Connecta amb nosaltres

Societat

Pare Batllori, una residència i centre de dia que trenca estereotips

Publicat

on

Oriol Adán / Forma part de la Fundació Vella Terra, i promou una sèrie de programes i serveis dedicats a millorar la qualitat de vida de la gent gran

Fundada el 19 de juliol de 2003, la Residència i Centre de Dia Pare Batllori és a punt de complir 15 anys malgrat la mala situació econòmica que pateix, des de ja fa molt temps, el sector dels recursos assistencials. Actualment compta amb 90 places per a residents i 32 més per a persones que assisteixen únicament al centre de dia, i sota el ventall de la Fundació Vella Terra promou un programa d’activitats i serveis dedicat a millorar la qualitat de vida de la gent gran, diferenciant-se molt de la visió estereotipada que encara es té de les residències per a la tercera edat.

Manca de recursos

Recentment, l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) reclamava  a la Generalitat més diners públics per dedicar a les residències, centres de dia i serveis d’ajuda a domicili de la tercera edat per evitar-ne el col·lapse, ja que actualment hi ha prop de 24.000 persones esperant a rebre alguna de les places públiques disponibles a Catalunya.

Pare Batllori 2 (2)

Pare Batllori

Cinta Pascual, presidenta d’ACRA, explicava que sense una major inversió de diners públics “caldria dissenyar uns serveis mínims amb el més imprescindible, un servei low-cost”. Pascual alertava també de l’augment de residències que es veuen obligades a tancar davant la manca de recursos. “Abans rebíem una trucada a l’any de gent denunciant la seva mala situació econòmica, però ara les trucades ja són mensuals.”

Fundació Vella Terra

La residència i centre de dia Pare Batllori treballa dins l’equip de la Fundació Vella Terra, entitat sense ànim de lucre formada per 11 residències d’arreu de Catalunya que treballen amb una premissa clara: “Primer, les persones”. Entre aquestes 11, hi ha les que treballen al servei de la gent gran, d’altres que ho fan al servei de persones amb discapacitat i també d’altres que treballen al servei de persones amb malalties mentals.

Un dels punts característics de la forma de treballar d’aquesta fundació és que, des del respecte per les persones, cada resident d’aquests centres rep una atenció individualitzada, i es manté una aposta constant per la innovació i la creativitat dirigides a poder millorar constantment.

Activitats al barri

Abans de l’arribada de la residència i centre de dia Pare Batllori, des del barri es va pressionar molt per poder tenir una associació així al Poble-sec, i el mateix barri ha esdevingut també un lloc ideal per a dur a terme bona part de les activitats de l’entitat. A més de sessions de teràpia assistida amb animals de companyia o de treballar, entre altres coses, l’estimulació multisensorial o la memòria, són freqüents les visites de nens i nenes de les escoles del barri per compartir activitats amb la gent gran.

Sovint, la residència també rep la col·laboració de voluntaris com els de Baixem al carrer, amb qui els residents del Pare Batllori poden fer activitats diferents a les habituals com anar a l’Auditori a gaudir de la música en directe. 

Societat

Obre la residència del Poble-sec amb 240 llits per a malalts de Covid-19

La consellera Vergés anuncia l’adaptació d’altres espais per traslladar residents i així evitar el contagi de coronavirus

Publicat

on

Per

Vetllar per la salut dels més vulnerables. Aquest és l’objectiu del Govern de la Generalitat des del primer dia d’aquesta crisi sanitària provocada pel coronavirus. En aquest sentit, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat que aquesta setmana s’incorpora “una nova residència de gent gran a la ciutat de Barcelona amb una capacitat de 240 llits per a persones amb Covid-19”. Aquest espai ubicat al Poble-sec comptarà amb 141 habitacions distribuïdes en 8.000 metres quadrats. En un inici, s’obrirà amb 32 llits.

Vergés ha precisat que es tracta d’una “residència medicalitzada amb instal·lació d’oxigen en 66 llits” i que donarà capacitat de moviment a les residències d’on provenen les persones malaltes. De fet, ha explicat que s’adaptaran altres espais, com ara hotels, per aquelles persones que viuen en residències i que no estan malaltes de Covid-19 per poder-los aïllar de les residències de procedència perquè “són persones infectables” i evitar-ne, així, el contagi.

Per altra banda, aquests darrers dies el Departament de Salut ha augmentat el nombre de proves per detectar el coronavirus entre les persones que viuen en residències. “Estem augmentant les proves cada dia, fins ara ja són 10.434 les proves PCRs fetes”, ha informat Vergés. Per últim, la consellera Vergés ha reiterat la importància de quedar-se a casa per evitar el repunt de casos de coronavirus i ha recordat que els “laboratoris privats no haurien d’oferir tests de coronavirus ni a ajuntaments ni a empreses. Els tests han de passar pels protocols públics per a poder saber els resultats i millorar les estratègies per controlar aquesta epidèmia”, ha conclòs.

Continua llegint

Societat

Diari del coronavirus

Publicat

on

Per

Ja no em desperto amb els primers cotxes que circulen pel carrer. Ara, és el silenci que em desvetlla. Un silenci que m’arriba, m’embolcalla feixuc com un lladre que em visités de matinada i em deixés la seva targeta de presentació: soc aquí, com cada diumenge, cada dijous.

No compten els dies sinó els gestos. I les imatges agafen una importància poc habitual. Ara observo un vell amb més anys que jo córrer amb esforç i passes petites cap a la parada del bus. L’autobús l’esperarà. En aquests temps baixen del Tibidabo ànimes generoses i pugen de mar d’altres diabòliques.

A la nit el paisatge destacable són el guants de plàstic que campen damunt la vorera.

De nou a la cuina damunt la taula de marbre navega un cert desordre. El diari i el suplement, un bol amb escàs raim, una ceràmica que representa una gallina, unes tasses de cafè…

No tenim pressa per recollir el desori.

Ernest Millet Gómez

Continua llegint

Societat

Confinament (II)

Publicat

on

Per

El darrer model implementat de superilla va ser el del Poblenou, tot i que Gràcia en si ja és una superilla / Toni Hermoso Pulido

El bol curull de col-i-flor presideix la taula de marbre. I uns tomàquets per amanir, unes restes de raviolis que quedaren de l’àpat d’ahir. Encenem el llum, una bombeta que ens dóna escalfor lentament. I seiem a taula com si res no ens passés pel cap, com si avui fos un dia qualsevol: però passen massa coses a la ciutat.

El semàfor de davant de casa ha esdevingut decoratiu i ja ningú espera el permís per creuar el carrer. Potser cada cinc minuts baixa un cotxe pel carrer Balmes. Ha plogut bona part del dia. Una pluja mansa que l’escriptor Pla aplaudiria feliç, perquè era, segons que escrivia, l’aigua que calia per als camps. Busco un somriure, una paraula amable però em creuo amb poques persones que semblen que corrin cap al notari. Recullo l’última barra de pa al forn de santa Glòria. Des d’el primer dia de la crisi sanitària que m’atén la mateixa senyora. Té un aire d’absoluta normalitat, com si això del virus no anés amb ella.

Al vespre com a final de festa el nostre anònim veí ens regala Imagine i la veu de Lennon ressona per tota la plaça. S’aixequen braços i només ens falten les espelmes per arrodonir el final de la vetllada. Bé, hi tenim algunes llinternes que ens fan l’ullet. Comença a fosquejar i la ciutat semblarà més trista, com un dol immens que cau damunt nostre.

ERNEST MILLET

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2018 Zona Sec.