Connecta amb nosaltres

Entrevistes

Paco Pàmies: “L’Administració ignora la història dels últims 60 anys del Paral·lel”

Paco (Paquito) Pàmies (La Murada de Orihuela, 1955), és història viva del Paral·lel i un personatge gairebé impossible de descriure. Relacions públiques, actor, representant i propietari del famós Bar Loco, Loco Paralelo, ha estat 50 anys al servei de l’avinguda i del seu inseparable amic i actor, ja desaparegut, Paco Morán. En les seves pròpies paraules, assegura portar “50 anys treballant per a que el Paral·lel no mori”. Parlem amb ell sobre la relació amb artistes, periodistes, folklòriques i personatges d’allò més variats que li han fet guanyar-se el sobrenom d’expert en faràndula.

Publicat

on

Comencem parlant una mica de la teva vida, propietari del bar Loco, Loco Paralelo, relacions públiques, activista del Paral·lel, home de la nit… qui és Paco Pàmies?
Paco Pàmies és un sereno, saps el que és un sereno? Aquell que portava un bastó i guardava els barris, que quan arribaves al teu barri feies dues palmades i deies “sereno!” i venia i t’acompanyava fins a casa, doncs això és el que jo sóc ara, tu em truques i em dius el que necessites i jo ho aconsegueixo. En Jordi Molina em va batejar com expert en la faràndula, també. Jo penso que sóc amic dels meus amics i no sóc moltes coses, però ho sóc tot alhora. He estat molt ben relacionat i molt ben posicionat, vaig debutar amb en Joan Pera al Teatro Moratín, que ara és Luz de Gas, fa ja 50 anys. Fèiem l’obra Tiempo de espadas, la història dels 12 apòstols, però en temps moderns. Jo feia de germà d’en Joan Pera i no deia cap frase, ell em deia: “Jano, abre la puerta” i jo l’obria.

S’ha perdut l’esperit del Paral·lel que vas viure en la teva joventut? Creus que aquest esperit modernista i vodevil ja no existeix?
Tot això s’ha perdut a mesura que han anat deixant anar coses i eliminant-les. El Paral·lel, quan jo el vaig conèixer, encara estava en plena efervescència, hi havia molts cines i teatres alhora i tots podien conviure, però avui, els espectacles que es feien no cridarien l’atenció. El Paral·lel en aquella època era l’epicentre de la cultura a nivell estatal, i això ja no ho tenim. Abans, actors molt famosos de Madrid volien venir a Barcelona perquè era el lloc on es feia bon teatre, el millor. Per què creus que en Paco Morán s’instal·la a Barcelona? Perquè hi creia. Però ara hem perdut molt, jo de vegades penso que volen eliminar el Paral·lel. Hem d’explicar que el Paral·lel era una de les avingudes més importants del món. I que la gent mai deia d’anar a un teatre o l’altre, sempre deien “anem al Paral·lel que hi ha de tot”. Hem de poder recuperar allò, no pel que hi ha al Paral·lel, sinó perquè puguem dir que no hi falta de res.

Parla’ns una mica d’en Paco Morán, què us unia? Creus que se li ha rendit l’homenatge que mereix?
Ha estat un dels millors artistes d’aquest país, i també un dels menys valorats. Jo porto lluitant anys i anys per a que li posin una placa al Paral·lel 67 perquè és on entra a Barcelona i entra a fer teatre musical amb l’obra Loco, loco Paralelo –el nom que té el meu bar– al Teatre Victòria.

Has estat amb Raphael, Lola Flores, Rocío Jurado… Deus tenir moltes anècdotes, quins records guardes d’aquella època?
Són 50 anys connectat constantment amb el món de l’espectacle. Vaig començar amb un local que es deia Camelot, a la Ronda Sant Pere, i portava també el Teatre Victòria, i el Barbarroja, una sala de festes de 1.800 metres quadrats al costat del Teatre Martínez Soria, per on han passat Raphael, El Fari, Rocío Jurado, Mocedades… centenars d’artistes d’arreu. I de molts altres que ara  no recordo. Mira, jo tenia un bar que es deia Dueto, i l’actor protagonista de Jackie Chan abans de ser conegut, venia i s’hi estava tota la tarda, perquè va passar temps a Barcelona, i ningú sabia qui era perquè encara no era conegut, però en passar els anys el vam veure a la seva primera pel·lícula famosa i vam dir “apa, el que venia cada tarda!”. Soc l’única persona del Paral·lel que ha estat amb la Reina d’Anglaterra a Barcelona. La meva empresa va comprar un solar al costat de l’Up&Down, a Pedralbes, i allà al costat hi havia un solar on es va construïr la Kengsinton School, una escola anglesa que va inaugurar la Reina d’Anglaterra en una estada a Barcelona. Allà va fer la recepció i encara guardo la targeta d’invitació.

Es comenta que al Loco, Loco Paralelo tens un museu, què ens pots dir d’això?
Jo tinc la millor col·lecció d’història del Paral·lel del món, i a banda d’això, ara també tinc el llegat d’en Paco Morán, que ens va donar la meitat de la Creu de Sant Jordi a mi i l’altra meitat al Senyor Jaime Albó, que és una de les persones que en un futur aixecaran el Paral·lel, juntament amb el Mago Pop, que ha tingut l’esbojarrada idea de comprar el Teatre Victòria, que per mi és l’esperança que hem de tenir per al futur del Paral·lel. La meva il·lusió és aconseguir un local al Paral·lel on exposar tot el que tinc. Els amos del Teatre Apolo m’han cedit tot el que hi ha en el magatzem des dels anys 40: músiques, llibrets, fotos, cartells… M’ho cedeixen perquè saben que soc l’única persona que té interès en què tot això algun dia es pugui exposar.

Què creus que s’ha de fer, doncs?
Al Paral·lel, als 50 i 60, es feia una festa que era Les Festes del Paral·lel, i hi havia una setmana sencera de festa, era un espai d’oci i de diversió, que és el que ha de ser aquesta avinguda. Ara s’ha deixat molt, molts teatres i sales que fa 40 anys eren el cor de l’avinguda avui estan deixades de la mà de Déu, avui l’Administració ignora la història dels últims 60 anys del Paral·lel. Hi ha molta gent que creu en el Paral·lel i en què pot tornar a ser una gran avinguda, i així ho creuen també el senyor Jaime Albó, l’Isidre de Ca l’Isidre, el Mago Pop, el Senyor Domínguez de l’Hotel Melià, el Senyor Juan de la Residència Coliseé… tothom. I hem de fer una espècie d’associació per poder reflotar aquest espai, exclusiu per al Paral·lel, però amb les portes obertes per si algú s’hi vol unir.

Entrevistes

Marta Calaf i Javier Velasco: “La pressió turística i la calor fan que molts veïns es quedin a casa per l’FM”

Enguany, la Festa Major del Poble-sec comptarà amb uns pregoners molt especials: la Marta Calaf (Barcelona, 2001), membre activa dels Diables del Poble-sec, i el seu avi, el Javier Velasco (Barcelona, 1946), figura històrica vinculada als Gegants del barri. Neta i avi comparteixen no només un vincle familiar, sinó també un compromís profund amb el Poble-sec i la seva cultura popular.

Publicat

on

Com vau rebre la notícia de ser pregoners?
Marta Calaf: Em van trucar des de la Junta de Diables del Poble-sec, en un moment molt especial perquè celebraven els quaranta anys de la colla. M’ho van proposar com un projecte conjunt amb el meu avi, amb qui comparteixo una vinculació molt forta amb la festa i la tradició del barri. Em va fer molta il·lusió, però també vaig sentir nervis, perquè, tot i que fa molts anys que formo part de la cultura popular del barri, fer un pregó és una responsabilitat. Tot i això, el més bonic és fer-ho amb ell. El meu avi és una figura fonamental per a mi, i compartir aquest moment és un regal.
Javier Velasco: Jo vaig rebre la notícia amb una barreja de sentiments. Per una banda, estava content, però per l’altra, també em va generar una gran pressió. Em va costar una mica acceptar la petició perquè, sincerament, no m’agrada sortir a primera línia.

Què significa per a vosaltres fer el pregó junts?
J. V.: Per a mi, és un moment de gran orgull. Quan vaig començar a implicar-me en la cultura tradicional del Poble-sec amb la meva filla, mai hauria imaginat que arribaria un moment en què també ho faria amb els nets. És una sensació molt especial veure que allò que vam iniciar fa tants anys ara té continuïtat amb la Marta. A casa sempre hem viscut amb intensitat les tradicions: els gegants, els castells, els diables… Tot plegat ha estat una manera de mantenir viva la cultura i unir la família al voltant de la nostra passió pel barri.
M. C.: En el meu cas, tot i que visc a Sant Andreu, la meva vida sempre ha estat molt arrelada al Poble-sec. Els valors que m’han transmès l’avi i la família han estat fonamentals, i crec que aquest pregó simbolitza la unió entre generacions que han viscut diferents moments històrics del barri, però que comparteixen el mateix amor per la festa i unió del veïnat.

No obstant això, la Festa Major ja no és la mateixa.
J. V.: Ha canviat moltíssim. Abans la Festa Major era molt més de barri, amb una gran implicació dels veïns del Poble-sec. Ara, la festa ha perdut aquesta essència, ja que ve molta gent de fora. La Festa Major s’ha esdevingut més una festa per als turistes. El problema no és només el canvi de públic, sinó que nosaltres mateixos hem deixat enrere aquesta identitat de veïns i de comunitat.
M. C.: Coincideixo amb l’avi que la festa ha canviat. La pressió turística i la calor fan que molts veïns es quedin a casa i no hi participin de forma activa. Crec que una part de la festa s’ha desvinculat una mica del Poble-sec, i ens agradaria recuperar aquells moments en què els veïns eren els veritables protagonistes. Per això, des de les entitats, fem l’esforç de recuperar celebracions més locals, per mantenir l’essència del barri i evitar que el barri es converteixi en un lloc aliè a nosaltres.

El paper clau són les noves generacions?
M. C.: Veig que molts joves, especialment de la meva edat i més joves, tenen moltes ganes d’implicar-se en la cultura popular, però és cert que cal una mica de motivació i un espai on se’ls valori i on puguin sentir-se part activa. Crec que el nostre paper com a generació més gran és transmetre aquest llegat d’una manera atractiva per als joves. No es tracta només d’organitzar activitats, sinó de fer-los sentir que aquesta festa també és seva, que els diables, els gegants o les altres tradicions formen part d’una identitat comuna que no pertany només a un grup de veïns, sinó a tots aquells que volen fer créixer i preservar aquesta cultura. Conec molts joves amb ganes de participar-hi, però necessitem més suport institucional i més oportunitats perquè aquesta participació sigui real i duradora.
J. V.: La Festa Major del Poble-sec ha estat una gran festa de barri, però si no canviem una mica l’enfocament i l’obrim més, amb propostes que realment connectin amb les noves generacions, potser aquest llegat no es podrà mantenir de la mateixa manera. No ho dic per criticar, però una de les coses que trobo a faltar és el sentiment de comunitat. Abans, el barri s’unia molt més, la gent sortia al carrer i compartia la festa. Ara sembla que molts només venen a veure-la, però sense sentir-se part d’aquesta història que escrivim. La clau serà que els joves s’hi impliquin de manera genuïna, no com a espectadors, sinó com a creadors de la festa.

Fer-se-la seva.
M. C.: Exacte. No es tracta només d’assumir l’organització de les activitats, sinó també de donar-li sentit. Els joves han de sentir que poden aportar, que tenen el poder d’introduir canvis o de proposar idees noves. •

Continua llegint

Entrevistes

Víctor Saura: “No ens podem permetre una generació analfabeta a nivell informatiu”

Amb més de tres dècades d’experiència en el món del periodisme i una transició recent cap a la docència, Víctor Saura (1967, Barcelona) representa una veu experimentada, reflexiva i compromesa amb el pensament crític. Ha passat per redaccions exigents, ha viscut l’evolució tecnològica dels mitjans i, ara, des de les aules —tot i ser mestre de socials— intenta transmetre als joves les eines per entendre un món informatiu cada vegada més complex.

Publicat

on

Com definiria la seva trajectòria professional?
He de confessar que no em sento plenament satisfet amb la meva trajectòria. Hi ha, naturalment, una part de mèrits propis i d’habilitats, però també hi intervenen factors com el destí o la fortuna. No obstant això, sempre he intentat donar el màxim allà on he estat i aprendre tant com he pogut.
Però la vida em va portar per altres camins, especialment quan vaig tenir un fill amb síndrome de Down. Arran d’això, em vaig començar a interessar per l’educació, una preocupació que abans ni tan sols existia en mi. Per aquest motiu vaig fer el pas natural cap a la docència.

Diria que ha tingut una carrera erràtica?
Sí, però també ha estat plena. Les experiències diverses que he viscut m’han permès escriure anècdotes i observar el món des de múltiples perspectives. El periodisme només funciona si el vius amb intensitat. Aquesta passió pot esdevenir esgotadora i generar dificultats personals. Tot i això, en el meu cas, compartir professió amb la meva parella ho fa tot més suportable.

Com ha canviat la seva vida en passar de periodista a docent?
Molt. Fa ja tres cursos que treballo com a docent i puc dir que he guanyat en qualitat de vida. De fet, si tingués l’oportunitat, no descartaria iniciar una tercera vida professional. Trobo que és fantàstic poder canviar i reinventar-se.

Què opina del fenomen del clickbait i la premsa groga?
El clickbait està molt estès. Els portals busquen trànsit i són conscients que els titulars sensacionalistes funcionen. Això degrada el periodisme. Ara, qualsevol contingut superficial es viralitza i es confon amb informació periodística.
D’altra banda, la premsa groga sempre ha existit, però abans estava clarament diferenciada. A Espanya, tradicionalment, ha estat substituïda per la premsa del cor. Ara, amb les xarxes socials, tot es barreja. La ciutadania ha de saber que molts d’aquests portals no fan periodisme, fan entreteniment o, pitjor encara, promouen la desinformació.

El periodisme es troba en una situació crítica?
El moment actual és complex i, en molts aspectes, perillós. Els influencers sense formació periodística i alguns periodistes que volen convertir-se en influencers fan molt de mal.
El periodisme de qualitat cal defensar-lo. És per això que trobo encertades iniciatives com limitar l’entrada als Parlaments i al Congrés dels Diputats només als professionals del periodisme i no pas a persones que actuen com a pallassos. No tothom que es posa davant d’una càmera o parla de l’actualitat és periodista.

Com es viu aquesta realitat dins de les escoles?
Aquí, a l’Institut Consell de Cent, per exemple, el mòbil està prohibit durant l’horari escolar. Els alumnes deixen els seus dispositius en una capsa cada matí. Tot i això, quan se’ls pregunta com s’informen, molts citen TikTok com a font principal. Però aquesta xarxa social no és un mitjà de comunicació. No se sap qui produeix la informació ni quin interès hi ha darrere. És per això que defenso la necessitat que, almenys a quart d’ESO, es dediqui una hora setmanal a l’anàlisi crítica de l’actualitat. Cal ensenyar a identificar fonts, a analitzar titulars, a destriar la informació fiable de la que no ho és. No ens podem permetre una generació analfabeta a nivell informatiu.

Quina és la seva opinió sobre el sistema educatiu actual?
Es fa una crítica molt gran cap al sistema educatiu, sovint de manera injusta. És cert que està sotmès a una gran pressió, però respon cada dia. Si el Departament d’Educació fos una empresa, seria la més gran de Catalunya en nombre de treballadors. No es pot gestionar un sistema tan complex només des del relat del fracàs. També hi ha històries d’èxit que no es visibilitzen prou.
Per exemple, en aquest institut hem tingut alumnes nouvinguts que han arribat sense saber parlar català ni castellà i han accedit a la universitat. Això també és mèrit del sistema educatiu. El problema és que a les xarxes només circulen els exemples negatius.

Fins a quin punt influeix l’estructura familiar en el rendiment educatiu?
Moltíssim. L’escola pot fer molt, però la base és la família. Una estructura familiar sòlida contribueix a la constància, la responsabilitat i l’èxit escolar. En canvi, una família desestructurada genera circumstàncies molt més difícils de gestionar. La nostra feina consisteix a ajudar aquests alumnes a portar la seva motxilla emocional, perquè sovint no tenen el suport que tenen altres companys.

Com es pot connectar millor amb l’alumnat?
Cal establir vincles. Hi ha docents que consideren que la seva feina és simplement transmetre coneixements, però jo crec que, per arribar a una persona, cal mostrar interès. L’alumnat necessita saber que et preocupes per ell, que estàs disponible i obert a escoltar. Aquest diàleg ha de ser bidireccional i basat en la confiança. •

Continua llegint

Entrevistes

Santiago Tarín: “Els casos més durs són aquells que no escrius”

Santiago Tarín (Barcelona, 1959), periodista, ha sabut combinar la passió per la informació amb un profund interès pels problemes socials que marquen l’agenda pública. Al llarg de la seva trajectòria, ha abordat temes que van des de l’anàlisi política fins a la crònica judicial i de successos. Tot i estar jubilat des de fa uns anys, Tarín continua amb la vocació d’explicar fets a la ciutadania. Una prova és el darrer llibre, Los crímenes de los pasos perdidos, publicat el 2024.

Publicat

on

Què li ha aportat el periodisme?
Crec que és un dels millors oficis que es poden exercir, ja que ofereix la possibilitat de descobrir moltes realitats que, d’una altra manera, només es percebrien des d’una visió parcial. En canvi, els periodistes podem entendre-les des d’un punt de vista global.

Vostè va redactar articles sobre un dels moments més difícils de la història d’Espanya: l’època d’ETA. Com ho va viure?
Vaig assistir a molts enterraments i vaig veure moltes víctimes. Tot plegat es viu amb una intensitat i dolor que rarament es troba en altres àmbits de la professió. En situacions així, el periodista no només ha de saber escriure; també necessita una gran fortalesa mental.

Creu que és indispensable tenir una forta capacitat emocional per ser periodista?
El que ha de tenir un bon periodista és la capacitat de veure més que mirar, i d’escoltar més que sentir.
La nostra professió s’assembla, en certa manera, a la d’un advocat o un metge: no ens podem endur la feina a casa. O, si més no, hauríem d’evitar-ho, perquè el que presenciem cada dia pot ser molt dur. Per aquest motiu, els tres oficis solen compartir un humor molt negre.

Tot i això, hi ha casos que li han perseguit fins a casa.
Sí, i tant. Per a un reporter com jo —i suposo que això passa a qualsevol periodista—, els casos més durs són aquells que no s’arriben a escriure. Jo en porto dos que sempre m’acompanyaran perquè no vaig arribar a publicar-los.
Al llibre seu darrer llibre, “Los crímenes de los pasos perdidos”, esmenta el Vaquilla i el conegut motí a la Model.

Vostè va viure aquell succés ben de prop. Com ho va gestionar tot plegat?
No vaig reflexionar gaire. Quan va esclatar el conegut motí, el meu company Rafa i jo vam ser els dos periodistes que vam entrar a la presó. Un cop dins, sí que hi va haver tensió, però tot va sortir bé: els funcionaris van resultar il·lesos i nosaltres vam poder fer la nostra feina.

Per què van anar-hi vostès?
(Riu) Érem dos inconscients. Els presos escoltaven El loco de la colina i, per això, volien a dos periodistes de la SER. Quan ens van traslladar la petició, el Rafa i jo ens vam mirar i, sense pensar-ho gaire, vam dir: “Doncs hi anem nosaltres.” I així va ser. No li vam donar més voltes.

Molts dirien que va ser valent.
No ho crec. Jo diria més aviat que vaig actuar amb una certa inconsciència. No va ser un acte de valentia ni d’heroisme.

Què el va motivar a escriure un llibre sobre els anys 80?
Vaig sentir la necessitat de recuperar aquell període, no per nostàlgia —perquè no en soc gaire partidari—, sinó perquè van ser els anys de la meva joventut i l’etapa més formativa com a periodista. També va ser una dècada molt important per a la veritable transició. Els 75 van marcar l’inici, però la transició real es va desenvolupar durant els 80: violència social, terrorisme i canvis profunds. Vaig sentir que havia d’explicar-ho.

I com compara aquella Barcelona amb la d’ara?
Durant els anys 80, la violència era molt més present. Els atracaments a bancs sovint acabaven amb trets i es robaven farmàcies per aconseguir metadona, per exemple. Avui dia continuen existint els delictes, però la majoria tenen lloc entre bandes. Fa anys, qualsevol persona podia quedar atrapada enmig d’un atracament. Ara, en canvi, la delinqüència sembla més allunyada del ciutadà del carrer.

Al llibre parla dels “yonquis dels furts”. Vostè és yonqui d’alguna cosa?
Soc un addicte de la curiositat. M’agrada molt llegir i, quan trobo alguna cosa interessant, em ve la necessitat d’investigar-la. Això ho vaig rebre del meu pare: una biblioteca i la curiositat. De vegades, llegeixo alguna cosa i penso: “Aquí hi ha una història.” I aleshores sento la necessitat d’anar més enllà.

I la curiositat l’ha portat a…?
A anar massa enllà i creure coses que poden posar-te en el punt de mira. Quan això succeeix, aleshores et qüestiones si has fet el correcte. •

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2024