Connecta amb nosaltres

Societat

Menys contaminació, soroll i vehicles i més espai per al veïnat

Publicat

on

El passat 14 de desembre el barri de Sant Antoni va celebrar amb una festa veïnal l’acabament de la segona fase d’obres, en què s’ha intervingut als carrers Comte Borrell, Tamarit i Parlament per seguir pacificant l’entorn i fer-lo més amable i saludable

La superilla ja compta amb unes primeres dades de balanç positives: s’han guanyat 23.709 m2 d’espai públic amb prioritat per al vianant en tot l’àmbit, i milloren els indicadors de contaminació, soroll, vehicles i ús veïnal.

A la cruïlla dels carrers Borrell i Tamarit, s’ha mesurat un 33% menys de NO2 a l’aire i un 4% menys de partícules en suspensió (PM10), i el soroll també baixa: 4,1 decibels menys de dia, 5,3 menys de tarda i 5,4 menys de nit. A la mateixa cruïlla, al carrer de Borrell hi ha una disminució d’un 82% del pas de vehicles, quasi uns 6.000 menys.

REDACCIÓ

Continua llegint
Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Societat

Un barri solidari que recapta 1.054 quilos de menjar i 307 lots de juguines

Publicat

on

Un any més, el veïnat del Poble-sec ha respost de forma massiva a les opcions de voluntariat i solidaritat durant les festes nadalenques. Gràcies a diverses escoles i instituts, parròquies i casals, s’ha aconseguit recollir un total de 1.054 quilos de menjar. A banda, també cal celebrar l’èxit d’una campanya que ja és una tradició al barri: els Reis Solidaris. A través de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec i amb la col·laboració de Bona Voluntat en Acció, Càritas Diocesana de Barcelona, Els Amics de la plaça Santa Madrona i les Parròquies del Poble-sec, s’ha aconseguit repartir 307 lots de material escolar, jocs i joguines noves, que s’han entregat a famílies amb infants de 0 a 12 anys amb risc d’exclusió social. Els lots, creats en funció de l’edat del receptor, s’han elaborat gràcies a una vintena de voluntaris, alguns dels quals havien estat beneficiaris del projecte en anteriors ocasions. Les donacions s’han fet per part de particulars i també d’empreses i institucions vinculades al Poble-sec. En total, s’han pogut beneficiar 157 nens i 150 nenes, que han pogut comprovar que la màgia dels Reis d’Orient arriba a tothom.

Continua llegint

Societat

Tres barris amb recursos per a la gent gran

Fem un repàs d’algunes propostes i activitats destinades a les persones grans dels barris de Sant Antoni, el Raval i Poble-sec

Publicat

on

Segons dades de l’Ajuntament de Barcelona, les persones de més de 65 anys representen el 21,6% de la ciutadania. En total són gairebé 350.000 persones i, de les majors de 75 anys, un 20% es troben en situació de vulnerabilitat i un 30% viuen soles. Davant d’aquestes xifres, els barris promouen activitats i projectes destinats a oferir companyia, cursos o per promoure la vida saludable en la tercera edat.

A Sant Antoni

L’Espai de Gent Gran Sant Antoni, ubicat al carrer Comte Borrell, 44-46, és un servei públic municipal adreçat a les persones grans, que té per objecte “afavorir la seva plena integració, la prevenció de situacions d’aïllament social, el foment de les relacions i la promoció de la participació activa en la vida de la comunitat”, tal com expliquen els seus impulsors. En aquest espai s’hi programen activitats físiques, tallers, jocs de taula i sessions de cinema, a més de balls i altres esdeveniments festius puntuals.

Al mateix carrer Comte Borrell, 110, s’hi troba l’Espai Social Barcelona-Borrell de la Fundació Catalunya La Pedrera. Aquí s’hi fan activitats com REMS (Reforçar i Estimular la Memòria i la Salut), una proposta per a persones amb deteriorament cognitiu que vol millorar la qualitat de vida i oferir suport a les famílies. O Dina en companyia, que ofereix un servei de menjador per a persones grans que tenen problemes per preparar correctament els seus àpats diaris i que volen compartir aquest moment amb altres persones.

Al Raval

Al carrer de Guàrdia, 14, la Fundació Surt és una entitat d’acció social que treballa per fer efectius els drets econòmics, socials i culturals de les dones. Entre els seus projectes, alguns estan directament relacionats amb la població gran, com el taller Grandioses, adreçat a dones majors de 60 anys del Raval amb l’objectiu de crear un espai intercultural en el qual reflexionar, compartir sabers, experiències i preocupacions.

Si parlem del Raval, no podem oblidar el Casal de Gent Gran Josep Trueta (Reina Amàlia, 31) i la seva proposta d’activitats intergeneracionals i per a les persones grans. Un bon exemple és l’hort comunitari que hi ha a la terrassa del Casal, impulsat per la Fundació Tot Raval i que vol ser un punt per crear lligams entre joves i grans. A més, en col·laboració amb altres entitats, periòdicament s’organitzen activitats físiques per als més grans, com l’Escola de Tardor per promoure l’envelliment saludable o les caminades Movem el Raval que tenen lloc a la primavera.

Al Poble-sec

El Poble-sec també ofereix espais de trobada per a les persones grans. Un exemple és l’activitat Baixem al Carrer de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec: “Organitzem sortides setmanals en grup amb voluntaris i persones grans que estan atrapades a casa per la seva mobilitat reduïda i a causa de les barreres arquitectòniques”, expliquen. La Coordinadora també organitza Acompanyament a la Gent Gran, un projecte que vincula persones grans soles i voluntariat per “millorar la qualitat de vida de la gent gran, tot evitant el seu aïllament i pal·liant el seu sentiment de soledat no desitjada”. Des del Pla Comunitari (que fins al moment està gestionat per Art&Coop) promouen des de fa tres anys el projecte Caminantes, un grup de trobada entre dones d’edats i orígens diversos que han muntat un grup de dones arpilleres: “Un espai per compartir temps i plasmar d’una manera artística les seves inquietuds” diu l’Esther García, tècnica del Pla Comunitari.

Continua llegint

Societat

Plans de Nadal sense fer servir la T-10

Per gaudir de la cultura i els espectacles de les festes no cal anar gaire lluny de casa. Repassem l’oferta que ofereix el Paral·lel i la muntanya de Montjuïc

Publicat

on

Nadal és època de família i d’estar-se a taula, però la tradició no sempre ha de ser la mateixa. Les vacances (si se’n tenen) i la desconnexió laboral acostumen a deixar entreveure uns dies que, si no se surt de casa, poden arribar a ser infernals. Avui dia ja existeix Netflix, HBO i desenes de fórmules per streaming per passar els vespres de sofà i manta, però… què et semblaria fer alguna cosa més enllà d’estar tancat, i sense haver de gastar cap bitllet de la T-10?

Vespres a la Sala Barts

La icònica sala del Paral·lel ofereix espectacles per a tots els gustos al llarg del Nadal. Entre ells, la sisena temporada d’El Petit Príncep que tantes famílies ja han anat a veure (fins i tot més d’una vegada). El musical d’Àngel Llàcer, Manu Guix i La Perla 29 ja acumula 250.000 espectadors i rep una de les millors crítiques temporada rere temporada. Al llarg d’aquest desembre i gener estan previstes gairebé una cinquantena de funcions.

En el cas que el personatge d’Antoine de Saint-Exupéry no ens acabi de fer el pes, el local del Paral·lel també oferirà l’espectacle Tenors en tres funcions úniques. A més, el dia 9 de desembre la Barcelona Gay Men’s Chorus interpretarà els millors temes de la temporada i presentarà en primícia les seves noves cançons. Dos dies més tard l’escenari serà copat per CHRISTMAS.CAT, l’espectacle que ha revolucionat els concerts de Nadal.

Màgia, l’encert familiar

Les festes són sinònim de màgia per a molts i El Mago Pop (Antonio Díaz) té la recepta per poder dir que Nada es imposible. En el seu primer raïm al Teatre Vitòria el mag oferirà un viatge a través de l’extraordinari, ple de sorpreses, diversió, sensibilitat, ritme i emoció. Un espectacle que té la intenció de repetir l’èxit de La Gran Ilusión, la qual es va convertir en l’experiència més taquillera de tota Europa. Uns metres més enllà, i encara que no sigui il·lusionisme explícit, podem trobar la màgia incombustible de Joan Pera amb El pare de la núvia, el qual estarà en cartellera fins al 2 de febrer al Teatre Condal.

Fora dels escenaris

El pati de butaques no és la teva millor opció? No passa res: el Museu Marítim ofereix per aquestes dates un planetari per descobrir en família sense la necessitat de treure l’entrada a l’equipament principal. D’altra banda, el Museu Etnològic i de les Cultures del Món arriba amb una agenda farcida de propostes, com ara l’activitat gratuïta Casa, treball, festa: descobrim com vivim els humans, prevista pel divendres 5 de gener. L’esdeveniment que tornarà a ser imprescindible de visitar un any més, però, serà el Nadal al Poble Espanyol, on del 21 al 29 de desembre el recinte comptarà amb una fira gastronòmica i d’oficis, així com música en directe, espectacles i activitats per a tota la família.

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2018 Zona Sec.