Connecta amb nosaltres

Societat

El cicle Nits d’Estiu omple el Poble Espanyol de música, humor i cinema

Publicat

on

Oriol Adán / El Poble Espanyol torna a apostar pel cicle Nits d’Estiu que tan bé va funcionar l’any passat, amb una gran oferta d’espectacles musicals, d’humor i cinematogràfics a l’aire lliure. El cicle engloba les activitats Nits de Blues, Mecal Air, Sing-Along, RiuEstiu i Rock en Família, la principal novetat d’aquesta segona edició.

Molta música

L’oferta musical a l’aire lliure és la que més hores d’activitats omple al llarg de l’estiu, ja que es composa de tres propostes diferents. 

Per una banda, cada dijous fins al 14 de setembre es podrà gaudir de les Nits de Blues, que per quart any consecutiu arriben al Poble Espanyol de la mà de l’Escola de Blues de Barcelona, Capibola Blues i el Festival de Blues de Barcelona. Grups consagrats del panorama musical estatal, com A Contra Blues o Wax&Boogies, actuaran en petit format per fer gaudir els assistents.

Leo Bassi (2)

El còmic Leo Bassi actuant al RiuEstiu de l’any passat / Poble Espanyol

L’altra proposta plenament musical és una de les novetats d’enguany, el Rock en Família, pensat per a tota la família. Aquesta oferta fa sonar al Poble Espanyol els temes més reconeguts del rock a nivell mundial, amb actuacions de bandes tribut d’agrupacions com Iron Maiden, Metallica, Queen o The Beatles. Abans de l’actuació musical, que possiblement sigui el que més interessi als pares i mares que hi assisteixin, un contacontes explicarà una breu història de la banda protagonista del concert, per apropar aquests mites del rock als més menuts de la casa.

Cinema a la fresca

Finalment, la darrera proposta musical va molt lligada al cinema, i és que amb el Sing-Along es crea un gran karaoke amb els musicals més exitosos de la gran pantalla, com La La Land, Mamma Mia o Grease, un clàssic entre els clàssics. 

Així, els seients del gran teatre a l’aire lliure del Poble Espanyol s’omplen de gent amb ganes de cantar i ballar èxits com Dancing Queen o You’re the one that I want seguint el ritme de Danny Zucko i companyia.

Però l’oferta cinematogràfica no es queda en musicals clàssics, sinó que també aposta pels curtmetratges. Així, al Mecal Air es projecten, cada divendres, els millors curtmetratges de la darrera edició del Festival Internacional de Curtmetratges i Animació de Barcelona, amb una temàtica diferent cada setmana. Les projeccions es fan en versió original i subtitulades en castellà i anglès. 

Humor i màgia

Si hi ha algun tipus d’espectacle que no pot faltar en una proposta d’actuacions a l’aire lliure és l’humor. Sota l’etiqueta de RiuEstiu, el Poble Espanyol presenta una sèrie d’actuacions còmiques, monòlegs i màgia tots els dissabtes d’estiu. Bona part dels principals monologuistes de l’equip de Comedy Central, com Danny Boy Rivera, Eva Cabezas o Albert Boira, pujaran a l’escenari per mirar de fer riure els assistents. 

Preus variables

Els preus d’aquestes Nits d’Estiu varien segons el tipus d’actuació. Així, mentre que els concerts de blues i les projeccions de curtmetratges varien entre els 5,50 i els 6,50 euros, el Sing-Along puja fins als 12-13 euros, i l’humor del RiuEstiu oscil·la entre els 12 i els 24 euros, depenent del tipus d’entrada. Per al Rock en Familia s’ofereixen packs de 2 adults i 1 o 2 nens que abarateixen una entrada que, en cap cas, baixa dels 6 o 7 euros.

Iberona

Aquest havia de ser el nom de l’actual Poble Espanyol, però la dictadura de Primo de Rivera el va canviar ràpidament pel nom en què se’l coneix avui dia. La construcció es va aixecar per albergar el pavelló d’Espanya durant l’Exposició Internacional de Barcelona de 1929, amb la idea inicial d’enderrocar-lo quan aquesta acabés. No obstant això, l’èxit que va tenir va fer que l’Ajuntament de l’època optés per mantenir-lo. Malgrat tot, amb la Guerra Civil el recinte esdevé un camp de presoners i, quan aquesta acaba, el règim franquista el va fer servir per difondre propaganda anticatalanista. Entre finals dels anys 50 i principis dels 70, l’Ajuntament de Barcelona volia canviar la imatge decadent del Poble Espanyol i, en general, de tota la muntanya de Montjuïc, però tot i un intent de rehabilitació, el projecte seguia sense funcionar. No és fins el 1986 quan es comença a convertir el Poble Espanyol en el que és avui dia. L’Ajuntament va restaurar els edificis originals del recinte i va crear una important àrea d’oci, gastronomia i oferta nocturna. Però malgrat l’èxit inicial el recinte seguia presentant pèrdues fins que, el 1996, un grup d’empresaris assumeix la gestió del Poble Espanyol i, a més de mantenir l’interès turístic, presenta un gran ventall d’activitats culturals destinades tant al turisme com a la gent d’aquí.

Societat

L’Aula Ambiental recull 135 kg de deixalles a Montjuïc en una hora

Els 84 voluntaris han dedicat un matí a recollir i classificar els residus de l’espai

Publicat

on

Per

L’Aula Ambiental de Sants-Montjuïc ha organitzat aquest abril una neteja a la muntanya de Montjuïc, amb la col·laboració de Cuidem Montjuïc i el suport dels operaris del Pla Endreça, Barcelona + Sostenible i l’Ajuntament de Barcelona. L’activitat ha reunit 58 voluntaris que, en menys d’una hora, han recollit 135 quilos de residus, mostrant la implicació del veïnat en la cura d’aquest espai natural.

Els residus han estat classificats en 83 quilos de fracció resta, 16 quilos d’envasos lleugers, 14 quilos de vidre, 4 quilos de paper i 18 quilos d’altres materials, com ferralla, cables, piles, bateries i tèxtils. Aquesta tasca, que s’ha dut a terme en diversos senders i zones de la muntanya, ha permès recuperar la netedat d’un entorn molt freqüentat, alhora que ha subratllat la necessitat de reduir la producció de deixalles.

Els participants, de diverses edats, han dedicat un matí a recollir i classificar residus, en un ambient de col·laboració. Segons l’Aula Ambiental, la jornada ha servit per conscienciar sobre la gestió de residus i reforçar el compromís amb la preservació de Montjuïc. Aquesta iniciativa ha posat en relleu la importància de les accions col·lectives per mantenir els espais naturals. 

Continua llegint

Societat

El pis de La Medusa serà desnonat malgrat les propostes de lloguer social

Publicat

on

Fa cinc anys, la Júlia va ocupar un pis buit del carrer Nou de la Rambla. Era 2020, acabava de sortir del confinament, i moltes portes tancades (com la d’aquell pis) no tenien cap funció ni vida a dins.

Ara, el pròxim 16 de maig, aquesta mateixa porta es podria tancar per ordre judicial. El desnonament està previst a les 8 hores del matí i ha aixecat una onada de suport al barri. El Sindicat de Barri del Poble-sec denuncia que la propietat de l’habitatge s’ha negat en reiterades ocasions a negociar un lloguer social, malgrat que s’han presentat propostes dins la Llei pel Dret a l’Habitatge.

“La Júlia ha fet el pas per regularitzar la seva situació. Ha ofert pagar fins a 833 euros, però la propietat no vol parlar amb persones que han ocupat”, explica l’Elena, membre del sindicat.

El pis, batejat com La Medusa, forma part de la xarxa d’habitatge impulsada pel Sindicat de Barri, que defensa l’okupació com a eina legítima per fer front a la mercantilització de l’habitatge. “No volem treballar per tal que els rendistes no ho facin. L’okupació és una forma de recuperar espais que han estat trepitjats per l’especulació, és una eina de resistència contra la privatització de tot allò que ens pertany: la terra, la casa, el barri i la ciutat”, afegeix l’Elena.

El 2021, la Júlia va guanyar el judici penal relacionat amb el cas, un fet que va obrir la porta a una possible regularització legal. El 2023 es va presentar una proposta de lloguer social de 725 euros, i el novembre de 2024 l’empresa propietària va oferir un lloguer de 400 euros mensuals durant un any a canvi que marxés després. La proposta, però, va ser rebutjada. Aquest març, la Júlia va tornar a oferir una quantitat superior per quedar-s’hi, però la propietat va ignorar-ho.

Durant aquest període, la Júlia ha acollit altres persones desnonades i ha convertit l’habitatge en un espai de suport mutu.  Per al Sindicat, aquest pis és símbol d’una lluita col·lectiva. De fet, expliquen que aquest cas és un exemple més de com es fa fora gent vulnerable per especular. “Si no ens deixen viure amb dignitat, prendrem allò que és nostre”, conclou l’Elena. •

Continua llegint

Societat

Creix la indignació veïnal per les sessions musicals que se celebren en el nou restaurant de la Font del Gat

El Grup Confiteria, responsable de l’espai, programa pràcticament cada dia música en directe i sessions de DJ

Publicat

on

La Font del Gat, ubicada als Jardins de Laribal a Montjuïc, va reobrir les seves portes el passat 24 d’abril, sota la gestió del Grup La Confiteria, després d’una rehabilitació iniciada el 2023. L’objectiu? Recuperar l’esperit popular d’aquest espai modernista dissenyat per Josep Puig i Cadafalch i convertint-lo en un punt de trobada cultural i social.

Quatre anys de tancament i una nova vida

Després que la pandèmia obligués a suspendre’n l’activitat, la Font del Gat va quedar en un estat d’abandonament, amb els Jardins de Laribal perdent part del seu atractiu. La reobertura, inicialment prevista per a l’estiu de 2024, es va endarrerir per la complexitat de les obres de rehabilitació. 

La programació genera tensions

Tot i els problemes de calendari, finalment la Font del Gat ha reobert les seves portes amb una extensa programació. Els dimecres hi ha música en directe, els dijous es dediquen a “Sopars del Gat” amb cuiners convidats, i els divendres i dissabtes a la tarda se celebren sessions de DJ i sopars a la fresca. Els caps de setmana inclouen un “Vermut Musical” al migdia i els diumenges una arrossada popular. Activitats, però, que sovint s’allarguen fins a la nit, fet que ha generat malestar entre els veïns, que demanen horaris més estrictes i mesures per reduir l’impacte del soroll i el trànsit que genera.

En aquest sentit, els veïns asseguren que la part posterior de la Font del Gat s’ha convertit en un aparcament improvisat, el qual genera trànsit i soroll en una àrea natural que fins ara es mantenia relativament tranquil·la. També es queixen que les activitats del bar, que assenyalen que s’estenen fins ben entrada la nit.

La Beatriz Ortega i el Miquel Pasqual, una parella resident, també ha alçat la veu: “Això no és el que ens van prometre. Ens van dir que seria un espai cultural tranquil, obert al barri. Però el que tenim són nits sense dormir i gent entrant i sortint a totes hores”, explica Ortega. “Ens sentim enganyats i abandonats”, afegeix Pasqual.

No tots, però, comparteixen la mateixa visió. Olivia Miró, una altra veïna i usuària de l’espai, defensa el projecte: “Entenc les queixes, però també cal veure el valor que pot tenir un espai com aquest. Ha tornat a donar vida a una zona que estava deixada, i molts joves del barri ho agraeixen.” Tot i això, reconeix que caldria trobar un equilibri: “Potser s’ha d’ajustar l’horari i posar més control, però no cal demonitzar qualsevol activitat cultural”. 

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2024