Oriol Adán / El Poble Espanyol torna a apostar pel cicle Nits d’Estiu que tan bé va funcionar l’any passat, amb una gran oferta d’espectacles musicals, d’humor i cinematogràfics a l’aire lliure. El cicle engloba les activitats Nits de Blues, Mecal Air, Sing-Along, RiuEstiu i Rock en Família, la principal novetat d’aquesta segona edició.
Molta música
L’oferta musical a l’aire lliure és la que més hores d’activitats omple al llarg de l’estiu, ja que es composa de tres propostes diferents.
Per una banda, cada dijous fins al 14 de setembre es podrà gaudir de les Nits de Blues, que per quart any consecutiu arriben al Poble Espanyol de la mà de l’Escola de Blues de Barcelona, Capibola Blues i el Festival de Blues de Barcelona. Grups consagrats del panorama musical estatal, com A Contra Blues o Wax&Boogies, actuaran en petit format per fer gaudir els assistents.
El còmic Leo Bassi actuant al RiuEstiu de l’any passat / Poble Espanyol
L’altra proposta plenament musical és una de les novetats d’enguany, el Rock en Família, pensat per a tota la família. Aquesta oferta fa sonar al Poble Espanyol els temes més reconeguts del rock a nivell mundial, amb actuacions de bandes tribut d’agrupacions com Iron Maiden, Metallica, Queen o The Beatles. Abans de l’actuació musical, que possiblement sigui el que més interessi als pares i mares que hi assisteixin, un contacontes explicarà una breu història de la banda protagonista del concert, per apropar aquests mites del rock als més menuts de la casa.
Cinema a la fresca
Finalment, la darrera proposta musical va molt lligada al cinema, i és que amb el Sing-Along es crea un gran karaoke amb els musicals més exitosos de la gran pantalla, com La La Land, Mamma Mia o Grease, un clàssic entre els clàssics.
Així, els seients del gran teatre a l’aire lliure del Poble Espanyol s’omplen de gent amb ganes de cantar i ballar èxits com Dancing Queen o You’re the one that I want seguint el ritme de Danny Zucko i companyia.
Però l’oferta cinematogràfica no es queda en musicals clàssics, sinó que també aposta pels curtmetratges. Així, al Mecal Air es projecten, cada divendres, els millors curtmetratges de la darrera edició del Festival Internacional de Curtmetratges i Animació de Barcelona, amb una temàtica diferent cada setmana. Les projeccions es fan en versió original i subtitulades en castellà i anglès.
Humor i màgia
Si hi ha algun tipus d’espectacle que no pot faltar en una proposta d’actuacions a l’aire lliure és l’humor. Sota l’etiqueta de RiuEstiu, el Poble Espanyol presenta una sèrie d’actuacions còmiques, monòlegs i màgia tots els dissabtes d’estiu. Bona part dels principals monologuistes de l’equip de Comedy Central, com Danny Boy Rivera, Eva Cabezas o Albert Boira, pujaran a l’escenari per mirar de fer riure els assistents.
Preus variables
Els preus d’aquestes Nits d’Estiu varien segons el tipus d’actuació. Així, mentre que els concerts de blues i les projeccions de curtmetratges varien entre els 5,50 i els 6,50 euros, el Sing-Along puja fins als 12-13 euros, i l’humor del RiuEstiu oscil·la entre els 12 i els 24 euros, depenent del tipus d’entrada. Per al Rock en Familia s’ofereixen packs de 2 adults i 1 o 2 nens que abarateixen una entrada que, en cap cas, baixa dels 6 o 7 euros.
Iberona
Aquest havia de ser el nom de l’actual Poble Espanyol, però la dictadura de Primo de Rivera el va canviar ràpidament pel nom en què se’l coneix avui dia. La construcció es va aixecar per albergar el pavelló d’Espanya durant l’Exposició Internacional de Barcelona de 1929, amb la idea inicial d’enderrocar-lo quan aquesta acabés. No obstant això, l’èxit que va tenir va fer que l’Ajuntament de l’època optés per mantenir-lo. Malgrat tot, amb la Guerra Civil el recinte esdevé un camp de presoners i, quan aquesta acaba, el règim franquista el va fer servir per difondre propaganda anticatalanista. Entre finals dels anys 50 i principis dels 70, l’Ajuntament de Barcelona volia canviar la imatge decadent del Poble Espanyol i, en general, de tota la muntanya de Montjuïc, però tot i un intent de rehabilitació, el projecte seguia sense funcionar. No és fins el 1986 quan es comença a convertir el Poble Espanyol en el que és avui dia. L’Ajuntament va restaurar els edificis originals del recinte i va crear una important àrea d’oci, gastronomia i oferta nocturna. Però malgrat l’èxit inicial el recinte seguia presentant pèrdues fins que, el 1996, un grup d’empresaris assumeix la gestió del Poble Espanyol i, a més de mantenir l’interès turístic, presenta un gran ventall d’activitats culturals destinades tant al turisme com a la gent d’aquí.