Connecta amb nosaltres

Societat

Pare Batllori, una residència i centre de dia que trenca estereotips

Publicat

on

Oriol Adán / Forma part de la Fundació Vella Terra, i promou una sèrie de programes i serveis dedicats a millorar la qualitat de vida de la gent gran

Fundada el 19 de juliol de 2003, la Residència i Centre de Dia Pare Batllori és a punt de complir 15 anys malgrat la mala situació econòmica que pateix, des de ja fa molt temps, el sector dels recursos assistencials. Actualment compta amb 90 places per a residents i 32 més per a persones que assisteixen únicament al centre de dia, i sota el ventall de la Fundació Vella Terra promou un programa d’activitats i serveis dedicat a millorar la qualitat de vida de la gent gran, diferenciant-se molt de la visió estereotipada que encara es té de les residències per a la tercera edat.

Manca de recursos

Recentment, l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) reclamava  a la Generalitat més diners públics per dedicar a les residències, centres de dia i serveis d’ajuda a domicili de la tercera edat per evitar-ne el col·lapse, ja que actualment hi ha prop de 24.000 persones esperant a rebre alguna de les places públiques disponibles a Catalunya.

Pare Batllori 2 (2)

Pare Batllori

Cinta Pascual, presidenta d’ACRA, explicava que sense una major inversió de diners públics “caldria dissenyar uns serveis mínims amb el més imprescindible, un servei low-cost”. Pascual alertava també de l’augment de residències que es veuen obligades a tancar davant la manca de recursos. “Abans rebíem una trucada a l’any de gent denunciant la seva mala situació econòmica, però ara les trucades ja són mensuals.”

Fundació Vella Terra

La residència i centre de dia Pare Batllori treballa dins l’equip de la Fundació Vella Terra, entitat sense ànim de lucre formada per 11 residències d’arreu de Catalunya que treballen amb una premissa clara: “Primer, les persones”. Entre aquestes 11, hi ha les que treballen al servei de la gent gran, d’altres que ho fan al servei de persones amb discapacitat i també d’altres que treballen al servei de persones amb malalties mentals.

Un dels punts característics de la forma de treballar d’aquesta fundació és que, des del respecte per les persones, cada resident d’aquests centres rep una atenció individualitzada, i es manté una aposta constant per la innovació i la creativitat dirigides a poder millorar constantment.

Activitats al barri

Abans de l’arribada de la residència i centre de dia Pare Batllori, des del barri es va pressionar molt per poder tenir una associació així al Poble-sec, i el mateix barri ha esdevingut també un lloc ideal per a dur a terme bona part de les activitats de l’entitat. A més de sessions de teràpia assistida amb animals de companyia o de treballar, entre altres coses, l’estimulació multisensorial o la memòria, són freqüents les visites de nens i nenes de les escoles del barri per compartir activitats amb la gent gran.

Sovint, la residència també rep la col·laboració de voluntaris com els de Baixem al carrer, amb qui els residents del Pare Batllori poden fer activitats diferents a les habituals com anar a l’Auditori a gaudir de la música en directe. 

Societat

Comença la campanya de recollida d’aliments i joguines

Publicat

on

Del 14 de novembre al 15 de desembre tindrà lloc, un any més, la campanya Nadal Solidari al Poble-sec. Durant tot un mes, es recolliran aliments bàsics, productes d’higiene personal i material escolar nou per a les persones més desfavorides. Hi ha diversos punts de recapte, com les parròquies, la Biblioteca Francesc Boix, Bona Voluntat en Acció i la Bibliomusicineteca, entre altres. A més, del 16 al 30 de desembre, els Reis Solidaris recolliran jocs, joguines i material escolar nous als mateixos punts de recapte. L’objectiu de la campanya és superar les bones xifres de l’any passat, quan es van aconseguir 1.275 kgs de menjar, productes d’higiene, material escolar i regals de reis per a més de 296 infants del barri.

Torna la Marató de TV3

Com també és habitual, algunes entitats del barri promouen activitats per recaptar diners per a la Marató de TV3, que enguany se centra en les malalties minoritàries. La Penya Blaugrana Les Tres Xemeneies organitza un partit de futbol entre l’APA Poble Sec i la Penya Blaugrana, i després un dinar a la Casa del Mar, a més de sortejos i bingos per recollir diners. Els Amics de la Plaça de Santa Madrona i les Parròquies del Poble-sec també preparen activitats que aviat donaran a conèixer a través de la web de la Coordinadora d’Entitats. L’any passat es van recaptar 3.250 euros per a la Marató entre totes les activitats solidàries organitzades al barri.

Continua llegint

Societat

Nit al ras per visibilitzar la problemàtica de les persones sense llar

A mitjanit, qui ho vulgui podrà quedar-se a dormir a la intempèrie per donar suport a la causa

Publicat

on

Amb la voluntat de sensibilitzar la població sobre què significa viure al carrer, Arrels organitza Intempèrie, una marató d’espectacles i experiències que tindrà lloc el dissabte 23 de novembre a la plaça de Margarida Xirgu a partir de les 16 h i fins l’endemà quan surti el sol. Aquest acte pretén posar sobre la taula la situació de les 1.200 persones que viuen al carrer a Barcelona i la “invisibilitat i vulneració de drets que pateixen”, diuen des de la fundació. L’objectiu de la trobada també passa per compartir un espai lúdic i de reflexió per a persones de totes les edats on intercanviar punts de vista amb persones que saben què suposa viure al carrer. Amb les col·laboracions i donacions es vol garantir una llar a 200 persones amb les quals treballa Arrels.

15 hores a la Intempèrie

Durant la trobada, hi haurà lloc per a la reflexió amb l’exposició fotogràfica La poètica del mirall, de Juan Lemus; la mostra Vides inacabades i Antígona, un espai de reflexió interactiu. Però també hi haurà lloc per a la música, amb actuacions d’Itaca Band, The Penguins i Cesck Freixas, entre altres. A més, hi haurà actuacions teatrals com l’espectacle Tou com un peluix de Martademarte&Cia; diverses propostes de microteatre; contacontes i tallers infantils per als més petits. A mitjanit, qui ho vulgui podrà quedar-se a dormir a la intempèrie per donar suport a la causa.

Una situació alarmant

Les dades parlen per elles mateixes: durant els darrers 12 mesos han mort 54 persones que vivien o havien viscut al carrer. Els més joves tenien només 31 anys. Tal com indiquen des d’Arrels, la mitjana d’edat de les persones que han mort era de 56 anys, 26 menys que la resta de la població de Barcelona.

Més info i reserva d’entrades a: www.intemperie.org

Continua llegint

Societat

Més que Cures fa un any i busca noves sòcies

Participaran en la segona Fira d’Economia Social del barri

Publicat

on

Fa un any es va constituir Més que Cures en el si de la xarxa Cooperasec, que treballa per a la promoció de l’economia social i solidària al Poble-sec. Es tracta d’una associació de dones expertes en la cura i el benestar de les persones i ofereixen serveis de neteja de la llar, cangurs, acompanyament a persones grans i dependents i altres serveis domèstics. El projecte va néixer després d’haver fet un estudi de diversos sectors econòmics al barri, en el qual es va detectar que l’àmbit de les cures era un sector precaritzat i ple de necessitats.

Obertes a noves sòcies

Al moment de constituir-se, Més que Cures estava format per 10 sòcies fundadores que van començar el projecte des de zero: “Vam reflexionar juntes sobre el nostre projecte i els seus valors, vam començar a donar-nos a conèixer i a participar en espais i debats”, expliquen. Actualment, són 7 sòcies i busquen noves persones que vulguin associar-se: “És un projecte d’autogestió col·lectiva obert a persones de l’àmbit del treball de la llar i del treball familiar (cuidadores), que podran treballar i gestionar-se la seva pròpia feina”, diuen des de l’entitat. A més dels serveis que ja ofereixen actualment, estan desenvolupant noves ofertes com ara la neteja ecològica i espais de cures a infants per a les entitats.

El projecte està molt enxarxat, treballen amb altres cooperatives i col·lectius afins, com la xarxa comunitària del barri. En el marc de la segona Fira d’Economia Social del Poble-sec, que tindrà lloc el 5 d’octubre a la plaça del Sortidor, organitzen un debat i crearan un espai de trobada per a totes les iniciatives que tenen coses en comú amb Més que Cures, com Sindillar, Mujeres Pa’lante o Baixem al Carrer.

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2018 Zona Sec.