Connecta amb nosaltres

Societat

“El que no podem fer dins de l’Arnau, ho fem fora”

Publicat

on

La plataforma Salvem l’Arnau desconfia de les promeses dels partits polítics i reivindica, en una jornada d’art i lluita, la necessitat de conservar de l’edifici

@molina_jordi / Què fa el pallasso Miquelet un matí estival de diumenge davant del teatre Arnau? Fer riure a les criatures? Fer envermellir el públic que convida a l’escenari amb números de mim? Sí, però molt més que això. El pallasso Miquelet, de l’escola de l’enyorat pallasso Toto, fa el mateix que la resta d’artistes que van desfilar el passat 17 de maig per la plaça Raquel Meller: exigir la recuperació del teatre Arnau amb una arma molt poderosa: l’art.

portada_1 (2)

El pallasso Miquelet, en acció davant del teatre Arnau / J.M.

El grup de jazz La Voice Band, o companyies independents de teatre, com Prostíbulo Poético, van sumar-se a la crida de Salvem l’Arnau en una jornada festiva en què es va llegir un manifest per la recuperació de l’edifici. “El que no podem fer dins l’Arnau, ho farem fora”, va advertir Toni Oller, un dels impulsors de la iniciativa. “El primer és salvar l’edifici, que no caigui a terra, i que l’Ajuntament assumeixi cost de la reparació”, afegia en declaracions a aquesta revista l’historiador Enric H. March, portaveu de la plataforma, en un acte que també va servir per recollir signatures en suport de la rehabilitació del vell cabaret.

Un cop assolit “l’objectiu bàsic” de salvar l’edifici, serà el torn del contingut que hauria de tenir el teatre i de com hauria de ser la seva gestió. Pel que fa al primer tema hi ha un ampli consens en què hauria de ser un espai a cavall de la memòria i l’art. Un temple museístic de la història del Paral·lel i alhora un tub d’escapament per a les companyies amateurs. Pel que fa la gestió, el debat encara està a l’aire: “Un model que ens agrada és el de Can Batlló”, explica Thais Bonilla, de Som Paral·lel –integrada dins el grup promotor de Salvem l’Arnau— que veu la recuperació de l’antic teatre com la punta de llança d’una lluita més ambiciosa: fer de l’avinguda del Paral·lel un eix per als veïns, amb memòria i espai públic, i on es limiti la proliferació de la iniciativa privada i el turisme. “Recuperar l’Arnau és salvar un tros del Paral·lel que defensem”.

En un debat electoral recent, organitzat per aquest mitjà conjuntament amb la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec, les set formacions polítiques es van comprometre verbalment a mantenir l’edifici i ha projectar-hi, tal i com demana la plataforma veïnal, un Museu de les Arts escèniques. Caldrà veure ara si, amb el nou consistori en procés de consolidació, aquestes paraules acaben en un calaix –tal i com ha passat en els darrers mandats— o si, efectivament, s’obre un bri d’esperança pel futur de l’Arnau. Sigui com sigui, la persistència de la mobilització ciutadana serà clau.

Arnau_interior (3)

La jornada festiva a la plaça Raquell Meller va servir, també, per recollir signatures de suport / J.M.

Properes cites: 13 juny i 19 juliol

El proper 13 de juny, Salvem l’Arnau organitza una xerrada en forma d’homenatge a la cupletitsta Raquel Meller a Cotxeres Borrell (20:30). Un mes més tard, el 19 de juliol, i coincidint amb la Festa Major del Raval, es preveu un acte reivindicatiu a la plaça que du el nom de l’artista, just davant l’Arnau. De fet, està en curs una iniciativa en per pintar el mur de contenció de color groc que hi ha davant l’Arnau, un element que suporta la façana. La voluntat de plataforma ciutadana és que la decoració evoqui a la memòria popular del Paral·lel.

Societat

L’octubre concentra més positius per Covid-19 que tota la primera onada

Després del primer avís que va donar al setembre, el virus passa a infectar fins a 621 poblesequins en només un mes

Publicat

on

Ni al març, ni a l’abril, ni al maig. De fet, ni tots tres mesos junts van acumular tants casos de Covid-19 al Poble-sec com els registrats aquest darrer mes d’octubre. Si bé en aquella primera onada es van notificar 207 positius PCR al barri, en el darrer mes la xifra s’ha enfilat fins al 621 infectats, segons les dades del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. Això sí, també s’ha de tenir en compte que aleshores no es feien tantes proves com es practiquen actualment, fet que va comportar que molts casos quedessin fora de les llistes oficials.

Tot i això, la virulència amb què la pandèmia ha afectat al Poble-sec a l’octubre és contrastable amb només analitzar les dades de la resta de barris de Barcelona. El nucli urbà de la falda de Montjuïc és el quart més perjudicat en nombres absoluts, només per darrere del Raval (1128), Sant Andreu (635) i Sant Antoni (630). La tendència dels darrers dies, però, ha denotat que el nombre de casos ja ha començat a anar a la baixa. Mentre que al Districte de Sants-Monjtuïc la malaltia va assolir el seu pic la setmana del 19 al 25 d’octubre (749 nous positius), la darrera setmana que va finalitzar amb Tots Sants la corba va començar a ser doblegada (670).

Els adults, els més perjudicats

A diferència de la primera onada vírica on les més afligides van ser les persones de la tercera edat, ara són els adults els qui registren més infeccions. Fins a 296 veïns entre 35 i 64 anys han donat positiu a les proves PCR, seguits dels joves entre 15 i 34 anys (171 casos). Una altra dada que esdevé preocupant és el creixement sostingut de casos entre els majors de 65 anys (71 positius), tot i que els infants menors de 14 anys els superen (83).

Són els contagis entre aquest darrer col·lectiu generacional els que han provocat que diversos centres educatius veiessin alterats els seus programes lectius. A l’hora de tancar aquesta edició hi havia confiades dues classes de l’Escola Poble-sec, dues més dels Maristes Anna Ravell, tres de l’Aspace, una de l’Institut Consell de Cent i una altra de l’Escola Bosc de Montjuïc. La pitjor part de la darrera setmana, però, se l’ha emportat l’Escola Mossèn Jacint Verdaguer, amb cinc grups confinats, segons les dades del Departament d’Educació.

Incidència a la baixa

Que octubre hagi sigut un mes duríssim en nombres absoluts no significa que novembre hagi de ser igual o pitjor. Com ja s’ha esmentat, les darreres dades apunten al fet que la incidència del virus entre el veïnat ha començat a anar a la baixa, fet que es pot radiografiar amb l’índex de reproducció del virus (Rt): per cada 100 ciutadans que viuen al nord del Poble-sec, se n’infecten 94 més, mentre que per cada centenar que viu a la zona del sud es contagien només 71 noves persones. Unes dades que, en cas de seguir així, permetran rebaixar la incidència del coronavirus, la qual a l’octubre es va situar en 1.515 infectats per cada 100.000 habitants al conjunt del barri.

Continua llegint

Societat

El menjar no es llença!

SomlaClau proposa un sopar d’aprofitament diferent

Publicat

on

L’aprofitament alimentari és el contrari del malbaratament alimentari; permet recuperar un aliment que aparentment no està perfecte i, per tant, no es pot vendre, però que encara es pot utilitzar per elaborar un àpat. Alguns dels aliments que es poden aprofitar són les fruites madures o el pa del dia anterior. A Catalunya una tercera part dels aliments que es produeixen es llencen i, d’aquests, un 40% es llencen a les llars per una mala gestió de compres i aliments.

Amb l’objectiu d’impulsar una cultura de l’aprofitament alimentari, l’any passat SomlaClau va organitzar un sopar d’aprofitament a la plaça del Sortidor on van participar unes 70 persones voluntàries, 30 comerços alimentaris de proximitat i 160 persones, que van gaudir dels menús elaborats amb menjar recuperat de forma comunitària i col·laborativa.

Arran d’aquesta activitat va néixer el grup Las Espigadoras, en el qual unes 40 famílies s’autoorganitzen per recollir el menjar que algunes botigues llençarien pel seu aspecte, però que encara es pot aprofitar. A través d’un grup de WhatsApp s’organitzen i comparteixen receptes d’aprofitament i altres informacions sobre sobirania alimentària.

Accions durant tot l’any

Aquest any, es volia repetir l’experiència, però per l’emergència sanitària no va poder ser. No obstant això, s’han buscat els camins per realitzar, durant tot l’any, accions per generar una nova cultura de la sobirania alimentaria i de l’aprofitament alimentari, en col·laboració amb la xarxa CooperaSec i el Centre Cívic El Sortidor. S’han fet podcasts, articles, xerrades i tallers presencials.

Enguany, el grup motor del projecte ha decidit que, tot i que no es podrà repetir l’experiència d’un esdeveniment multitudinari, es faran accions de divulgació diferents per generar sensibilització i empoderament respecte a l’aprofitament alimentari. Algunes accions són virtuals i el diumenge 22 de novembre està previst fer una distribució de menús elaborats amb menjar recuperat. Des de SomlaClau necessiten persones voluntàries per espigolar els aliments, cuinar i distribuir els menús. També conviden a tothom a publicar, a través de les xarxes socials, les fotos del menjar que la gent ha pogut aprofitar, receptes o altres suggeriments amb l’etiqueta #cuinemelcanvi.

Per poder participar en el sopar d’aprofitament, us podeu posar en contacte amb les organitzadores a través de: info@somlaclau.org.

Continua llegint

Societat

La Fundació Sant Pere Claver rep la Creu de Sant Jordi

Publicat

on

Per

En reconeixement als més de 70 anys d’implicació en la cura i acompanyament de les persones més vulnerables i en risc d’exclusió social, Sant Pere Claver–Fundació Sanitària ha estat reconeguda pel Govern de la Generalitat amb la Creu de Sant Jordi. En el comunicat que ha fet la Generalitat, s’ha posat de manifest que “les seves aportacions en el camp de la salut mental són rellevants com a model psicoterapèutic i per l’ús de la perspectiva biopsicosocial”. Carles Descalzi, gerent de Sant Pere Claver, remarca que “és una distinció al present a la nostra trajectòria històrica i un nou estímul per encarar el futur, a fi de seguir millorant i ampliant els serveis a les persones que atenem i el seus familiars”. Enguany s’ha reconegut amb aquest guardó un total de 30 personalitats i 15 entitats.

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2020 Zona Sec.