Connecta amb nosaltres

Cultura

Música, teatre, cultura i experiències vitals sense haver d’agafar el cotxe

Si enguany no podràs trepitjar gaire la platja o la muntanya, que sàpigues que quedar-te al Poble-sec no és excusa per passar l’estiu dins de casa

Publicat

on

Aquest 2021, ni Punta Cana, ni pràcticament Grècia. Les restriccions sanitàries han transformat el turisme d’estiu i moltes famílies han optat per desconnectar pels racons que té el país. Però… i què fer els 15 dies restants de vacances que et queden a casa? Ben fàcil: esprémer tota l’oferta cultural i d’oci que ofereix el Poble-sec. Des del ZONA SEC et proposem 10 plans perquè puguis sobreviure a les altes temperatures de l’agost. El millor? Que en menys d’un quart d’hora ja podràs estar a casa teva.

1. Barcelona des de l’aire

Per fer una excursió primer sempre cal fer el desplaçament, el qual pot ser o feixuc, o inoblidable. Nosaltres optarem per la segona opció i no pas per haver de punxar una roda en plena carretera, sinó perquè el nostre mitjà de transport no en té pas de pneumàtics. Veure Barcelona a vista d’ocell és una possibilitat i té dues opcions: el transbordador del Port i el telefèric de Montjuïc. Sí, encara que sigui el mateix sistema de transport, són dues empreses diferents, motiu pel qual sempre pots optar per tastar només un dels dos recorreguts, o llençar-te a conquerir el castell des del Port de Barcelona.

2. Música al castell

El pati d’armes del Castell de Montjuïc acull fins al 29 d’agost una quarantena d’actuacions i concerts dins del projecte Sala BCN. Una programació que té la intenció d’ajudar al teixit cultural de la ciutat i reactivar la música en directe davant la crisi que pateixen les sales de concerts. Per aquesta raó, s’ha plantejat un cartell eclèctic que combina artistes i grups com Axolotes Mexicanos, Mujeres o Joan Colomo. A més, en la prèvia dels concerts, també hi haurà punxadiscos per animar la vetllada i servei de bar. Per tal de combatre la transmissió de la Covid-19 l’organització assegura que s’aplicaran totes les mesures sanitàries i que l’aforament serà limitat.

3. Tribut als clàssics del rock

En cas de quedar-te sense entrada o optar per estils musicals diferents, enguany el Poble Espanyol torna a ser la seu del Mahou Rock&Grill, el festival dels apassionats del rock. Una cita a l’aire lliure amb més de 20 bandes tribut que faran tremolar la muntanya durant tot el mes d’agost. Entre els artistes convidats, les bandes més emblemàtiques de la història: AC/DC, U2, Motörhead, The Rolling Stones, Metallica, Pearl Jam, David Bowie o Queen, entre moltes d’altres.

4. El ritme que s’encomana

Si el que t’agrada és la rumba i no el rock, aquest estiu és per a tu. Sense sortir de les muralles d’Àvila, cada vespre de diumenge el Poble Espanyol comptarà amb tot d’actuacions en petit format de la mà d’una acurada selecció d’artistes que, a través de la seva passió, faran les delícies dels amants de la bona música: Alma de Boquerón, Piratas Rumbversiones, Rafalito o Sabor de Gràcia (4 músics). En canvi, si prefereixes la música en gran format, els mateixos components de Sabor de Gràcia prendran durant tot l’agost el Teatre Apolo per recuperar la música dels grans de la rumba acatalana, com Peret, Gato Pérez, Los Amaya, Las Grecas, Pescaílla, Gipsy Kings o Chacho, entre molts d’altres.

5. Que torni l’alegria

Per sisè any consecutiu, el Festival d’Humor d’Estiu de Barcelona es torna a instal·lar, novament, al Poble Espanyol. Un esdeveniment que concentra als millors monologuistes de la temporada sobre l’escenari perquè el públic desconnecti del seu dia a dia gràcies a l’humor, la improvisació i la màgia. En total, més de 20 artistes, on destaquen noms com els de Dani Pérez, Eva Cabezas o Carmen Romero. En paral·lel, les nits de divendres el recinte acollirà la Sing Fight Festa, una cita on s’enfrontaran els millors i més peculiars intèrprets de karaoke del país. Qui s’alçarà amb la corona? La glòria només quedarà en mans del vot del públic.

6. Caps de setmana aquàtics

A l’estiu la millor manera de refrescar-se és la gran festa de l’aigua del Poble Espanyol. Tots els dissabtes i diumenges d’agost el recinte celebra l’Splash, amb activitats per a petits i grans. Des de castells inflables aquàtics, fins a batalles de globus, passant per aspersors, pistoles d’aigua i una gran festa de l’escuma. A més, per tot el poble es podran trobar activitats com El Joc del Sarró, una gimcana interactiva, jocs d’habilitat o un enorme castell inflable, entre d’altres.

7. L’estiu de Joan Pera

Encara que l’escena teatral tradicionalment descansa a l’agost i fa el tret de sortida de la nova temporada al setembre, el Teatre Condal no abaixarà el teló fins al 15 d’agost. Qui serà el propietari de l’escenari durant aquesta primera quinzena? L’irrepetible i incombustible Joan Pera, qui amb la companyia de David Olivares i sota la direcció d’Enric Llort, no deixarà respirar a un públic que riurà de forma incontrolada amb la comèdia Alguns neixen estrellats.

8. La realitat LGTBIQ

Estiu és temps de diversió, però també de reflexió i aprenentatge. Per aquesta raó, el Museu Marítim de Barcelona proposa una exposició destinada a posar llum sobre un dels temes més silenciats de la història de la navegació: la sexualitat dels homes que passaven dies, mesos i fins i tot anys embarcats en espais molt reduïts, on la intimitat era gairebé inexistent. En un espai aïllat i sense dones, on convivien homes de diferents religions, edats i estrats socials, la sexualitat també es vivia de manera fluida i flexible. Una realitat en què s’endinsa l’exposició El desig és tan fluid com la mar, la qual posa el focus sobre les relacions eròtiques, sexuals i sentimentals que s’han donat, durant segles, a bord.

9. MNAC

El Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) presenta al llarg de tot l’any múltiples exposicions, però si alguna de les darreres és diferent, és la que presenta al llarg del mes d’agost. Emmarcada en la sèrie de mostres relacionades amb la Guerra Civil, a l’exposició Aeronàutica (vol) interior l’artista Francesc Torres porta a la Sala Oval dos avions a escala 1:1 i rèpliques de dos models d’aeroplans que van participar en la Guerra Civil espanyola. Per explicar el lligam entre el sacrifici bèl·lic i el sacrifici per la fe religiosa, Torres juga amb la iconografia de la crucifixió i, en especial, amb la pintura gòtica del martiri de Sant Pere, del mestre Pere Serra (segle XIV).

10. Un gelat amb vistes

No és estiu si no es visita la zona monumental de Montjuïc. Sigui sol, en parella o amb la família, el que és segur és que difícilment es podrà tornar a gaudir de les vistes de la ciutat amb pocs turistes com succeirà aquest estiu. Compra un gelat a qualsevol de les guinguetes i gaudeix d’una vista privilegiada.

Fotografia | FERRAN DESCARREGA – POBLE ESPANYOL

Cultura

Antiracisme fantàstic

Una crítica al racisme i al consumisme a través del filtre de la literatura de gènere

Publicat

on

Nana Kwame Adjei-Brenyah (1991) va néixer al famós barri de Queens, Nova York. La seva família prové de Ghana i, malgrat que el seu pare és advocat i la seva mare és mestra, van haver de patir en la pròpia pell l’horrible experiència d’un desnonament. Estats Units, el país del somni americà, com ja sabem, amaga una horrorosa cara B de malson que han de patir molts dels seus ciutadans. Adjei-Brenyah, que es va sentir avergonyit de ser estatunidenc per culpa de Trump, prefereix quedar-se amb l’orgull d’aquells compatriotes que, malgrat la bota de l’Estat que sempre tenen al damunt, perseveren en el seu dia a dia. Aquesta consciència social es veu reflectida en el seu brillant llibre de relats, Friday Black (Empúries, 2021).

Friday Black conté una dotzena de relats que serveixen per mostrar com és la nostra realitat quotidiana en una societat capitalista i racista. L’autor empra diferents eines provinents de la literatura de gènere (la ciència-ficció, el terror o el fantàstic), per a satiritzar el nostre món descarnat, deixant sempre una petita porta oberta per a l’esperança, amb un estil literari seductor i amè, i un sentit de l’humor que ens pot recordar el de la sèrie Black Mirror.

Entre els relats d’aquest volum, destacaria la denúncia contra el racisme que obre el llibre, “Els cinc de Finkelstein”, la crítica al consumisme desaforat que trobem a diversos relats com ara “Friday Black”, “Com es ven una jaqueta (explicat pel Rei del Gel” o “Comerç minorista”, i el relat distopic “L’era”, on hi trobem un atac a la hipocresia de la nostra societat. Però estic segur que qualsevol conte d’aquest llibre, brillantment traduït per Ferran Ràfols, us ajudarà a comprendre un xic millor el món en què ens ha tocat viure.

Continua llegint

Cultura

Les sales del Poble-sec aixequen el teló amb música i clàssics teatrals

Repàs a la propera cartellera teatral

Publicat

on

En un context encara complicat per al sector cultural, s’inaugura la temporada teatral 2021/2022 i els teatres del Poble-sec, tant els més comercials com aquells de petit format, no es queden al marge. Actualment amb un aforament del 70% de la seva capacitat, les sales presenten els espectacles que tindran en cartellera durant els pròxims mesos.

Començant per l’altra vorera del Paral·lel, la sala BARTS, que aviat es convertirà en la Casa de la Música, aposta per la música i l’humor amb concerts i shows que tenen com a protagonistes Albert Pla (amb el seu Miedo, ara renovat, del 16 al 19 de setembre), El Arrebato (2 i 3 d’octubre) i la comèdia Benedicta televisió fins al 30 de setembre, entre altres propostes. El Teatre Victoria presenta, a partir del 9 d’octubre, el mític musical de Broadway Billy Elliot i el Teatre Apolo estrena la temporada amb Sabor a rumba i amb el clàssic de García Lorca La casa de Bernarda Alba, totes dues propostes fins el 26 de setembre.

El Teatre Condal també opta per un clàssic, en aquest cas l’Assassinat a l’Orient Exprés d’Agatha Christie, a partir del 14 de setembre, i l’espectacle musical Una llum tímida, a partir del dia 27 del mateix mes. Al carrer de Salvà, 86, Dau al Sec comença la temporada amb Los niños oscuros de Morelia, dirigida per Elena Fortuny, que tindrà lloc del 16 al 19 de setembre. Ja a Montjuïc, el Teatre Lliure ofereix, a partir del 14 d’octubre, l’obra Aquell dia tèrbol que vaig sortir d’un cinema…, dirigida per Alícia Gorina.

La dansa, present al barri

Per a aquelles persones interessades en els espectacles de dansa i moviment, La sala Hiroshima, al carrer de Vila i Vilà, 65, presenta l’espectacle Assombro/Fantôme Méchant d’Ana Rita Teodoro (1 i 2 d’octubre) i el Mercat de les Flors de Montjuïc estrena Orthopedica corporatio de Marina Mascarell (del 30 de setembre al 3 d’octubre).

Mentrestant, el Teatre Arnau Itinerant, Oracles Theatre i El Molino, recentment adquirit per l’Ajuntament de Barcelona, no han presentat encara la seva programació d’enguany.

Continua llegint

Cultura

El temple del vinil

Salvadiscos, espai de trobada de melòmans

Publicat

on

A la plaça Santa Madrona hi ha un espai on la música i els vinils són protagonistes absoluts. Salvadiscos és molt més que una botiga de discos, és una associació cultural que cada dia reuneix un grup de persones per fer el que més els agrada: escoltar música. Darrere del projecte hi ha el Salva, qui ha dirigit el Festival Hipnotik de Hip Hop i actualment també el Slam Poetry, i el Jordi, programador musical i DJ. La seva proposta uneix la venda de vinils amb l’oferta de serveis de DJs també en aquest format i, a més d’aquests serveis, el local acull un petit bar cafeteria d’ús per a les persones sòcies.

‘Selectors musicals’

Abans de fer-se amb el local que ocupen ara al número 4 de la plaça, en tenien un altre de més petit que els permetia guardar equips i muntar una petita paradeta de discos, “però les col·leccions de discos propis i de gent que ens ve a vendre els seus discos vells no parava de créixer”, diu el Jordi, així que van poder recuperar els baixos d’una finca que anteriorment pertanyia a la família del Salva i s’hi van traslladar. A Salvadiscos es fan sessions de selectors musicals, concerts, tallers i presentacions musicals: “Cada dia ve algú a posar discos. En diem selectors musicals per què no cal ser DJ per posar bona música. Entre setmana oferim propostes alternatives i els caps de setmana venen DJs més consagrats”, expliquen els seus impulsors.

DJ de proximitat

Una idea que agrada als socis de Salvadiscos és el concepte de DJ Kilòmetre Zero: “Hem començat amb gent del barri i hem descobert gent molt talentosa. En general no els proposem res concret més enllà que vinguin a ensenyar-nos la seva música”, diuen Jordi i Salva, mentre aprofiten per convidar a visitar el local a tots aquells veïns melòmans que tinguin ganes de gaudir de la música d’una manera diferent.

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2021 Zona Sec.