Connecta amb nosaltres

Cultura

L’escena teatral aixeca el teló amb tots els ulls posats en el Victòria

Publicat

on

Nou curs i nova temporada teatral. A l’espera de les propostes que començarà a oferir el renovat Molino, les grans sales del Paral·lel i la muntanya de Montjuïc ja han acabat de perfilar el nou curs. Un retorn als escenaris que compta amb noms propis al llarg d’aquest setembre i octubre.

TEATRE VICTÒRIA

L’obra per antonomàsia de la temporada, Mar i Cel, aterra al Paral·lel per tornar a fer història. Del 14 de setembre fins al 2 de febrer i després de 50 anys de trajectòria, Dagoll Dagom farà el seu comiat definitiu dels escenaris amb la reposició del musical català més emblemàtic.

Amb un milió d’espectadors acumulats en les seves tres representacions (1988, 2004 i 2014), aquest 2024 l’espectacle mantindrà la seva ànima original per última vegada.

TEATRE APOLO

Del 5 al 29 de setembre, la popular presentadora de televisió, Paz Padilla, oferirà a l’Apolo El humor de mi vida, la versió teatral del llibre que porta el mateix nom. L’obra representa un homenatge al seu difunt marit i la seva història d’amor i comiat.

Posteriorment, del 3 al 20 d’octubre Dario Regattieri representarà Forever Van Gogh, l’obra teatral sobre el geni de la pintura. L’espectacle fusionarà dansa, música, teatre i tecnologies. 

TEATRE CONDAL

Escape Room 2 de Joel Joan té tots els al·licients per acabar d’omplir la sala entre el 20 de setembre al 13 d’octubre. Posteriorment, el teatre acollirà Artemis, un monòleg musical escrit i interpretat per una sola actriu en escena amb música en directe.

TEATRE LLIURE

Per últim, destacar que Julio Manrique obre temporada com a director del Lliure amb La gavina d’Anton Txékhov: la peça fundacional del drama modern i l’emblema del Teatre d’Art de Moscou. La representació s’oferirà a la Sala Fabià Puigserver del 3 d’octubre al 3 de novembre. Més endavant, l’Espai Lliure acollirà La Nit del Peix Kiwi de Josep Julien, una obra que tracta les confessions d’un actor que toca fons. De fet, l’escena funciona com a retrat del món teatral barceloní, des d’una òptica de thriller intimista entre la comèdia i el drama

Continua llegint

Cultura

Benvinguts a l’Hotel Termush!

Un grup de milionaris intenta sobreviure a l’apocalipsi en un resort de luxe

Publicat

on

Sven Holm (1940-2019) fou un dels millors escriptors de la literatura danesa. Amb només vint-i-un anys va publicar un volum de relats, Den store fjende («El gran enemic», 1961), on trobem una peça, la que dona títol al recull, que descriu, a través de la caiguda al mar de l’església de la vila per un precipici, una societat alienada per l’impuls capitalista de prosperar més i més, encara que això impliqui desaparèixer.

Holm aprofundirà en aquesta veta social al llarg de tota la seva producció literària i, de fet, algunes de les seves obres més rodones són crítiques ferotges a diferents formes d’explotació social, com ara la brillant Termush (1967), que (per fi!), s’edita en català gràcies a l’esforç editorial d’Obscura Editorial i a la feinada de la traductora, la Maria Rossich, un segell de qualitat que mai no ens decep.

En aquesta novel·la postapocalíptica hi trobem una munió d’adinerats —que ens poden portar a pensar en creueristes de luxe o en rics d’aquests que llueixen rellotges de milers d’euros a les instal·lacions de la fatídica Copa Amèrica—, que intenta sobreviure en un món colpejat per la radioactivitat al complex de Termush.

Allà, envoltats per tots els luxes imaginables, es creuen a recer de la pols nuclear que sepulta tot el món exterior… Però la realitat els acabarà atrapant quan els supervivents de la catàstrofe nuclear arribin fins a ells a la recerca d’un refugi segur, talment com si un grup de migrants desembarquessin d’un cayuco en un resort costaner de luxe amb polseretes de tot inclòs.

Llegir avui aquest “Mad Max intimista” es converteix en un veritable acte de protesta que ens pot servir per explicar-nos on som avui i, sobretot, cap a on ens volen dirigir. 

Continua llegint

Cultura

‘Matar la mort’

L’escriptor del barri, Isaac Cortés, ens ha enviat un conte on ens parla de com desfer-se d’un malparit…

Publicat

on

Per

Sona el timbre de la porta. Tot i l’edat, l’Amàlia té l’oïda en perfecte estat de revista i s’aixeca del sofà de dues places ubicat al davant del televisor, que emet un documental sobre la conductivitat del corrent elèctric en dimensions paral·leles. Gira el pom amb prou esma per trobar l’Anna, la infermera que ha contractat perquè li faci companyia durant tot el dia. La fa passar amb amabilitat i li ofereix un cafè.
La cafeïna excita la loquacitat de l’Amàlia que s’explica. Li diu a l’Anna que l’ha contractada perquè sap que avui, la mort la vindrà a buscar.
–Bé, la mort no, el meu difunt marit–. Es corregeix.
Li pregunta si, tal com havien quedat, ha portat el desfibril·lador. La infermera assenteix.
–Nena, deus pensar que estic boja–. Li diu somrient.
L’Anna calla i fa un glop curt de cafè. Està acostumada a la demència dels seus pacients, així que fa com qui sent ploure.
–Nena, podries omplir d’aigua la galleda que hi ha a la cuina i portar-la cap aquí? És per quan arribi el moment.
La infermera s’aixeca de la butaca, confosa, aprofita per endur-se les dues tasses buides, les esbandeix sota la pica i llavors compleix el desig de la vella, que s’espera asseguda al sofà.
–Tu creus que es pot matar la mort?– Pregunta l’Amàlia sobtadament.
Abans de respondre, l’Anna s’ho rumia un moment. Finalment calla, perquè no sap que contestar.
Passen l’estona al davant de la televisió, fins que l’Amàlia sent una batzegada al braç esquerre. De seguida reconeix la força de l’estrebada, és la de l’Antonio. Sempre l’agafava així abans d’apallissar-la fins a deixar-la estabornida. Gira el cap i el veu, assegut al seu costat, amb el somriure d’un esperit malsà.
–Saps quin dia és avui?– Li pregunta el seu marit.
–Crec que sí.
–És el dia que et vaig dir que et vindria a buscar, mala puta.
Amb el braç escanyat, l’Amàlia li diu a l’Anna que ja ha arribat l’hora i que aboqui el cubell al seient de la seva esquerra. La infermera dubta, no entén per què li demana una cosa així.
–Fes-ho, que per això et pago!
Ho fa.
–Et creus que em fotràs amb una mica d’aigua, tros de meuca?
Ella ignora les paraules del seu marit xop i s’adreça de nou a la infermera.
–Nena, connecta’m el desfibril·lador. Ara!
Tot i que creu que la seva pacient s’ha trastocat, l’Anna no deixa de comportar-se com una professional i li pren el pols, per si de cas. Després l’ausculta i detecta angoixada, indicis d’un infart de miocardi; així que posa en marxa la maquinària dels primers auxilis.
Dos elèctrodes s’aferren al pit de l’Amàlia, que és a tocar dels llimbs i sent com la mà ferma del seu marit l’estira per endur-se-la. De cua d’ull veu com l’Anna prem el botó del desfibril·lador i l’activa. La inspiració que la reviscola li retorna l’alè i despatxa l’Antonio, que se socarra entre l’olor de sofre cremat i desapareix rere una broma negra, víctima de la conductivitat elèctrica.
L’Amàlia respira tranquil·la i abraça l’Anna, per dir-li a cau d’orella, que sí, que es pot matar la mort.

ISAAC CORTÉS i DOMINGO (Instagram: @isaacicd)

Continua llegint

Cultura

El barri es farceix de propostes lúdiques i culturals per gaudir de l’agost

La música de tots els estils i les exposicions temporals dels museus acaparen el gruix de l’oferta al Poble-sec i a la muntanya de Montjuïc

Publicat

on

Segons les estadístiques de l’Ajuntament de Barcelona, un de cada tres veïns no sortirà de vacances de la ciutat. Malgrat que la dada trenca amb la idea generalitzada de com la població concep l’agost, val a dir que el Poble-sec no s’atura al llarg del mes més estival de l’any. Per aquesta raó, des del ZONA SEC hem tornat a fer una selecció de plans que poden ajudar als poblesequins a sobreviure a les altes temperatures gairebé sense sortir del barri.

1. EL POBLE-SEC, ALS TEUS PEUS

Si no és un dia, és un altre que et fixes en les cabines del Telefèric de Montjuïc. Un mitjà de transport que potser mai has tastat i que segur que no oblidaràs un cop l’hagis experimentat. Els seus 750 metres de recorregut permeten gaudir d’unes vistes incomparables, amb un trajecte que comença a l’estació del Funicular i que pots fer amb tota la família fins al Castell de Montjuïc. De fet, és la forma més ràpida i espectacular d’arribar a la següent destinació de la ruta estival.

2. SALA BCN

El pati d’armes del Castell de Montjuïc és un dels espais amb més història de Barcelona. Un espai evocador que aquest agost es torna a transformar en una sala de concerts a l’aire lliure. L’Associació de Sales de Concerts de Catalunya, en col·laboració amb l’ICUB, organitzen un cicle de concerts cada divendres al vespre. A l’escenari hi pujaran artistes com Joe Crepúsculo, Ketekalles o Mishima, amb sessió de dj per tancar cada nit.

3. DEL POBLE-SEC A ROMA

Una mica més avall del castell, el Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) presenta ‘IMPERIVM. Històries romanes’, una exposició que indaga en el fet de ser romà a través d’històries de vida, videomapatges, recursos 360 i més de 200 objectes arqueològics excepcionals. En paral·lel, el mateix equipament ofereix l’exposició ‘Naufragis. Història submergida’, la qual vol donar a conèixer la riquesa i diversitat del patrimoni arqueològic subaquàtic català.

4. MNAC

Un agost més la visita al MNAC resulta pràcticament obligatòria. Enguany destaca el recorregut estival que el museu ha adaptat per les seves obres més icòniques, en el que ha denominat ‘Col·lecció MNAC: The highlights’ (amb visita guiada inclosa). Tanmateix, la institució també ofereix dues exposicions temporals més: una primera dedicada a la trajectòria d’Adolf Fargnoli i una segona que recull obres de la pintora, dibuixant i gravadora, Suzanne Valadon.

5. COMÈDIA A L’APOLO

En aquest descens al Paral·lel, la Sala Apolo ofereix dos musicals al llarg de tot l’agost. Per una banda, la Companyia Onbeat presenta ‘El musical dels 80s 90s’, un espectacle dedicat a una època única on el millor pop espanyol dels 80 i els 90 es barreja amb èxits internacionals i amb les millors cançons de l’estiu. Per l’altra, l’espectacle de Rubén Tejerina, Mai Bocompte i Manu Pradas. Sota el títol de ‘Corta el Cable Rojo’, la proposta arriba a Barcelona després d’acumular fins a dotze temporades ininterrompudes a la Gran Via de Madrid.

BONUS TRACK

Estiu és sinònim de mar, i per aquesta raó no podien faltar les propostes del Museu Marítim de Barcelona. L’exposició ‘Penèlope, la mar és teva’ presenta les experiències i els desafiaments de sis dones destacades del món de la vela en diferents etapes de les seves trajectòries professionals. Una proposta que queda complementada amb ‘Competir a mar’ un segon recorregut per la història de les regates en l’àmbit català. 

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2024