Connecta amb nosaltres

Societat

El veïnat diu prou i s’organitza per recuperar la pau a Blai

Publicat

on

Coneixem la història d’Emilio Casas, un avi de 87 anys, que seu cada matí a un piló de Blai com a protesta per la manca de bancs públics

@molina_jordi / L’Emilio Casas va néixer al número 53 de Poeta Cabanyes. Avui viu al 22 del mateix carrer. En els seus 87 anys de vida ha vist com el barri canviava, Guerra Civil inclosa. La seva dona, Francisca Soler, té la mateixa edat i viuen junts. Pràcticament no van més enllà del Paral·lel i cada cop els costa més caminar. El carrer Blai és el seu eix de referència. El carrer peatonal que havien esperat durant anys. L’edat no els ha amargat el caràcter i no tenen males paraules pels turistes. Ni pels immigrants. Toleren el soroll, tot i que consideren que és excessiu, però demanen una sola cosa: “M’agradaria poder seure al carrer Blai, sense pagar, i llegir el diari”.

En Miquel Montoliu, un altre veí, té una filla. A aquest pare de família viure a Blai li surt molt car. “M’he fet un doble vidre per aïllar el soroll i que la nena pugui dormir. Però és clar, passar tot el dia tancats no ens agrada i hi ha moments de l’any que fa calor. Total, que ens hem hagut d’instal·lar, a més a més, aire condicionat”. A més, durant molts mesos ha anat col·lacionat les denúncies que ha interposat a la Guardà Urbana. Com que no rebia resposta, un dia s’hi va apropar i les havien perdut. Els hi va portar còpia de totes les instàncies. “Al cap d’un temps van venir uns inspectors al barri un dilluns al matí, quan no hi ha soroll, i em van tractar d’exagerat”.

portada_2

Emilio Casas, veí de Blai de 87 anys, seu a un piló automàtic del carrer Blai per manca de basncs públics

El cas del Miquel o l’avi Casas no són casos aïllats. Són exemples de les molèsties quotidianes d’un carrer que, en paraules de qui va ser president de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec, Amadeu Quintana, “ha mort d’èxit”. L’actual cap de la Cordi, Josep Guzmán, apunta al nou Ajuntament: “Nosaltres no anirem al Paral·lel a aturar el trànsit, però no és coherent que durant el mandat anterior fessin tant de soroll i ara sigui gairebé impossible parlar amb els responsables municipals”. De fet, la queixa de Guzmán no és aïllada. La petjada de Jaume Asens al barri, de moment i segons totes les entitats, és força discreta.

El veïnat s’organitza

L’obertura de nous bars al carrer Blai després de la suspensió de llicències ha fet saltar totes les alarmes. Més encara després d’un estiu dur. Amb aquest teló de fons, veïns del barri van celebrar una reunió per abordar possibles solucions per a Blai. Una trobada, celebrada el dia 8 d’octubre a la Biblioteca Francesc Boix, on hi van assistir membres de les principals organitzacions veïnals i associatives del barri.

Entre les solucions, els veïns demanen l’aturada de noves terrasses i bars a Blai. “Hem vist com després del Pla d’Usos s’han posat almenys tres bars més. Cal una inspecció de llicències a l’entitat que les ha atorgat irregularment, l’ECA”, ens explica Thais Bonilla, vinculada a la plataforma Som Paral·lel i veïna de Blai.

Sobre les terrasses, la proposta veïnal vol que l’horari es redueixi una hora els dissabtes i divendres, és a dir, que es tanqui a les 12:00pm i no a la 1:00am com ara. I, a poder ser, a les 23h entre setmana. Una de les propostes més aplaudides durant la trobada va ser la de “Blai, zona lliure de terrasses”. Si prospera, els veïns podrien gaudir dues vegades al mes de l’eix Blai-Blesa sense les terrasses.

foto_p3_Blai

El senyor Emilio Casas, en la reunió de veïns de Blai, a la biblioteca / Saioa Baleztena

 

Pel que fa al xivarri, els veïns de Blai demanen vidres antisoroll, donant prioritat a les persones que viuen en els pisos més baixos. I van una passa més enllà. Que el cost dels vidres antisoroll i la instal·lació corri a càrrec dels mateixos bars, a través d’un augment en el preu de la terrassa per bar. I que aquesta instal·lació la faci amb una empresa instal·ladora del barri per afavorir el comerç de proximitat.

La trobada del 8 d’octubre va comptar amb la testimonial participació d’un restaurant, que es va interessar pel malestar dels veïns. L’Elisabet, de Lia den Vicius (Blai, 28), va posar en valor la trajectòria i la comprensió d’alguns comerços que sí que volen cuidar el barri, al marge de complir amb la normativa. “No podem posar tots els bars al mateix sac, no ajuda i només ens confronta. La solució ha de ser compartida”.

Amb aquesta cimera veïnal, la pilota passa ara a la teulada de l’Ajuntament, que segons fonts consultades per aquest mitjà, té previst obrir un procés participatiu per a redactar la nova ordenança de terrasses. És aviat, encara, per saber quin paper es reserva als veïns, que reclamen una “participació decisòria” en la regulació del proper any. “No ens podem oblidar de la gentrificació com a gran problemàtica del barri”, recorda Bonilla. “No és casualitat que Blai sigui una zona tan saturada quan s’està fent del Poble sec un barri de moda amb molta inversió privada”.

hotel_brummell

L’Hotel Brummel, a Nou de la Rambla

Hotels que conviden als veïns a marxar

L’hotel Brummell del carrer Nou de la Rambla ha proposat als veïns del bloc contigu una suma important de diners si abandonen el seu domicili. La proposta neix de la voluntat d’ampliar el negoci del hotel, en sintonia amb la voluntat del propietari de vendre l’edifici amb el que l’hotel comparteix paret. El personal d’aquest hotel, que fa sis mesos que és al barri, ofereix 20 mil euros a més de trobar un nou pis als veïns, que mantindrien el seu lloguer de renta antiga.

En una visita de ZONA SEC a aquest hotel, el personal de recepció assegura voler actuar “amb transparència” davant el veïnat, conscients del moment delicat que viu el barri en relació a l’impacte turístic. A més, apunta que hi ha una plaga de paràsits a l’edifici que volen comprar, motiu pel qual, entenen, que els inquilins haurien d’acceptar l’oferta. Entre les tres famílies que hi viuen, de moment, hi ha diferents opinions. “Això és casa meva i jo no em moc d’aquí”, explica un veí a aquest diari, que prefereix guardar l’anonimat.

Continua llegint

Societat

Llibres i versos marcaran la Diada de Sant Jordi local

La Fira que aplega entitats i botiguers es tornarà a celebrar a la plaça del Molino

Publicat

on

Per

Al Poble-sec, la Diada de Sant Jordi no serà una jornada qualsevol: serà una afirmació cultural. La Coordinadora d’Entitats del barri prendrà les regnes i desplegarà la Fira del Llibre i de la Rosa, que el 24 d’abril transformarà la plaça del Molino, de 9 a 20 hores, en un mosaic de paraules i pètals. Llibreries arrelades al territori i entitats locals s’hi aplegaran per teixir una trobada que va més enllà del simple intercanvi comercial: serà un acte de memòria col·lectiva, un recordatori que la cultura no només es consumeix, sinó que es viu des dels carrers.

Per la seva banda, el Centre Cívic El Sortidor elevarà l’aposta amb una programació que entrellaçarà passat i futur. El 24 d’abril, a les 18.30 hores, Òmnium Cultural Sants-Montjuïc i l’Esbart Dansaire Renaixença rendiran tribut a Joan Salvat-Papasseit, cent anys després de la seva mort, en un recital poètic i musical al centre –gratuït, amb inscripció prèvia–. Els poetes Irene Tarrés i Hug Casals, guardonats amb el premi Amadeu Oller, recitaran els versos del mestre, acompanyats per un piano que els farà ressonar com un eco viu. Carme Eleuterio traçarà el perfil d’un poeta que va fer de la paraula una bandera, i els balls tradicionals de l’Esbart clouran la vetllada.

En paral·lel, els dies 24 i 28 d’abril, “Montjuïc, un llibre obert” obrirà les portes dels arxius amagats de la muntanya, un tresor bibliogràfic i documental que convida a repensar el nostre vincle amb la història.

Els més petits no quedaran al marge: el 22 d’abril, una gimcana pel planeta els acostarà als secrets de la Terra i els farà crear roses de paper reciclat. Tot plegat, perquè al barri, Sant Jordi és una festa que no només celebra, sinó que interpel·la. 

Continua llegint

Societat

Una família expulsada i una veïna gran sota l’amenaça d’un nou desnonament

Publicat

on

Els desnonaments no s’aturen. Aquest 24 de març, l’Andri i la seva família han estat expulsats del seu pis del carrer de Salvà, 5 a petició de Lanusei Investments, una filial del fons d’inversió Blackstone. Malgrat la mobilització del Sindicat de Barri del Poble-sec i el suport veïnal, la família ha hagut d’abandonar l’habitatge.

Mentre l’Andri busca una alternativa, la Loreto, una veïna gran amb salut delicada, viu sota una altra amenaça que es repeteix pràcticament a cada cantonada: la no renovació del seu contracte de lloguer. Nascuda al barri, resideix en un pis de 23 metres quadrats al carrer de Magalhães, propietat d’un administrador que compta amb diverses empreses immobiliàries. El contracte no l’expira fins al febrer de 2026, però el propietari ja li ha comunicat que no li renovarà i, segons el Sindicat, ha estat pressionant-la perquè marxi abans amb visites sense avís previ i actituds intimidatòries. Tal com expliquen, des que va buscar suport en el Sindicat, aquestes pressions han cessat, però el seu futur segueix en l’aire. A la seva edat, trobar un nou habitatge al mercat actual és pràcticament impossible.

Per evitar que situacions com aquestes i defensar el dret a l’habitatge, el Sindicat fa una crida a sumar-se a l’acció del 5 d’abril. “La precarietat en l’habitatge no és un problema individual, sinó una crisi col·lectiva, i l’hem de lluitar organitzant-nos”, adverteixen.

Continua llegint

Societat

Cinc projectes poblesequins segueixen en la cursa pels Pressupostos Participatius

Publicat

on

El Poble-sec vol millores i la lluita per aconseguir-les segueix en marxa. 18 projectes del barri van formar part de la primera votació veïnal dels Pressupostos Participatius. La selecció, però, ha estat dura i només cinc han passat a la segona fase. Ara, aquestes propostes competiran per aconseguir finançament municipal en la votació final, que tindrà lloc del 12 al 17 de maig. En total, hi ha 3,6 milions d’euros en joc per millorar el districte.

Entre els projectes que han passat el tall, hi ha la millora dels vestidors i grades del Complex Esportiu Pau Negre – Pau Migdia. Es volen renovar els vestidors, les instal·lacions d’aigua i les grades. Des del recinte, denuncien que “hi ha despreniments, esquerdes i les armadures han quedat descobertes i estan oxidades, amb el consegüent risc per a les persones”.

També destaca un projecte que vol fer més accessibles els carrers de Sants-Montjuïc, concretament per a persones amb mobilitat reduïda i gent gran. La proposta inclou l’adaptació de parades d’autobús, la millora de la il·luminació, més rampes i l’ampliació de voreres.

Un altre canvi important podria arribar a la plaça de  Margarida Xirgu, que es vol convertir en un espai més acollidor. El projecte inclou un parc infantil inclusiu, una zona per a gossos, un circuit saludable i més zones verdes. Des de Joves Units del Poble-sec asseguren que aquest espai té “molt de potencial, però no respon a les necessitats dels veïns”.

En aquesta mateixa línia, la recuperació d’espais verds a Montjuïc també ha superat la prova. La proposta aposta per reforestar la muntanya i crear refugis climàtics. L’objectiu és fer de Montjuïc un pulmó verd més gran per a la ciutat.

El darrer projecte del Poble-sec se centra en la millora de les instal·lacions esportives del barri. Es demanen reformes al camp de rugbi de la Foixarda i al camp de futbol de la Satalia, així com millores al Poliesportiu Tres Xemeneies i al CN Montjuïc.  L’estat actual d’aquests espais reflecteixen la necessitat urgent d’una renovació integral.

Fins a finals d’abril, els equips tècnics de l’Ajuntament treballaran amb els promotors dels projectes seleccionats per acabar de definir els detalls i assegurar-ne la viabilitat. Aquesta edició ha tingut una participació més alta que mai, fet que ha consolidat els Pressupostos Participatius com una eina útil perquè els veïns decideixin quines millores volen. La votació final decidirà quins d’aquests projectes es faran realitat i marcaran el futur del barri.

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2024