Connecta amb nosaltres

Entitats

Opinió / Es viuen ‘fenòmens inèdits’

Publicat

on

Quatre dies abans del fenomen inèdit de la Diada, el dia 7, el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, va afirmar que Espanya viu un “fenómeno inédito” per una recuperació econòmica “a una velocidad que no era esperable”.

montoro_efe

Cristóbal Montoro, va afirmar que Espanya viu un “fenómeno inédito” / Efe

Suposo que es refereix a la disminució de l’atur en 31 persones en el mes d’agost, xifra que suposa que en 16.129 anys els sis milions de parats de l’estat hauran trobat feina. Efectivament, és un fenomen inèdit. També va afirmar que la reforma laboral situa Espanya “a la cabeza de Europa” i fins i tot que “España puede dar lecciones a Europa y al mundo” pel comportament econòmic (frase pròpia d’un “hidalgo” castellà arruïnat). El mateix dia, la derrota de Madrid, la ciutat més endeutada d’Europa, en la consecució dels Jocs Olímpics del 2020 va ser una lliçó, però no donada sinó rebuda, per una ciutat que en els últims deu anys ha invertit (tirat) 10.000 milions d’euros en aquest projecte. I jo que creia que Pere Navarro, ja omplia el contingent de bestieses de l’estiu, com les declaracions contra la sardana (atès que no li agraden les cadenes humanes…), i ara apareix un altre individu encara més faltat!

Situació internacional de l’economia
Veiem en una pinzellada la situació econòmica. A nivell internacional, als EUA els indicadors de confiança dels consumidors marquen una tendència a l’alça que està portant a la recuperació gradual de l’ocupació i l’habitatge. El Japó no acaba de fugir de la deflació, tot i que l’IPC de juliol va pujar un 0,7% interanual, que és el màxim dels últims cinc anys. Els països emergents creixen encara per sota del ritme anterior a la crisi: l’Índia un 4,4% i el Brasil un 3,3% (9% i 4%, respectivament, entre 2005 i 2010). Malgrat la guerra de Síria, el preu del barril de petroli es manté en nivells de 113 dòlars. A Europa, l’índex de sentiment econòmic millora de forma generalitzada a l’agost en tots els països i sectors de l’eurozona. La recuperació de l’activitat en el segon trimestre sembla consolidar-se en el tercer, i la taxa d’atur dels darrers quatre mesos s’ha mantingut en el 12,1%, mentre milloren les expectatives d’ocupació. Tot plegat assenyala un canvi de tendència. Pel que fa a l’economia de l’estat, mentre el govern central manté una guerra bruta i porca contra Catalunya, el dèficit estatal assoleix el 4,4% del PIB el juliol, superant l’objectiu per a tot l’any, que és del 3,8%, perquè l’administració central (els “hidalgos castellanos”) és incapaç de contenir el dèficit. La nota positiva són les exportacions, que apuntalen la caiguda del PIB en el segon trimestre, que ha estat menor que en el primer. En els propers mesos acabarà la reestructuració del sector financer, que se salda amb la desaparició de 44 de les 46 caixes d’estalvis que hi havia el 2009 (ara només en resten dues, la de Pollença i la d’Ontinyent), amb l’escàndol de les participacions preferents i el drama dels desnonaments.

La ultradreta al Tribunal Constitucional
Saludàvem en el darrer número a la nova “madame” del Tribunal Constitucional Español, Francisco Pérez de los Cobos. Avui en sabem alguna cosa més d’aquest ex-militant del PP, com que el 1978 va estripar un exemplar de la Constitució o que ve d’una família de militants de Fuerza Nueva que fins i tot han anat en les llistes electorals d’aquesta banda feixista. La premsa recull una munió de frases d’aquest individu, com ara: “Los catalanes han sido educados en el desprecio a la cultura española”. Ja ho deia Antonio Machado: “Castilla miserable, ayer dominadora, / envuelta en sus andrajos desprecia cuanto ignora” i per molt que s’hi escarrassi Catalunya serà un país lliure ben aviat. Independència o mort.

Josep Maria Torremorell

Entitats

El fil invisible: Un amor enverinat

Publicat

on

Núria Beltran / La pel·lícula ha tingut sis nominacions als Oscars

Aquest darrer film de Paul Thomas Anderson s’allunya dels seus últims treballs (Junun o Puro vicio) mostrant-se més contingut i amb un resultat més equilibrat. Amb sis nominacions als Oscars, incloses millor pel·lícula, millor director i millor actor protagonista, Anderson ens presenta una obra pausada i reflexiva. Reynolds Woodcock (Daniel Day-Lewis) és un prestigiós sastre en el Londres dels anys cinquanta que juntament amb la seva germana Cyril (Lesley Manville) regenten un negoci de moda en la seva luxosa mansió. Woodcock és la firma que vesteix a la reialesa europea, a artistes i en general a les dones de l’alta societat.

Daniel Day-Lewis fa una gran interpretació en aquesta pel·lícula

Daniel Day-Lewis fa una gran interpretació en aquesta pel·lícula

Reynolds te una relació amb les dones molt poc convencional, les escull, les utilitza com a models i quan se’n cansa és la seva germana qui les acomiada per sempre. Però apareix a la seva vida una jove cambrera anomenada Alma (Vicky Krieps) de qui s’enamora i a qui converteix en la seva musa i amant. Tot sembla idílic, però Alma amb la seva indòmita personalitat pertorba les seves obsessives rutines. Daniel Day-Lewis ha afirmat que aquesta és la seva última participació cinematogràfica, si fós així s’acomiada amb una interpretació magistral d’un personatge que s’amaga sota l’aperença d’un geni dèspota i torturat. Les interpretacions femenines són també fantàstiques i totalment rellevants per al desenvolupament de la història.

L’ambientació musical de Jonny Greenwood és també excel·lent. El fil invisible té un aspecte classicista però és en realitat moderna, hi ha romanticisme però en una atmosfera claustrofòbica i un xic terrorífica. És un bonic conte ple de rivets foscos que ens deixa fascinats.

Continua llegint

Entitats

El Teatro de los Sentidos evita el seu tancament

Publicat

on

Anna Pruna /  S’ha finançat amb una campanya de crowfunding

L’equip del Teatro de los Sentidos, amb el dramaturg colombià Enrique Vargas al capdavant, està d’enhorabona. Celebren que, gràcies a una campanya de micro-mecenatge, es podran salvar del tancament. A començaments de gener, el col·lectiu demanava ajuda “als seus amics i còmplices” per poder continuar la seva activitat. Per fer-ho, necessiten adequar l’espai amb obres de millora tècniques i de condicionament del teatre. Els seguidors del teatre del Polvorí han respost a la crida i en total s’han recaptat més de 26.000 euros provinents de 150 contribuïdors.

Un dels espectacles de la companyia

Un dels espectacles de la companyia

‘El Hilo de Ariadna’

Amb el finançament obtingut, la companyia vol “consolidar un equip humà d’organització i coordinació que gestioni l’activitat del teatre de forma regular”, tal com ells mateixos expliquen. A més, s’iniciarà un període de programació estable amb 12 funcions de l’espectacle El Hilo de Ariadna, amb la que el Teatro de los Sentidos s’ha donat a conèixer arreu del món. Els promotors del teatre han expressat la seva gratitud i han assegurat que continuaran “investigant, creant i formant”. Aquest espai, creat fa 25 anys, promou també la realització de diversos tallers d’expressió corporal i de llenguatge sensorial i compta amb 21 alumnes inscrits en el Postgrau de Llenguatge sensorial i poètica del joc, en col·laboració amb la Universitat de Girona. Des de ZONA SEC celebrem també aquesta petita victòria i li desitgem una llarga i pròspera vida al Teatro de los Sentidos.

 

 

 

Continua llegint

Entitats

Spaguetti- Western al Poble-sec

Publicat

on

Anna Pruna / Les projeccions es faran a diversos ‘saloons’

No solo leones és el nom d’un festival al Poble-sec dedicat exclusivament al gènere cinematogràfic Spaguetti- Western. Enguany celebra la seva III edició i ho fa amb una programació itinerant, amb projeccions a quatre espais del barri convertits en saloons  per a l’ocasió. Es tracta del Jam Circus (Margarit, 44), un local del carrer de les Pedreres (número 30, 1a planta), Nook (Nou de la Rambla, 143) i Porta Roja (Tapioles, 63).no solo leones

Més que pel·lícules

El festival comença el diumenge 11 de febrer i acaba el diumenge 25 de febrer i, entre les projeccions, es troben alguns clàssics com Il mercenario i també films dels últims temps, com Django. Els impulsors del festival expliquen que en aquesta edició volen posar especial atenció a “la relació entre el Western i l’estètica psicodèlica, perquè cap art va poder escapar d’aquesta influència durant les dècades dels 60 i 70”. Totes les pel·lícules estaran introduïdes per Bammel Fangmeies i Cosimo Tacinelli, cinèfils del Poble-sec. Els espais que participen en el festival també oferiran beguda i cada esdeveniment inclourà sorpreses en forma de convidats, tràilers, menjar, cartells originals, etcètera, per tal que cada nit “sigui alguna cosa més que anar a veure una pel·lícula”, avancen els impulsors de No solo leones.

L’accés als recintes és a través de taquilla inversa, amb una consumició mínima obligatòria.

Properes projeccions:

Domingo 18/02 Saloon Pedreres Blindman Italia 1971; De Ferdinando Baldi; Música: Stelvio Cipriani 105 min. VOSE

Jueves 22/02 Saloon Nook Prega il morto, ammazza il vivo (Reza al muerto y mata al vivo) Italia 1971; De Giuseppe Vari; Música: Mario Migliardi 90 min. VO Italiana Subt. Portugués

Viernes 23/02 Saloon Nook Il mercenario (Salario para matar) Italia/España 1968; De Sergio Corbucci; Música: Ennio Morricone, Bruno Nicolai; 111 min. VO Inglesa SE

Sabado 24/02 Saloon Nook Se sei vivo, spara! (Django Kill… If You Live, Shoot! / Oro maldito) Italia/España 1968; De Giulio Questi; Música: Ivan Vandor 117 min.VO Italiana SE

Domingo 25/02 Saloon Porta Roja Keoma Italia 1976; De Enzo G. Castellari; Musica: Guido y Maurizio De Angelis; 101 min Version inglesa SE

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2018 Zona Sec.