Jordi Llavoré / Valdemar publica en un sol volum tots els relats d’aquest personatge de Chesterton
Gilbert Keith Chesterton (Londres, 1874 – Beaconsfield, 1936), va ser un brillant escriptor anglès, autor d’una vuitantena de llibres, centenars de poemes i contes, així com incomptables articles sobre temes tan dispars com la filosofia, la crítica literària i artística, l’apologètica cristiana, etc. La seva biografia, en la que, per motius d’espai, no m’hi puc deturar gaire; ens mostra un home interessantíssim −fascinat per allò ocult i misteriós, de jove es convertí al cristianisme anglicà i, al 1922, al catolicisme; amant dels debats i les disputes dialèctiques; així com un dels pioners, juntament amb el seu germà, Cecil, i Hilaire Belloc, del distributisme: una tercera via econòmica entre el capitalisme i el socialisme, que arribaria al seu zenit teòric en les obres d’E. F. Schumacher (1911-1977), crítiques amb el creixement desaforat i partidàries d’un creixement sostenible i una economia “budista”, on es maximitzi el benestar i es minimitzi el consum−.
A El Padre Brown al completo (Valdemar), hi trobem tots els relats de Chesterton dedicats a aquest sacerdot catòlic d’aspecte humil i descuidat, acompanyat sempre del seu inseparable paraigües, que ens sorprèn amb la seva capacitat de resoldre els crims més inexplicables gràcies al seu coneixement de la naturalesa humana i a la seva habilitat per esbrinar la solució als casos, aparentment, més irresolubles, fent servir la intuïció. Per tant, seríem a les antípodes del mètode deductiu d’un Sherlock Holmes.
Si encara no heu llegit cap aventura d’aquest sacerdot detectiu, que sol ser ajudat pel criminal reformat Flambeau, l’editorial Valdemar us el porta al complet, en una edició de quasi mil pàgines, per menys de trenta euros. I pels que preferiu llegir-lo en català, us recomano l’edició completa, amb traducció d’Imma Estany, editada al 2013 per La Magrana i que porta per títol, Els relats del pare Brown.