Connecta amb nosaltres

Societat

Ensenyament bilingüe amb llengua de signes en català al nostre barri

Publicat

on

@orioladbe / L’escola Tres Pins i l’IES Consell de Cent són els únics centres de Catalunya que aposten per una educació inclusiva tant per alumnes sords com oïdors.

Amb la inclusió dels estudiants sords com un dels seus objectius principals, l’Escola Tres Pins i l’Institut Consell de Cent aposten per un ensenyament bilingüe que permet aprendre conjuntament tant als joves sords com als que no ho són. Són els dos únics centres a tot Catalunya que fomenten una educació primària i secundària on conviuen alumnes oïdors i alumnes sords.

Dinàmica de les classes

Signes escola

Xerrada a l’IES Consell de Cent amb intèrtreps de signes

Tant al Tres Pins com al Consell de Cent tenen un equip de logopedes y psicopedagogues del CREDAC Pere Barnils assignat que acompanya els mestres a cada classe. La Núria Roig, coordinadora d’atenció a l’alumnat sord de l’IES Consell de Cent, destaca que aquest sistema varia lleugerament al Batxillerat, on en lloc de psicopedagogues hi ha intèrprets. “Les psicopedagogues formen part de l’equip docent del centre, mentre que els intèrprets són personal extern a l’institut, és a dir, no participen als claustres de professors ni influeixen en la dinàmica de les assignatures o les notes dels estudiants.”

Pel que fa al pla d’estudis, tots dos centres coincideixen en que la majoria de les hores lectives són conjuntes, fomentant el tracte igualitari entre els estudiants sords i els oïdors. No obstant això, a l’Escola Tres Pins es distingeixen dos àmbits de treball: per una banda treball conjunt amb el grup a classe i, per l’altra, treball en grups específics d’entre 3 i 5 nens sords.

A l’IES Consell de Cent afegeixen assignatures optatives on s’ensenya la comunicació bàsica en llengua de signes als estudiants oïdors i se’ls introdueix en la psicosociologia de la comunitat sorda perquè entenguin als seus companys, mentre que l’alumnat sord aprofita per fer reforç de lectura i de català i castellà amb logopedes. A més, a l’hora de fer anglès també ho fan en classes separades, ja que els alumnes sords ho fan en un altre nivell.

Relació dels alumnes sords i oïdors

Malgrat fomentar el tracte igualitari dels alumnes sords i els oïdors, els alumnes sords tendeixen a ajuntar-se més amb els altres alumnes sords, bàsicament per temes d’afinitat i facilitat comunicativa. “Conflictes pel tema de ser oïdor o no oïdor no n’hi han, conviuen molt bé, però tampoc podem dir que hi hagi una integració total entre uns i els altres” comenta la Núria Roig. No obstant això, “quan apareix la pilota de futbol a l’hora del pati, tothom hi juga”.

Tot i que els alumnes oïdors no acaben tenint un nivell competent en llengua de signes, sí que és cert que després de 4 anys junts a classe s’acaben entenent perfectament amb els companys sords, ja sigui amb llengua de signes, vocalitzant molt o amb mímica. Com a anècdota, la Núria explica que això és una eina que els alumnes acaben fent servir pel seu propi interès a l’hora de copiar en els exàmens. “Quan hi ha exàmens de tipus test o proves d’aquest estil s’han de vigilar molt les mans, que se les saben totes!” 

Societat

Dones separades, dones actives, dones amigues

El Centre Cívic El Sortidor és la llar d’una peculiar entitat

Publicat

on

En ple segle XXI, els divorcis i les separacions estan a l’ordre del dia. Una dinàmica vital, però, que fins fa no tants anys suposava un trasbals sobretot pel gènere femení. Mentre que l’home es podia continuar dedicant a la feina i a les seves aficions per mirar de distreure’s, a algunes dones aquest canvi de vida els requeria suport extern. Una ajuda que en el cas del Poble-sec originaria una nova entitat: l’Associació Catalana de Dones Separades.

Establerta actualment al Centre Cívic El Sortidor, l’entitat ha viscut tota una transformació al llarg de les seves tres dècades de vida. Segons assenyala la seva presidenta, Eulàlia Cuxart, al principi l’associació treballava amb “una espècie de grup de suport psicològic que ajudés a oblidar la parella i entretingués a l’afectada, per tal de no fer-la sentir un bitxo raro”, recorda. Un late motiv que avui dia “ja no té sentit”, considera: “Les que hi som no necessitem ni de suport psicològic, ni ens veiem com a bitxos raros”.

Un grup d’amigues

Què és avui dia l’associació de separades? Doncs el que el seu nom indica i molt més. “És més que una entitat de dones separades, aquí hi ha companyes que s’han quedat vídues, estan solteres o que fins i tot s’han decidit tornar a casar”, revela la seva presidenta. Tot plegat, “perquè ara les sòcies que entren són amigues d’amigues que ja hi estan dins i tenen ganes de passar-s’ho bé; de fet ens podríem canviar el nom oficial de l’entitat perfectament”, admet.

Tal com posa de relleu Cuxart, actualment el motor del col·lectiu són les sortides culturals i les trobades d’oci. “Fem sortides a museus, visitem exposicions temporals, participem en tallers de memòria, organitzem grups de lectura, passem pel·lícules i muntem cine-fòrums i fins i tot anem a visitar zones que no coneixem”. “Tot el que sigui necessari per mantenir viu el vincle d’amistat que hem creat entre nosaltres”, afegeix. Un vincle, assegura, que sempre anirà més enllà de marits, exparelles o fills.

Continua llegint

Societat

Nova dinàmica del Pla Comunitari

Sis mesos en mans d’Art&Coop

Publicat

on

Art&Coop és l’entitat que gestiona el Pla Comunitari del Poble-sec des que –fa sis mesos– l’Ajuntament els va adjudicar el projecte, que fins al moment havia estat en mans de la Coordinadora d’Entitats. La proposta d’Art&Coop presentava una continuïtat dels projectes que hi havia al Pla, a més d’obrir algunes noves línies o reforçar-les: “S’ha obert la taula de cultura perquè hi ha moltes entitats de l’àmbit cultural que demanaven un espai de treball en xarxa on poder posar sobre la taula problemes que afecten el sector cultural”, explica l’Esther García, tècnica del Pla Comunitari.

Entre altres novetats, s’està estudiant posar en marxa una línia de joves amb una comissió tècnica de coordinació i una taula liderada pels propis joves, on puguin fer propostes. “També estem reforçant tot el tema intercultural i estem estudiant quins projectes podem posar en marxa entre el Pla Comunitari i la Taula d’Interculturalitat del Districte”, diu l’Esther.

L’altra cara de la moneda

A l’altra banda de l’equació està la Coordinadora d’Entitats, que abans gestionava el Pla: “El Pla Comunitari articulava i aportava uns recursos públics per fer més coses a partir dels nostres quatre plans socials (els dos de gent gran, el d’acollida i el d’infància). Ara que no tenim aquests recursos, el que hem fet ha estat potenciar Compartim Poble-sec, el paraigua que engloba totes les activitats, que és el marc de l’acció comunitària de la xarxa veïnal”, explica el president de la Coordinadora, Antoni Reig.

Mantenir estructures

Reig afegeix que la decisió que han pres ha estat la de reconstruir la seva estructura interna per seguir amb la feina que ja feien: “S’han creat tres taules de coordinació en temes d’acollida, d’infantesa i de gent gran. Tres taules sorgides de Compartim Poble-sec que no es trepitgen amb les comissions del Pla Comunitari”. L’aspiració de Reig i de la Coordi és la de recuperar el control del Pla quan acabi la cessió a Art&Coop i poder “tornar a fer acció comunitària amb diners de l’Ajuntament, perquè l’acció comunitària la seguim fent, i la seguirem fent mentre tinguem programes socials i un personal creatiu que pensa cada any en coses noves”, conclou.

Continua llegint

Societat

Sopar d’entitats per celebrar el 29è aniversari de la Coordinadora

Publicat

on

Per

El passat 23 de novembre es va celebrar al Centre Cívic El Sortidor el tradicional sopar de Nadal organitzat per la Coordinadora d’Entitats, que enguany celebra el 29è aniversari. Va ser una trobada amb associacions i col·lectius del barri, que van compartir un sopar solidari. Entre els convidats hi havia la presidenta del Districte Montserrat Ballarín; Montserrat Morera, presidenta del Consell d’Associacions de Barcelona; la consellera del Districte Carolina López i la regidora de Sants-Montjuïc Laura Pérez, així com representats dels partits polítics del districte. Després del sopar, es va fer entrega del 9è Premi Poble-sec, que va anar a parar a mans del quiosquer de la plaça del Setge, Felipe Alonso, de qui es va destacar la seva amabilitat, professionalitat i la seva voluntat d’ajudar.

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2018 Zona Sec.