Connecta amb nosaltres

Societat

L’Ajuntament aprova inicialment el Pla d’Usos, però Som Paral·lel presentarà al·legacions

Publicat

on

Sectors del veïnat veuen “decebedor” el pla, especialment la normativa de terrasses a l’eix Blai-Blesa, que permet col·locar més taules de les actuals

@zona_sec / L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat, de forma inicial, un Pla d’Usos per al Poble-sec. El text sorgeix després del procés participatiu sol·licitat per entitats del barri –com la Unió de Veïns del Poble-sec, la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec, l’Associació de Comerciants del Poble-sec i Paral·lel, la Plataforma Som Paral·lel, l’Assemblea del Barri del Poble-sec, Raons Públiques, i Alerta Poble-sec–, que ha comptat amb tres sessions, una de les quals va ser la de presentació. La regulació preveu suspendre la concessió de llicències a allotjaments turístics -hotels, apartaments i pensions- i establiments que realitzin activitats musicals, esportives, de restauració o culturals. Com era d’esperar, però, la normativa no inclou l’avinguda del Paral·lel, que tindrà segons l’Ajuntament una normativa específica.

El regidor del districte de Sants-Montjuïc, Jordi Martí, ha afirmat que “la suspensió de llicències és una reclamació unànime del barri”, i ha qualificat el nou Pla d’Usos de “restrictiu”. La normativa divideix el barri en diferents zones en funció de l’amplada dels carrers i del nombre d’establiments de cada espai. Martí ha assegurat que el Pla d’Usos s’ha treballat amb entitats veïnals que han format un grup impulsor de la normativa -ell no ha participat en cap de les sessions- on es van recollir més de 100 propostes. Ara, la normativa entra en una fase d’exposició de 90 dies, en els quals es podran realitzar al·legacions.

Blai_ok_web

El text limita a 37 les llicències per situar taules al carrer, actualment hi ha 34

El consistori ha aprovat inicialment l’ordenació singular de terrasses dels carrers Blai i Blesa, que limita a 37 les llicències per situar taules al carrer -actualment hi ha 34-. L’ordenació també estableix la mitjanit com a límit de tancament de les terrasses, no a les 23h com es demana des del veïnat, i obliga a situar-les al centre del carrer, alliberant les façanes. “En cap moment hem volgut donar la culpa a les terrasses, són una activitat important i donen vida al barri”, ha explicat Martí.

La Plataforma Som Paral·lel, que agrupa una trentena d’entitats, farà esmenes a la normativa, i ha fet una valoració crítica de l’aprovació. “Valorem positivament que el Pla hagi inclòs els hotels, que era una petició veïnal central”, ha explicat Marc Serra, tot i que ara demanem “valentia” perquè el text definitiu que s’aprovi en el ple -on serà necessari el suport d’algun grup de l’oposició- per mantenir aquest veto als nous hotels, considera un dels portaveus de Som Paral·lel.

Les ofertes low cost per captar l'atenció del turista és la primera fase de gentrificació / Fotos: J.Molina

Les ofertes low cost per captar l’atenció del turista és la primera fase de gentrificació / Fotos: J.Molina

Sobre les ordenances de Blai i Blesa, on s’hi podran projectar més terrasses de les que hi ha ara per ara, la plataforma ho troba “molt decebedor”: “Mentre ens tenien entretinguts amb el procés participatiu del Pla d’Usos, ens han colat una ordenació de terrasses acordada només entre Ajuntament i comerciants, que augmentarà el nombre de taules en una via tan saturada com el carrer Blai”. La plataforma demana incloure el Paral·lel en el Pla d’Usos i en l’ordenació de terrasses del Poble-sec, o bé redactar plans específics a molt curt termini, perquè el veto de llicències no generi “un efecte crida cap a l’avinguda “.

Continua llegint

Societat

Comença la campanya de recollida d’aliments i joguines

Publicat

on

Del 14 de novembre al 15 de desembre tindrà lloc, un any més, la campanya Nadal Solidari al Poble-sec. Durant tot un mes, es recolliran aliments bàsics, productes d’higiene personal i material escolar nou per a les persones més desfavorides. Hi ha diversos punts de recapte, com les parròquies, la Biblioteca Francesc Boix, Bona Voluntat en Acció i la Bibliomusicineteca, entre altres. A més, del 16 al 30 de desembre, els Reis Solidaris recolliran jocs, joguines i material escolar nous als mateixos punts de recapte. L’objectiu de la campanya és superar les bones xifres de l’any passat, quan es van aconseguir 1.275 kgs de menjar, productes d’higiene, material escolar i regals de reis per a més de 296 infants del barri.

Torna la Marató de TV3

Com també és habitual, algunes entitats del barri promouen activitats per recaptar diners per a la Marató de TV3, que enguany se centra en les malalties minoritàries. La Penya Blaugrana Les Tres Xemeneies organitza un partit de futbol entre l’APA Poble Sec i la Penya Blaugrana, i després un dinar a la Casa del Mar, a més de sortejos i bingos per recollir diners. Els Amics de la Plaça de Santa Madrona i les Parròquies del Poble-sec també preparen activitats que aviat donaran a conèixer a través de la web de la Coordinadora d’Entitats. L’any passat es van recaptar 3.250 euros per a la Marató entre totes les activitats solidàries organitzades al barri.

Continua llegint

Societat

Nit al ras per visibilitzar la problemàtica de les persones sense llar

A mitjanit, qui ho vulgui podrà quedar-se a dormir a la intempèrie per donar suport a la causa

Publicat

on

Amb la voluntat de sensibilitzar la població sobre què significa viure al carrer, Arrels organitza Intempèrie, una marató d’espectacles i experiències que tindrà lloc el dissabte 23 de novembre a la plaça de Margarida Xirgu a partir de les 16 h i fins l’endemà quan surti el sol. Aquest acte pretén posar sobre la taula la situació de les 1.200 persones que viuen al carrer a Barcelona i la “invisibilitat i vulneració de drets que pateixen”, diuen des de la fundació. L’objectiu de la trobada també passa per compartir un espai lúdic i de reflexió per a persones de totes les edats on intercanviar punts de vista amb persones que saben què suposa viure al carrer. Amb les col·laboracions i donacions es vol garantir una llar a 200 persones amb les quals treballa Arrels.

15 hores a la Intempèrie

Durant la trobada, hi haurà lloc per a la reflexió amb l’exposició fotogràfica La poètica del mirall, de Juan Lemus; la mostra Vides inacabades i Antígona, un espai de reflexió interactiu. Però també hi haurà lloc per a la música, amb actuacions d’Itaca Band, The Penguins i Cesck Freixas, entre altres. A més, hi haurà actuacions teatrals com l’espectacle Tou com un peluix de Martademarte&Cia; diverses propostes de microteatre; contacontes i tallers infantils per als més petits. A mitjanit, qui ho vulgui podrà quedar-se a dormir a la intempèrie per donar suport a la causa.

Una situació alarmant

Les dades parlen per elles mateixes: durant els darrers 12 mesos han mort 54 persones que vivien o havien viscut al carrer. Els més joves tenien només 31 anys. Tal com indiquen des d’Arrels, la mitjana d’edat de les persones que han mort era de 56 anys, 26 menys que la resta de la població de Barcelona.

Més info i reserva d’entrades a: www.intemperie.org

Continua llegint

Societat

Més que Cures fa un any i busca noves sòcies

Participaran en la segona Fira d’Economia Social del barri

Publicat

on

Fa un any es va constituir Més que Cures en el si de la xarxa Cooperasec, que treballa per a la promoció de l’economia social i solidària al Poble-sec. Es tracta d’una associació de dones expertes en la cura i el benestar de les persones i ofereixen serveis de neteja de la llar, cangurs, acompanyament a persones grans i dependents i altres serveis domèstics. El projecte va néixer després d’haver fet un estudi de diversos sectors econòmics al barri, en el qual es va detectar que l’àmbit de les cures era un sector precaritzat i ple de necessitats.

Obertes a noves sòcies

Al moment de constituir-se, Més que Cures estava format per 10 sòcies fundadores que van començar el projecte des de zero: “Vam reflexionar juntes sobre el nostre projecte i els seus valors, vam començar a donar-nos a conèixer i a participar en espais i debats”, expliquen. Actualment, són 7 sòcies i busquen noves persones que vulguin associar-se: “És un projecte d’autogestió col·lectiva obert a persones de l’àmbit del treball de la llar i del treball familiar (cuidadores), que podran treballar i gestionar-se la seva pròpia feina”, diuen des de l’entitat. A més dels serveis que ja ofereixen actualment, estan desenvolupant noves ofertes com ara la neteja ecològica i espais de cures a infants per a les entitats.

El projecte està molt enxarxat, treballen amb altres cooperatives i col·lectius afins, com la xarxa comunitària del barri. En el marc de la segona Fira d’Economia Social del Poble-sec, que tindrà lloc el 5 d’octubre a la plaça del Sortidor, organitzen un debat i crearan un espai de trobada per a totes les iniciatives que tenen coses en comú amb Més que Cures, com Sindillar, Mujeres Pa’lante o Baixem al Carrer.

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2018 Zona Sec.