Connecta amb nosaltres

Societat

El XVI Mercat d’intercanvi Trocasec es trasllada al Parc de les Tres Xemeneies

Publicat

on

El foment de valors com la solidaritat, la convivència o l’imaginació van estar molt presents. Els organitzadors esperen celebrar més edicions passat l’estiu, però volen establir una cita mensual a l’Ateneu Cooperatiu La Base.

@4Tito4 / El passat 15 de juny es va celebrar el XVI Mercat d’Intercanvi Trocasec del Poble-sec. Una activitat que fins a la data s’havia vingut organitzant a la plaça de Les Navas, però aquesta vegada va baixar a l’avinguda del Paral·lel fins a instal·lar-se al Parc de les Tres Xemeneies per primera vegada. Un trasllat que va sortir d’una decisió consensuada en la reunió mensual amb els veïns i veïnes en el marc de la Xarxa d’Intercanvis de Trocasec, afirmen des de l’organització. Tot i canviar d’escenari la filosofia i l’esperit es van mantenir com sempre. És a dir, no es va veure gent emportar-se la mà a la butxaca o traient la cartera, ja que no es podia pagar amb diners sinó amb l’intercanvi d’articles, “utilitzant l’imaginació”, com defensaven els promotors d’aquesta iniciativa. En total van ser unes tres hores d’ambient festiu i que a més també va comptar amb un punt informatiu de la Plataforma veïnal Aturem Pla Paral·lel. I tot plegat va acabar a taula, amb un dinar popular.

El cartell del Trocasec presidia el Mercat d’Intercanvi

El cartell del Trocasec presidia el Mercat d’Intercanvi / Ana Inés Fernández

Projectes com aquests, al parer de Marc Serra, sociòleg, “pretenen promoure uns valors de solidaritat o de convivència i la idea és que s’hi quedin la resta de l’any”. Per a ell, l’actual sistema econòmic “en crisi continua” ha fet af lorar aquest intercanvi i és “una eina de subsistència, especialment als països del sud d’Europa, com per exemple a Grècia”.

Més Mercat d’Intercanvi
Aquesta edició del Trocasec ha estat la segona que s’ha dut a terme aquest any 2014, l’anterior va tenir lloc el darrer diumenge del mes de febrer a la ja citada plaça de Les Navas. Els organitzadors del mercat es van mostrar molt satisfets i també contents amb la bona resposta de públic en aquesta 15a edició, que va comptar pràcticament amb els mateixos ingredients que la celebrada el passat 15 de juny. És per això que s’espera continuar sumant més edicions i de cara a l’octubre podria arribar la 17a, encara que tal com asseguren els organitzadors, volen “generar un espai d’intercanvi mensual” a l’Ateneu Cooperatiu La Base.

Societat

Comença la campanya de recollida d’aliments i joguines

Publicat

on

Del 14 de novembre al 15 de desembre tindrà lloc, un any més, la campanya Nadal Solidari al Poble-sec. Durant tot un mes, es recolliran aliments bàsics, productes d’higiene personal i material escolar nou per a les persones més desfavorides. Hi ha diversos punts de recapte, com les parròquies, la Biblioteca Francesc Boix, Bona Voluntat en Acció i la Bibliomusicineteca, entre altres. A més, del 16 al 30 de desembre, els Reis Solidaris recolliran jocs, joguines i material escolar nous als mateixos punts de recapte. L’objectiu de la campanya és superar les bones xifres de l’any passat, quan es van aconseguir 1.275 kgs de menjar, productes d’higiene, material escolar i regals de reis per a més de 296 infants del barri.

Torna la Marató de TV3

Com també és habitual, algunes entitats del barri promouen activitats per recaptar diners per a la Marató de TV3, que enguany se centra en les malalties minoritàries. La Penya Blaugrana Les Tres Xemeneies organitza un partit de futbol entre l’APA Poble Sec i la Penya Blaugrana, i després un dinar a la Casa del Mar, a més de sortejos i bingos per recollir diners. Els Amics de la Plaça de Santa Madrona i les Parròquies del Poble-sec també preparen activitats que aviat donaran a conèixer a través de la web de la Coordinadora d’Entitats. L’any passat es van recaptar 3.250 euros per a la Marató entre totes les activitats solidàries organitzades al barri.

Continua llegint

Societat

Nit al ras per visibilitzar la problemàtica de les persones sense llar

A mitjanit, qui ho vulgui podrà quedar-se a dormir a la intempèrie per donar suport a la causa

Publicat

on

Amb la voluntat de sensibilitzar la població sobre què significa viure al carrer, Arrels organitza Intempèrie, una marató d’espectacles i experiències que tindrà lloc el dissabte 23 de novembre a la plaça de Margarida Xirgu a partir de les 16 h i fins l’endemà quan surti el sol. Aquest acte pretén posar sobre la taula la situació de les 1.200 persones que viuen al carrer a Barcelona i la “invisibilitat i vulneració de drets que pateixen”, diuen des de la fundació. L’objectiu de la trobada també passa per compartir un espai lúdic i de reflexió per a persones de totes les edats on intercanviar punts de vista amb persones que saben què suposa viure al carrer. Amb les col·laboracions i donacions es vol garantir una llar a 200 persones amb les quals treballa Arrels.

15 hores a la Intempèrie

Durant la trobada, hi haurà lloc per a la reflexió amb l’exposició fotogràfica La poètica del mirall, de Juan Lemus; la mostra Vides inacabades i Antígona, un espai de reflexió interactiu. Però també hi haurà lloc per a la música, amb actuacions d’Itaca Band, The Penguins i Cesck Freixas, entre altres. A més, hi haurà actuacions teatrals com l’espectacle Tou com un peluix de Martademarte&Cia; diverses propostes de microteatre; contacontes i tallers infantils per als més petits. A mitjanit, qui ho vulgui podrà quedar-se a dormir a la intempèrie per donar suport a la causa.

Una situació alarmant

Les dades parlen per elles mateixes: durant els darrers 12 mesos han mort 54 persones que vivien o havien viscut al carrer. Els més joves tenien només 31 anys. Tal com indiquen des d’Arrels, la mitjana d’edat de les persones que han mort era de 56 anys, 26 menys que la resta de la població de Barcelona.

Més info i reserva d’entrades a: www.intemperie.org

Continua llegint

Societat

Més que Cures fa un any i busca noves sòcies

Participaran en la segona Fira d’Economia Social del barri

Publicat

on

Fa un any es va constituir Més que Cures en el si de la xarxa Cooperasec, que treballa per a la promoció de l’economia social i solidària al Poble-sec. Es tracta d’una associació de dones expertes en la cura i el benestar de les persones i ofereixen serveis de neteja de la llar, cangurs, acompanyament a persones grans i dependents i altres serveis domèstics. El projecte va néixer després d’haver fet un estudi de diversos sectors econòmics al barri, en el qual es va detectar que l’àmbit de les cures era un sector precaritzat i ple de necessitats.

Obertes a noves sòcies

Al moment de constituir-se, Més que Cures estava format per 10 sòcies fundadores que van començar el projecte des de zero: “Vam reflexionar juntes sobre el nostre projecte i els seus valors, vam començar a donar-nos a conèixer i a participar en espais i debats”, expliquen. Actualment, són 7 sòcies i busquen noves persones que vulguin associar-se: “És un projecte d’autogestió col·lectiva obert a persones de l’àmbit del treball de la llar i del treball familiar (cuidadores), que podran treballar i gestionar-se la seva pròpia feina”, diuen des de l’entitat. A més dels serveis que ja ofereixen actualment, estan desenvolupant noves ofertes com ara la neteja ecològica i espais de cures a infants per a les entitats.

El projecte està molt enxarxat, treballen amb altres cooperatives i col·lectius afins, com la xarxa comunitària del barri. En el marc de la segona Fira d’Economia Social del Poble-sec, que tindrà lloc el 5 d’octubre a la plaça del Sortidor, organitzen un debat i crearan un espai de trobada per a totes les iniciatives que tenen coses en comú amb Més que Cures, com Sindillar, Mujeres Pa’lante o Baixem al Carrer.

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2018 Zona Sec.