Connecta amb nosaltres

Societat

El nou Paral·lel compleix un any i deixa satisfaccions dispars

Publicat

on

La Coordinadora d’Entitats troba les millores esperades, però reclama acabar el que manca. En canvi, Som Paral·lel, plataforma contrària a la reforma, critica que no hi ha hagut canvis.

@4Tito4 / El passat 14 de març es va complir un any de l’aigualida passejada del aleshores alcalde de Barcelona, Xavier Trias, per la reformada Avinguda del Paral·lel, després d’una mica més de deu mesos d’obres. Aigualida per ser una jornada plujosa i perquè un grup de persones, amb pancartes i crides contràries aquests treballs i a Trias, va protestar a les portes de l’establiment on el convergent es va reunir, entre d’altres, amb diferents associacions. El president de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec, Josep Guzmán, recorda que aquell acte no va ser una inauguració, simplement “una trobada” amb vàries agrupacions d’aquest barri i d’altres. Guzmán, un any després, té la sensació que “hi ha més gent passejant que abans”, tot i que troba a faltar “més bancs”. També destaca el trasllat del carri bici al mig de l’avinguda com a tret positiu respecte a l’anterior Paral·lel. Tanmateix, critica que encara falta “la segona fase” de la reforma i demana que “arrenqui d’una vegada”, així com que en cas de venir en vehicle des de Drassanes no hi hagi un gir directe al barri. Respecte als polèmics fanals (es calculava que el cost d’una unitat era d’uns 6.500 euros), Guzmán reconeix la divisió existent però equipara preu amb servei i prestacions que ofereixen i subratlla que l’enllumenat “s’havia de canviar”.

Crítiques de Som Paral·lel

Els nous fanals i el seu preu van centrar bona part de la polèmica sobre la remodelació de l’avinguda.

Els nous fanals i el seu preu van centrar bona part de la polèmica sobre la remodelació de l’avinguda.

Molt més crític és el membre de Som Paral·lel, Javier Rodrigo, “no hi ha hagut cap canvi” i posa un exemple: els punts de càrrega per a mòbils, dels quals als pocs dies van robar els cables de coure. Al seu parer això i la reforma en general “demostra que no complia amb les necessitats” i en aquesta línia apunta cap als polèmics fanals “de les noves tecnologies”. També es pregunta: “què han fet amb les places? Més aviat, són voreres ampliades” i lamenta que no s’hagi fet cap pla al respecte. Assegura que no creu que hagi causat “impacte econòmic” en els negocis de la zona. Amb tot, el Paral·lel encara té les actuacions dels dos extrems pendent i Rodrigo indica que aquesta vegada es vol que estigui “vinculat” a l’opinió del veïnat.

Societat

Obre la residència del Poble-sec amb 240 llits per a malalts de Covid-19

La consellera Vergés anuncia l’adaptació d’altres espais per traslladar residents i així evitar el contagi de coronavirus

Publicat

on

Per

Vetllar per la salut dels més vulnerables. Aquest és l’objectiu del Govern de la Generalitat des del primer dia d’aquesta crisi sanitària provocada pel coronavirus. En aquest sentit, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat que aquesta setmana s’incorpora “una nova residència de gent gran a la ciutat de Barcelona amb una capacitat de 240 llits per a persones amb Covid-19”. Aquest espai ubicat al Poble-sec comptarà amb 141 habitacions distribuïdes en 8.000 metres quadrats. En un inici, s’obrirà amb 32 llits.

Vergés ha precisat que es tracta d’una “residència medicalitzada amb instal·lació d’oxigen en 66 llits” i que donarà capacitat de moviment a les residències d’on provenen les persones malaltes. De fet, ha explicat que s’adaptaran altres espais, com ara hotels, per aquelles persones que viuen en residències i que no estan malaltes de Covid-19 per poder-los aïllar de les residències de procedència perquè “són persones infectables” i evitar-ne, així, el contagi.

Per altra banda, aquests darrers dies el Departament de Salut ha augmentat el nombre de proves per detectar el coronavirus entre les persones que viuen en residències. “Estem augmentant les proves cada dia, fins ara ja són 10.434 les proves PCRs fetes”, ha informat Vergés. Per últim, la consellera Vergés ha reiterat la importància de quedar-se a casa per evitar el repunt de casos de coronavirus i ha recordat que els “laboratoris privats no haurien d’oferir tests de coronavirus ni a ajuntaments ni a empreses. Els tests han de passar pels protocols públics per a poder saber els resultats i millorar les estratègies per controlar aquesta epidèmia”, ha conclòs.

Continua llegint

Societat

Diari del coronavirus

Publicat

on

Per

Ja no em desperto amb els primers cotxes que circulen pel carrer. Ara, és el silenci que em desvetlla. Un silenci que m’arriba, m’embolcalla feixuc com un lladre que em visités de matinada i em deixés la seva targeta de presentació: soc aquí, com cada diumenge, cada dijous.

No compten els dies sinó els gestos. I les imatges agafen una importància poc habitual. Ara observo un vell amb més anys que jo córrer amb esforç i passes petites cap a la parada del bus. L’autobús l’esperarà. En aquests temps baixen del Tibidabo ànimes generoses i pugen de mar d’altres diabòliques.

A la nit el paisatge destacable són el guants de plàstic que campen damunt la vorera.

De nou a la cuina damunt la taula de marbre navega un cert desordre. El diari i el suplement, un bol amb escàs raim, una ceràmica que representa una gallina, unes tasses de cafè…

No tenim pressa per recollir el desori.

Ernest Millet Gómez

Continua llegint

Societat

Confinament (II)

Publicat

on

Per

El darrer model implementat de superilla va ser el del Poblenou, tot i que Gràcia en si ja és una superilla / Toni Hermoso Pulido

El bol curull de col-i-flor presideix la taula de marbre. I uns tomàquets per amanir, unes restes de raviolis que quedaren de l’àpat d’ahir. Encenem el llum, una bombeta que ens dóna escalfor lentament. I seiem a taula com si res no ens passés pel cap, com si avui fos un dia qualsevol: però passen massa coses a la ciutat.

El semàfor de davant de casa ha esdevingut decoratiu i ja ningú espera el permís per creuar el carrer. Potser cada cinc minuts baixa un cotxe pel carrer Balmes. Ha plogut bona part del dia. Una pluja mansa que l’escriptor Pla aplaudiria feliç, perquè era, segons que escrivia, l’aigua que calia per als camps. Busco un somriure, una paraula amable però em creuo amb poques persones que semblen que corrin cap al notari. Recullo l’última barra de pa al forn de santa Glòria. Des d’el primer dia de la crisi sanitària que m’atén la mateixa senyora. Té un aire d’absoluta normalitat, com si això del virus no anés amb ella.

Al vespre com a final de festa el nostre anònim veí ens regala Imagine i la veu de Lennon ressona per tota la plaça. S’aixequen braços i només ens falten les espelmes per arrodonir el final de la vetllada. Bé, hi tenim algunes llinternes que ens fan l’ullet. Comença a fosquejar i la ciutat semblarà més trista, com un dol immens que cau damunt nostre.

ERNEST MILLET

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2018 Zona Sec.