@4tito4 / L’equipament ha rebut visites els últims mesos per estudiar-ne l’estat i avaluar si existeix la possibilitat de rehabilitació. L’Ajuntament té intenció d’encarregar un informe de pressupost.
Els últims mesos el Teatre Arnau ha tornat a obrir les portes. No per rebre assistents i presenciar un espectacle, almenys de moment i és que sembla que la reivindicació veïnal per recuperar l’emblemàtic equipament de l’avinguda Paral·lel entra en una nova fase. Arquitectes i membres de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), així com de l’Ajuntament; el cap de Bombers de la ciutat, Joan Pedreny; integrants de l’empresa d’enginyeria Gecsa (responsable del manteniment de l’edifici); representants de la plataforma Salvem l’Arnau i arquitectes de les cooperatives Raons Públiques i LaCol han visitat l’interior del recinte “per comprovar l’estat de l’edifici i les possibilitats que té”, explica el portaveu de la plataforma, Marc Serra.
“Ara com ara no es pot donar llicència per a que hi entri ningú a fer res”, conclou el promotor de la Plataforma Salvem el Teatre Arnau i historiador, Enric H. March. En aquest sentit, l’arquitecte de LaCol, Núria Vila, present en aquestes visites, detalla que hi ha tres normatives que ha de complir “sí o sí” per reprendre l’activitat com són garantir protecció contra incendis, el recorregut d’evacuació “que va lligat amb l’ocupació de la sala, sense poder utilitzar els altells, perquè no tenen l’alçada adequada” i en l’equipament escènic. Especialment la primera és la que preocupa, perquè és la “que afecta a l’estabilitat de l’edifici” i afegeix, “s’hauria de fer una rehabilitació”. Tot i així, March es mostra optimista i apunta que hi ha “molts aspectes que estan bé”.
Aspecte de l’interior del Teatre Arnau, on es pot apreciar l’escenari / Salvem l’Arnau
Bona conservació
Entre octubre i novembre s’han dut a terme aquestes visites i des de Recuperem l’Arnau esperen notícies del consistori per saber quina determinació ha pres. L’Ajuntament pretén encarregar un pressupost per a la seva rehabilitació, amb la idea de retirar la coberta del sostre i fer una intervenció bàsica, i també crear una comissió mixta d’arquitectes municipals i de la plataforma per valorar les possibilitats de reconstrucció.
Vila assenyala que les actuacions fetes per mantenir l’equipament han estat “bones” i han permès que no s’hagi “deteriorat més”, la qual cosa “es molt positiva”. Serra indica que els treballs han atacat “les goteres i les humitats”. Això fa pensar, diu l’arquitecta de LaCol, que es pugui mantenir l’edifici, encara que dubta en alguns aspectes del seu interior com ara la caixa escènica i tots els amfiteatres. Un aspecte amb el que March ja compta però demana que guardi “el caràcter” que respirava el teatre.
Del ‘Salvem’ al ‘Recuperem’
La demanda de l’Arnau neix de l’empenta de March, promotor de la Plataforma Salvem el Teatre Arnau, que des de fa uns mesos s’ha integrat dins Recuperem l’Arnau. Això és fruit de la suma d’actius d’aquesta reivindicació, entre d’altres, el museòleg Pablo Ornaque, qui va oferir cedir la seva col·lecció d’autòmats i també va mostrar suport el director del Teatre Nacional de Catalunya, Xavier Albertí. “Li dóna un caràcter especial. La marca que dóna sentit”, sosté l’historiador i “es veu que darrera hi ha una necessitat”, finalitza.
El sostre del Teatre Arnau, el que més preocupa per acabar recuperant l’equipament / Salvem l’Arnau
—
El Palau de la Premsa
La recuperació del patrimoni històric del barri també segueix el seu curs amb el Palau de la Premsa. El veïnat del barri continua reclamant que tingui un ús comunitari i sembla que per aquest camí desembocarà. El passat consell de barri, celebrat el mes de novembre al Centre Cívic Albareda, així ho va traslladar el regidor del Districte Sants-Montjuïc, Jaume Asens, i la Consellera de Barri, Carolina López, segons assegura el president d’El Troc, Jordi Goñi. En aquesta línia, es va anunciar la intenció de sol·licitar un estudi arquitectònic a l’empresa municipal Bimsa. Tant Goñi com el vicepresident de la Unió de Veïns del Poble-sec,Carles Burgés, són els que van iniciar aquesta reivindicació a la que estan sumant suports, entre d’altres iniciatives, estan recollint firmes del veïnat i les entitats per aconseguir-ho. Per contra, el president de Mediapro, Jaume Roures, va tornar a repetir, també a El món a Rac 1 el passat 1 de desembre, la seva intenció de construir el Museu Woody Allen al barri. Una iniciativa que com va informar el ZONA SEC en l’edició de novembre no comptava amb el vistiplau de l’Ajuntament.