Connecta amb nosaltres

Societat

40 anys d’atenció als discapacitats psíquics

Serveis d’inserció, habitatge i activitats d’oci inclusiu

Publicat

on

L’any 1979 un grup de pares del Poble-sec amb fills discapacitats psíquics van decidir associar-se i crear uns tallers perquè, quan els fills acabessin l’etapa escolar, poguessin tenir una ocupació. Així va néixer, ara fa 40 anys, el Taller Artesà: un espai al carrer de Tapioles, 27 on les persones amb capacitats diferents podien trobar-se i fer activitats d’artesania com sabons, bijuteria o caixes. L’Associació de Pares de Discapacitats Psíquics del Poble-sec (ASDIN) va anar creixent i evolucionant amb els anys, avui és un dels col·lectius amb més trajectòria del barri i forma part del Grup Artesà, que inclou la Fundació Artesà, l’Associació de Pares i les USAPS (les Unitats de Suport a l’Ajustament Personal i Social que treballen per a la inclusió sociolaboral de la persona amb discapacitat intel·lectual treballadora del Centre Especial de Treball de la Fundació).

Inserció laboral i habitatge

Un dels puntals de l’ASDIN és el Servei Ocupacional d’Inserció, que acull a persones amb una discapacitat laboral d’entre el 33% i el 65%. Tal com expliquen des de l’Associació, “l’objectiu d’aquest servei és la formació professional com a pas previ a la contractació dels usuaris en el Centre Especial de Treball o en una empresa ordinària” a través de la realització de programes de formació i integració laboral en el treball. Les persones amb més del 65% de discapacitat laboral poden accedir als tallers que formen part del Servei de Teràpia Ocupacional: n’hi ha de costura, de fonètica, de llenguatge de signes, musicoteràpia, manualitats, ioga, teatre i psicomotricitat, entre d’altres.

Pel que fa als serveis d’habitatge, l’entitat disposa d’una Llar-residència amb personal de suport professional que ofereix totes les prestacions necessàries per garantir una bona estança a les persones que hi conviuen. L’espai consta de dormitoris, cuines, banys equipats, saló i menjador i, a més de l’estança, s’ofereixen tallers per fomentar l’autonomia i es realitzen sortides i activitats d’oci.

Fomentar la inclusió

Des del Centre Especial de Treball de la Fundació Artesà un equip de persones usuàries de l’entitat ofereix servei de neteja, servei de muntatges de cablejat i brigades mediambientals (creades amb l’objectiu de tenir cura de l’entorn i fomentar la integració sociolaboral de les persones amb discapacitat intel·lectual).

Entre les activitats que porta a terme la Fundació per fomentar la inclusió social de les persones amb discapacitat intel·lectual destaquen l’equip d’Hockey Plus (creat en col·laboració amb el Barça Hockey), un hort urbà de 400 m2 on es practica l’agroecologia i el grup Batukada Artesà: una formació de percussió de ritmes Samba-Reggae integrada per persones amb discapacitat psíquica i on s’utilitza la música com a eina de transformació social.

Continua llegint
Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Societat

Comença la campanya de recollida d’aliments i joguines

Publicat

on

Del 14 de novembre al 15 de desembre tindrà lloc, un any més, la campanya Nadal Solidari al Poble-sec. Durant tot un mes, es recolliran aliments bàsics, productes d’higiene personal i material escolar nou per a les persones més desfavorides. Hi ha diversos punts de recapte, com les parròquies, la Biblioteca Francesc Boix, Bona Voluntat en Acció i la Bibliomusicineteca, entre altres. A més, del 16 al 30 de desembre, els Reis Solidaris recolliran jocs, joguines i material escolar nous als mateixos punts de recapte. L’objectiu de la campanya és superar les bones xifres de l’any passat, quan es van aconseguir 1.275 kgs de menjar, productes d’higiene, material escolar i regals de reis per a més de 296 infants del barri.

Torna la Marató de TV3

Com també és habitual, algunes entitats del barri promouen activitats per recaptar diners per a la Marató de TV3, que enguany se centra en les malalties minoritàries. La Penya Blaugrana Les Tres Xemeneies organitza un partit de futbol entre l’APA Poble Sec i la Penya Blaugrana, i després un dinar a la Casa del Mar, a més de sortejos i bingos per recollir diners. Els Amics de la Plaça de Santa Madrona i les Parròquies del Poble-sec també preparen activitats que aviat donaran a conèixer a través de la web de la Coordinadora d’Entitats. L’any passat es van recaptar 3.250 euros per a la Marató entre totes les activitats solidàries organitzades al barri.

Continua llegint

Societat

Nit al ras per visibilitzar la problemàtica de les persones sense llar

A mitjanit, qui ho vulgui podrà quedar-se a dormir a la intempèrie per donar suport a la causa

Publicat

on

Amb la voluntat de sensibilitzar la població sobre què significa viure al carrer, Arrels organitza Intempèrie, una marató d’espectacles i experiències que tindrà lloc el dissabte 23 de novembre a la plaça de Margarida Xirgu a partir de les 16 h i fins l’endemà quan surti el sol. Aquest acte pretén posar sobre la taula la situació de les 1.200 persones que viuen al carrer a Barcelona i la “invisibilitat i vulneració de drets que pateixen”, diuen des de la fundació. L’objectiu de la trobada també passa per compartir un espai lúdic i de reflexió per a persones de totes les edats on intercanviar punts de vista amb persones que saben què suposa viure al carrer. Amb les col·laboracions i donacions es vol garantir una llar a 200 persones amb les quals treballa Arrels.

15 hores a la Intempèrie

Durant la trobada, hi haurà lloc per a la reflexió amb l’exposició fotogràfica La poètica del mirall, de Juan Lemus; la mostra Vides inacabades i Antígona, un espai de reflexió interactiu. Però també hi haurà lloc per a la música, amb actuacions d’Itaca Band, The Penguins i Cesck Freixas, entre altres. A més, hi haurà actuacions teatrals com l’espectacle Tou com un peluix de Martademarte&Cia; diverses propostes de microteatre; contacontes i tallers infantils per als més petits. A mitjanit, qui ho vulgui podrà quedar-se a dormir a la intempèrie per donar suport a la causa.

Una situació alarmant

Les dades parlen per elles mateixes: durant els darrers 12 mesos han mort 54 persones que vivien o havien viscut al carrer. Els més joves tenien només 31 anys. Tal com indiquen des d’Arrels, la mitjana d’edat de les persones que han mort era de 56 anys, 26 menys que la resta de la població de Barcelona.

Més info i reserva d’entrades a: www.intemperie.org

Continua llegint

Societat

Més que Cures fa un any i busca noves sòcies

Participaran en la segona Fira d’Economia Social del barri

Publicat

on

Fa un any es va constituir Més que Cures en el si de la xarxa Cooperasec, que treballa per a la promoció de l’economia social i solidària al Poble-sec. Es tracta d’una associació de dones expertes en la cura i el benestar de les persones i ofereixen serveis de neteja de la llar, cangurs, acompanyament a persones grans i dependents i altres serveis domèstics. El projecte va néixer després d’haver fet un estudi de diversos sectors econòmics al barri, en el qual es va detectar que l’àmbit de les cures era un sector precaritzat i ple de necessitats.

Obertes a noves sòcies

Al moment de constituir-se, Més que Cures estava format per 10 sòcies fundadores que van començar el projecte des de zero: “Vam reflexionar juntes sobre el nostre projecte i els seus valors, vam començar a donar-nos a conèixer i a participar en espais i debats”, expliquen. Actualment, són 7 sòcies i busquen noves persones que vulguin associar-se: “És un projecte d’autogestió col·lectiva obert a persones de l’àmbit del treball de la llar i del treball familiar (cuidadores), que podran treballar i gestionar-se la seva pròpia feina”, diuen des de l’entitat. A més dels serveis que ja ofereixen actualment, estan desenvolupant noves ofertes com ara la neteja ecològica i espais de cures a infants per a les entitats.

El projecte està molt enxarxat, treballen amb altres cooperatives i col·lectius afins, com la xarxa comunitària del barri. En el marc de la segona Fira d’Economia Social del Poble-sec, que tindrà lloc el 5 d’octubre a la plaça del Sortidor, organitzen un debat i crearan un espai de trobada per a totes les iniciatives que tenen coses en comú amb Més que Cures, com Sindillar, Mujeres Pa’lante o Baixem al Carrer.

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2018 Zona Sec.