Connecta amb nosaltres

Societat

Les obres al carrer d’Elkano afecten la mobilitat i el ritme de vendes del comerç local

Neguit veïnal: “Aquestes reformes sovint disparen els lloguers, i això podria fer que millorar el carrer se’ns giri en contra”

Publicat

on

L’impacte de les obres al carrer d’Elkano ja és palpable Amb un pressupost de dos milions d’euros i una durada prevista d’un any, la reforma promet canviar la cara d’aquest eix central del barri. L’Ajuntament té com a objectiu millorar la mobilitat dels vianants, ampliar voreres i convertir la via en un espai més segur i accessible. Però tant veïns com comerciants viuen amb incertesa aquest inici. El dubte, de si aquest canvi valdrà la pena, posa a prova paciència i expectatives.

Per als establiments, la situació actual és crítica. El titular de la Farmàcia Elkano 70, Nacho Jané, lamenta les pèrdues econòmiques: “Des del primer dia hem notat una caiguda de clients. La pols, el soroll i els obstacles que redueixen la mobilitat fan que molts evitin passar per aquí”. A més, afegeix, “vam haver de tancar una porta durant setmanes perquè el soroll del generador ens impedia treballar”.

A l’Associació Sociocultural ‘La Formiga’ la situació no és gaire millor. El treballador del centre, Miquel Caselles, denuncia problemes d’accés i comunicació amb l’Ajuntament: “Durant dies vam tenir un forat davant la porta. Només van actuar després que reclaméssim”. Més enllà de les molèsties immediates, els preocupa el futur: “Aquestes reformes sovint disparen els lloguers, i això podria fer que millorar el carrer es giri en contra nostra”.

Com és evident, no tothom veu les obres amb els mateixos ulls. La Yolanda, veïna de la zona, no té cap queixa: “Entenc que les obres no són agradables per a ningú però, al cap i a la fi, és el preu que s’ha de pagar per tenir un carrer millor”. Alhora, la Raquel, resident al mateix carrer d’Elkano, espera amb optimisme el resultat final: “Ho vivim amb ganes. És una cosa llarga i farà falta paciència. Jo vaig amb els meus fills en bici i serà fantàstic poder passar per aquí tranquil·lament, confiem que ens beneficiarà”.  Precisament, aquesta és una opinió compartida amb alguns col·lectius veïnals que des de fa anys reclamen una pacificació del trànsit i més espai per als vianants. Consideren que les conseqüències a curt termini valdran la pena si es compleixen les promeses de l’Ajuntament.

“Aquest canvi també exigeix que es tinguin en compte les necessitats dels que vivim i treballem aquí”, apunta en Miquel. Un dels principals punts de controvèrsia són les molèsties ocasionades pels canvis de trànsit i la remodelació de les places d’aparcament, que han generat desconcert i preocupació entre els seus usuaris diaris. La caiguda de l’afluència, amb el trànsit restringit, poden fer perdre visibilitat a les botigues sota el punt de vista dels seus responsables. A més, la falta de places d’aparcament temporals també pot afectar els qui es desplacen en cotxe.

La realitat, però, és que les pròximes setmanes seran decisives per veure com evoluciona la convivència entre obres i activitat diària. Tot i l’esperança d’alguns, l’experiència d’altres barris amb reformes similars deixa clar que la paciència serà l’únic recurs que els queda a tots plegats al llarg dels propers mesos.

La reurbanització  dels vials a pacificar segueix un pla detallat en tres etapes

La primera fase, iniciada al setembre, transformarà el tram que va des del carrer de Jaume Fabra, a l’altura de la plaça de Las Navas, i Radas en una plataforma única, de manera que voreres i calçada quedaran pràcticament fusionades i es donarà prioritat als vianants per sobre de la resta de vehicles. Per executar l’obra, la circulació restarà tallada en aquest sector, excepte al carrer de Radas.

A partir de gener, es reurbanitzarà el tram de Radas fins a Margarit, el qual mantindrà una calçada segregada però fent ziga-zaga i amb les cruïlles elevades per pacificar el trànsit. Durant aquesta fase, el carrer de Murillo canviarà temporalment de sentit i el bus 121 es desviarà cap al carrer d’Anníbal.

En darrer lloc, de maig a setembre, es treballarà en el tram entre Blasco de Garay i Margarit.  També s’ha previst la renovació de la plaça del Setge de 1714, però encara no s’ha establert cap data concreta per començar les obres. Aquesta la convertirà en un espai obert, integrant-hi els carrers Radas i Concòrdia que la voregen.

Societat

Els gripaus de Laribal, morts per la presència de sabó a l’estanc

Els tècnics municipals confien en el fet que les poblacions veïnes d’amfibis recolonitzin la bassa

Publicat

on

La bassa dels jardins de Laribal, contaminada. Segons ha pogut saber en exclusiva ZONA SEC, els tècnics de l’empresa municipal BCASA han detectat la mort de la fauna d’un dels estancs d’aquest jardí històric, derivat de la possible presència de sabó a l’aigua. Tot plegat, per l’ús que fan algunes persones que viuen a la muntanya i que fan servir les basses per netejar la roba.

Segons fonts municipals, l’afectació als jardins de Laribal és un fet “puntual” i no s’ha detectat cap succés similar a la resta de parcs. De totes maneres, el cas ja està en coneixement dels Agents Rurals, que van aixecar acta.

La fauna, principal damnificada

Segons les mateixes fonts l’afectació ha afectat bàsicament la població de tòtils que vivien en aquesta bassa (un gripau petit de 4 o 5 centímetres). En qualsevol cas, no es tracta d’una espècie en risc i els tècnics confien que les poblacions que hi ha a altres basses de la muntanya recolonitzi els jardins de Laribal. A hores d’ara l’aigua de la bassa ja resta renovada i lliure de productes. Respecte a la flora, aquesta no s’ha vist afectada per la presència de sabó a l’aigua pel fet de ser més resistent.

2011, el precedent més greu 

Els fets han fet recordar l’enverinament que van patir milers d’amfibis fa més d’una dècada a les basses dels jardins del Teatre Grec. Aleshores, sí que va resultar un enverinament provocat amb un dissolvent molt potent.

Continua llegint

Societat

44 projectes presentats als Pressupostos Participatius

L’Ajuntament ja ha començat a filtrar les idees proposades pel veïnat d’acord amb la seva viabilitat tècnica

Publicat

on

Barcelona torna a posar en marxa els pressupostos participatius amb 30 milions d’euros sobre la taula. Aquests diners, els quals es repartiran entre els districtes segons criteris d’equitat socioeconòmica, busquen la implicació activa de la ciutadania en la presa de decisions. Al districte de Sants-Montjuïc s’han reservat més de tres milions d’euros a repartir entre els barris. La resposta del veïnat ha estat de 169 propostes, 44 de les quals han estat al Poble-sec.

Entre elles, la rehabilitació de la carpa del pati de l’escola i institut Bosc de Montjuïc, espai que utilitzen diàriament 500 alumnes i que necessita reformes urgents per garantir-ne la seguretat. També es planteja renovar vestidors i grades al complex esportiu municipal ‘Pau Negre-Parc Migdia’ de Montjuïc, seu de diversos clubs d’hoquei catalans que entrenen durant tot l’any.

Les propostes reflecteixen, alhora, una sensibilitat social i cultural. La comunitat musulmana impulsa una iniciativa per crear un cementiri particular que respongui a les seves tradicions i necessitats. I, per altra banda, els joves podrien beneficiar-se de projectes com ‘Sants 2 Reviu’, que proposa reconvertir zones en desús en espais multifuncionals per al lleure i la convivència.

Altres projectes, com la transformació de la muntanya de Montjuïc en un pulmó verd més accessible, destaquen per la seva aposta per la sostenibilitat i el gaudi col·lectiu. Aquesta inclou la reducció del trànsit i la millora de les zones verdes per fer-les més acollidores, ja que afirmen que l’espai “s’ha convertit en una franja de sensesostres”. També, escoles com Tres Pins busquen la pacificació del seu entorn pel gran volum de circulació que resulta un perill pels alumnes del centre.

El procés es desenvolupa en diverses fases. Primer, els veïns presenten les propostes. Després, aquestes són sotmeses a una valoració tècnica per garantir-ne la viabilitat, fase en què es troba l’Ajuntament i que finalitzarà el 24 de gener. Posteriorment, s’obrirà una votació ciutadana per determinar quins projectes es portaran a terme. No serà fins a l’abril d’aquest mateix any que es tancaran les votacions i es començaran a posar en marxa, així que caldrà esperar per poder veure els resultats del procés.

Continua llegint

Societat

L’Escola Mossèn Jacint Verdaguer: creativitat i art contemporani

Publicat

on

L’Escola Mossèn Jacint Verdaguer s’ha convertit en un referent de la integració de l’art contemporani dins l’educació gràcies a la seva participació en el programa Espais C (Espais de creació artística a les escoles de primària de Barcelona). Aquesta iniciativa transforma un espai del centre en un taller compartit entre l’alumnat i un artista resident.

Un espai-taller per a la creativitat

El centre ha habilitat un espai on l’artista Març Rabal desenvolupa la seva feina. Aquesta iniciativa busca normalitzar la presència de l’art contemporani als centres educatius.

El programa no només dota l’escola d’un espai de creació, sinó que transforma la manera com l’art és percebut dins l’educació. Gràcies a aquesta iniciativa, els estudiants tenen accés directe a la creació contemporània i poden desenvolupar habilitats com la cooperació, la imaginació i el pensament crític.

A més, el model beneficia també l’artista, que rep un espai per treballar i establir vincles amb la comunitat educativa i el barri.

Una xarxa de col·laboració

Espais C és una iniciativa de l’Institut de Cultura i el Consorci d’Educació de Barcelona, creada en col·laboració amb la Universitat Autònoma. El programa, coordinat per l’entitat Experimentem amb l’Art, compta amb la participació de cinc institucions i espais artístics: Hangar, La Capella, el Museu Tàpies, la Fundació Suñol i Chiquita Room.

Des del seu inici durant el curs 2015-2016, Espais C ha estat un pont entre l’art contemporani i el món educatiu, amb la participació de quinze escoles, 39 artistes i sis equips de mediació. Aquest projecte fomenta la interacció entre la creativitat artística i el pensament crític, oferint als estudiants una visió renovada de l’art en el context de l’educació.

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2024