Connecta amb nosaltres

Societat

Una nova vida per als quioscos

La cooperativa Diverscoop, formada per persones amb diversitat funcional, reobre quioscos en desús a Barcelona, un d’ells al Paral·lel

Publicat

on

A finals de desembre es constituïa Diverscoop, una cooperativa que neix amb un doble objectiu, d’una banda reincorporar al mercat laboral persones amb diversitat funcional que portaven molt de temps a la recerca de feina i, de l’altra, recuperar l’activitat d’alguns quioscos en desús de la ciutat i fer-ho des d’una vessant social, integradora i sostenible. La iniciativa està impulsada per l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) i les 11 persones que formen part del projecte ja han aconseguit reobrir dos quioscos, un a Ramón Albó, 4 (Sant Andreu) i l’altre a l’avinguda del Paral·lel, 91 (Poble-sec).

Crear comunitat

No es tracta, però, de punts de venda de premsa convencionals. Tal com explica Jesús García, que forma part de Labcoop, una de les cooperatives que han contribuït a la creació de Diverscoop: “Un dels aspectes fonamentals del projecte és que genera un vincle amb la comunitat i ofereix una altra mirada al negoci dels quioscos”. Com s’aconsegueix això? Tot dinamitzant la comunitat i promovent la venda de productes que no es troben habitualment als quioscos: objectes artesanals elaborats a tallers ocupacionals on treballen persones amb diversitat funcional. A banda de llaminadures, revistes i diaris, també hi venen aliments ecològics, bosses de tela, bijuteria i altres productes de proximitat.

Una iniciativa social

Josep Giménez, un dels socis de la recent inaugurada cooperativa, pateix des de fa anys una anomalia en el sistema circulatori. Per a ell, tornar a treballar és una raó per mantenir-se actiu i motivat i explica que “Diverscoop suposa una aventura nova perquè les experiències laborals que havíem tingut anteriorment havien estat a empreses tradicionals i jeràrquiques. Ara prenem les decisions conjuntament i ens donem suport els uns als altres. Això ens aporta un aprenentatge constant i és molt enriquidor”. A més, tant en Josep com la resta de membres del projecte han observat que els quioscos “han tingut molt bona acollida per part del veïnat. La gent s’il·lusiona quan veuen que un quiosc es torna a obrir”, expliquen.

Però la proposta va més enllà. Des d’aquests quioscos també es vol contribuir a combatre la soledat no desitjada, ja que es vol promoure el repartiment de premsa a domicili a persones grans que formen part del projecte Vincles, un servei de l’Ajuntament de Barcelona que reforça les relacions socials de les persones grans que se senten soles mitjançant les noves tecnologies.

Continua llegint
Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Societat

Jocs per passar el confinament amb el Poble-sec com a protagonista

Publicat

on

De vegades, davant les circumstàncies més extremes, les persones activen la seva capacitat de creativitat i originalitat. Ho hem vist aquestes darreres setmanes a les xarxes, en què milers d’usuaris s’han dedicat a la creació de memes, reptes i jocs per fer més amena la quarantena.

Des del compte de Twitter del Centre Cívic el Sortidor i el Centre Cultural Albareda han posat en marxa una iniciativa d’allò més original i entretinguda: el Trivial del Poble-sec. Amb la col·laboració especial de la Júlia Costa (membre de CERHISEC), el joc permet posar a prova els coneixements del Poble-sec. A més, encertar té premi: entre les persones que encertin totes les preguntes del concurs, se sortejaran dos passis VIP per als itineraris de tardor d’aquests centres cívics.

Però aquesta no és l’única iniciativa per entretenir el personal que ha sortit al barri. El compte del CC Albareda també ha proposat un divertiment molt curiós: un repte per encertar quins carrers del Poble-sec representen un seguit d’emoticones.

A més, pels lletraferits, l’editorial Stronberg posa aquests dies diferents llibres del seu fons de forma gratuïta. Fins demà dijous a mitjanit podreu llegir ‘El parc i les ombres’ de l’autora poblesequina Júlia Costa.

Coneixeu més iniciatives curioses que s’estiguin gestant al Poble-sec aquests dies de confinament? Ens ho podeu explicar a zonasec@hotmail.com!

Continua llegint

Societat

Una base de dades feminista

Publicat

on

L’Alba, l’Ana i la Laura es presenten com “tres activistes feministes i currantes que estem cansades de veure com la divisió sexual del treball segueix a l’ordre del dia i com aquesta ordenació social té conseqüències nefastes per a les dones, lesbianes i trans”. Es refereixen a conseqüències com la invisibilització; una gran dificultat per accedir a nínxols laborals masculinitzats; l’androcentrisme en el plantejament de les feines i el sexisme que pateixen les dones, lesbianes i trans en les feines més masculinitzades, entre d’altres. És per això que van posar-se mans a l’obra per generar un recurs digital que recull “propostes d’ocupació i autoocupació basades en els principis de l’economia feminista i solidària per tal de visibilitzar i promoure la presència de dones, lesbianes i trans en els diferents àmbits laborals tradicionalment masculinitzats”, tal com expliquen al seu web. El primer any, el projecte el va dur a terme l’equip motor inicial (Laura, Ana i Alba) i, des de setembre de 2019, se segueix desenvolupant des de la cooperativa La Raposa del Poble-sec.

Una xarxa de sinèrgies 

A banda d’oferir un directori de recursos, La Creatura també pretén fomentar xarxes de suport mutu, diàleg entre els projectes i creació col·lectiva, així com promoure canvis socials per fomentar els principis ètics, solidaris i feministes de l’economia. Els projectes que s’hi adhereixen han de pagar una quota anual de 30 euros (que també els converteix en socis/amics de La Raposa) i assolir uns compromisos mínims amb el projecte. A canvi, gaudeixen d’avantatges com la difusió del seu projecte, assessorament laboral, legal i comptable en el marc de l’economia feminista i recolzament administratiu. Actualment, la web està formada per propostes vinculades a l’art, l’activisme, l’educació i els serveis, entre altres àmbits. Alguns projectes que en formen part són el col·lectiu d’arquitectes El Tingladu, la cooperativa d’acció comunitària i feminista La Candela i el projecte Embrutafils de serigrafia feminista i artesanal.

Continua llegint

Societat

Ens quedem a casa

Publicat

on

Per

📌 El 23 d’abril farà 23 anys que ZONA SEC es va publicar per primera vegada. Des d’aleshores, no hem deixat ni un sol mes de sortir al carrer per explicar-vos allò que passa als carrers del Poble-sec. Aquest abril, però, no traurem edició en paper; creiem que no té sentit.
 
📌 Els comerços que ens ajuden a tirar endavant gràcies a la publicitat estan tancats i no volem exigir-los un esforç econòmic que no poden assumir.
 
📌 Esperem tornar al carrer, amb totes les veïnes i veïns, ben aviat. Mentrestant, podeu seguir visitant la nostra pàgina web. Molta salut i ànims en el confinament!

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2018 Zona Sec.