Sectors del veïnat veuen “decebedor” el pla, especialment la normativa de terrasses a l’eix Blai-Blesa, que permet col·locar més taules de les actuals
@zona_sec / L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat, de forma inicial, un Pla d’Usos per al Poble-sec. El text sorgeix després del procés participatiu sol·licitat per entitats del barri –com la Unió de Veïns del Poble-sec, la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec, l’Associació de Comerciants del Poble-sec i Paral·lel, la Plataforma Som Paral·lel, l’Assemblea del Barri del Poble-sec, Raons Públiques, i Alerta Poble-sec–, que ha comptat amb tres sessions, una de les quals va ser la de presentació. La regulació preveu suspendre la concessió de llicències a allotjaments turístics -hotels, apartaments i pensions- i establiments que realitzin activitats musicals, esportives, de restauració o culturals. Com era d’esperar, però, la normativa no inclou l’avinguda del Paral·lel, que tindrà segons l’Ajuntament una normativa específica.
El regidor del districte de Sants-Montjuïc, Jordi Martí, ha afirmat que “la suspensió de llicències és una reclamació unànime del barri”, i ha qualificat el nou Pla d’Usos de “restrictiu”. La normativa divideix el barri en diferents zones en funció de l’amplada dels carrers i del nombre d’establiments de cada espai. Martí ha assegurat que el Pla d’Usos s’ha treballat amb entitats veïnals que han format un grup impulsor de la normativa -ell no ha participat en cap de les sessions- on es van recollir més de 100 propostes. Ara, la normativa entra en una fase d’exposició de 90 dies, en els quals es podran realitzar al·legacions.
El text limita a 37 les llicències per situar taules al carrer, actualment hi ha 34
El consistori ha aprovat inicialment l’ordenació singular de terrasses dels carrers Blai i Blesa, que limita a 37 les llicències per situar taules al carrer -actualment hi ha 34-. L’ordenació també estableix la mitjanit com a límit de tancament de les terrasses, no a les 23h com es demana des del veïnat, i obliga a situar-les al centre del carrer, alliberant les façanes. “En cap moment hem volgut donar la culpa a les terrasses, són una activitat important i donen vida al barri”, ha explicat Martí.
La Plataforma Som Paral·lel, que agrupa una trentena d’entitats, farà esmenes a la normativa, i ha fet una valoració crítica de l’aprovació. “Valorem positivament que el Pla hagi inclòs els hotels, que era una petició veïnal central”, ha explicat Marc Serra, tot i que ara demanem “valentia” perquè el text definitiu que s’aprovi en el ple -on serà necessari el suport d’algun grup de l’oposició- per mantenir aquest veto als nous hotels, considera un dels portaveus de Som Paral·lel.
Les ofertes low cost per captar l’atenció del turista és la primera fase de gentrificació / Fotos: J.Molina
Sobre les ordenances de Blai i Blesa, on s’hi podran projectar més terrasses de les que hi ha ara per ara, la plataforma ho troba “molt decebedor”: “Mentre ens tenien entretinguts amb el procés participatiu del Pla d’Usos, ens han colat una ordenació de terrasses acordada només entre Ajuntament i comerciants, que augmentarà el nombre de taules en una via tan saturada com el carrer Blai”. La plataforma demana incloure el Paral·lel en el Pla d’Usos i en l’ordenació de terrasses del Poble-sec, o bé redactar plans específics a molt curt termini, perquè el veto de llicències no generi “un efecte crida cap a l’avinguda “.