El Foment Excursionista de Barcelona compleix 100 anys des que va constituir-se com a entitat. Gràcies als butlletins trimestrals, que els socis publiquen des del seu naixement, la seva història s’ha conservat intacta i es té constància de totes les activitats acomplertes al llarg d’aquest període. Amb aquests documents i el fons d’arxiu del Centre de Recerca Històrica del Poble-sec, el Foment ha preparat una exposició sobre la seva trajectòria que es podrà veure, entre el 25 d’abril i el 15 de maig, al Centre Cívic El Sortidor.
Com explica a Sants3Ràdio Montse Planas, vocal de la junta de l’entitat, el club s’ha mogut per diferents barris de Barcelona abans d’aterrar al Poble-sec (Creu dels Molers, 6). Expressa que ha estat “molt difícil trobar un local permanent” i que ara tenen la sort de fer trenta anys que són al barri. L’Anna Llobet, una sòcia que forma part de Foment des de la dècada dels seixanta, declara que aquest canvi d’espai va ser positiu perquè va permetre “incorporar molta gent del Poble-sec”.
Vells temps, nous temps
Des dels seus orígens, el setembre de 1922, l’entitat ha organitzat nombroses activitats. La seva vicepresidenta, Lídia Rodrigo, defineix el club com un centre esportiu però també cultural. Enumera, entre d’altres propostes, el senderisme, l’alta muntanya, la bicicleta i l’escalada. En aquesta línia, destaca que al local del Foment hi ha una instal·lació de boulder per als socis, que serveix per “anar aprenent les tècniques de l’escalada abans d’enfrontar-s’hi a la muntanya”. Actualment, està oberta cada dia de la setmana.
El seu vessant cultural respon al paper social que han tingut els clubs excursionistes en el darrer segle. L’Anna Llobet recorda que, en els anys seixanta i setanta, l’entitat era molt nombrosa i duien a terme dues o tres excursions cada diumenge. A part, celebraven campionats de ping-pong, tornejos d’escacs i tenien un grup de lectura propi. “També participàvem en un acte amb diferents entitats en memòria de Verdaguer, però això ja s’ha perdut perquè la gent que fèiem aquestes coses ens hem fet grans”. Amb aquestes paraules, Llobet planteja un dels conflictes amb què s’està trobant l’entitat: el canvi generacional.
Davant d’això, l’Ernest Valveny, també antic soci del Foment, lamenta que “s’ha acabat la vida de club” i assenyala les xarxes com a responsables. Montse Planes afegeix que “són la principal competència”, ja que cada vegada més s’utilitzen les plataformes en línia per programar sortides a la muntanya. Tot i l’auge tecnològic, Lídia Rodrigo recomana formar part d’un club per gaudir de la natura “sense còrrer riscos”. A més a més, Planes expressa que el Foment és “una escola d’aprenentatge” i valora l’intercanvi de coneixements que es produeix a les sortides: “hi ha un soci que sap de botànica i ens explica sobre la flora del territori i hi ha un altre que en sap de geologia i ens parla sobre la roca que trepitgem”.
Amb l’objectiu de formar-se en esports de muntanya, l’entitat està organitzant, en el marc del seu centenari, un cicle de xerrades al Poble-sec. Paral·lelament, està treballant amb el Districte i el Parc de Montjuïc per inaugurar el primer sender homologat de Barcelona a la muntanya del barri.