Connecta amb nosaltres

Societat

El cicle Nits d’Estiu omple el Poble Espanyol de música, humor i cinema

Publicat

on

Oriol Adán / El Poble Espanyol torna a apostar pel cicle Nits d’Estiu que tan bé va funcionar l’any passat, amb una gran oferta d’espectacles musicals, d’humor i cinematogràfics a l’aire lliure. El cicle engloba les activitats Nits de Blues, Mecal Air, Sing-Along, RiuEstiu i Rock en Família, la principal novetat d’aquesta segona edició.

Molta música

L’oferta musical a l’aire lliure és la que més hores d’activitats omple al llarg de l’estiu, ja que es composa de tres propostes diferents. 

Per una banda, cada dijous fins al 14 de setembre es podrà gaudir de les Nits de Blues, que per quart any consecutiu arriben al Poble Espanyol de la mà de l’Escola de Blues de Barcelona, Capibola Blues i el Festival de Blues de Barcelona. Grups consagrats del panorama musical estatal, com A Contra Blues o Wax&Boogies, actuaran en petit format per fer gaudir els assistents.

Leo Bassi (2)

El còmic Leo Bassi actuant al RiuEstiu de l’any passat / Poble Espanyol

L’altra proposta plenament musical és una de les novetats d’enguany, el Rock en Família, pensat per a tota la família. Aquesta oferta fa sonar al Poble Espanyol els temes més reconeguts del rock a nivell mundial, amb actuacions de bandes tribut d’agrupacions com Iron Maiden, Metallica, Queen o The Beatles. Abans de l’actuació musical, que possiblement sigui el que més interessi als pares i mares que hi assisteixin, un contacontes explicarà una breu història de la banda protagonista del concert, per apropar aquests mites del rock als més menuts de la casa.

Cinema a la fresca

Finalment, la darrera proposta musical va molt lligada al cinema, i és que amb el Sing-Along es crea un gran karaoke amb els musicals més exitosos de la gran pantalla, com La La Land, Mamma Mia o Grease, un clàssic entre els clàssics. 

Així, els seients del gran teatre a l’aire lliure del Poble Espanyol s’omplen de gent amb ganes de cantar i ballar èxits com Dancing Queen o You’re the one that I want seguint el ritme de Danny Zucko i companyia.

Però l’oferta cinematogràfica no es queda en musicals clàssics, sinó que també aposta pels curtmetratges. Així, al Mecal Air es projecten, cada divendres, els millors curtmetratges de la darrera edició del Festival Internacional de Curtmetratges i Animació de Barcelona, amb una temàtica diferent cada setmana. Les projeccions es fan en versió original i subtitulades en castellà i anglès. 

Humor i màgia

Si hi ha algun tipus d’espectacle que no pot faltar en una proposta d’actuacions a l’aire lliure és l’humor. Sota l’etiqueta de RiuEstiu, el Poble Espanyol presenta una sèrie d’actuacions còmiques, monòlegs i màgia tots els dissabtes d’estiu. Bona part dels principals monologuistes de l’equip de Comedy Central, com Danny Boy Rivera, Eva Cabezas o Albert Boira, pujaran a l’escenari per mirar de fer riure els assistents. 

Preus variables

Els preus d’aquestes Nits d’Estiu varien segons el tipus d’actuació. Així, mentre que els concerts de blues i les projeccions de curtmetratges varien entre els 5,50 i els 6,50 euros, el Sing-Along puja fins als 12-13 euros, i l’humor del RiuEstiu oscil·la entre els 12 i els 24 euros, depenent del tipus d’entrada. Per al Rock en Familia s’ofereixen packs de 2 adults i 1 o 2 nens que abarateixen una entrada que, en cap cas, baixa dels 6 o 7 euros.

Iberona

Aquest havia de ser el nom de l’actual Poble Espanyol, però la dictadura de Primo de Rivera el va canviar ràpidament pel nom en què se’l coneix avui dia. La construcció es va aixecar per albergar el pavelló d’Espanya durant l’Exposició Internacional de Barcelona de 1929, amb la idea inicial d’enderrocar-lo quan aquesta acabés. No obstant això, l’èxit que va tenir va fer que l’Ajuntament de l’època optés per mantenir-lo. Malgrat tot, amb la Guerra Civil el recinte esdevé un camp de presoners i, quan aquesta acaba, el règim franquista el va fer servir per difondre propaganda anticatalanista. Entre finals dels anys 50 i principis dels 70, l’Ajuntament de Barcelona volia canviar la imatge decadent del Poble Espanyol i, en general, de tota la muntanya de Montjuïc, però tot i un intent de rehabilitació, el projecte seguia sense funcionar. No és fins el 1986 quan es comença a convertir el Poble Espanyol en el que és avui dia. L’Ajuntament va restaurar els edificis originals del recinte i va crear una important àrea d’oci, gastronomia i oferta nocturna. Però malgrat l’èxit inicial el recinte seguia presentant pèrdues fins que, el 1996, un grup d’empresaris assumeix la gestió del Poble Espanyol i, a més de mantenir l’interès turístic, presenta un gran ventall d’activitats culturals destinades tant al turisme com a la gent d’aquí.

Societat

En marxa les obres de pacificació del carrer de Piquer

El trànsit es veurà afectat durant el temps de la primera fase de les tasques

Publicat

on

Per

Final de mandat, obres a ple rendiment. Aquest darrer mes d’agost han començat les obres de pacificació del carrer de Piquer amb l’objectiu de “millorar la mobilitat i reduir el trànsit rodat al voltant de la via”, ha explicat l’Ajuntament. El tram afectat s’estén des del carrer de Palaudàries i el passeig de Montjuïc fins al carrer de Fontrodona. L’actuació, que s’emmarca en el Pla de Barris, compta amb un pressupost de 2,1 milions d’euros i es preveu tenir-la enllestida a l’abril.

L’obra té com a repte millorar “la qualitat de l’espai públic, donar més protagonisme als vianants i potenciar i facilitar l’activitat del comerç de proximitat que hi ha a la zona”. A més, per afavorir els desplaçaments a peu, es generaran plataformes úniques a les cruïlles amb els carrers de Lafont i Cabanes. Les voreres actuals també es rehabilitaran i s’eixamplaran fins als 3,20 i 2,90 metres, ja que només es mantindrà una de les dues franges d’aparcaments actuals (anirà variant de banda a cada tram entre cruïlles).

Per tal de millorar l’espai d’ombres, es plantarà nou arbrat a totes dues voreres i es reubicarà l’existent, mentre que a les nits el veïnat disposarà d’un nou enllumenat (col·locat en un dels dos costats de carrer entre arbres). A més, també s’aprofitarà per fer millores en el col·lector que circula sota el carrer de Piquer.

Afectacions

Les tasques de la primera fase de les obres han comportat un primer tall total de la circulació al tram comprès entre els carrers de Palaudàries i Cabanes (restringit només per a veïns, veïnes i serveis). De fet, el trànsit es desviarà cap al passeig de Montjuïc i als carrers de Blesa i de Vila i Vilà. Passarà el mateix amb la línia de bus 121, que s’ha desviat pel passeig de Montjuïc entre els carrers de Palaudàries i Cabanes, reincorporant-se després al seu itinerari habitual. Així mateix, la parada de bus del carrer de Piquer, la 2068, s’ha traslladat a la cruïlla del passeig de Montjuïc amb el carrer de Mata. La circulació per les interseccions de Piquer amb Mata i Palaudàries no comportaran afectacions a la circulació. En canvi, el carrer de Cabanes quedarà dividit per les obres deixant en atzucac els trams d’aquest carrer fins a Blesa i Vila i Vilà.

La inversió

La reforma del carrer de Piquer és una de les actuacions previstes al Pla de Barris, el qual té com a objectiu revertir les desigualtats entre els diferents barris de la ciutat de Barcelona i que incideix, entre d’altres, en intervencions transformadores a l’espai públic. La intervenció busca promoure els eixos cívics i accessibles que connecten els equipaments i extrems del barri, a la vegada que incorpora la mirada de gènere en la millora de l’espai públic i la pacificació d’entorns escolars.

Continua llegint

Societat

El Pla de Barris activa un programa d’activitats extraescolars artístiques i cientifico-tecnològiques

Publicat

on

Per

Continua llegint

Societat

Un salt en el temps

Publicat

on

Per

Aquest estiu, sense excessiva repercussió ni bombos ni platerets, l’astronomia ha fet un salt tecnològic històric saltant a una nova era. El famós telescopi espacial Hubble (orbitant a uns 500 kms d’alçada), ha estat substituït pel nou James Webb (JWST), i aquest ja ha assolit el ple funcionament. La diferència és abismal i totalment tecnològica. Mentre Hubble funcionava captant llum visible a través de potents lents de 2,5 metres de diàmetre, el nou  radiotelescopi està format per un conjunt de miralls i lents de 6 metres de diàmetre i que capten llum infraroja, la llum que emeten amb més força estels i galàxies. Aquest espectre de la llum resulta invisible pels nostres ulls, però el JWST el transforma en imatges visibles. La distància també és un factor importantíssim, JWST està més allunyat, a 1,5 milions de Kms de la terra. Amb aquest nou sistema podem veure objectes estel·lars i zones de l’univers abans inobservables com ara nebuloses de pols o galàxies llunyanes. Els resultats no han trigat a arribar i han estat més espectaculars del que esperàvem.

Cercant l’origen de l’univers

L’objectiu del telescopi, però, no és només identificar noves galàxies i estels. La gran missió és viatjar en el temps i investigar l’origen de l’univers. La immensitat del cosmos és tal que la velocitat en què viatja la llum resulta extremadament lenta per recórrer aquestes distàncies. Per aquest motiu, el telescopi i també nosaltres mirant el cel nocturn, estem veient la llum que aquests objectes van emetre fa milions d’anys, és a dir, estem veient el seu passat. D’aquesta manera, utilitzant la gran potència del radiotelescopi es vol intentar captar llum i imatges d’objectes emeses poc després del Big Bang, és a dir, imatges properes a l’origen de l’univers per saber més sobre ell i el seu origen, fa 13.800 milions d’anys.

VÍCTOR CARBONELL

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2021