Connecta amb nosaltres

Societat

Els serveis socials del Poble-sec entre els més sobrecarregats de la ciutat

Publicat

on

Entitats veïnals de la zona i usuaris reclamen una reforma del sistema que faciliti el seu accés i eviti les llargues llistes d’espera.

@pruna_ana / En els darrers anys fenòmens com l’envelliment de la població, l’atur o l’arribada de nouvinguts al barri estan originant noves necessitats socials. Segons els últims indicadors socioeconòmics, de les 40.200 persones que viuen al Poble-sec, gairebé un 18% són majors de 65 anys, de les quals un 30% viuen soles. D’altra banda un 37% de la població són persones nascudes a l’estranger i hi ha un nombre d’aturats registrats de gairebé 3.200 persones. A aquestes dades cal afegir les del Districte de Sants-Montjuïc, on un alarmant 39% de la població de més de 85 anys viu sola.

portada_45 (2)

Trucar als serveis socials per demanar hora, una rutina moltes vegades incòmoda

 

No és d’estranyar, si mirem aquestes xifres, que els serveis socials del districte visquin un moment de treball intens. “Durant els darrers mesos s’han accentuat les queixes veïnals per la lentitud dels serveis socials. Cal dir que la situació del barri ha empitjorat, ara hi ha més indigents i estem vivint una situació sense precedents.” Són paraules de Miquel Carrillo, de la Unió d’Associacions de Veïns del Poble-sec. Davant d’aquestes queixes, l’Anna Soler, Directora Territorial de Serveis Socials de Sants-Montjuïc, reconeix que en alguns casos el procediment s’endarrereix a causa de l’elevat nombre de demandes que reben a diari: “És veritat que en alguns casos la llista d’espera és d’uns 23 dies. Però els casos immediats els atenem el mateix dia i els preferents durant la primera setmana. Sovint les persones volen una atenció immediata fins i tot en els casos que poden esperar”, explica.

Serveis socials accessibles a tothom

Una usuària dels serveis socials del barri que prefereix mantenir-se a l’anonimat explica que les ajudes no sempre arriben: “Tenen uns barems molt quadrats. Si no estàs molt malament et diuen que hi ha molta gent que està pitjor, però en aquest barri hi ha situacions molt més complicades que, per exemple, a Sarrià, i el procediment és el mateix a qualsevol barri”. Soler reconeix que la manera de procedir és universal però diu que també treballen amb els departaments de salut, educació i amb entitats del barri per garantir que els casos més importants quedin sempre atesos. “Atenem qualsevol persona, de qualsevol edat i amb qualsevol situació de necessitat, fins i tot si no tenen situació regularitzada. Els recursos que ens són propis (programes de pobresa energètica, menjadors, ajudes econòmiques d’especial urgència, serveis d’ajuda a domicili…) els podem posar en marxa però l’accés a algunes prestacions que no ens són pròpies sí que requereixen requisits d’accés. El que ens passa sovint és que es barreja tot i als serveis socials bàsics se’ns acaba demanant el que no és competència nostra.”, aclareix Soler.

Centre de Serveis Socials del Poble-sec, al carrer Roser, 15

Centre de Serveis Socials del Poble-sec, al carrer Roser, 15

L’Albert Recio, de la FAVB, creu que el sistema de serveis socials s’ha de repensar. “Hi ha un fraccionament molt llarg de les ajudes i s’exigeix molta paperassa. Actualment els serveis socials no estan fent l’esforç que caldria en la proporció que requereix la situació del districte”, diu.

Però no tots els casos ho veuen així. El senyor Emilio, usuari dels serveis socials, explica que està molt content amb l’atenció rebuda: “Jo estic molt ben atès pels serveis socials de l’Ajuntament. Ve una assistenta social cada dia, una senyora ve a netejar cada setmana i a més ens porten el menjar”. És un dels casos que, per la seva edat i la seva pensió mínima, tenen prioritat a l’hora de ser atesos. Moltes queixes vénen donades pel grau de dependència que s’exigeix a l’hora de rebre prestacions. Per entrar a la residència pública Pare Batllori, per exemple, cal tenir entre el grau 2 i 3 de dependència, però al centre de dia s’hi pot accedir a partir del grau 1. Aquesta residència té ara mateix una llista d’espera de 3 anys i mig.

Accedir als serveis socials

A Barcelona, els centres de serveis socials estan coordinats per l’Institut Municipal de Serveis Social. Al Poble-sec, hi ha un centre al carrer Roser, número 15. L’equip que hi treballa està orientat a les necessitats específiques del barri. “La realitat social en la que ens movem és tan complexa que des dels serveis socials no arribem a tot.  El problema no és tant pels nostres recursos sinó un problema més estructural”, diu Anna Soler, qui afegeix que han notat un creixement de la demanda en els darrers anys i que les situacions són més precàries: “Casos molt greus per l’impacte de la crisi”. També explica que s’ha ampliat el personal però creu que la solució real “passaria per desburocratitzar els serveis i atendre només les nostres competències”.

 

Societat

Comença la campanya de recollida d’aliments i joguines

Publicat

on

Del 14 de novembre al 15 de desembre tindrà lloc, un any més, la campanya Nadal Solidari al Poble-sec. Durant tot un mes, es recolliran aliments bàsics, productes d’higiene personal i material escolar nou per a les persones més desfavorides. Hi ha diversos punts de recapte, com les parròquies, la Biblioteca Francesc Boix, Bona Voluntat en Acció i la Bibliomusicineteca, entre altres. A més, del 16 al 30 de desembre, els Reis Solidaris recolliran jocs, joguines i material escolar nous als mateixos punts de recapte. L’objectiu de la campanya és superar les bones xifres de l’any passat, quan es van aconseguir 1.275 kgs de menjar, productes d’higiene, material escolar i regals de reis per a més de 296 infants del barri.

Torna la Marató de TV3

Com també és habitual, algunes entitats del barri promouen activitats per recaptar diners per a la Marató de TV3, que enguany se centra en les malalties minoritàries. La Penya Blaugrana Les Tres Xemeneies organitza un partit de futbol entre l’APA Poble Sec i la Penya Blaugrana, i després un dinar a la Casa del Mar, a més de sortejos i bingos per recollir diners. Els Amics de la Plaça de Santa Madrona i les Parròquies del Poble-sec també preparen activitats que aviat donaran a conèixer a través de la web de la Coordinadora d’Entitats. L’any passat es van recaptar 3.250 euros per a la Marató entre totes les activitats solidàries organitzades al barri.

Continua llegint

Societat

Nit al ras per visibilitzar la problemàtica de les persones sense llar

A mitjanit, qui ho vulgui podrà quedar-se a dormir a la intempèrie per donar suport a la causa

Publicat

on

Amb la voluntat de sensibilitzar la població sobre què significa viure al carrer, Arrels organitza Intempèrie, una marató d’espectacles i experiències que tindrà lloc el dissabte 23 de novembre a la plaça de Margarida Xirgu a partir de les 16 h i fins l’endemà quan surti el sol. Aquest acte pretén posar sobre la taula la situació de les 1.200 persones que viuen al carrer a Barcelona i la “invisibilitat i vulneració de drets que pateixen”, diuen des de la fundació. L’objectiu de la trobada també passa per compartir un espai lúdic i de reflexió per a persones de totes les edats on intercanviar punts de vista amb persones que saben què suposa viure al carrer. Amb les col·laboracions i donacions es vol garantir una llar a 200 persones amb les quals treballa Arrels.

15 hores a la Intempèrie

Durant la trobada, hi haurà lloc per a la reflexió amb l’exposició fotogràfica La poètica del mirall, de Juan Lemus; la mostra Vides inacabades i Antígona, un espai de reflexió interactiu. Però també hi haurà lloc per a la música, amb actuacions d’Itaca Band, The Penguins i Cesck Freixas, entre altres. A més, hi haurà actuacions teatrals com l’espectacle Tou com un peluix de Martademarte&Cia; diverses propostes de microteatre; contacontes i tallers infantils per als més petits. A mitjanit, qui ho vulgui podrà quedar-se a dormir a la intempèrie per donar suport a la causa.

Una situació alarmant

Les dades parlen per elles mateixes: durant els darrers 12 mesos han mort 54 persones que vivien o havien viscut al carrer. Els més joves tenien només 31 anys. Tal com indiquen des d’Arrels, la mitjana d’edat de les persones que han mort era de 56 anys, 26 menys que la resta de la població de Barcelona.

Més info i reserva d’entrades a: www.intemperie.org

Continua llegint

Societat

Més que Cures fa un any i busca noves sòcies

Participaran en la segona Fira d’Economia Social del barri

Publicat

on

Fa un any es va constituir Més que Cures en el si de la xarxa Cooperasec, que treballa per a la promoció de l’economia social i solidària al Poble-sec. Es tracta d’una associació de dones expertes en la cura i el benestar de les persones i ofereixen serveis de neteja de la llar, cangurs, acompanyament a persones grans i dependents i altres serveis domèstics. El projecte va néixer després d’haver fet un estudi de diversos sectors econòmics al barri, en el qual es va detectar que l’àmbit de les cures era un sector precaritzat i ple de necessitats.

Obertes a noves sòcies

Al moment de constituir-se, Més que Cures estava format per 10 sòcies fundadores que van començar el projecte des de zero: “Vam reflexionar juntes sobre el nostre projecte i els seus valors, vam començar a donar-nos a conèixer i a participar en espais i debats”, expliquen. Actualment, són 7 sòcies i busquen noves persones que vulguin associar-se: “És un projecte d’autogestió col·lectiva obert a persones de l’àmbit del treball de la llar i del treball familiar (cuidadores), que podran treballar i gestionar-se la seva pròpia feina”, diuen des de l’entitat. A més dels serveis que ja ofereixen actualment, estan desenvolupant noves ofertes com ara la neteja ecològica i espais de cures a infants per a les entitats.

El projecte està molt enxarxat, treballen amb altres cooperatives i col·lectius afins, com la xarxa comunitària del barri. En el marc de la segona Fira d’Economia Social del Poble-sec, que tindrà lloc el 5 d’octubre a la plaça del Sortidor, organitzen un debat i crearan un espai de trobada per a totes les iniciatives que tenen coses en comú amb Més que Cures, com Sindillar, Mujeres Pa’lante o Baixem al Carrer.

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2018 Zona Sec.