeccions:

Domingo 18/02 Saloon Pedreres Blindman Italia 1971; De Ferdinando Baldi; Música: Stelvio Cipriani 105 min. VOSE

Jueves 22/02 Saloon Nook Prega il morto, ammazza il vivo (Reza al muerto y mata al vivo) Italia 1971; De Giuseppe Vari; Música: Mario Migliardi 90 min. VO Italiana Subt. Portugués

Viernes 23/02 Saloon Nook Il mercenario (Salario para matar) Italia/España 1968; De Sergio Corbucci; Música: Ennio Morricone, Bruno Nicolai; 111 min. VO Inglesa SE

Sabado 24/02 Saloon Nook Se sei vivo, spara! (Django Kill… If You Live, Shoot! / Oro maldito) Italia/España 1968; De Giulio Questi; Música: Ivan Vandor 117 min.VO Italiana SE

Domingo 25/02 Saloon Porta Roja Keoma Italia 1976; De Enzo G. Castellari; Musica: Guido y Maurizio De Angelis; 101 min Version inglesa SE

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2020 Zona Sec.