Connecta amb nosaltres

Societat

Open camp: Benvinguts al futur!

Publicat

on

@pruna_ana / El 1992 l’anella olímpica de Barcelona acollia uns jocs olímpics que van suposar un abans i un després per a la ciutat. Gairebé 25 anys més tard, en aquest mateix espai  format per 32 hectàrees, s’obren les portes d’un projecte ambiciós que ha volgut aprofitar la infraestructura i equipaments esportius ja existents a Montjuïc per crear el primer parc temàtic dedicat als esports: “No hem construït de nou ni hem destrossat més la muntanya. Hem aprofitat les instal·lacions que ja hi eren i l’espai que fins ara estava tancat i barrat”, explica Paco Medina, el director general del projecte.

Com acostuma a passar quan ens trobem davant de projectes d’aquesta magnitud, la iniciativa compta amb nombrosos defensors, que consideren que l’Open Camp significarà una oportunitat única per aprofitar un espai emblemàtic i que, a més, potenciarà econòmicament els barris del districte de Sants Montjuïc. Però tampoc falten els detractors que veuen alguns perills en la privatització d’aquesta zona de la muntanya de Montjuïc. La plataforma veïnal Som Paral·lel al·lega que “les instal·lacions de la zona s’haurien d’aprofitar per fer-ne un ús comunitari enlloc de privat” i creuen que la muntanya “ofereix moltes més possibilitats més enllà d’un parc temàtic”.

Una de les experiències més aclamades / Open Camp

Una de les experiències més aclamades / Open Camp

Barcelona, la ciutat idònia

Feia 5 anys que els seus promotors estaven gestant el projecte i havien recorregut mig món abans de decidir-se per la capital catalana. “L’esport és el major entreteniment del món i Open Camp ha despertat l’interès de moltes ciutats. Però el millor lloc on podíem instal·lar-lo era a Barcelona”, diu Paco Medina. L’anell olímpic de la ciutat està molt ben conservat i la zona de l’estadi actualment només acollia esdeveniments puntuals (aquest any dos concerts de Coldplay i l’espectacle de vehicles Monster Jam), que d’ara endavant no s’eliminen sinó que conviuran amb les activitats d’Open Camp.

El parc, que obrirà les seves portes el proper 16 de juny, oferirà als seus visitants l’oportunitat d’experimentar en primera persona diverses atraccions esportives i convertir-se durant una estona en els seus ídols. Tot a través de la més moderna tecnologia: hi haurà pantalles per tot arreu i els participants podran registrar i comparar els seus resultats a través d’una aplicació de mòbil. Cada atracció es podrà gaudir durant un minut, el minut de glòria, però Medina assegura que “l’experiència serà totalment individualitzada” i que “es podrà repetir tants cops com es desitgi”. Les activitats es trobaran a l’Estadi Olímpic i també a la pista de hoquei, el camp de beisbol i la torre Calatrava. Els promotors també volen incloure el Palau Sant Jordi i les instal·lacions de l’INEFC a partir de l’any que ve.

Benefici o perjudici per a Montjuïc?

Open Camp no tancarà Montjuïc. Medina insisteix en que es tractarà d’un “parc temàtic obert” i que “els espais púbics ho seguiran sent”, obrint fins i tot espais de la zona que fins al moment eren inaccessibles. Els visitants pagaran una entrada –els preus oscil·len entre els 17 i els 28 euros– i obtindran una polsera magnètica per poder entrar a les diferents instal·lacions, que es trobaran dins i fora del recinte esportiu. Els organitzadors del projecte esperen arribar, el primer any, als 1.4 milions de visitants durant els 230 dies a l’any que el parc romandrà obert: de dilluns a diumenge els mesos d’estiu i de divendres a diumenge durant la resta de l’any. Un horari que, per a Som Paral·lel, confirma que es tracta “d’un procés de museïtzació de la muntanya que pretén encara explotar el model de turisme cultural del espectacle, un model que la mateixa ciutat demana aturar, repensar i reflexionar entre diverses veus”, diuen. De la seva banda, els organitzadors asseguren que es tracta d’un projecte que generarà impacte al districte des del primer dia: “Tot el que adquirim ho comprem a la zona” i afegeixen que volen “mantenir una interacció continua amb el teixit associatiu del barri”. Davant d’aquesta darrera afirmació, Som Paral·lel explica que encara ningú ha contactat amb ells i posen en dubte que realment existeixi aquesta voluntat d’interacció.

La pista de bàsquet d'Open Camp / Open Camp

La pista de bàsquet d’Open Camp / Open Camp

El projecte, que no compta amb cap subvenció pública, farà una inversió inicial d’uns 20 milions d’euros en millores, sistemes, personal o publicitat i preveu facturar 23 milions el primer any. Per assimilar les despeses, ha permès entrar a diversos socis però el Gabinet Gaudí, propietat del director del parc Paco Medina, es manté com a soci majoritari amb el 52% de les participacions. El parc compta també amb una important font d’ingressos com són els restaurants que hi haurà a la zona i les botigues d’esport i complements tecnològics. Pel que fa a la creació de treball, Open Camp ha contractat fins al moment a 505 persones, repartides entre les oficines i el parc de manera directa. Els 270 treballadors del parc, que han estat seleccionats a través de Barcelona Activa, són majoritàriament joves entre 18 i 29 anys que fins ara estaven sense ocupació.

Jaume Collboni amb el director del parc i els seus treballadors / Open Camp

Jaume Collboni amb el director del parc i els seus treballadors / Open Camp

Les experiències més espectaculars

A Open camp es podran trobar al voltant de 36 disciplines diferents, a més dels museus i les exposicions relacionades amb el món dels esports. Una de les atraccions més aclamades és Open 360, el simulador d’entrenament de futbol més avançat del moment, format per una màquina que llança pilotes i el jugador les ha de xutar a porteries i punts que apareixen virtualment al seu voltant. O l’Open Goool, on els participants poden posar-se a la pell dels periodistes esportius narrant en un minut algun dels millors gols de la història del futbol. També cal destacar l’Open Football, que recrea les accions d’un partit de futbol real amb so i ambient personalitzat, així com l’Open Basket, Hockey o Baseball, entre moltes altres atraccions. Una d’elles (Open Chair) està dedicada a l’esport paralímpic i consisteix en la recreació d’una carrera de 60 metres en cadira de rodes. A més de tot això, el visitant podrà triar altres experiències, com una revisió mèdica o un massatge esportiu. Un altre dels plats forts serà la festa de cloenda, que se celebrarà amb tots els honors cada vespre a l’Estadi.

Societat

Castellers del Poble-sec: 25 anys a la poblesequina

Publicat

on

Per

Els Castellers del Poble-sec fan 25 anys. El 25 de juliol de 1999 es van presentar oficialment com a colla. I la celebració que preparen estarà a l’alçada d’aquesta efemèride. Per això la temporada 2024 arriba carregada d’actuacions especials, col·laboracions amb altres entitats del barri i activitats i projectes singulars.

Només a tall d’exemple, la gran Diada del 25è aniversari (juliol) es farà al pati d’armes del Castell de Montjuïc. A l’octubre la colla actuarà en un marc tant excepcional com la sala oval del MNAC, justament l’edifici icònic que apareix a l’escut de la colla. També preparen un pilar subterrani, un documental, una gran festa de celebració o un cap de setmana de cultura popular al Poble-sec, entre d’altres. Tots els detalls del programa d’actes es presentaran en roda de premsa el dissabte 23 de març a les 12 hores al Centre Cívic El Sortidor (plaça del Sortidor 12, Barcelona).

“A la pobleseqina!”, el lema dels 25 anys 

Els bandarres han estat sempre una colla singular, amb un tarannà propi. El mateix malnom, bandarres, n’és una bona mostra. Creada per persones amb poc o cap coneixement casteller, des dels inicis han estat irreverents i originals. El calendari eròtic (2011) o l’escultura audiovisiual Castelloscopi (Premi Ciutat de Barcelona 2015) en són un exemple.

A més, com a entitat sempre ha mostrat una clara vocació social, treballant des de i per al barri. En aquest sentit destaquen la cessió del local social a diverses entitats durant la pandèmia o programes per la integració de persones nouvingudes com Tots Som Una Colla, amb més d’una dècada de trajectòria.

I a l’hora de fer castells també tenen un estil característic. Amb construccions tremoladisses però que resisteixen, capaços de defensar castells impossibles, s’han guanyat la fama de lluitadors.

Per tot això el lema dels 25 anys és ‘‘A la poblesequina!’’, que vol subratllar l’estil propi de la colla en tots els àmbits. Un lema escollit per àmplia majoria en una votació dels membres de la colla aquest passat febrer. Però la celebració tindrà lema i tindrà logotip, també obert a concurs. A la roda de premsa del 23 de març també s’anunciarà la imatge guanyadora. Salut i Castells!

PRESENTACIÓ DE 25 ANYS A LA POBLSEQUINA:

ON:  Centre Cívic El Sortidor, Plaça del Sortidor 12, Barcelona

QUAN:  Dissabte 23 de març, 12 h

CONTACTE:  cps@castellersdelpoblesec.cat

Preguem confirmació d’assistència. En cas d’interès en la informació, imatges o àudios de l’acte o de la colla podeu contactar amb nosaltres.

Continua llegint

Societat

L’Escola Poble-sec: un far de benestar i cultura per als alumnes

Amb una filosofia centrada en el benestar dels alumnes i una dedicació a l’aprenentatge holístic, l’escola Poble-sec ha esdevingut un far per a l’educació inclusiva i la promoció de la cultura

Publicat

on

L’Escola Poble-sec (passeig de l’Exposició, 1) té en la seva biblioteca un dels espais més emblemàtics. “Definiríem l’escola com acollidora, centrada en el benestar dels alumnes i oberta al barri”, comenta l’Elisabet Egea, directora del centre i una de les figures claus de l’equip educatiu. L’Escola Poble-sec destaca per la seva singularitat, amb característiques distintives com la seva biblioteca, que és més que un simple recull de llibres: és un espai de descobriment i imaginació. Amb més de 17.000 llibres catalogats, aquest és el cor de l’escola, on els alumnes se submergeixen per fomentar les seves competències i la passió per la lectura. A més, una comissió prepara cistelles de llibres temàtics, alineats amb els temes que es treballen a les aules. “Tenim una gran sort de disposar d’una comissió que ens prepara cistelles de llibres, tots ells temàtics respecte dels aspectes que es treballen a l’aula a cada moment”, comenta Egea.

Reconeixement i compromís amb la comunitat

La visita de les conselleres d’Educació i Cultura el darrer 4 de desembre va ser un moment clau per a l’escola. Es va reconèixer la importància de la campanya que promouen “Fas 6 anys, tria un llibre”, que té com a objectius que els infants descobreixin les llibreries amb un adult, i que aprenguin a donar valor a la lectura. Aquesta interacció no només va reforçar el compromís de l’escola amb l’educació, sinó que també va inspirar la comunitat a seguir endavant amb iniciatives que enriqueixen el teixit social i cultural.

Visibilitzar l’art i la música a través del Festival d’Hivern

La gestió del Festival d’Hivern a la sala Paral·lel 62 va ser un esdeveniment que va unir l’escola i la comunitat en una celebració de l’art i la música. Aquesta iniciativa va destacar el protagonisme de l’expressió artística i musical com a part integral de l’experiència educativa. “La primera vegada que es va fer el festival va anar bé, però aquest any ha estat millor, ja que han vingut els pares dels alumnes, la banda de pop de l’escola Consell de Cent i vam gaudir de la música emblemàtica que ens ofereix la Cecilia Bellorín. El festival és un dia dedicat a les criatures. Tot el que fem és per a ells i la seva felicitat”, valora l’Elisabet.

Promoció del benestar mental i prevenció de conflictes

El centre està compromès amb el benestar emocional dels seus alumnes. Mitjançant eines com el mindfulness i programes per contribuir a la resolució de conflictes, l’escola crea un entorn segur i inclusiu on els estudiants poden aprendre i créixer. Els resultats d’aquestes iniciatives són evidents, ja que contribueixen a millorar l’estat emocional dels alumnes i els ofereix mecanismes per gestionar l’angoixa i l’estrès. “Nosaltres volem treballar amb la resolució de conflictes des d’un punt de vista de prevenció. La convivència és molt bona, no hi ha problemes, i si hi ha, el 90% d’ells se solucionen amb la intervenció dels pares”, expressa Egea mentre aborda també la rellevància que ha tingut el mindfulness, una tècnica cada cop més recomanada pels experts en salut mental.

Innovació i creativitat: nous projectes i un gran futur

Mirant cap al futur, l’Escola Poble-sec continua impulsant la innovació i creativitat a través de programes i actes educatius inspiradors. Des de projectes artístics fins a iniciatives que promouen la consciència global, busquen donar vida a l’aprenentatge de manera significativa i estimulant. “Treballem amb projectes de manera transversal, que ens ajuden a millorar dia darrer dia. Durant el segon trimestre, aquests sempre són artístics. Enguany el projecte és musical. Cada cicle ha escollit un tema, i a partir d’aquí treballem. Els més petits, de 3 a 5 anys, estan amb el gresol cultural, gràcies al suport de la Fundació Joan Miró, ja que exploren la cultura a través dels ulls de Miró. Els alumnes del cicle inicial, treballen tots els països dels nens que hi són a la classe. Per exemple, cada setmana ve un familiar d’un alumne i ens explica la cultura del seu país. Respecte els del cicle mitjà, ells s’han enfocat en la rumba, amb l’ajut de Carabutsí, una associació sense ànim de lucre que té com a objectiu fundacional la dinamització, difusió i preservació de la cultura de la comunitat gitana resident a Catalunya. Amb el suport d’aquesta entitat, els alumnes han conegut més a fons el barri, la seva història i els artistes que hi ha al Poble-sec. Els alumnes de 4rt de primària, a més, han relacionat aquest aspecte amb l’Olimpíada de Barcelona; així doncs fan la gresolada olímpica. Finalment, els més grans, estan fent el projecte enfocat al jazz. Treballen el seu origen, moviment migratori, història…”, conclou amb gran orgull la directora del centre.

Amb una dedicació inquebrantable amb la seva missió educativa, l’Escola Poble-sec continua sent un far d’esperança i inspiració per a la comunitat local i més enllà. El compromís amb l’excel·lència acadèmica i el benestar dels seus estudiants és un testimoni del poder transformador de l’educació quan es basa en valors de comprensió, col·laboració i empatia.

Continua llegint

Societat

Neix l’associació Coordinadora Pro Museu del Transport de Barcelona

L’entitat vol que el Palau de Comunicacions i Transports de Montjuïc aculli una exposició permanent de vehicles col·lectius històrics

Publicat

on

Gairebé un segle després de la inauguració de l’Exposició Internacional de Barcelona del 1929, un grup d’amants del transport s’ha constituït en l’associació Coordinadora Pro Museu del Transport de Barcelona perquè el Palau de Comunicacions i Transports (el pavelló 1), pugui tornar a exercir les seves funcions originals. És a dir, que sigui un espai per allotjar tota mena de tramvies, trens i autobusos que han circulat per Barcelona i que avui dia resten en estat de pseudo-abandonament.

El col·lectiu, que s’ha presentat oficialment a la societat a l’Espai Bombers del carrer de Lleida, fa anys que participa en els grups de treball al voltant del projecte de transformació de Montjuïc. Ara bé, segons han denunciat reiteradament, en cap moment del procés participatiu Repensem la Fira se’ls va prestar cap atenció. Un fet que mai han acabat d’entendre, ja que l’únic que volen és que Barcelona, com la resta de capitals europees, compti amb un museu on preservar el llegat dels transports públics locals.

Una entitat amb actors històrics

L’entitat, majoritàriament, està conformada per persones que anys enrere ja integraven el Consell Assessor del Patrimoni Històric que Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) organitzava de forma periòdica. Unes trobades, però, que de poca cosa van servir, ja que la companyia mai es va prestar a mantenir i exhibir els vehicles retirats de la circulació diària. “Som una conseqüència no desitjada de la seva mala praxi; estem fent una feina que hauria de fer TMB”, ha sostingut en la roda de premsa de la presentació l’activista Manuel Marina. Tal com ha relatat Marina, ell mateix ja ha obert converses tant amb Bombers de Barcelona, que custodia vehicles històrics a la Vall d’Hebron, com amb FCC, que compta amb un petit museu privat de vehicles de la neteja antics. En tots dos casos, ha relatat, estarien disposats a cedir material a un futur museu. “Fa gairebé 50 anys que Barcelona és un referent del transport públic i resulta que no tenim res que ho recordi”, ha asseverat. La idea en general seria exposar en un espai interactiu tota una col·lecció que aplegaria des de transports en superfície, com tramvies, troleibusos i autobusos, fins a ferroviaris, com vehicles històrics del metro o marítims.

A la cerca de la “voluntat política”

Malgrat l’impuls a la iniciativa que ha fet Marina, la nova entitat seria impossible d’explicar sense tenir en compte la trajectòria del seu primer president, Joan Termes. Aquest electricista jubilat de 82 anys és un referent en el món del transport públic a Barcelona i el principal impulsor de trobar un espai d’exhibició. “Tothom ens ha dit que els agrada la idea; ara l’objectiu és buscar el suport de la ciutadania”, ha exposat. En aquest sentit, però, és conscient que necessiten la complicitat de l’Ajuntament i dels seus regidors. Fonts municipals exposen que reben positivament la iniciativa però consideren que és difícil trobar un espai i que l’encàrrec s’ha d’entomar des d’instàncies supramunicipals. És a dir, de la mà de la Generalitat i de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Malgrat tot, des de la nova entitat recorden a les administracions que aquest museu pot ser fins i tot una oportunitat formativa per a la ciutadania. Sota el seu parer, podria servir per obrir una línia de formació professional vinculada a la restauració de vehicles històrics.

Un espai ideal

En opinió de l’arquitecte i membre fundador de l’entitat, Joaquim Borràs, els 16.000 metres quadrats del pavelló 1 de Montjuïc són ideals per allotjar un projecte que presentaria una gran connectivitat per fer-hi visites: “Estaria ubicat en un punt de fàcil accés per a tothom, i a la muntanya de Montjuïc, que és una muntanya museística, i que n’hi hagi un més és important”, ha sintetitzat.

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2024