Connecta amb nosaltres

Cultura

Una Festa Major amb més de 50 propostes per a totes les edats

Moltes de les propostes de la Festa Major reten homenatge a la Bella Dorita, en el 120è aniversari del naixement d’aquesta figura

Publicat

on

Com cada juliol, i malgrat l’excepcionalitat del moment, el barri es vesteix de festa. Enguany, la Festa Major se celebrarà del 16 al 25 de juliol a diversos punts del barri, des de la plaça de les Navas fins al Castell de Montjuïc, passant per l’Espai de Bombers, els centres cívics i el camp de futbol de La Satalia, entre d’altres.

El toc de festa s’inicia el divendres 16 de juliol a la plaça de les Navas amb el pregó que anirà a càrrec de la veïna Zohra Chafehi i amb una petita mostra de cultura popular, en substitució del tradicional ball de Festa Major que acostumava a celebrar-se en l’època pre-pandèmica.

Manel Alfaro, de l’APA Poble-sec i una de les persones encarregades de l’organització de les festes, destaca que enguany “moltes entitats s’han animat a participar i hem anat totes a una”. En total, més d’una cinquantena d’entitats s’han posat mans a l’obra per oferir un programa de festes divers i adreçat a veïns i veïnes de totes les edats.

Homenatge a la Bella Dorita

Aquest 2021 se celebra el 120è aniversari del naixement de la Bella Dorita, motiu pel qual moltes de les propostes de la Festa Major reten un homenatge a aquesta figura en diversos formats. El cartell, per exemple, té aquesta vedet com a protagonista i també hi apareixen espais emblemàtics del barri i una mostra de les tradicions populars més destacades, com els castellers, els diables i la dansa popular. És obra del dissenyador gràfic i il·lustrador Jaume Gubianas i la seva proposta de cartell presenta “una estudiada gamma de colors càlids a base d’ocres i taronges juntament amb una tipografia manual i políticament incorrecta per retratar un barri popular, divers i desenfadat”, tal com explica el jurat del concurs de cartells.

Ni castellers ni concerts

Entre algunes de les propostes que s’han preparat per a la Festa Major, destaca una mostra d’entitats joves que inclourà una exhibició de ball i rap i que tindrà lloc el dia 22 de juliol a la plaça de les Navas. El dia 23, la mateixa plaça acollirà un concert d’havaneres i una projecció de cinema a la fresca, activitats més enfocades al públic adult i a les persones grans.

Altres activitats són la caminada en grups de 10 persones que es farà el diumenge 18 de juliol i que farà un recorregut de 8,5 km des de la plaça de les Tres Xemeneies fins a Montjuïc, passant pel Castell de Montjuïc, que obrirà portes per a l’ocasió. El Centre Cívic el Sortidor oferirà, el dia 20, una xerrada i passejada adreçada al públic familiar per descobrir ratpenats a Montjuïc i CERHISEC organitzarà itineraris històrics el 18 i el 24 de juliol. També hi haurà portes obertes de l’Espai Bombers (el dissabte 17) i un torneig esportiu al camp de futbol de La Satalia que està organitzat per APA Poble-sec (el dissabte 24). A causa de la pandèmia, enguany no hi haurà actuació dels castellers i no es faran concerts a la plaça de les Tres Xemeneies, per evitar aglomeracions.

Continua llegint

Cultura

Antiracisme fantàstic

Una crítica al racisme i al consumisme a través del filtre de la literatura de gènere

Publicat

on

Nana Kwame Adjei-Brenyah (1991) va néixer al famós barri de Queens, Nova York. La seva família prové de Ghana i, malgrat que el seu pare és advocat i la seva mare és mestra, van haver de patir en la pròpia pell l’horrible experiència d’un desnonament. Estats Units, el país del somni americà, com ja sabem, amaga una horrorosa cara B de malson que han de patir molts dels seus ciutadans. Adjei-Brenyah, que es va sentir avergonyit de ser estatunidenc per culpa de Trump, prefereix quedar-se amb l’orgull d’aquells compatriotes que, malgrat la bota de l’Estat que sempre tenen al damunt, perseveren en el seu dia a dia. Aquesta consciència social es veu reflectida en el seu brillant llibre de relats, Friday Black (Empúries, 2021).

Friday Black conté una dotzena de relats que serveixen per mostrar com és la nostra realitat quotidiana en una societat capitalista i racista. L’autor empra diferents eines provinents de la literatura de gènere (la ciència-ficció, el terror o el fantàstic), per a satiritzar el nostre món descarnat, deixant sempre una petita porta oberta per a l’esperança, amb un estil literari seductor i amè, i un sentit de l’humor que ens pot recordar el de la sèrie Black Mirror.

Entre els relats d’aquest volum, destacaria la denúncia contra el racisme que obre el llibre, “Els cinc de Finkelstein”, la crítica al consumisme desaforat que trobem a diversos relats com ara “Friday Black”, “Com es ven una jaqueta (explicat pel Rei del Gel” o “Comerç minorista”, i el relat distopic “L’era”, on hi trobem un atac a la hipocresia de la nostra societat. Però estic segur que qualsevol conte d’aquest llibre, brillantment traduït per Ferran Ràfols, us ajudarà a comprendre un xic millor el món en què ens ha tocat viure.

Continua llegint

Cultura

Les sales del Poble-sec aixequen el teló amb música i clàssics teatrals

Repàs a la propera cartellera teatral

Publicat

on

En un context encara complicat per al sector cultural, s’inaugura la temporada teatral 2021/2022 i els teatres del Poble-sec, tant els més comercials com aquells de petit format, no es queden al marge. Actualment amb un aforament del 70% de la seva capacitat, les sales presenten els espectacles que tindran en cartellera durant els pròxims mesos.

Començant per l’altra vorera del Paral·lel, la sala BARTS, que aviat es convertirà en la Casa de la Música, aposta per la música i l’humor amb concerts i shows que tenen com a protagonistes Albert Pla (amb el seu Miedo, ara renovat, del 16 al 19 de setembre), El Arrebato (2 i 3 d’octubre) i la comèdia Benedicta televisió fins al 30 de setembre, entre altres propostes. El Teatre Victoria presenta, a partir del 9 d’octubre, el mític musical de Broadway Billy Elliot i el Teatre Apolo estrena la temporada amb Sabor a rumba i amb el clàssic de García Lorca La casa de Bernarda Alba, totes dues propostes fins el 26 de setembre.

El Teatre Condal també opta per un clàssic, en aquest cas l’Assassinat a l’Orient Exprés d’Agatha Christie, a partir del 14 de setembre, i l’espectacle musical Una llum tímida, a partir del dia 27 del mateix mes. Al carrer de Salvà, 86, Dau al Sec comença la temporada amb Los niños oscuros de Morelia, dirigida per Elena Fortuny, que tindrà lloc del 16 al 19 de setembre. Ja a Montjuïc, el Teatre Lliure ofereix, a partir del 14 d’octubre, l’obra Aquell dia tèrbol que vaig sortir d’un cinema…, dirigida per Alícia Gorina.

La dansa, present al barri

Per a aquelles persones interessades en els espectacles de dansa i moviment, La sala Hiroshima, al carrer de Vila i Vilà, 65, presenta l’espectacle Assombro/Fantôme Méchant d’Ana Rita Teodoro (1 i 2 d’octubre) i el Mercat de les Flors de Montjuïc estrena Orthopedica corporatio de Marina Mascarell (del 30 de setembre al 3 d’octubre).

Mentrestant, el Teatre Arnau Itinerant, Oracles Theatre i El Molino, recentment adquirit per l’Ajuntament de Barcelona, no han presentat encara la seva programació d’enguany.

Continua llegint

Cultura

El temple del vinil

Salvadiscos, espai de trobada de melòmans

Publicat

on

A la plaça Santa Madrona hi ha un espai on la música i els vinils són protagonistes absoluts. Salvadiscos és molt més que una botiga de discos, és una associació cultural que cada dia reuneix un grup de persones per fer el que més els agrada: escoltar música. Darrere del projecte hi ha el Salva, qui ha dirigit el Festival Hipnotik de Hip Hop i actualment també el Slam Poetry, i el Jordi, programador musical i DJ. La seva proposta uneix la venda de vinils amb l’oferta de serveis de DJs també en aquest format i, a més d’aquests serveis, el local acull un petit bar cafeteria d’ús per a les persones sòcies.

‘Selectors musicals’

Abans de fer-se amb el local que ocupen ara al número 4 de la plaça, en tenien un altre de més petit que els permetia guardar equips i muntar una petita paradeta de discos, “però les col·leccions de discos propis i de gent que ens ve a vendre els seus discos vells no parava de créixer”, diu el Jordi, així que van poder recuperar els baixos d’una finca que anteriorment pertanyia a la família del Salva i s’hi van traslladar. A Salvadiscos es fan sessions de selectors musicals, concerts, tallers i presentacions musicals: “Cada dia ve algú a posar discos. En diem selectors musicals per què no cal ser DJ per posar bona música. Entre setmana oferim propostes alternatives i els caps de setmana venen DJs més consagrats”, expliquen els seus impulsors.

DJ de proximitat

Una idea que agrada als socis de Salvadiscos és el concepte de DJ Kilòmetre Zero: “Hem començat amb gent del barri i hem descobert gent molt talentosa. En general no els proposem res concret més enllà que vinguin a ensenyar-nos la seva música”, diuen Jordi i Salva, mentre aprofiten per convidar a visitar el local a tots aquells veïns melòmans que tinguin ganes de gaudir de la música d’una manera diferent.

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2021 Zona Sec.