Connecta amb nosaltres

Societat

L’antic Parc de Bombers del carrer Lleida torna a obrir com un espai de prevenció i museu

Publicat

on

@orioladbe / L’alcaldessa Ada Colau va inaugurar les instal·lacions amb el comissionat de seguretat Amadeu Recasens, els líders municipals Xavier Trias (CiU) i Carina Mejías (C’s), i el portaveu d’ERC Jordi Coronas.

Després de tancar les seves portes l’any 2000 i esdevenir oficines i dependències del Cos Nacional de Policia des del 2005 fins al 2013, el Parc de Bombers del Poble-sec torna a tenir una funció. Sota el nom d’Espai Bombers Parc de Prevenció, el parc va obrir al públic el passat 11 de novembre, combinant una zona de museu amb aules de formació, centres de reunió i zones de divulgació, tot dedicat a prevenir el risc d’incendis i a la seguretat.

Durant la seva intervenció en l’acte inaugural, l’alcaldessa Ada Colau es va referir a les noves instal·lacions com “un espai sentit, emocionant, un espai de memòria i justícia i un espai d’amor dels Bombers cap a la ciutat de Barcelona i de la ciutat que s’estima als Bombers”. Colau va destacar també que “el millor sinistre és el que no es produeix”, i que la prevenció per anticipar-se als fets és l’eix central en el que treballen tant l’Ajuntament de Barcelona com el cos de Bombers.

Edifici simbòlic

L’antic Parc de Bombers del Poble-sec es va construir l’any 1929 amb motiu de l’Exposició Internacional de Barcelona, essent un edifici pioner en aquella època. Després de 70 anys de servei va tancar amb l’arribada del nou mil·lenni, però encara és el més veterà a tot l’Estat i l’únic parc històric que es conserva a la ciutat Comtal.

Així ho destacava Joan Pedreny, cap de prevenció dels Bombers de Barcelona, en declaracions a Btv, explicant que “la pèrdua de símbols s’ha sentit molt a Bombers de Barcelona, com va passar amb el parc de l’Eixample, i la recuperació de símbols com aquest és un fet que també hem apreciat molt nosaltres”.

La rehabilitació i ampliació de l’espai es va iniciar a finals de 2014, amb una inversió de més de 3 milions d’euros per part de l’Ajuntament de Barcelona. Així, s’han guanyat 300m2 d’espai i les cobertes de l’edifici podran ser accessibles per a ús públic, entre d’altres millores.

El museu combina història i innovació

L’exposició d’objectes que formen part d’aquest museu servirà per viatjar a través de  la història del cos de Bombers de Barcelona des de la seva creació l’any 1865 fins avui dia. Al tractar-se de peces i eines de treball, no totes tenen un estat de conservació òptim, però s’han pogut reunir més de mil exemplars de totes les èpoques.

Així, un dels grans atractius del museu de ben segur que seran els vehicles de bombers, amb representació de gairebé tots els períodes de la seva història. Dels útils dels bombers destaquen també la gran varietat d’extintors, escales, eines manuals i difusores. Amb tot, tant pel seu volum com per la qualitat de les peces fan que aquesta col·lecció sigui única a tot l’Estat espanyol.

Per tal de donar més atractiu al museu i acostar la història a les noves tecnologies, la zona expositiva compta amb diversos elements perquè els visitants puguin interactuar i experimentar amb les sensacions que pot tenir un bomber dins d’un incendi, a més de poder interactuar amb el contingut audiovisual mitjançant plafons tàctils.

bombers-1-2

Inauguració amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau / Ajt. Bombers

“Ada, fora de la sala”

Un grup de treballadors del Centre de Gestió d’Emergències, edifici adjacent al nou Espai Bombers Parc de Prevenci, va rebre l’alcaldessa Ada Colau
amb crits de protesta sota el lema “Ada, fora de la sala”. Els manifestants es queixaven que l’edifici on ells treballen es troba en molt males condicions
i no se’ls dona solució. Pere Martínez, representant sindical dels bombers de Barcelona, destacava que “no entenem com és que es fa una inversió important en aquest àmbit, mentre que una sala provisional que porta més de 10 anys està deixada de la mà de Déu i amb unes condicions molt deplorables que afecten de forma molt important a la seguretat i la salut dels seus treballadors”. Pel que explicava Martínez, s’han diagnosticat fins a 15 casos de càncer entre els treballadors del Centre de Gestió d’Emergències. Tots ells estan convençuts que el perill radica especialment en una de les sales que tenen al soterrani, amb una ventilació mínima i on no hi arriba la llum natural. A més, creuen que estan constantment exposats a ones de radiofreqüència. No obstant això, l’Agència de Salut Pública de Barcelona va fer un estudi del cas encarregat per l’Ajuntament i va descartar qualsevol tipus de vinculació entre els casos de càncer i el lloc de feina.

Societat

Cooperasec i Nexes s’alien per fomentar l’emprenedoria juvenil

Les dues entitats participen en un projecte europeu per acostar el jovent a l’economia social i solidària

Publicat

on

L’Associació Cooperasec, conjuntament amb Nexes Interculturals, han treballat plegades al llarg dels darrers mesos en el marc d’un programa Erasmus+ de la Unió Europea. L’objectiu: acostar els joves a l’emprenedoria en l’economia social i solidària (ESS). “Entre set entitats de quatre països diferents hem generat tres productes: l’Imp’act, que es tracta d’una eina per avaluar l’impacte social que pot generar un projecte, la Caixa d’Eines per apropar-los a l’ESS i un mòdul de formació en línia que combina ambdues eines anteriors i explica com es pot emprendre”, relata la coordinadora de l’eix de transició ecosocial de Cooperasec, Chiara Monterotti.

Programa de la UE

La tasca de les entitats per desenvolupar el projecte va començar abans de la pandèmia, el gener de 2020. “Nosaltres mateixos aprofitarem les eines que hem desenvolupat per mesurar i analitzar l’impacte social que puguin tenir els nostres projectes al barri”, explica Monterotti. De fet, aquest programa de la Unió Europea ha sigut l’excusa perfecta perquè les dues associacions locals col·laboressin plegades de forma oficial, “més enllà de la Fira d’economia social i solidària”, puntualitza la coordinadora.

De la teoria a l’anàlisi pràctica

Com s’han involucrat els joves entre els 18 i els 35 anys del Poble-sec en el programa? Segons detalla, s’han organitzat diferents conferències per Internet no només entre grups locals, sinó també de caràcter internacional. En paral·lel, també han visitat empreses locals com La Base o el Sindicat de Manters per conèixer altres alternatives empresarials.

“La nostra missió en part és la de donar a conèixer l’economia social i solidària, ja que entre els joves no està gaire present”, subratlla. “Mentre que a les escoles només s’ensenya als alumnes a fer un curriculum vitae o a trobar una empresa, nosaltres apostem per inculcar en les sortides laborals valors com que és més important posar a les persones per davant del capital”, destaca. “Hi ha moltes diferències entre els treballadors del món empresarial convencional i el de les ESS, on sempre s’intenta fer que el treballador estigui més còmode”.

Continua llegint

Societat

Sant Joan de Déu Serveis Socials celebra el seu 10è aniversari

L’entitat disposa de 52 habitacions individuals per a persones sense llar i, des de la seva creació, ha atés 2.000 persones

Publicat

on

Martin Luther King en un dels seus discursos va dir: “El sensellarisme no solament corroeix les persones que el pateixen sinó tota la societat que el tolera”. Paraules que Salvador Maneu, director de Sant Joan de Déu Serveis Socials, va recuperar en la celebració del desè aniversari de l’entitat.

Sota el lema Una llar, una vida, el centre va reunir una vintena de persones per, com va expressar Marta Tello, “compartir en família el passat, el present i del futur d’aquest centre residencial d’inclusió (CRI)”. L’equipament es va habilitar fa deu anys i des d’aleshores hi han estat ateses al voltant de 2.000 persones. Actualment hi ha 52 habitacions, cinc de les quals són exclusives per a dones, i les persones que hi viuen reben un acompanyament social i laboral.

Albert Sales, investigador de l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona, explica que gairebé la meitat dels joves al carrer provenen d’un trencament amb la família i/o la comunitat. Denuncia el sistema d’exclusió migratòria, que deriva de l’absència d’una xarxa d’acollida real i afegeix que “tenim les eines perquè la gent sobrevisqui, però no perquè se’n surti”.

Durant l’acte, Andrea Muñoz, una estudiant que ha rebut el Premi Investigació per la Pau de la Universitat de Barcelona pel seu treball de recerca, va moderar una petita taula rodona. Els seus integrants van ser un voluntari de l’entitat, en Xavier Tayadella, un ex resident del CRI, en Josep Elizalde i una educadora social, la Nina Colom.

Tayadella va reinvidicar que “la pobresa ens fa por, el que ve de fora ens fa por i hem de lluitar-hi en contra”. Al seu torn, Colom va destacar la importància del treball en xarxa mentre que Elizalde va agrair que a Sant Joan de Déu Serveis Socials li havien “donat les ales per fer altres projectes”.

Diversos serveis

Els seus testimonis van complementar la visió experta d’Albert Sales que va plantejar si el treball és suficient per sortir de l’estat d’exclusió en què viuen moltes persones sense llar. Va destacar que “com que el mercat laboral és un espai de conflicte d’interessos, no pot ser una pràctica social”. En aquesta línia va expressar que, pel que fa al treball social, “hauríem d’haver avançat molt més”. Per a Sales és necessari pressionar les institucions polítiques perquè “hi hagi projectes més potents” .

Projectes com Sant Joan de Déu Servei Socials que, des que es va crear sota l’aixopluc de l’Ordre Hospitalari Sant Joan de Déu Província d’Aragó-Sant Rafael, el 1979, no ha parat de créixer. Alguns dels seus serveis actuals són: centre residencials d’inclusió, habitatges individuals i compartits i acompanyament socio-laboral, entre d’altres.

Un dels seus valors més importants és la dignitat. En paraules de Salvador Maneu en l’acte d’aniversari, “aquí volem acompanyar i crear oportunitats perquè les persones que hi viuen puguin tenir una vida digne”. És per a això que, a diferència d’altres programes com el de Housing First, proporcionen habitacions individuals.

L’objectiu de l’entitat és seguir proporcionant servei a la comunitat durant molts anys més, tot i que, com va resaltar Andrea Muñoz, “desitjaria que la seva presència no fos necessària”.

Continua llegint

Societat

El veïnat venç al narcolocal

La propietat del local havia demanat el desnonament dels ocupants que traficaven amb estupefaents, però el jutge li havia denegat

Publicat

on

Amb abraçades i copes de cava. Així ha celebrat el veïnat del Poble-sec la clausura definitiva de dos locals del barri que s’havien convertit en uns dels forats de venda i consum d’estupefaents més actius de la ciutat. L’operatiu, que han dut a terme els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona, ha servit per desnonar i detenir alguns dels ocupants dels narcolocals del carrer de Blesa i Piquer. Uns punts controlats per la mateixa xarxa organitzada que ara han tornat als seus respectius propietaris; mentre que el primer local era una antiga seu bancària del Santander, el segon i més conflictiu era d’un matrimoni que viu al Poble-sec des de fa anys i que s’havia quedat sense inquilí comercial arran de la pandèmia.

En total els agents de policia han detingut per presumptes delictes contra la salut pública a sis persones relacionades amb les activitats que s’hi desenvolupaven als interiors dels locals. Una operació, però, que no ha estat dirigida pel mateix jutjat amb què es va obrir la causa a les instàncies judicials. Cal tenir en compte que l’ocupació es va produir l’abril de 2021 i que no va ser fins a l’agost que es va produir una primera sentència. Si bé la propietat demanava per la via penal el desallotjament dels ocupants (els quals rotaven constantment), el jutge va decidir descartar la petició.

Davant l’increment de baralles prop del local i els encaraments entre els ocupants, consumidors i veïnat, aquests darrers van decidir començar a organitzar cassolades i concentracions de rebuig enfront l’activitat il·legal i totes les penúries i inseguretats derivades. Davant d’aquesta situació, l’Ajuntament va decidir prendre cartes i elaborar un informe des de Bombers de Barcelona, on s’advertia al jutjat del risc d’incendi per com s’havia punxat la llum i la insalubritat del local.

Enginyeria jurídica

Per què finalment la justícia ha ordenat el desnonament si a l’agost va ser rebutjat i arxivat per la via penal? Cal tenir en compte que el darrer desnonament no s’ha tractat d’un llançament per se, sinó que ha consistit en una actuació dels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana sota ordres d’un altre jutjat. S’ha tractat d’una acció judicial per investigar la trama organitzada que feia servir els espais de Piquer i Blesa per cometre delictes contra la salut pública. De manera que, de retruc, s’ha aconseguit buidar els locals.

“Hem de tenir en compte que, en aquests casos, l’objectiu no pot ser només desallotjar, sinó detenir i desarticular aquestes màfies, per tal d’evitar la reincidència a altres espais”, adverteix el regidor de Sants-Montjuïc, Marc Serra. “Aquí hem de tenir en compte que es tracta d’una màfia, els responsables de la qual segurament no van ser els detinguts, sinó que al final a qui es va arrestar potser eren els exposats i explotats, malgrat que siguin els que generin conflictes amb la seva presència”, afegeix. De fet, no és difícil relacionar aquestes ocupacions amb la desarticulació dels narcopisos del Raval de mesos enrere.

A parer del regidor, ha sigut clau la pressió veïnal i la presentació dels informes municipals per pressionar al jutjat i la policia en l’avançament de la investigació sobre el tràfic de drogues: “Arribats al punt de cronificació del problema i la pressió pel malestar veïnal, el jutjat no ha tingut més alternativa que decidir el desnonament, però ho ha fet molt tard”. Uns fets que “no poden tornar a passar”, i lamenta que s’hagi hagut de recórrer a l’enginyeria jurídica perquè abandonin l’espai. Tot plegat, en la mateixa ciutat on cada dia es dicten ordres judicials de desnonament a famílies que realment estan en situació de vulnerabilitat.

“Des de l’Ajuntament volem ajudar als jutjats a discernir en casos d’ocupació amb finalitats delictives, com el tràfic de drogues, o l’ocupació per part de famílies vulnerables, perquè no es poden tractar igual”, apunta Serra. Tot i això, destaca que “malgrat que hi ha lleis que així ho fan saber, després es tracta de la mateixa manera ambdós casos, encara que hi hagi informes de vulnerabilitat presentats per l’Ajuntament per evitar determinats desnonaments”. “Penso que falten recursos en el sistema judicial i que de vegades els falta temps per entrar en els casos i individualitzar-los per discernir quan és una ocupació delictiva i quan és una ocupació per vulnerabilitat”, resumeix.

La investigació continua

Que el focus de tensió es fixés sobre el local del carrer de Piquer no significa que la mateixa trama organitzada no actués en altres locals. Precisament el desallotjament paral·lel del local del Banc de Santander al carrer de Blesa ha anat en aquesta direcció. Si bé els moviments en aquest punt eren més discrets, els Mossos d’Esquadra no descarten que també es produís venda i consum d’estupefaents, motiu pel qual l’Ajuntament ja l’ha tapiat de manera subsidiària. A data de tancar aquesta edició els cossos policials i el jutjat segueixen indagant en la relació amb altres locals o pisos on es puguin desenvolupar activitats delictives.

Continua llegint

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2021