Connecta amb nosaltres

Economia

Comença el procés participatiu del pla d’usos del Paral·lel

El pla no inclou la regulació de terrasses ni podrà reduir les activitats ja existents

Publicat

on

El Pla d’usos del Poble-sec està vigent des de fa dos anys. La seva limitació s’intensifica en funció de la mida dels carrers i, a Blai i Vila i Vilà, la regulació és més estricta. El de Sant Antoni es troba en fase d’aprovació inicial i, pel que fa a Ciutat Vella, s’acaba d’aprovar el setè Pla d’usos. Això posa de relleu que el futur Pla d’usos de l’avinguda del Paral·lel limita amb uns altres tres: “Hi ha temor de què el Paral·lel pugui acollir totes les activitats que els plans d’usos de l’entorn limiten i d’aquí neix la necessitat de crear-ne un de propi, perquè és una avinguda desprotegida”, explica la Lucía Zandigiacomi de la cooperativa d’urbanisme Raons Públiques, encarregada de dinamitzar el procés de participació per a l’elaboració del Pla.

Veïnat escèptic

El procés participatiu ha constat de quatre sessions en què el veïnat i les entitats han pogut informar-se sobre el sentit d’aquesta legislació i també han pogut fer propostes al respecte. No obstant, col·lectius com Som Paral·lel, la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec o el propi Raons Públiques asseguren que la participació ha estat molt escassa: “Els processos de participació tan fragmentats són esgotadors i nosaltres som una mica escèptics perquè el grau d’incidència real del Pla d’usos és molt limitat”, explica Xavier Latorre, de Som Paral·lel.

El futur Pla que, segons l’Ajuntament, “té com a objectiu harmonitzar les activitats de pública concurrència per garantir l’equilibri d’interessos”, en realitat és una eina que només afecta a les futures llicències de bars i restaurants, comerços d’alimentació, centres culturals i activitats musicals. És a dir, que no regula activitats com l’hostaleria, els comerços no alimentaris ni les terrasses, i tampoc no pot reduir les activitats ja existents, ja que “únicament pot limitar la concessió de noves llicències”, tal com expliquen des de l’Ajuntament.

El veïnat, mentrestant, segueix reivindicant que el Paral·lel es converteixi en un nexe d’unió entre barris i que no esdevingui una nova via de monocultiu, “com ja ha passat amb el carrer Blai”, comenta l’Enric Francés, vicepresident de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec, qui afegeix que “quan el Pla estigui presentat farem les esmenes que considerem necessàries”.

Una avinguda amb identitat?
“No hi ha un sol Paral·lel. Els extrems estan sense acabar, la part de baix està enfocada a establiments culturals i d’oci nocturn –amb els problemes que comporta– i la part tocant a plaça Espanya té molta presència de bars i restaurants, mentre que la zona que va del Molino fins a la plaça dels Ocellets no té cap característica identitària”, així ho explica la Lucía de Raons Públiques, qui afegeix que una de les prioritats a l’hora de redactar el Pla d’usos és que es reflexioni sobre la identitat d’una avinguda que, per a molts, només és una frontera “que no se sap molt bé a qui pertany i, per tant, no genera interès”.

Pel que fa a l’escassa participació, la Lucía explica que estan buscant canals de participació alternatius que reflecteixin la diversitat de les diferents comunitats presents a la zona. “Per tirar endavant el projecte seria bo que la gent s’hi impliqui i comenci a veure el Paral·lel com a propi”, conclou.

Economia

El comerç de Sant Antoni es manté estable

El veïnat de la zona ha donat suport al comerç de proximitat i la majoria d’establiments d’alimentació i restauració sobreviuen al sotrac de la Covid-19

Publicat

on

Malgrat les circumstàncies adverses que ha patit el sector arran de la pandèmia, el comerç de Sant Antoni resisteix i ho fa gràcies al veïnat, que ha optat, durant el confinament i després d’aquest, per comprar al barri, a les botigues de sempre. Des de l’associació Sant Antoni Comerç, format per diversos col·lectius de la zona, afirmen que d’establiments que hagin tancat a causa de la Covid-19 només en tenen constància d’un, “però n’hi ha que han obert i no saben si aguantaran molt”. Enric Bernaus, president de l’associació i propietari d’una botiga al carrer Manso i una parada als Encants de Sant Antoni, diu que el suport del veïnat ha estat fonamental: “La primera setmana que vam obrir, amb cita prèvia, ja vam veure que la resposta dels veïns era molt bona. La gent s’ha conscienciat de què el comerç de barri és important, les botigues donen molta vida i molts veïns són clients de tota la vida i han donat la talla”. Bernaus explica que hi havia por entre els comerciants, ja que la majoria de negocis de proximitat són familiars i era molt perillós estar dos mesos tancats, però no hi ha hagut cap baixa i es mostren cautelosos, però satisfets.

El Mercat de Sant Antoni i els Encants 

Una sensació similar és la que exposa Miquel Humedes, gerent del Mercat de Sant Antoni: “Pel que fa a la part d’alimentació cal dir que, durant la pandèmia, hem tingut bones xifres de vendes i bastant sostingudes. El servei gratuït a domicili per a majors de 65 anys ha funcionat molt bé, de fet ens van desbordar de tantes demandes”. Ara, la situació al mercat es manté estable: “L’eufòria de vendes que vam tenir durant el confinament s’ha normalitzat, però no ens podem queixar. Les parades que es van veure més afectades han estat les que tenien degustació i els tres bars, que es van tancar. Ara estan oberts amb les mesures de distanciament que pertoquen”, afegeix.

Joan Mestre, president dels Encants de Sant Antoni, també es mostra optimista amb la resposta dels clients, tot i que afirma que estan començant a mig gas i amb un horari reduït: “La trobada amb la clientela ha estat molt entranyable, però ara estem contents i alerta perquè tot això no ha acabat. Ens preocupava la situació dels comerciants perquè, per a molts, la parada és l’única font d’ingressos, però sabem que, si ens deixen, remuntarem”, afirma.

No tot són bones notícies; a la zona hi ha alguns establiments de restauració que, amb les limitacions que pateixen pel que fa a aforament, encara no han obert i d’altres que encara estan en ERTOS. A més, el Dominical del Llibre de Sant Antoni no ha pogut obrir fins a finals de juny, amb moltes limitacions, i els paradistes estan preocupats per la seva supervivència després de més de tres mesos tancats.

Continua llegint

Economia

La tecnologia 5G i la fi del món

Publicat

on

Per

Poques tecnologies han creat tanta controvèrsia com el 5G. Fa mesos que hi ha una campanya sobre el dany que pot ocasionar. Al Regne Unit, i altres llocs, han arribat a cremar antenes 5G basant-se en una teoria conspiradora, sense cap base científica, de què propagaven la Covid-19. Tot això recorda les èpoques en què es cremaven bruixes i a la inquisició. Però què hi ha de cert en tot això?

En primer lloc cal explicar que les ones electromagnètiques són per tot arreu. La llum del sol, les emissores de ràdio FM o els raigs X ho són. La diferència entre elles és la seva freqüència (nombre de vegades per segon, mesurat en Hertz, que la ona es repeteix) i això és el que determina com la percebem: visible o invisible (l’ull només percep un petit rang de freqüències) i quins efectes ocasiona. En el cas del 5G s’usa el rang que denominem ràdio freqüències no ionitzants (per tant innòcues).

Les radiofreqüències fa més d’un segle que s’usen: des del 1897 quan Marconi va emetre per primer cop un missatge de ràdio, passant per la posterior TV en UHF i ara la TDT, 4G o GPS. La nova tecnologia 5G usarà gran part de les freqüències que usava fins ara la TDT. És per això que ens demanen de resintonitzar els nostres televisors ja que s’estan desplaçant els canals per fer espai per al 5G.

Per tant, el dany que pugui fer el 5G a l‘ésser humà és el mateix que pugui fer la TDT o el 4G i, fins ara, no s’ha pogut demostrar que en faci cap. En canvi, els beneficis són molts. Si bé al mòbil no els notarem, ja que l’increment de velocitat i volum de dades en un telèfon serà inapreciable, sí que veurem com, a 5 anys vista, van desapareixent els cables (de coure i de fibra òptica) que hi ha actualment als edificis. El 5G substituirà al Wifi proporcionant una velocitat i volum de dades superior, i també veurem com cada cop més electrodomèstics i serveis es connecten a Internet per fer-ne un ús més eficient.

VÍCTOR CARBONELL

Continua llegint

Economia

El comerç es conjura per mantenir la vida pública

Les imatges d’espais públics buits pot esdevenir una normalitat perpètua si els veïns no tornen a apostar pels seus botiguers i restauradors de proximitat

Publicat

on

Que les fotografies de carrers buits passin a la història. Amb aquesta premissa el teixit comercial del Poble-sec ha començat a aixecar les persianes dels seus locals. Plens d’incertesa i pors, sí. Però ben conscients que havien de ser ells els qui donessin la primera passa. Sabien que no podien deixar morir un espai públic que ja ha viscut setmanes crítiques. “La gent ha de tornar a sortir als seus carrers i gaudir del seu barri, dels seus espais i dels seus comerços”, emfatitza el president de l’Associació de Comerciants del Poble-sec i Paral·lel, Manel Tort.

Segons distingeix el representant dels botiguers i restauradors, el confinament obligat per la crisi sanitària de la Covid-19 ha generat dos escenaris entre els associats. Per una banda, tota l’hostaleria i el comerç no essencial que ha patit “un desastre econòmic”; i per l’altra, el comerç que ha estat catalogat de primera necessitat “que ha treballat moltíssimes més hores per no deixar ningú sense les seves necessitats cobertes, i que ha viscut amb molta pena tota la crisi sanitària”, revela Manel Tort. El motiu: la proximitat entre venedor i client. “Són negocis que al final els porten veïns nostres; veïns que han pogut veure des de primera línia com alguns dels seus clients es posaven malalts o morien; això els ha deixat fet pols”.

L’oportunitat del confinament

Tot i el drama de les darreres setmanes, algunes veus autoritzades assenyalen que la crisi de la Covid-19 també ha deixat qüestions a valorar positivament. “Hi ha molta gent que ha descobert que al costat de casa tenia un comerç de proximitat que li ha brindat una atenció més personalitzada, amb uns productes de més qualitat respecte a les grans superfícies i que els generen major confiança”, destaca el portaveu de la Unió d’Associacions de Veïns del Poble-sec, Sergi Gázquez.

Sota el punt de vista de Gázquez, la Covid-19 ha ajudat a fer pedagogia entre els veïns que optaven pels supermercats i que ara gaudeixen de “l’encertada proposta” dels itineraris segurs creats per l’Ajuntament, els quals permeten “fer que la compra sigui una acció més agradable”. “Com que tenim alguns carrers tallats, la gent també es queda a fer bona part de la compra al barri”, analitza Gázquez. Una bona dinàmica a la qual cal sumar el Mercat de la Terra. Segons la portaveu d’aquest mercat de pagès, Chiara Bombardi, ara els veïns que s’apropen fins al recinte omplen els carrets, quan abans “només anaven a fer el vermut i compraven un parell de coses”.

Compra de proximitat

En la mateixa línia de Gázquez, Bombardi considera que el confinament ha deixat lliçons molt positives. El seu exemple és simple però del tot clarificador: “El fet d’estar tancats ha provocat que la gent torni a cuinar”. “Això el que ha provocat és que part de la gent hagi tornat a pensar què havia de comprar i reflexionés sobre el que estava comprant, com s’havia produït i des d’on s’havia transportat”, afegeix.

Segons el seu criteri, la circumstància social ha ajudat a parlar més de l’habitual sobre “com de necessari és estimular el teixit local i la compra de proximitat”. “S’ha generat la idea entre les persones que s’ha de menjar d’una manera més sana, sostenible i controlada”, ressalta. Una bona direcció que espera que també recuperi a tots aquells veïns que s’han abocat a comprar per plataformes virtuals com Amazon: “Vull pensar que moltes d’aquestes persones s’han adonat com d’important és ajudar al comerç local de proximitat; aquí, al Poble-sec, ja ens queda molt poc comerç, és un desastre, però és ara el moment de donar suport al poc que ens queda”.

Collar-se el cinturó

Des del darrere del taulell accepten de bon grat el suport que estan rebent aquests darrers dies, tot i que ja saben que, o es produeix un miracle, o hauran de fer mans i mànigues si no volen tancar per sempre. “En aquest barri tenim comerços que donen feina a poca gent, compten de mitjana amb dos o tres treballadors i sovint són familiars, pel que no tenen unes despeses desmesurades després de collar-se el cinturó amb l’anterior crisi”, explica Tort.

El mateix president de l’entitat comercial creu que molts podran assumir un nou forat al cinturó, sempre que els veïns segueixin confiant en els seus productes. Sinó, el rastre econòmic de la Covid-19 pot passar a ser igual de desolador que en els barris perimetrals. “Aquí no tenim constància que hagin hagut de tancar gaires comerços, però si creuem el Paral·lel, ens trobem amb una preocupant dada: el 30% ja han cessat la seva activitat comercial”.

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2018 Zona Sec.