Connecta amb nosaltres

Entitats

Opinió / Turisme: morir d’èxit

Publicat

on

Josep Maria Torremorell (Economista) / En els darrers 35 anys he visitat Venècia cinc vegades, i he pogut copsar com ha canviat la ciutat en aquest temps. Indubtablement el paisatge urbà ha millorat: he vist un munt d’actuacions encaminades a restaurar i preservar la bellesa de la ciutat, però paral·lelament s’ha produït una degradació humana. La primera vegada encara podies trobar-te amb venecians al mercat, per exemple. L’última vegada –fa quatre anys– els venecians havien desaparegut del centre. Ara viuen a Mestre i quan entres en un bar tens més la sensació de trobar-te a Xangai. El centre històric ja no és viu, ha perdut el pols i ha esdevingut un parc temàtic. Barcelona ha d’anar en compte de no caure en paranys semblants. Els esdeveniments de la Barceloneta només són la punta de l’iceberg d’unes estructures que cal reformar. Avui, un servei com el turisme es qualifica d’indústria, però d’indústries n’hi ha de contaminants i d’ecològiques.

L’impacte del turisme

Veïns de la Barceloneta, a l'esiu, en peu de guerra / Joao França

Veïns de la Barceloneta, a l’esiu, en peu de guerra / Joao França

L’anomenat model turístic té dues components mesurables en diners: el impacte sobre l’entorn (diferent segons la diversa tipologia: creuers, congressos, lleure, negocis, etc.) i la riquesa que crea (valor afegit i la seva distribució). La contaminació acústica i mediambiental es pot mesurar i mitigar. Quant al segon component, malgrat que el lobby hoteler ens vol fer creure que hi ha molts beneficis, jo només els veig per al propi sector. Els beneficis dels hotels van als hotels. L’augment d’ocupació que generen, pagant uns sous molt baixos, compensen realment el que la comunitat ha d’oferir? És a dir, el sector públic ingressa impostos dels hotels i dels qui hi treballen, però ha d’oferir més escoles, hospitals, etc. a aquests treballadors. És positiu el balanç per a la comunitat? o és deficitari? La ridícula taxa turística s’empra per fomentar més turisme en lloc de finançar l’estat del benestar. D’altra banda, si realment el turisme proporciona aquest extraordinari benefici per a la ciutat, l’hauríem de percebre en les nostres butxaques, per exemple amb una alíquota rebaixa de l’IBI o del preu del transport públic.

Cada dia més independentistes

La futura república catalana s’alliberarà del llast que suposa l’estat espanyol, també en matèria turística. Les traves perquè els vols transoceànics arribin al nostre aeroport, per exemple, entorpeixen qualsevol planificació. L’altra cara de la moneda és que gràcies a Mariano Rajoy (una abraçada al capo sordmut i cec, i –si us plau– no es faci encara la lobotomia) es generen de l’ordre de 400 independentistes nous cada dia, segons les xifres oficials del CEO. I jo, que sóc d’aquell 20% de separatistes de tota la vida, i que el 1981 ja em reunia amb independentistes canaris a Madrid, els dono la benvinguda.

Entitats

El fil invisible: Un amor enverinat

Publicat

on

Núria Beltran / La pel·lícula ha tingut sis nominacions als Oscars

Aquest darrer film de Paul Thomas Anderson s’allunya dels seus últims treballs (Junun o Puro vicio) mostrant-se més contingut i amb un resultat més equilibrat. Amb sis nominacions als Oscars, incloses millor pel·lícula, millor director i millor actor protagonista, Anderson ens presenta una obra pausada i reflexiva. Reynolds Woodcock (Daniel Day-Lewis) és un prestigiós sastre en el Londres dels anys cinquanta que juntament amb la seva germana Cyril (Lesley Manville) regenten un negoci de moda en la seva luxosa mansió. Woodcock és la firma que vesteix a la reialesa europea, a artistes i en general a les dones de l’alta societat.

Daniel Day-Lewis fa una gran interpretació en aquesta pel·lícula

Daniel Day-Lewis fa una gran interpretació en aquesta pel·lícula

Reynolds te una relació amb les dones molt poc convencional, les escull, les utilitza com a models i quan se’n cansa és la seva germana qui les acomiada per sempre. Però apareix a la seva vida una jove cambrera anomenada Alma (Vicky Krieps) de qui s’enamora i a qui converteix en la seva musa i amant. Tot sembla idílic, però Alma amb la seva indòmita personalitat pertorba les seves obsessives rutines. Daniel Day-Lewis ha afirmat que aquesta és la seva última participació cinematogràfica, si fós així s’acomiada amb una interpretació magistral d’un personatge que s’amaga sota l’aperença d’un geni dèspota i torturat. Les interpretacions femenines són també fantàstiques i totalment rellevants per al desenvolupament de la història.

L’ambientació musical de Jonny Greenwood és també excel·lent. El fil invisible té un aspecte classicista però és en realitat moderna, hi ha romanticisme però en una atmosfera claustrofòbica i un xic terrorífica. És un bonic conte ple de rivets foscos que ens deixa fascinats.

Continua llegint

Entitats

El Teatro de los Sentidos evita el seu tancament

Publicat

on

Anna Pruna /  S’ha finançat amb una campanya de crowfunding

L’equip del Teatro de los Sentidos, amb el dramaturg colombià Enrique Vargas al capdavant, està d’enhorabona. Celebren que, gràcies a una campanya de micro-mecenatge, es podran salvar del tancament. A començaments de gener, el col·lectiu demanava ajuda “als seus amics i còmplices” per poder continuar la seva activitat. Per fer-ho, necessiten adequar l’espai amb obres de millora tècniques i de condicionament del teatre. Els seguidors del teatre del Polvorí han respost a la crida i en total s’han recaptat més de 26.000 euros provinents de 150 contribuïdors.

Un dels espectacles de la companyia

Un dels espectacles de la companyia

‘El Hilo de Ariadna’

Amb el finançament obtingut, la companyia vol “consolidar un equip humà d’organització i coordinació que gestioni l’activitat del teatre de forma regular”, tal com ells mateixos expliquen. A més, s’iniciarà un període de programació estable amb 12 funcions de l’espectacle El Hilo de Ariadna, amb la que el Teatro de los Sentidos s’ha donat a conèixer arreu del món. Els promotors del teatre han expressat la seva gratitud i han assegurat que continuaran “investigant, creant i formant”. Aquest espai, creat fa 25 anys, promou també la realització de diversos tallers d’expressió corporal i de llenguatge sensorial i compta amb 21 alumnes inscrits en el Postgrau de Llenguatge sensorial i poètica del joc, en col·laboració amb la Universitat de Girona. Des de ZONA SEC celebrem també aquesta petita victòria i li desitgem una llarga i pròspera vida al Teatro de los Sentidos.

 

 

 

Continua llegint

Entitats

Spaguetti- Western al Poble-sec

Publicat

on

Anna Pruna / Les projeccions es faran a diversos ‘saloons’

No solo leones és el nom d’un festival al Poble-sec dedicat exclusivament al gènere cinematogràfic Spaguetti- Western. Enguany celebra la seva III edició i ho fa amb una programació itinerant, amb projeccions a quatre espais del barri convertits en saloons  per a l’ocasió. Es tracta del Jam Circus (Margarit, 44), un local del carrer de les Pedreres (número 30, 1a planta), Nook (Nou de la Rambla, 143) i Porta Roja (Tapioles, 63).no solo leones

Més que pel·lícules

El festival comença el diumenge 11 de febrer i acaba el diumenge 25 de febrer i, entre les projeccions, es troben alguns clàssics com Il mercenario i també films dels últims temps, com Django. Els impulsors del festival expliquen que en aquesta edició volen posar especial atenció a “la relació entre el Western i l’estètica psicodèlica, perquè cap art va poder escapar d’aquesta influència durant les dècades dels 60 i 70”. Totes les pel·lícules estaran introduïdes per Bammel Fangmeies i Cosimo Tacinelli, cinèfils del Poble-sec. Els espais que participen en el festival també oferiran beguda i cada esdeveniment inclourà sorpreses en forma de convidats, tràilers, menjar, cartells originals, etcètera, per tal que cada nit “sigui alguna cosa més que anar a veure una pel·lícula”, avancen els impulsors de No solo leones.

L’accés als recintes és a través de taquilla inversa, amb una consumició mínima obligatòria.

Properes projeccions:

Domingo 18/02 Saloon Pedreres Blindman Italia 1971; De Ferdinando Baldi; Música: Stelvio Cipriani 105 min. VOSE

Jueves 22/02 Saloon Nook Prega il morto, ammazza il vivo (Reza al muerto y mata al vivo) Italia 1971; De Giuseppe Vari; Música: Mario Migliardi 90 min. VO Italiana Subt. Portugués

Viernes 23/02 Saloon Nook Il mercenario (Salario para matar) Italia/España 1968; De Sergio Corbucci; Música: Ennio Morricone, Bruno Nicolai; 111 min. VO Inglesa SE

Sabado 24/02 Saloon Nook Se sei vivo, spara! (Django Kill… If You Live, Shoot! / Oro maldito) Italia/España 1968; De Giulio Questi; Música: Ivan Vandor 117 min.VO Italiana SE

Domingo 25/02 Saloon Porta Roja Keoma Italia 1976; De Enzo G. Castellari; Musica: Guido y Maurizio De Angelis; 101 min Version inglesa SE

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2018 Zona Sec.