Tot i que la colla va néixer a finals de 1998, no va ser fins al juliol de l’any següent quan es van presentar oficialment. Des d’aleshores, els Castellers del Poble-sec no han deixat d’estar vinculats al barri; un vincle que va més enllà de les diades castelleres i de l’esport i que els ha posicionat com una de les entitats de referència al barri, per les activitats que duen a terme i pel gruix de persones que en formen part –actualment són més d’un centenar de diversos perfils i edats. Els de la samarreta blau cel s’organitzen en comissions d’unes 20 o 25 persones per abastir diferents àmbits relacionats amb el barri i es reuneixen periòdicament per preparar activitats festives i reivindicatives.
La comissió feminista
El grup amb més múscul és la Comissió Feminista, que treballa per aconseguir avançar en la construcció d’una entitat feminista on totes les participants se sentin còmodes. En aquest marc, s’aplica el Protocol Contra les Agressions Masclistes en els ambients de festa de la colla, es fan formacions encarades a treballar la perspectiva de gènere dins de l’entitat i tallers sobre masculinitats. A més, al local de la colla s’ha creat un plafó d’informació feminista.
Fent xarxa al Poble-sec
Els Bandarres estan connectats amb el teixit associatiu del barri. D’una banda, col·laboren amb el Sindicat de Barri en la qüestió de l’habitatge i els efectes de la gentrificació; els temes de feminisme els treballen amb la Raposa, La Base, l’Etnogràfica… També participen en el sopar final del Ramadà amb la comunitat islàmica del barri i col·laboren amb el Consorci de Normalització Lingüística per apropar l’entitat a persones nouvingudes. Aquesta colla necessita, des de fa molt de temps, un local fixe, i és per això que participen activament en les comissions de seguiment del Pla d’Equipaments del barri, així com ho fan als Consells de Barri i a la resta d’òrgans de participació ciutadana del Districte i del barri.
Pilar bàsic en la Festa Major
Els Castellers del Poble-sec organitzen les activitats més multitudinàries del barri durant la Festa Major: un torneig de bàsquet 3×3, unes brases de germanor veïnal, programació feminista amb altres entitats del barri, una jornada amb reggae i activitats infantils al Parc de les Tres Xemeneies i els concerts joves del Sec a Sac i el Sec a Sac Kids, per als més petits del barri. Però no només durant les festes del barri organitzen saraus, també promouen la calçotada popular i participen en la rua del patge reial, entre moltes altres activitats. I així és com, poc a poc, amb gairebé vint anys a les seves esquenes, l’entitat s’ha anat convertint en una referència al Poble-sec, en un pilar fonamental en la vessant social i les festivitats del barri.
Un futur prometedor
Si parlem de castells, qui millor pot explicar la situació dels Bandarres és Dan Esteban, el cap de colla, qui diu que, tot i que venien de patir una baixada de nivell important, “cal mirar endavant, perquè la feina feta comença a mostrar les possibilitats presents i futures de la recuperació total”. Als assaigs, les proves de castells de 7 acompanyen les de castells de 8 i les sensacions són que “enguany, podrien veure la llum a plaça si recuperem el gruix de camises que hem arribat a ser”, diu en Dan.