Connecta amb nosaltres

Societat

L’ocupació reobre el debat de la manca d’espais

Publicat

on

@4tito4 / La Base pretén fer una doble denúncia amb l’acció, la falta de llocs per als projectes del barri i recuperar la muntanya de Montjuïc.

Els passats dies 11 i 12 de juny hi havia organitzades unes jornades d’aprenentatge viu al Poble-sec, a càrrec de l’Associació Babàlia, Grup de coMaternitat i Criança Compartida (un projecte integrat dins L’Ateneu Cooperatiu La Base), per tal de posar en comú experiències en aquest àmbit. En el marc d’aquesta activitat es va ocupar l’antiga seu de l’Institut Botànic de Barcelona, que es troba a la cruïlla entre el passeig Jean Forestier i l’avinguda dels Montanyans a Montjuïc. Un edifici de titularitat municipal en desús des de fa més de deu anys. La Base defensa que no és només un espai per a Babàlia, “volem començar a recuperar la muntanya de Montjuïc per a la gent del barri” i asseguren que va més enllà d’una simple ocupació que tingui només un únic destinatari.

El seu propòsit és aixecar un projecte “integrador i intergeneracional”. Emular el que s’ha fet a Can Batlló, on l’Ajuntament de Barcelona ha fet una cessió de l’espai al veïnat. La regidora del Districte de Sants-Montjuïc, Laura Pérez, indica que aquest immoble “no és l’espai. No està en condicions per fer-hi activitats i així ho van comprovar quan hi van entrar”. Pérez subratlla la importància de la filosofia de Babàlia, “les mesures del govern ja treballen en aquesta línea”, és per això que diu que ja hi ha integrat “un discurs” i apel·la a la “via del diàleg, que sempre està oberta”.

Cerca d’espais

Pérez considera que l’antiga seu de l’Institut Botànic no es pot “cedir” i prossegueix que “s’està treballant per fer una proposta concreta”. Així es mantenen negociacions entre el consistori i la plataforma per tal de “trobar alternatives” que es puguin presentar en la propera reunió que hauria de celebrar-se abans de l’agost, apunta Pérez. En aquest sentit, La Base critica que l’oferta sigui això, “una alternativa per poder-hi fer el projecte de criança compartida” i aquesta no és només la idea. S’insisteix que aquest edifici municipal és l’escollit. Per ara s’hi han celebrat tres assemblees i jornades de neteja, a més hi ha “un estudi exhaustiu encarregat a un grup d’arquitectes per avaluar-ne l’estat”. El Districte, per la seva banda, segueix buscant un espai “en condicions òptimes” per agrupar aquest sector de la criança compartida.

La festa i la diversió van marcar les jornades reivindicatives / La Base

La festa i la diversió van marcar les jornades reivindicatives / La Base

Les maneres de reivindicar

La demanda d’aquest col·lectiu posa en evidència la falta de llocs per a les entitats del barri que intenten desenvolupar una activitat. Això, a més de limitar el creixement del teixit associatiu, frena les aspiracions de les actuals i que tenen una llarga tradició. Una mostra són els Diables, un referent no només al Poble-sec sino també a la ciutat. Des de fa temps reclamen una seu social, concretament duen una dècada rere aquest objectiu. “Les nostres vies de protesta són continuar amb el diàleg i fent pressió. No ocuparem”, precisa el president de la colla, Roger Tres. En aquest sentit, també es pronuncia el portaveu de la Unió d’Associacions de Veïns del Poble-sec, Sergi Gàzquez, “el problema és el com. Hi ha uns mètodes” i expressa el seu malestar per optar per aquesta via per part dels membres de Babàlia, “no s’ha fet com toca”. Recorda que també hi ha d’altres entitats en aquesta situació i s’adeqüen a uns paràmetres.

L’Ateneu Cooperatiu La Base assenyala que volen generar “un procés obert per programar les activitats a realitzar” i tot i signar l’autoria de l’acció, la seva finalitat és el “bé comú”. Tanmateix, justifiquen aquesta manera de protestar, perquè “els ritmes institucionals” no van en la mateixa línea que el grau d’importància de les necessitats.

La regidora del Districte admet la problemàtica del barri en la falta d’espais. Els Diables, per exemple, reparteixen la seva activitat entre el Centre Cívic El Sortidor i el Centre Albareda. “No podem seguir creixent”, lamenta el seu president i equipara l’entitat com “una companyia de teatre” que va carregant tot el material, a més pel fet de no tenir seu social les reunions es fan en “bars i això no dóna una bona imatge”. Tres diu que l’anterior regidor, Jordi Martí, els va proposar un espai fix a l’Albareda, però va arribar el canvi a l’Ajuntament i el relleu de Martí, Jaume Asens, “no el vam veure mai” i afegeix “hem seguit parlant amb els tècnics del Districte, que són els mateixos i ens continuen dient el de sempre”. Espera que amb l’arribada de Laura Pérez al despatx de Creu Coberta s’obri una nova etapa d’esperança, igual que per a la gent de Babàlia.

Societat

Una xarxa de suport per a joves vulnerables

Punt de Referència és una associació sense ànim de lucre que ofereix acompanyament a joves extutelats a través de programes de mentoria

Publicat

on

El jovent tutelat i extutelat són nois i noies que han viscut part de la seva infància o adolescència en un centre de menors a causa de la pèrdua de lligams familiars. El primer que cal remarcar és que un menor d’edat pot estar sota tutela per motius diversos: ja sigui perquè ha viscut un procés migratori o també poden ser joves que han nascut i viscut aquí, però, per motius diversos, no tenen família propera que pugui fer-se càrrec d’ells. Davant d’aquesta realitat, l’associació Punt de Referència va néixer l’any 1997 per oferir acompanyament i suport al col·lectiu de jovent vulnerable que ha d’emprendre la seva vida adulta un cop surten dels centres on han viscut sota tutela.

18 anys i molts reptes 

A Punt de Referència treballen amb joves que es troben en diferents situacions: “Tenim joves en l’última fase de tutela (a partir dels 16 anys) i extutelats que ja han fet la majoria d’edat. Aquests últims són persones que deixen de tenir els recursos que ofereix un centre, sobretot els residencials, i que, a partir dels 18 anys, tenen el repte d’emancipar-se”, explica la Berta Roig, tècnica de l’entitat.

Aquestes persones tenen més dificultats a l’hora d’emancipar-se que la resta de joves de la seva edat perquè, amb només 18 anys, han de trobar un habitatge, una feina que els permeti pagar aquest habitatge i, si poden, formar-se. “Les ajudes i recursos residencials depenen de cada cas, però són petites ajudes econòmiques i la majoria no són a llarg termini”, diu la Berta.

Punt de Referència compta amb quatre pisos assistits, però com diuen des de l’entitat “són poques places i estan reservades per a joves que ens deriva la DGAIA, ja que n’hi ha moltíssims en llista d’espera”.

Suport emocional

El punt fort de l’associació són els programes de mentoria social: “Vinculem una persona jove a una persona voluntària que es converteix en la seva mentora, en una persona de referència per al jove. Des d’aquí supervisem la relació i formem als joves i als voluntaris”, explica la Berta.

El mentor voluntari ofereix suport en diversos aspectes, sobretot de caire emocional. És algú amb qui el jove pot comptar per realitzar gestions i per a les coses més petites del dia a dia (algú en qui confiar, algú amb qui celebrar el seu aniversari…).

Qualsevol persona pot ser voluntària i formar part d’algun dels programes de mentoria. En tenen tres de programes: Referents; Atenea –més centrat en l’acompanyament en el procés formatiu– i GR16-18, només per a joves que encara estan tutelats. En aquest últim, el jove té un mentor assignat, però es troben de forma grupal per fer activitats al voltant de la fotografia. En tots els casos es tracta de projectes que duren gairebé un curs i la persona voluntària es compromet a quedar amb el jove com a mínim dues hores a la setmana.  Actualment l’entitat treballa amb un centenar de persones voluntàries i amb 179 joves.

Per a més informació: www.puntdereferencia.org. I al carrer de Sant Antoni Abat, 10.

Continua llegint

Societat

Comença la campanya de recollida d’aliments i joguines

Publicat

on

Del 14 de novembre al 15 de desembre tindrà lloc, un any més, la campanya Nadal Solidari al Poble-sec. Durant tot un mes, es recolliran aliments bàsics, productes d’higiene personal i material escolar nou per a les persones més desfavorides. Hi ha diversos punts de recapte, com les parròquies, la Biblioteca Francesc Boix, Bona Voluntat en Acció i la Bibliomusicineteca, entre altres. A més, del 16 al 30 de desembre, els Reis Solidaris recolliran jocs, joguines i material escolar nous als mateixos punts de recapte. L’objectiu de la campanya és superar les bones xifres de l’any passat, quan es van aconseguir 1.275 kgs de menjar, productes d’higiene, material escolar i regals de reis per a més de 296 infants del barri.

Torna la Marató de TV3

Com també és habitual, algunes entitats del barri promouen activitats per recaptar diners per a la Marató de TV3, que enguany se centra en les malalties minoritàries. La Penya Blaugrana Les Tres Xemeneies organitza un partit de futbol entre l’APA Poble Sec i la Penya Blaugrana, i després un dinar a la Casa del Mar, a més de sortejos i bingos per recollir diners. Els Amics de la Plaça de Santa Madrona i les Parròquies del Poble-sec també preparen activitats que aviat donaran a conèixer a través de la web de la Coordinadora d’Entitats. L’any passat es van recaptar 3.250 euros per a la Marató entre totes les activitats solidàries organitzades al barri.

Continua llegint

Societat

Nit al ras per visibilitzar la problemàtica de les persones sense llar

A mitjanit, qui ho vulgui podrà quedar-se a dormir a la intempèrie per donar suport a la causa

Publicat

on

Amb la voluntat de sensibilitzar la població sobre què significa viure al carrer, Arrels organitza Intempèrie, una marató d’espectacles i experiències que tindrà lloc el dissabte 23 de novembre a la plaça de Margarida Xirgu a partir de les 16 h i fins l’endemà quan surti el sol. Aquest acte pretén posar sobre la taula la situació de les 1.200 persones que viuen al carrer a Barcelona i la “invisibilitat i vulneració de drets que pateixen”, diuen des de la fundació. L’objectiu de la trobada també passa per compartir un espai lúdic i de reflexió per a persones de totes les edats on intercanviar punts de vista amb persones que saben què suposa viure al carrer. Amb les col·laboracions i donacions es vol garantir una llar a 200 persones amb les quals treballa Arrels.

15 hores a la Intempèrie

Durant la trobada, hi haurà lloc per a la reflexió amb l’exposició fotogràfica La poètica del mirall, de Juan Lemus; la mostra Vides inacabades i Antígona, un espai de reflexió interactiu. Però també hi haurà lloc per a la música, amb actuacions d’Itaca Band, The Penguins i Cesck Freixas, entre altres. A més, hi haurà actuacions teatrals com l’espectacle Tou com un peluix de Martademarte&Cia; diverses propostes de microteatre; contacontes i tallers infantils per als més petits. A mitjanit, qui ho vulgui podrà quedar-se a dormir a la intempèrie per donar suport a la causa.

Una situació alarmant

Les dades parlen per elles mateixes: durant els darrers 12 mesos han mort 54 persones que vivien o havien viscut al carrer. Els més joves tenien només 31 anys. Tal com indiquen des d’Arrels, la mitjana d’edat de les persones que han mort era de 56 anys, 26 menys que la resta de la població de Barcelona.

Més info i reserva d’entrades a: www.intemperie.org

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2018 Zona Sec.