L’Ajuntament de Barcelona des de fa més d’un any està elaborant un estudi per censar els pisos buits, propietat dels bancs.
@4tito4 / A finals del 2014, l’Ajuntament de Barcelona anunciava una aportació de 100 milions d’euros per ampliar el parc públic d’habitatge en un miler. Una mesura per combatre els desnonaments. Unes polítiques que xoquen amb la realitat que es viu en el dia a dia. El passat 5 de març al carrer Salvà, Hafiz, la seva dona i els seus tres fills (menors d’edat) estaven amenaçats de ser desnonats. La pressió veïnal va evitar-ho. Tot i així, en Hafiz i la seva família ja tenien un pis d’emergència social admès des del passat 29 de gener. “I això que és d’emergència”, subratlla el portaveu de Som Paral·lel, Marc Serra. El nou destí serà, durant tres mesos, Sant Andreu en una casa pont “mentre se li busca una solució definitiva”, explica Serra. Un desenllaç que ha arribat gràcies a “la pressió veïnal i a la bona tasca de Serveis Socials”, destaca ell mateix i afegeix, “estan contents, però suposa un desajust pels nanos, que tenen l’escola aquí, al barri”. I ho critica, perquè al Poble-sec “hi ha pisos buits dels bancs, ideals per aquests casos”. Un fet que confirmen les pàgines web d’immobiliàries d’algunes entitats bancàries, amb ofertes de venta i lloguer.
Una trentena de veïns van evitar el desnonament / AH
L’episodi viscut al carrer Salvà no és puntual. El Consell General del Poder Judicial (CGPJ), aquest mes de març, ha fet públiques les dades dels desnonaments el 2014. Catalunya, amb quasi un 23% del total a Espanya, és la comunitat autònoma que més n’ha patit. A Barcelona se n’han produït una mitjana diària de 15. El 80% dels quals es devia al impagament del lloguer com és el cas d’en Hafiz i la seva família. I és que els preus estan començant a pujar al Districte Sants-Montjuïc, així ho reflecteix l’informe del portal immobiliari idealista. El metre quadrat es pagava a 10,9€ el darrer trimestre del 2014, quan un any enrere era de 10,2€. “Això obliga la gent a compartir pis o ajuntar-se molts en una casa”, lamenta Serra. I una altra de les denúncies que fa és la dilatació en el procés de solucionar els casos de gent que es queda al carrer, “és habitual que triguin tant. Fins i tot hi han hagut casos de quatre i cinc mesos esperant”.
Elaboració d’un estudi
Habitat Urbà està elaborant un estudi sobre els pisos buits en mans de les entitats bancàries a la ciutat i esperen en dos o tres mesos tenir resultats. “Fa més d’un any que estan fent-ho. Aquesta lentitud és el reflex d’una falta de voluntat”, apunta el membre de Som Paral·lel. El consistori ha obert 19 expedients fins a la data en aquest procés d’inspeccions municipals i ha assegurat que aquest mes de març ja començaran les sancions.