@plaparalel/ El Pla d’Usos del Poble-sec arriba al seu tram final de redactat, després de diversos mesos de treball. Ara serà el moment de veure les veritables intencions de l’Ajuntament: si actua en conseqüència tot recollint les propostes ciutadanes que hi ha sobre la taula i regulant en funció d’això, o si, per contra, finalitza el procés d’esquena als veïns i veïnes, escollint només aquells punts que més li convinguin en base a interessos aliens als del barri.
Des del mes de setembre fins avui, i per mitjà del Grup Impulsor del Pla d’Usos que engloba diverses entitats veïnals i comerciants del Poble-sec, l’Ajuntament ha impulsat un procés participatiu per consultar als ciutadans sobre la regulació de l’espai públic, arrel dels problemes sorgits al voltant de la proliferació de terrasses al carrer Blai i del polèmic Pla Paral·lel.
La mesura arriba amb el carrer Blai farcit d’una seixantena de bars i una quarantena de terrasses / J.M.
Amb tot, i malgrat les bones intencions, el procés no ha estat mancat de deficiències: durant els debats públics que van tenir lloc els mesos de desembre i gener passats, es va poder comprovar que la diagnosi del consistori barceloní es basava en dades incorrectes i incompletes, fet que impossibilita tenir una visió real de l’estat de les llicències d’establiments de concurrència pública (bars, restaurants, etc.). També s’ha posat de manifest les limitacions del propi procés participatiu, tal i com aquest procés s’ha entès per part del districte, en relació a algunes de les exigències de part del teixit social del barri encara pendents (regulació de pisos turístics, ordenança de terrasses del carrer Blai de manera integral, promoció del comerç de proximitat…). I, finalment, la manca de transparència en la redacció final del Pla d’Usos fa pensar que l’Ajuntament té la intenció de tancar ràpidament el procés sense recollir les preocupacions ciutadanes reals.
El procés sencer podria quedar en paper mullat si l’Ajuntament no efectua correctament la fase de devolució i permet el correcte control de part dels ciutadans d’aquesta redacció final, abans que el text passi al plenari, planificat per al mes de març.
Algunes de les demandes que el veïnat ha posat sobre la taula durant el procés com a criteris a tenir en compte per part de l’Ajuntament són la zonificació del barri (en base al model de Gràcia), criteris per esponjar les zones conflictives i la inclusió d’hotels, hostals i pisos turístics en la regulació. Tot això partint sempre d’un procés de participació ampli i d’un consens en el redactat final per aprovar-lo, tal i com es va establir en la definició de funcions del grup impulsor i el decàleg inicialment acordat.
Des de la plataforma Som Paral·lel exigim respecte als processos i la transparència necessària per confiar en el fet que la proposta tècnica reculli la voluntat expressada des del barri.