L’últim dia del mes de gener de 2018 ha estat el primer de l’Associació Casa de la Premsa, una nova entitat fundada per 21 persones que representen a entitats veïnals del Poble-sec i organitzacions professionals del món del periodisme. Juntes es proposen treballar pel desenvolupament social del barri i per promoure un consum crític dels mitjans de comunicació.
Les entitats veïnals inclouen la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec, la Unió de Veïns, la Coordinadora de jubilats i pensionistes, el Col·lectiu d’artistes, l’Associació de col·leccionistes, la Fundació Sant Pere Claver, el CERHISEC, els Amics de Santa Madrona, el Consell de cultura popular, Susoespai, el Grup d’arquitectes, Radioactius i les parròquies del barri. Les organitzacions del món del periodisme són la Fundació Periodisme Plural, el Sindicat de Periodistes de Catalunya, el Grup Ramon Barnils, Som Atents i Solidaritat i Comunicació. Totes aquestes entitats han format part de la Comissió per la recuperació de la Casa de la Premsa, que es va crear el 2015 i que ara desapareix amb la formació de la nova associació.
En l’acte de fundació es va escollir la primera junta directiva, que presideix Jordi Goñi, mestre jubilat i membre de l’Associació de col·leccionistes. El vice-president és Carles Burgès, dibuixant de pel·lícules d’animació i membre de la Unió de Veïns. El secretari és Gil Toll, periodista i coordinador de les 5 organitzacions professionals que conviuen a l’associació. El tresorer és Jordi Llavador. A la junta també figuren com a vocals Enric Francès, de la Coordinadora d’Entitats; Adrián Arnau, escultor i membre del Col·lectiu d’artistes; Fina Alert, artista plàstica i membre de Susoespai; Josep Fabra, historiador i membre de CERHISEC; Maite Gutiérrez, arquitecta tècnica; Víctor Giménez, Jordi Romeu i Joan Martínez, de la Coordinadora de jubilats i pensionistes.
L’Associació de la Casa de la Premsa té com a immediat repte el seguiment del projecte de rehabilitació de l’edifici que l’Ajuntament acaba d’engegar amb la convocatòria per escollir el despatx d’arquitectes que el realitzarà. Es vol establir un diàleg fluid amb aquest equip per tal de garantir que les activitats que es preveuen es puguin dur a terme sense problemes en l’edifici que resulti del procés de rehabilitació.
Mentre aquest procés es completa, l’associació i les entitats membres faran algunes activitats a la zona habilitada de l’edifici que ja s’utilitza gràcies al conveni provisional firmat amb el Districte de Sants-Montjuïc.