Connecta amb nosaltres

Societat

L’AESHA presentarà un documental sobre l’Hemiplegia Alternant

Els pares de l’Oliver, com els de la majoria de nens i nenes que pateixen la Síndrome de l’Hemiplegia Alternant, estan molt involucrats en la difusió i en el recapte de fons per a la investigació de la malaltia

Publicat

on

Amb motiu del Dia Internacional de les Malalties Minoritàries (28 de febrer), l’Associació Espanyola de la Síndrome de l’Hemiplegia Alternant (AESHA) projectarà el documental Human Timebombs al Centre Cívic El Sortidor el proper dimarts 27 de febrer, a les 19.30 hores. L’acte comptarà amb una introducció prèvia de la malaltia i un debat i torn de preguntes a l’acabar el visionat del documental.

La malaltia

La Síndrome de l’Hemiplegia Alternant és una malaltia neurològica crònica que afecta a un de cada milió de nens arreu del món. Els primers símptomes acostumen a aparèixer abans dels 18 mesos d’edat i, malauradament, no té cura. 

Provoca repetits atacs de paràlisi als pacients, que poden manifestar-se des d’una falta de sensibilitat en alguna extremitat com la pèrdua total de la sensibilitat i moviment del cos, i poden durar hores i, fins i tot, dies. L’únic tractament que existeix actualment és un medicament que redueix la gravetat i la intensitat dels atacs. No obstant, Bridget Vranckx, presidenta de l’AESHA, explica que “no es pot assegurar que funcioni al 100%. Hi ha casos on sembla que sí que funciona, però altres que no.”

El cas de l’Oliver

A Espanya hi ha diagnosticats una vintena de casos i un d’ells és l’Oliver, de dos anys i mig i veí del Poble-sec.  Bridget Vranckx, que a més de presidir l’AESHA també és mare de l’Oliver, comenta que el dia a dia d’aquesta malaltia és força complicat, ja que el fet de no saber què passarà provoca molta incertesa. “Tenim l’esperança que s’arribi a trobar alguna cura, i intentem que l’Oliver tingui una vida el més normal possible, però és difícil perquè un dia està bé, i els 2 o 3 dies següents potser no pot ni sortir de casa”, explica Vranckx.

Els pares de l’Oliver, com els de la majoria de nens i nenes que pateixen la Síndrome de l’Hemiplegia Alternant, estan molt involucrats en la difusió i en el recapte de fons per a la investigació de la malaltia. “Al ser tan pocs, ens hem de recolzar els uns als altres, per això és tan important la feina de l’Associació”, conclou Bridget Vranckx.

Continua llegint

Societat

Obre la residència del Poble-sec amb 240 llits per a malalts de Covid-19

La consellera Vergés anuncia l’adaptació d’altres espais per traslladar residents i així evitar el contagi de coronavirus

Publicat

on

Per

Vetllar per la salut dels més vulnerables. Aquest és l’objectiu del Govern de la Generalitat des del primer dia d’aquesta crisi sanitària provocada pel coronavirus. En aquest sentit, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat que aquesta setmana s’incorpora “una nova residència de gent gran a la ciutat de Barcelona amb una capacitat de 240 llits per a persones amb Covid-19”. Aquest espai ubicat al Poble-sec comptarà amb 141 habitacions distribuïdes en 8.000 metres quadrats. En un inici, s’obrirà amb 32 llits.

Vergés ha precisat que es tracta d’una “residència medicalitzada amb instal·lació d’oxigen en 66 llits” i que donarà capacitat de moviment a les residències d’on provenen les persones malaltes. De fet, ha explicat que s’adaptaran altres espais, com ara hotels, per aquelles persones que viuen en residències i que no estan malaltes de Covid-19 per poder-los aïllar de les residències de procedència perquè “són persones infectables” i evitar-ne, així, el contagi.

Per altra banda, aquests darrers dies el Departament de Salut ha augmentat el nombre de proves per detectar el coronavirus entre les persones que viuen en residències. “Estem augmentant les proves cada dia, fins ara ja són 10.434 les proves PCRs fetes”, ha informat Vergés. Per últim, la consellera Vergés ha reiterat la importància de quedar-se a casa per evitar el repunt de casos de coronavirus i ha recordat que els “laboratoris privats no haurien d’oferir tests de coronavirus ni a ajuntaments ni a empreses. Els tests han de passar pels protocols públics per a poder saber els resultats i millorar les estratègies per controlar aquesta epidèmia”, ha conclòs.

Continua llegint

Societat

Diari del coronavirus

Publicat

on

Per

Ja no em desperto amb els primers cotxes que circulen pel carrer. Ara, és el silenci que em desvetlla. Un silenci que m’arriba, m’embolcalla feixuc com un lladre que em visités de matinada i em deixés la seva targeta de presentació: soc aquí, com cada diumenge, cada dijous.

No compten els dies sinó els gestos. I les imatges agafen una importància poc habitual. Ara observo un vell amb més anys que jo córrer amb esforç i passes petites cap a la parada del bus. L’autobús l’esperarà. En aquests temps baixen del Tibidabo ànimes generoses i pugen de mar d’altres diabòliques.

A la nit el paisatge destacable són el guants de plàstic que campen damunt la vorera.

De nou a la cuina damunt la taula de marbre navega un cert desordre. El diari i el suplement, un bol amb escàs raim, una ceràmica que representa una gallina, unes tasses de cafè…

No tenim pressa per recollir el desori.

Ernest Millet Gómez

Continua llegint

Societat

Confinament (II)

Publicat

on

Per

El darrer model implementat de superilla va ser el del Poblenou, tot i que Gràcia en si ja és una superilla / Toni Hermoso Pulido

El bol curull de col-i-flor presideix la taula de marbre. I uns tomàquets per amanir, unes restes de raviolis que quedaren de l’àpat d’ahir. Encenem el llum, una bombeta que ens dóna escalfor lentament. I seiem a taula com si res no ens passés pel cap, com si avui fos un dia qualsevol: però passen massa coses a la ciutat.

El semàfor de davant de casa ha esdevingut decoratiu i ja ningú espera el permís per creuar el carrer. Potser cada cinc minuts baixa un cotxe pel carrer Balmes. Ha plogut bona part del dia. Una pluja mansa que l’escriptor Pla aplaudiria feliç, perquè era, segons que escrivia, l’aigua que calia per als camps. Busco un somriure, una paraula amable però em creuo amb poques persones que semblen que corrin cap al notari. Recullo l’última barra de pa al forn de santa Glòria. Des d’el primer dia de la crisi sanitària que m’atén la mateixa senyora. Té un aire d’absoluta normalitat, com si això del virus no anés amb ella.

Al vespre com a final de festa el nostre anònim veí ens regala Imagine i la veu de Lennon ressona per tota la plaça. S’aixequen braços i només ens falten les espelmes per arrodonir el final de la vetllada. Bé, hi tenim algunes llinternes que ens fan l’ullet. Comença a fosquejar i la ciutat semblarà més trista, com un dol immens que cau damunt nostre.

ERNEST MILLET

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2018 Zona Sec.