Connecta amb nosaltres

Societat

Una nova vida per als quioscos

La cooperativa Diverscoop, formada per persones amb diversitat funcional, reobre quioscos en desús a Barcelona, un d’ells al Paral·lel

Publicat

on

A finals de desembre es constituïa Diverscoop, una cooperativa que neix amb un doble objectiu, d’una banda reincorporar al mercat laboral persones amb diversitat funcional que portaven molt de temps a la recerca de feina i, de l’altra, recuperar l’activitat d’alguns quioscos en desús de la ciutat i fer-ho des d’una vessant social, integradora i sostenible. La iniciativa està impulsada per l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) i les 11 persones que formen part del projecte ja han aconseguit reobrir dos quioscos, un a Ramón Albó, 4 (Sant Andreu) i l’altre a l’avinguda del Paral·lel, 91 (Poble-sec).

Crear comunitat

No es tracta, però, de punts de venda de premsa convencionals. Tal com explica Jesús García, que forma part de Labcoop, una de les cooperatives que han contribuït a la creació de Diverscoop: “Un dels aspectes fonamentals del projecte és que genera un vincle amb la comunitat i ofereix una altra mirada al negoci dels quioscos”. Com s’aconsegueix això? Tot dinamitzant la comunitat i promovent la venda de productes que no es troben habitualment als quioscos: objectes artesanals elaborats a tallers ocupacionals on treballen persones amb diversitat funcional. A banda de llaminadures, revistes i diaris, també hi venen aliments ecològics, bosses de tela, bijuteria i altres productes de proximitat.

Una iniciativa social

Josep Giménez, un dels socis de la recent inaugurada cooperativa, pateix des de fa anys una anomalia en el sistema circulatori. Per a ell, tornar a treballar és una raó per mantenir-se actiu i motivat i explica que “Diverscoop suposa una aventura nova perquè les experiències laborals que havíem tingut anteriorment havien estat a empreses tradicionals i jeràrquiques. Ara prenem les decisions conjuntament i ens donem suport els uns als altres. Això ens aporta un aprenentatge constant i és molt enriquidor”. A més, tant en Josep com la resta de membres del projecte han observat que els quioscos “han tingut molt bona acollida per part del veïnat. La gent s’il·lusiona quan veuen que un quiosc es torna a obrir”, expliquen.

Però la proposta va més enllà. Des d’aquests quioscos també es vol contribuir a combatre la soledat no desitjada, ja que es vol promoure el repartiment de premsa a domicili a persones grans que formen part del projecte Vincles, un servei de l’Ajuntament de Barcelona que reforça les relacions socials de les persones grans que se senten soles mitjançant les noves tecnologies.

Societat

Obre la residència del Poble-sec amb 240 llits per a malalts de Covid-19

La consellera Vergés anuncia l’adaptació d’altres espais per traslladar residents i així evitar el contagi de coronavirus

Publicat

on

Per

Vetllar per la salut dels més vulnerables. Aquest és l’objectiu del Govern de la Generalitat des del primer dia d’aquesta crisi sanitària provocada pel coronavirus. En aquest sentit, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat que aquesta setmana s’incorpora “una nova residència de gent gran a la ciutat de Barcelona amb una capacitat de 240 llits per a persones amb Covid-19”. Aquest espai ubicat al Poble-sec comptarà amb 141 habitacions distribuïdes en 8.000 metres quadrats. En un inici, s’obrirà amb 32 llits.

Vergés ha precisat que es tracta d’una “residència medicalitzada amb instal·lació d’oxigen en 66 llits” i que donarà capacitat de moviment a les residències d’on provenen les persones malaltes. De fet, ha explicat que s’adaptaran altres espais, com ara hotels, per aquelles persones que viuen en residències i que no estan malaltes de Covid-19 per poder-los aïllar de les residències de procedència perquè “són persones infectables” i evitar-ne, així, el contagi.

Per altra banda, aquests darrers dies el Departament de Salut ha augmentat el nombre de proves per detectar el coronavirus entre les persones que viuen en residències. “Estem augmentant les proves cada dia, fins ara ja són 10.434 les proves PCRs fetes”, ha informat Vergés. Per últim, la consellera Vergés ha reiterat la importància de quedar-se a casa per evitar el repunt de casos de coronavirus i ha recordat que els “laboratoris privats no haurien d’oferir tests de coronavirus ni a ajuntaments ni a empreses. Els tests han de passar pels protocols públics per a poder saber els resultats i millorar les estratègies per controlar aquesta epidèmia”, ha conclòs.

Continua llegint

Societat

Diari del coronavirus

Publicat

on

Per

Ja no em desperto amb els primers cotxes que circulen pel carrer. Ara, és el silenci que em desvetlla. Un silenci que m’arriba, m’embolcalla feixuc com un lladre que em visités de matinada i em deixés la seva targeta de presentació: soc aquí, com cada diumenge, cada dijous.

No compten els dies sinó els gestos. I les imatges agafen una importància poc habitual. Ara observo un vell amb més anys que jo córrer amb esforç i passes petites cap a la parada del bus. L’autobús l’esperarà. En aquests temps baixen del Tibidabo ànimes generoses i pugen de mar d’altres diabòliques.

A la nit el paisatge destacable són el guants de plàstic que campen damunt la vorera.

De nou a la cuina damunt la taula de marbre navega un cert desordre. El diari i el suplement, un bol amb escàs raim, una ceràmica que representa una gallina, unes tasses de cafè…

No tenim pressa per recollir el desori.

Ernest Millet Gómez

Continua llegint

Societat

Confinament (II)

Publicat

on

Per

El darrer model implementat de superilla va ser el del Poblenou, tot i que Gràcia en si ja és una superilla / Toni Hermoso Pulido

El bol curull de col-i-flor presideix la taula de marbre. I uns tomàquets per amanir, unes restes de raviolis que quedaren de l’àpat d’ahir. Encenem el llum, una bombeta que ens dóna escalfor lentament. I seiem a taula com si res no ens passés pel cap, com si avui fos un dia qualsevol: però passen massa coses a la ciutat.

El semàfor de davant de casa ha esdevingut decoratiu i ja ningú espera el permís per creuar el carrer. Potser cada cinc minuts baixa un cotxe pel carrer Balmes. Ha plogut bona part del dia. Una pluja mansa que l’escriptor Pla aplaudiria feliç, perquè era, segons que escrivia, l’aigua que calia per als camps. Busco un somriure, una paraula amable però em creuo amb poques persones que semblen que corrin cap al notari. Recullo l’última barra de pa al forn de santa Glòria. Des d’el primer dia de la crisi sanitària que m’atén la mateixa senyora. Té un aire d’absoluta normalitat, com si això del virus no anés amb ella.

Al vespre com a final de festa el nostre anònim veí ens regala Imagine i la veu de Lennon ressona per tota la plaça. S’aixequen braços i només ens falten les espelmes per arrodonir el final de la vetllada. Bé, hi tenim algunes llinternes que ens fan l’ullet. Comença a fosquejar i la ciutat semblarà més trista, com un dol immens que cau damunt nostre.

ERNEST MILLET

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2018 Zona Sec.