Connecta amb nosaltres

Societat

Tancats pels drets de les persones migrades

A través d’una tancada indefinida exigeixen que es flexibilitzi la llei d’estrangeria, denuncien el racisme institucional i reclamen una acollida real

Publicat

on

El passat diumenge 27 de maig el centre de Barcelona es va omplir de consignes contra el racisme en una multitudinària manifestació en què van participar col·lectius i veïns de diferents barris. Aquesta concentració és només la punta de l’iceberg d’un moviment que, des de fa molts anys, reclama una millora dels drets de les persones migrades i refugiades. La darrera gran acció que han emprès és una tancada a l’Antiga Escola Massana, on més d’una trentena de persones viuen i es reuneixen a diari des del 21 d’abril per exigir la derogació de la Llei d’Estrangeria.

Denuncien el racisme institucional, que “es fa palès quan no s’atorguen cites prèvies per a qualsevol dels tràmits d’estrangeria” i demanen la fi de les restriccions per aconseguir o renovar els papers sense contracte de treball: “És un peix que es mossega la cua perquè no podem accedir a contractes laborals sense papers i no podem obtenir els papers sense un contracte de mínim un any i 40 hores”, lamenta l’Ibrahim Oumouhou, membre de Cornellà Sense Fronteres i un dels impulsors de la tancada. L’Ibrahim explica que bona part de les persones migrades es dediquen a treballar “durant 12 o 14 hores al dia” en tasques de la llar, cura de les persones, agricultura o construcció, àmbits en els quals, en la majoria de casos, no tenen accés a contractes laborals com els que exigeix l’administració per facilitar-los la nacionalitat.

Un altre dels punts amb què treballa la tancada és la nacionalitat sense examen: “Tot i portar 10 anys de residència, se’ns imposen exàmens impossibles per aconseguir la nacionalitat”, explica l’Ibrahim. “Nosaltres estem a favor de que els immigrants aprenguem el català però aquestes proves no tenen fonament perquè no s’ajusten a la realitat”, continua.

Violència masclista

Des del 2009, algunes dones marroquines que han treballat com a jornaleres als camps de maduixes d’algunes localitats han denunciat situacions d’explotació, d’abusos i de violacions. Fa unes setmanes, la Fiscalia de Huelva ha iniciat una investigació per esbrinar els possibles casos d’abusos laborals i sexuals a temporeres immigrants que treballen a Huelva durant la campanya de recol·lecció de la maduixa. Una de les afectades va posar una demanda denunciant que un capatàs la va obligar a mantenir relacions sexuals. Així doncs, una de les reivindicacions fonamentals dels membres de la tancada és que es prenguin mesures per a la prevenció de la violència masclista que pateixen les dones migrants i refugiades: “Les violències que afrontem no es limiten a l’àmbit afectiu, estan travessades pel racisme institucional i social que vivim quotidianament”, denuncien.


Reunió amb Quim Torra

El darrer manifest que ha impulsat el col·lectiu El Racisme ens Tanca ja ha estat signat per més de 400 persones i també al Poblenou i a Badalona diverses persones han ocupat espais per reclamar canvis en la legislació actual. El passat 2 de juny, el president Quim Torra va visitar la tancada en el que va ser el seu primer acte de govern. Durant la trobada, es van exposar les demandes i el president va plantejar, com a primera mesura, la creació d’una comissió de seguiment per exposar al Parlament de Catalunya aquestes peticions. Els participants a la tancada expliquen que va ser una primera presa de contacte satisfactòria i ara esperen que, tant el president com l’alcaldessa Ada Colau, es tornin a reunir amb ells per determinar els propers passos a seguir.

Continua llegint
Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Societat

El parc de Montjuïc té nou responsable

Xavier Martín ocupa el càrrec de nova creació

Publicat

on

Montjuïc

Fa un any no existia la figura del responsable del parc de Montjuïc ja que, com ell mateix explica, “és un càrrec tècnic de nova creació per part del Districte de Sants-Montjuïc”. La principal missió és la coordinació de tots els serveis municipals que intervenen a la muntanya (BSM, Parcs i Jardins, Institut Barcelona Esports, Institut de Cultura de Barcelona…) i “treballar pel desenvolupament del Pla General Metropolità de la muntanya de Montjuïc (aprovat el 2014) i la seva concreció en el futur Pla d’Actuació del Parc Montjuïc”, indica Xavier Martín, la persona que ocupa aquest càrrec. 

Temes calents 

Martín diu que un dels principals problemes de la muntanya és “trobar el punt d’equilibri entre els usos culturals, turístics, lúdics i esportius i evitar situacions de col·lapse de la mobilitat i reduir les molèsties de soroll que generen al veïnat”. L’objectiu passa per coordinar tots els operadors implicats, escoltar els veïns i reduir el nombre d’actes que generen més afectacions. Per exemple, amb el Poble Espanyol, s’ha establert un acord per reduir el nombre de concerts.

Procés participatiu encara obert

El responsable del parc afegeix que la majoria de les entitats vinculades a la muntanya són membres del Consell del Parc de Montjuïc, l’òrgan municipal de participació que les engloba a totes i el canal obert de debat sobre el futur de la muntanya. Assegura que aquestes entitats tenen fil directe amb ell per tractar tot tipus de temes.

Pel que fa a la construcció del macro-edifici a la zona de la Satalia, Martín diu que aquesta zona “va quedar desafectada urbanísticament amb el PGM 2014 i, per tant, queda fora de l’àmbit de la muntanya de Montjuïc, tot i que és clarament fronterera” i afegeix que “el debat sobre el futur equipament de la Satalia i les reivindicacions al respecte de la Plataforma Salvem Montjuïc estan sent escoltades en el procés participatiu de debat del Pla d’Equipaments del Poble-sec que encara és obert per part del Districte”.

Continua llegint

Societat

Massa autoescoles fent pràctiques

Veïns i associacions manifesten el seu malestar

Publicat

on

El Poble-sec és una zona d’examen del carnet de conduir i això provoca que la majoria d’autoescoles de la ciutat vinguin al barri a circular. És una de les zones més temudes per tots els aspirants a treure’s el carnet de conduir. La zona 4 parteix del carrer Joaquim Blume i passa per Margarit, el passeig de l’Exposició i el passeig de Santa Madrona, entre altres carrers, abans d’enfilar cap a Montjuïc, una altra de les zones d’examen. El fet que el Poble-sec sigui zona d’examen fa que gairebé totes les autoescoles de la ciutat portin els seus alumnes a fer-hi pràctiques, amb les consegüents molèsties que això genera als veïns: “L’altre dia, des del passeig de l’Exposició amb Radas fins al passeig de Montjuïc vaig trigar 26 minuts”, explica amb indignació un veí afectat per aquesta situació.

Embussos i crispació 

Fa més de 15 anys que els veïns manifesten el seu malestar: “Donada la complexitat del barri i la seva estructura, l’afluència tan massiva d’autoescoles l’únic que fa és complicar-la encara més. És un martiri per als que circulen i sobretot per als transportistes, és un barri molt complicat pel tema del repartiment i més ara amb les obres dels carrers Radas i Concòrdia”, diu Màxim Montori, vocal de convivència i civisme de la Coordinadora. 

Miquel Carrillo, de la Unió d’Associacions de Veïns, explica que durant l’últim any del mandat de la socialista Imma Moraleda, els havien assegurat que la situació amb les autoescoles canviaria perquè havien arribat a un acord amb la DGT. Però, 10 anys després, la situació és la mateixa: “Al Poble-sec hi operen unes 65 autoescoles, això sumat a que és un barri de carrers estrets i la circulació ja està molt reduïda, implica que el conductor del darrera acabi tenint un comportament agressiu al volant perquè el nivell de parades i de lentitud és extrem”. L’associació ha fet una reclamació a l’Ajuntament, des d’on els han dit que això no és competència d’ells, que és un problema de Tràfic. “La potestat de la circulació a Barcelona és un tema municipal, i l’Ajuntament ha de fer pressió per solucionar aquesta situació, però han passat olímpicament.”, afegeix Carrillo. 

L’‘estop de la mort’

La cruïlla entre Margarit i el passeig de l’Exposició és la més problemàtica degut a un estop que provoca nombrosos encallaments per part dels aprenents. Si algú passa deu minuts en aquesta intersecció, fàcilment podrà veure com passen cotxes de 15 autoescoles diferents i la majoria d’ells tenen problemes en aquest punt. Sergi Gázquez, de l’associació veïnal, explica que la situació ha empitjorat amb el boom de les autoescoles low cost, que compten amb grans flotes de vehicles. “El problema radica en què Poble-sec i Montjuïc són zones d’examen. Això genera més trànsit, més contaminació, més soroll als carrers i més crispació entre els conductors”, manté Gázquez. Malgrat tants anys de reivindicacions, però, aquesta qüestió no sembla estar entre les prioritats municipals i queda lluny de veure’s solucionat.

Continua llegint

Societat

Clam per uns parcs infantils dignes

En l’assemblea que va tenir lloc el passat mes de març ja es van acordar propostes per tal d’organitzar el veïnat i canalitzar les seves reivindicacions

Publicat

on

Per

El passat divendres 20 de juliol els membres de la Comissió de Parcs Infantils de la Unió d’Associacions de Veïns del Poble-sec conjuntament amb els membres de l’Associació de Veïns i Comerciants de Les Hortes de Sant Bertran van penjar 4 pancartes per reclamar uns parcs dignes per als infants del Poble-sec. Concretament les pancartes es van penjar al Parc de la Primavera, al Mirador del Poble-sec, als Jardins de Les Hortes de Sant Bertran i al Parc de Les 3 Xemeneies.

Reivindicacions objectives

Les principals reivindicacions de la Comissió de Parcs Infantils són la neteja dels espais, on sovint s’hi pot trobar excrements d’animals i restes de botellón, la renovació d’algunes de les instal·lacions per equiparar els jocs als d’altres barris de la ciutat, fer una revisió dels equipaments i, si s’escau instal·lar-ne de nous perquè els infants de totes les edats tinguin espais de joc i que tots els jocs quedin a l’interior dels tancats corresponents per evitar que els animals de companyia facin servir els sorrals dels infants.

S’espera a la consellera

S’ha demanat a la Consellera de Barri, Carolina López, de fer una visita a cadascun dels espais per tal de què els mateixos pares li puguin explicar les diferents problemàtiques i casuístiques de cada parc perquè des del Districte s’hi posi fil a l’agulla. A data d’avui encara no s’ha acordat una data per fer aquesta visita.

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2018 Zona Sec.