Connecta amb nosaltres

Economia

El comerç de Sant Antoni es manté estable

El veïnat de la zona ha donat suport al comerç de proximitat i la majoria d’establiments d’alimentació i restauració sobreviuen al sotrac de la Covid-19

Publicat

on

Malgrat les circumstàncies adverses que ha patit el sector arran de la pandèmia, el comerç de Sant Antoni resisteix i ho fa gràcies al veïnat, que ha optat, durant el confinament i després d’aquest, per comprar al barri, a les botigues de sempre. Des de l’associació Sant Antoni Comerç, format per diversos col·lectius de la zona, afirmen que d’establiments que hagin tancat a causa de la Covid-19 només en tenen constància d’un, “però n’hi ha que han obert i no saben si aguantaran molt”. Enric Bernaus, president de l’associació i propietari d’una botiga al carrer Manso i una parada als Encants de Sant Antoni, diu que el suport del veïnat ha estat fonamental: “La primera setmana que vam obrir, amb cita prèvia, ja vam veure que la resposta dels veïns era molt bona. La gent s’ha conscienciat de què el comerç de barri és important, les botigues donen molta vida i molts veïns són clients de tota la vida i han donat la talla”. Bernaus explica que hi havia por entre els comerciants, ja que la majoria de negocis de proximitat són familiars i era molt perillós estar dos mesos tancats, però no hi ha hagut cap baixa i es mostren cautelosos, però satisfets.

El Mercat de Sant Antoni i els Encants 

Una sensació similar és la que exposa Miquel Humedes, gerent del Mercat de Sant Antoni: “Pel que fa a la part d’alimentació cal dir que, durant la pandèmia, hem tingut bones xifres de vendes i bastant sostingudes. El servei gratuït a domicili per a majors de 65 anys ha funcionat molt bé, de fet ens van desbordar de tantes demandes”. Ara, la situació al mercat es manté estable: “L’eufòria de vendes que vam tenir durant el confinament s’ha normalitzat, però no ens podem queixar. Les parades que es van veure més afectades han estat les que tenien degustació i els tres bars, que es van tancar. Ara estan oberts amb les mesures de distanciament que pertoquen”, afegeix.

Joan Mestre, president dels Encants de Sant Antoni, també es mostra optimista amb la resposta dels clients, tot i que afirma que estan començant a mig gas i amb un horari reduït: “La trobada amb la clientela ha estat molt entranyable, però ara estem contents i alerta perquè tot això no ha acabat. Ens preocupava la situació dels comerciants perquè, per a molts, la parada és l’única font d’ingressos, però sabem que, si ens deixen, remuntarem”, afirma.

No tot són bones notícies; a la zona hi ha alguns establiments de restauració que, amb les limitacions que pateixen pel que fa a aforament, encara no han obert i d’altres que encara estan en ERTOS. A més, el Dominical del Llibre de Sant Antoni no ha pogut obrir fins a finals de juny, amb moltes limitacions, i els paradistes estan preocupats per la seva supervivència després de més de tres mesos tancats.

Economia

Fent barri des de l’alimentació saludable

El Menjador de La Base, al Poble-sec, ofereix un menú ecològic i de proximitat a preus populars

Publicat

on

L’ateneu popular La Base, que enguany celebrarà 10 anys, és un espai de trobada al Poble-sec i un projecte que parteix de la necessitat de reconstruir la constel·lació d’infraestructures autogestionades que els barris de Barcelona van tenir durant el primer terç del segle XX, format per cooperatives de consum, ateneus, seus sindicals, escoles racionalistes, publicacions, etc. Des del seu naixement, s’hi han organitzat multitud d’activitats, xerrades i tallers pel veïnat i ara, com passa amb tots els projectes que reuneixen persones, s’han hagut de transformar.

Un menjador amb productes ecològics

El Menjador de La Base ja existia abans de la pandèmia, però actualment també s’ha reformulat i adaptat a les circumstàncies actuals. És un dels llocs al barri on el menú és, a més de molt assequible, ecològic i de proximitat. Es tracta d’un servei de restauració que, de dilluns a divendres al migdia, ofereix un menú a 6 euros que inclou primer plat, segon plat, aigua, pa artesanal del forn La Fabrique i postres. La majoria de productes que utilitzen són ecològics, com els ous i les verdures, que provenen d’un pagès de la zona. El menú és vegetarià, tot i que també hi ha opció de carn.

L’Annalisa, una de les persones que hi treballen, explica que estan “molt agraïts a la comunitat, ja que ens han donat suport durant els mesos difícils. I volem que tot el barri pugui accedir a aquest servei i que coneguin el projecte de La Base”. A banda del menú de migdia, els dijous s’ofereix un sopar temàtic per emportar, amb cuina marroquina, sushi i altres especialitats que van variant. Cada divendres al vespre programen l’esdeveniment Cuina Cultura, on participa un grup de jazz. Aquesta activitat es fa amb aforament limitat, actualment no s’ofereix menjar i cal reserva prèvia.

Continua llegint

Economia

Slack i el teletreball

Publicat

on

Per

Sembla ser que aquest 2021 serà un any de canvis importants. Moltes activitats s’han anat transformant acceleradament degut a la pandèmia i unes quantes han arribat per quedar-se, com ara el teletreball. Grans empreses com Media Pro, per exemple, ja han informat als seus treballadors que això passarà a ser la nova normalitat indefinidament. Les empreses s’han adonat que segueixen funcionant sense necessitat d’incórrer en els grans costos que significa mantenir oficines en grans edificis.

La dificultat que troben molts professionals en aquesta situació és la comunicació. No és el mateix treballar en un despatx rodejat de companys que fer-ho a casa. Per això s’han fet famoses moltes eines de vídeoconferència, com Zoom, Teams, Jitsi.org o Whereby, però també estan apareixent eines menys conegudes i igual d’útils com ara Slack.

Slack és més que una eina de xat. L’aplicacio està disponible per Android, Apple, Mac i Windows i facilita molt la comunicació entre equips de treball remots. Ve a ser un Whatsapp però per a empreses i obert. Els equips poden interactuar tant amb xats privats com amb grups temàtics de conversa. També és molt útil la possibilitat d’intercanvi de tot tipus de fitxers de forma instantània i, darrerament, la facilitat de fer trucades de veu i videotrucades individuals o grupals simplement a través de l’eina. Si es vol més, Slack té infinitat d’integracions amb les millors eines Web 2.0 que hi ha al mercat. I el preu? Amb la versió gratuïta la majoria de petites i mitjanes empreses en tenen més que suficient. Tots els que l’han provat ja no poden viure sense ell.

Si Slack és massa potent per al que necessiteu sempre teniu l’opció d’usar el Whatsapp Web. És la versió per a Windows, Linux o Mac del omnipresent Whatsapp. Només l’heu de descarregar gratuïtament de la botiga Microsoft o Apple, executar-lo i activar-lo llegint amb el Whatsap del vostre mòbil el codi QR que es mostra en pantalla. Amb aquesta eina podreu enviar i rebre missatges i compartir fitxers i tot tipus d’informació amb altres contactes però des del mateix ordinador, sense haver de passar pel mòbil.

Víctor Carbonell

Continua llegint

Economia

Recordant el Pa i Trago (1965-2019)

A finals de març de 2019 i de forma inesperada, un cartell penjat a la porta anunciava el seu imminent tancament per jubilació

Publicat

on

Per

Va ser una notícia que molts no es podien creure i que va provocar mes d’una inspecció ocular in situ per confirmar els mals auguris de la notícia. Dissortadament es va confirmar. El restaurant Pa i Trago (Parlament, 41), tancava.

Obert el 1965, aquest restaurant considerat com a taverna típica formava part del paisatge del dia a dia del barri de Sant Antoni. Concebut com un establiment familiar va conservar durant els seus més de cinquanta anys de vida una clientela fidel, addicta als seus esmorzars de forquilla i als sopars de cap d’any que s’hi celebraven.

La cuina catalana inundava la seva carta amb els plats més habituals de casa nostra i amb una especialitat, la Reoca de marisc, que era un dels seus plats estrella amb una gran diversitat de closca.

Gastronomia i barcelonisme

L’escriptor i periodista Manuel Vázquez Montalban va ser un dels habituals del Pa i Trago i no va perdre l’ocasió de fer-lo aparèixer en una de les seves novel·les, El laberinto griego, on el seu detectiu Pepe Carvalho s’hi cruspia un cap i pota amb samfaina.

Als dos grans menjadors que hi havia a l’interior del local, les icones barcelonistes estaven a l’ordre del dia. Les parets eren plenes de pòsters i records del Barça de la històrica final de la Recopa de Basilea, de la Champions de Wembley i de tota la iconografia blaugrana.

En qualsevol cas, la desaparició sobtada del Pa i Trago ha estat un altre cop molt fort per als veïns i nostàlgics del barri de Sant Antoni. La trista notícia va coincidir gairebé en el temps amb la reurbanització de l’entorn dintre del projecte de superilles impulsat per l’Ajuntament d’Ada Colau. Llàstima que el vell restaurant no pogués gaudir de la millora de l’entorn que va suposar la dignificació de la cruïlla Borrell-Parlament.

El local que va ocupar el Pa i Trago va tornar a funcionar a finals d’aquest passat 2020, en plena pandèmia del Covid-19. Ha estat engolit per l’establiment veí, Sucursal Aceitera, i presenta una decoració interior totalment reformada, que ja no recorda res del que va ser aquell popular restaurant de cuina catalana.

BARCELOFÍLIA

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2020 Zona Sec.