Cada vegada són més les persones que aposten per una forma diferent de consumir, una que tingui en compte no només la qualitat dels productes, sinó també la seva procedència, les condicions en què es produeixen i la petjada que deixen en el medi ambient. Davant d’aquesta tendència, han sorgit nombrosos projectes que volen empènyer la població a ser més conscient d’allò que consumim, des dels aliments fins a la roba, passant per tota mena de decisions de compra en altres àmbits. A continuació, assenyalem alguns espais o propostes dels barris de Sant Antoni, Raval i Poble-sec.
Sant Antoni, a granel
A Sant Antoni hi ha diverses opcions per a qui vulgui comprar aliments i roba sense perjudicar el planeta. Un exemple el trobem a Yes Future (Viladomat, 66), un nou model de supermercat que només ofereix productes a granel. Els clients que ho vulguin poden anar-hi amb els seus recipients i omplir-los sense generar residus. Al mateix carrer (Viladomat, 43) hi ha la botiga Roba Amiga, que forma part d’una xarxa de botigues de moda ètica on venen peces de vestir de segona mà al mateix temps que aposten per la inserció sociolaboral de persones en situació de vulnerabilitat. A Sepúlveda, 47 el projecte Millor que nou, reparat ofereix un servei de suport i assessorament gratuït als ciutadans per tal que es puguin reparar ells mateixos alguns aparells i objectes.
El Raval, comerç just
Al barri veí, la cooperativa Ceres Natural gestiona Molsa (Ronda de Sant Pau, 49), una botiga ecològica on venen tota mena de productes per a la cura de la salut, des d’aliments ecològics fins a cosmètica natural bio. No gaire lluny, al carrer Vistalegre, 15, la Casa de la Solidaritat impulsa el CooXino, un grup de consum ecològic amb productes agroalimentaris i contacte directe amb el productor. Si el que voleu és comprar roba que, a més de vestir, contribueix a la millora de les condicions de vida dels manters, podeu fer-ho a Top Manta (carrer d’En Roig, 13), un projecte d’empresa social en el món de la moda que cada vegada compta amb més adeptes.
Poble-sec, alimentació sostenible
El Poble-sec és on més cooperatives i projectes d’economia social i solidària trobem. Ens centrem en els que proveeixen d’aliments de proximitat i sostenibles. El primer exemple el trobem cada dissabte al Mercat de la Terra (plaça de les Tres Xemeneies), l’únic mercat de pagès eco i setmanal de la ciutat, que aposta pel consum responsable, les cadenes curtes de distribució i el producte de temporada. Al carrer de les Hortes, 10, hi ha La Seca, una cooperativa de consum agroecològic on compren directament la fruita i la verdura al seu productor del Baix Llobregat, i altres productes a proveïdors de proximitat. Una altra de les opcions al Poble-sec és La Repartidora (Salvà, 15), una agrobotiga orgànica que té la voluntat d’impulsar un model de consum més responsable amb el medi ambient, la cultura i la salut.