Connecta amb nosaltres

Societat

Una nova mirada cap a la síndrome d’Asperger

L’associació Asperger New Life treballa per a la millora de la qualitat de vida d’un col·lectiu altament invisible, sensible i vulnerable a través d’activitats i xerrades

Publicat

on

“Jo veia que la meva filla era diferent des que era ben petita: a la llar d’infants anava a la seva, era molt creativa, tenia dificultats motrius i a casa es comunicava bé, però no necessitava comunicar-se amb la resta del món”. Són paraules de l’Alicia Campos, fundadora de l’Associació Asperger New Life i mare d’una noia de 24 anys amb aquesta síndrome. New Life és un col·lectiu format per una vintena de famílies i uns 15 joves del districte amb aquesta condició.

El seu objectiu és donar una nova mirada a l’Asperger i treballar per la qualitat de vida de les persones que el pateixen, “un col·lectiu altament invisible, sensible i vulnerable perquè el que tenen no es visibilitza en el físic, no tenen discapacitat intel·lectual i tampoc es pot considerar un trastorn mental”, diu l’Alicia. És per això que la primera línia d’actuació de l’associació és la conscienciació i la promoció de la vida independent i autònoma de les persones amb Asperger, un col·lectiu sobre el qual hi ha prejudicis, desconeixement i estigma. Això es deu en gran mesura a que la ficció, amb sèries com The Big Bang Theory, els retrata com a persones que no parlen, que són genis de les matemàtiques i que són antisocials, però això només és un estereotip que no s’adequa a la realitat. 

Una percepció diferent del món

Com en el cas de la filla de l’Alicia, la síndrome d’Asperger molt sovint es diagnostica tard, en edat adulta: “Això suposa molt patiment perquè la majoria d’aquests nois pateixen un assetjament bestial, i fins i tot molts joves han arribat a intentar suïcidar-se”, explica l’Alicia. Les persones amb aquest trastorn d’espectre autista (TEA) sense discapacitat intel·lectual tenen una percepció del món diferent, volen socialitzar-se i no poden. També tenen uns nivell d’ansietat molt elevat, són persones hipersensibles que viuen en una situació d’estrès constant i acostumen a ser molt honestes i a tenir un sentit de la justícia molt elevat. “Com són intel·ligents, a l’escola els posen etiquetes que no toca, com la del trastorn mental o la de ser raros o ganduls”, lamenta la creadora de New Life.

Neurodiversitat

Moltes persones amb Asperger tenen habilitats molt concretes i com explica l’Alicia, “si la societat s’adaptés una mica a ells, tindrien moltes possibilitats d’aportar coses positives perquè tenen una intel·ligència molt elevada en certes àrees, però tenen un ritme propi”. En el marc de l’Associació, organitzen sessions d’oci inclusiu com sortides al teatre, cinefòrums o escapades, perquè a les persones amb aquest trastorn els costa relacionar-se amb persones neurotípiques, però entre ells s’entenen molt bé.

Així s’intenta que els joves treballin les habilitats socials i les tasques de la vida quotidiana en grups reduïts: “La majoria d’ells necessitaran suport en la seva vida diària tot i que potser tenen dues carreres, perquè tenen interès en uns determinats temes i altres no els interessen”, afegeix l’Alicia. També han creat un servei d’atenció a les famílies, oferint informació, orientació i grups d’ajuda mútua. A més, fan activitats i xerrades de conscienciació a CAPs, serveis socials i instituts. També s’ha creat una comissió de famílies per treballar el tema de la vida independent i, al mateix temps, s’ha creat un grup de joves “perquè l’objectiu no és ser una associació per i per a ells sinó amb ells”, explica aquesta mare.

Continua llegint
Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Societat

Comença la campanya de recollida d’aliments i joguines

Publicat

on

Del 14 de novembre al 15 de desembre tindrà lloc, un any més, la campanya Nadal Solidari al Poble-sec. Durant tot un mes, es recolliran aliments bàsics, productes d’higiene personal i material escolar nou per a les persones més desfavorides. Hi ha diversos punts de recapte, com les parròquies, la Biblioteca Francesc Boix, Bona Voluntat en Acció i la Bibliomusicineteca, entre altres. A més, del 16 al 30 de desembre, els Reis Solidaris recolliran jocs, joguines i material escolar nous als mateixos punts de recapte. L’objectiu de la campanya és superar les bones xifres de l’any passat, quan es van aconseguir 1.275 kgs de menjar, productes d’higiene, material escolar i regals de reis per a més de 296 infants del barri.

Torna la Marató de TV3

Com també és habitual, algunes entitats del barri promouen activitats per recaptar diners per a la Marató de TV3, que enguany se centra en les malalties minoritàries. La Penya Blaugrana Les Tres Xemeneies organitza un partit de futbol entre l’APA Poble Sec i la Penya Blaugrana, i després un dinar a la Casa del Mar, a més de sortejos i bingos per recollir diners. Els Amics de la Plaça de Santa Madrona i les Parròquies del Poble-sec també preparen activitats que aviat donaran a conèixer a través de la web de la Coordinadora d’Entitats. L’any passat es van recaptar 3.250 euros per a la Marató entre totes les activitats solidàries organitzades al barri.

Continua llegint

Societat

Nit al ras per visibilitzar la problemàtica de les persones sense llar

A mitjanit, qui ho vulgui podrà quedar-se a dormir a la intempèrie per donar suport a la causa

Publicat

on

Amb la voluntat de sensibilitzar la població sobre què significa viure al carrer, Arrels organitza Intempèrie, una marató d’espectacles i experiències que tindrà lloc el dissabte 23 de novembre a la plaça de Margarida Xirgu a partir de les 16 h i fins l’endemà quan surti el sol. Aquest acte pretén posar sobre la taula la situació de les 1.200 persones que viuen al carrer a Barcelona i la “invisibilitat i vulneració de drets que pateixen”, diuen des de la fundació. L’objectiu de la trobada també passa per compartir un espai lúdic i de reflexió per a persones de totes les edats on intercanviar punts de vista amb persones que saben què suposa viure al carrer. Amb les col·laboracions i donacions es vol garantir una llar a 200 persones amb les quals treballa Arrels.

15 hores a la Intempèrie

Durant la trobada, hi haurà lloc per a la reflexió amb l’exposició fotogràfica La poètica del mirall, de Juan Lemus; la mostra Vides inacabades i Antígona, un espai de reflexió interactiu. Però també hi haurà lloc per a la música, amb actuacions d’Itaca Band, The Penguins i Cesck Freixas, entre altres. A més, hi haurà actuacions teatrals com l’espectacle Tou com un peluix de Martademarte&Cia; diverses propostes de microteatre; contacontes i tallers infantils per als més petits. A mitjanit, qui ho vulgui podrà quedar-se a dormir a la intempèrie per donar suport a la causa.

Una situació alarmant

Les dades parlen per elles mateixes: durant els darrers 12 mesos han mort 54 persones que vivien o havien viscut al carrer. Els més joves tenien només 31 anys. Tal com indiquen des d’Arrels, la mitjana d’edat de les persones que han mort era de 56 anys, 26 menys que la resta de la població de Barcelona.

Més info i reserva d’entrades a: www.intemperie.org

Continua llegint

Societat

Més que Cures fa un any i busca noves sòcies

Participaran en la segona Fira d’Economia Social del barri

Publicat

on

Fa un any es va constituir Més que Cures en el si de la xarxa Cooperasec, que treballa per a la promoció de l’economia social i solidària al Poble-sec. Es tracta d’una associació de dones expertes en la cura i el benestar de les persones i ofereixen serveis de neteja de la llar, cangurs, acompanyament a persones grans i dependents i altres serveis domèstics. El projecte va néixer després d’haver fet un estudi de diversos sectors econòmics al barri, en el qual es va detectar que l’àmbit de les cures era un sector precaritzat i ple de necessitats.

Obertes a noves sòcies

Al moment de constituir-se, Més que Cures estava format per 10 sòcies fundadores que van començar el projecte des de zero: “Vam reflexionar juntes sobre el nostre projecte i els seus valors, vam començar a donar-nos a conèixer i a participar en espais i debats”, expliquen. Actualment, són 7 sòcies i busquen noves persones que vulguin associar-se: “És un projecte d’autogestió col·lectiva obert a persones de l’àmbit del treball de la llar i del treball familiar (cuidadores), que podran treballar i gestionar-se la seva pròpia feina”, diuen des de l’entitat. A més dels serveis que ja ofereixen actualment, estan desenvolupant noves ofertes com ara la neteja ecològica i espais de cures a infants per a les entitats.

El projecte està molt enxarxat, treballen amb altres cooperatives i col·lectius afins, com la xarxa comunitària del barri. En el marc de la segona Fira d’Economia Social del Poble-sec, que tindrà lloc el 5 d’octubre a la plaça del Sortidor, organitzen un debat i crearan un espai de trobada per a totes les iniciatives que tenen coses en comú amb Més que Cures, com Sindillar, Mujeres Pa’lante o Baixem al Carrer.

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2018 Zona Sec.