Plataforma veïnal Som Paral·lel / @SomParalel / aturemplaparalel@gmail.com / La Plataforma Som Paral·lel es va formar el mes de maig de 2014, a partir de les discussions veïnals sobre les obres de l’avinguda i el futur dels barris afectats. La reforma buscava l’atracció de nous visitants i turistes, transformant el Paral·lel en un nou connector entre el Port de creuers i la Fira. Un Pla, subvencionat amb diners públics, que generava un context enfocat al benefici privat i s’oblidava de les necessitats socials i dels serveis i equipaments d’un barri popular, castigat per la crisi.
Vam treballar molt intensament per aturar la reforma, però la obstinació del govern de CiU, amb Xavier Trias al capdavant, va frenar qualsevol de canvi sobre el projecte inicial. Tot seguit, la tasca es va centrar en pressionar a l’Ajuntament perquè s’aprovessin instruments que permetessin frenar l’allau del turisme. Es va iniciar un procés participatiu per la creació d’un pla d’usos del Poble-sec, un primer procés de anàlisis i diagnosis del Pla Paral·lel per un futur Pla d’Usos integral, i es va aconseguir el compromís de posar límit al nombre de terrasses del carrer Blai, establint un límit de terrasses i un horari que respecti el descans dels veïns.
Aquests processos no han estat fàcils ni ràpids. Els enganys del govern de CiU han desgastat molt al grup motor de la Plataforma, que al cap i a la fi, són veïns i veïnes voluntaris. Suposats “processos participatius” als que no es convocava als veïns o acords arribats en reunions que no constaven a les actes, han estat pràctiques habituals de l’anterior govern municipal.
La qualitat de vida dels veïns del Poble-sec segueix en risc: l’esplanada de museus i la imminent turistificació massiva i privatització de Montjuïc, conjuntament amb el Pla Paral·lel, el Port i Les Arenes, ens ha deixat al barri del Poble-sec enclaustrat en quatre eixos de gran pressió turística i especulativa. Un barri atacat per quatre bandes on el turisme agressiu i capital privat estan, de nou, modificant el model de vida i de ciutat que volem.
Avui, ens trobem amb un pla d’usos que no garanteix la disminució de l’impacte de l’oci nocturn al barri. A més, un pla d’ordenació de terrasses del carrer Blai i Blesa, que tot i l’impacte negatiu que tenen aquestes activitats envers el descans dels veïns, no redueix l’impacte sobre el veïnatge. Tot el contrari, incrementa el nombre total de taules al carrer: passarà de les 143 taules actuals a les 160 previstes. Tots dos plans encara pendents d’aprovació definitiva, a més d’un pla integral del Paral·lel també en espera i amb moltes complicacions.
Volem que el compromís llançat en campanya del nou govern municipal de Barcelona en Comú, sobre plantar cara al lobby turístic i defensar els interessos veïnals, es traslladi també a barris com el nostre. Per això, és important que aquests processos es tornin a sotmetre a un debat obert i ciutadà on s’escoltin totes les veus del barri.