Connecta amb nosaltres

Cultura

10 plans per no avorrir-se a l’agost

El mes de l’exili al mar i a la muntanya passa factura a les sales d’espectacles, les quals aprofiten per abaixar la persiana abans d’arrencar la nova temporada

Publicat

on

Colom / Lali Masriera - Flickr

Tot i que a les xarxes socials sembla que tothom ha marxat de vacances a alguna platja paradisíaca o al cim de qualsevol muntanya màgica, la realitat no acostuma a ser exactament aquesta i moltes famílies opten per marxar alguna setmana al poble o, directament, per quedar-se a casa, al barri, a la ciutat… Al cap i a la fi, el difícil context econòmic en què es troben moltes famílies no només es fa notar a la butxaca del gener, el febrer o el març; agost també pot ser un mes força complicat i difícil pel que fa a l’economia domèstica. Aquesta és excusa per quedar-se a casa? Des del ZONA SEC estem convençuts que no. Per aquest motiu hem cercat 10 plans perquè qualsevol pugui fer-los durant aquesta segona quinzena del mes d’agost per menys de 15 euros:

1. Pujar a l’estàtua de Colom

Ni apunta a Amèrica, ni està tancada com molts creuen. El símbol del final de les Rambles de Barcelona porta plantat a les portes del mar des de l’Exposició Universal de 1888, però la realitat és que molt pocs veïns i veïnes han pujat al seu mirador. Per només 6 euros es pot pujar en ascensor als seus 60 metres d’alçada i veure la ciutat des d’un skyline diferent dels que es guarden a la retina. De fet, també resulta curiós saber que a la tornada d’Amèrica Colom va escollir el port de Barcelona per desembarcar. Segons assenyalen els historiadors, el navegant va trobar-se a la ciutat amb els Reis Catòlics l’any 1493 per explicar-los què havia vist en el Nou Món. El cas, però, és que ell va morir sense saber que havia descobert les Amèriques (sempre creia haver descobert una nova ruta a les Índies).

2. Museu Marítim de Barcelona

Sí, potser aquesta instal·lació situada als peus de l’estàtua de Colom no és cap novetat per als seus veïns i veïnes. Fa dècades que el Museu Marítim està a les Drassanes, oi? Si més no, el que té ara els dies comptats és l’exposició temporal Vaixells: arquitectura al mar que allotja la Grada Major de la nau 4. En aquesta, el fil conductor són els arquitectes que van haver de dissenyar vaixells com a encàrrec dels seus clients o per simple afició. Obres nàutiques curioses que es poden veure sobre plànols, fotografies i maquetes fins al dia 2 de setembre, per 10 euros.

3. Teatre Apolo

Pocs metres més amunt del Paral·lel ens trobarem amb una de les poques sales d’espectacles que aquest agost no penja el cartell de tancat per vacances. El teló del Teatre Apolo continuarà pujant i baixant al ritme del Cabaret Tropicana, el qual ha tornat a Barcelona després de 26 anys. Al cap i a la fi, la proposta musical podria emular un si tu no vas a Cuba, Cuba et ve a tu. Més enllà de poder gaudir de l’aire condicionat de la sala, els espectadors faran un recorregut per la història de la música de l’illa acompanyats per la cinquantena d’artistes que ompliran de llum i color la sala al llarg de tot el mes d’agost, des de 14 euros.

4. Espai Bombers

Si les anteriors propostes no acaben de fer el pes al cercle familiar, sempre hi haurà l’alternativa tradicional (però no per això menys vàlida) de visitar l’antic Parc de Bombers del Poble-sec. El que va ser un palau de l’Exposició Internacional del 1929 allotja aquests dies la nova exposició temporal Els bombers i les bombes a vapor. 1826-1920, on es mostra com va arribar l’energia a vapor a la ciutat i com aquesta va suposar una revolució tecnològica en la feina del Cos de Bombers de Barcelona. No pots visitar-la a l’agost? No passa res, perquè aquesta mostra estarà oberta fins al 31 d’octubre. L’entrada general els dissabtes i diumenges és de 2,50 euros.

5. MNAC

Clàssic entre els clàssics, també és cert que el Museu Nacional d’Art de Catalunya no és precisament gaire visitat pels locals (com passa amb la majoria de museus). Tot i això, l’edifici acull fins al 14 d’octubre una atractiva exposició de primera divisió, la qual es pot visitar per 8 euros: Gala Salvador Dalí. Una habitació pròpia a Púbol. En aquesta retrospectiva, l’espectador podrà conèixer des de la intimitat de Salvador Dalí a la seva parella: Gala. Nascuda en una família d’intel·lectuals de Kazan (Rússia), va viure la seva infantesa a Moscou, mentre que anys més tard viuria a Suïssa i París, on començaria a trobar-se amb els membres del moviment surrealista. Al geni del Cap de Creus, però, no el coneixeria fins al 1929 en una visita a Cadaqués.

L’exposició explora la vida d’aquesta dona enigmàtica i intuïtiva, qui no només va ser musa i protagonista d’algunes de les pintures de Dalí. Ella mateixa va iniciar una cooperació artística amb el reconegut personatge, que va significar l’autoria compartida d’algunes obres.

Salvador Dalí. Gala Placidia. Galatea de las esferas, 1952. Fundació Gala-Salvador Dalí, Figueres © Salvador Dalí, Fundació Gala-Salvador Dalí, VEGAP, Barcelona, 2018

Salvador Dalí. Gala Placidia. Galatea de las esferas, 1952. Fundació Gala-Salvador Dalí, Figueres © Salvador Dalí, Fundació Gala-Salvador Dalí, VEGAP, Barcelona, 2018

6. Piscines Bernat Picornell

L’aigua de tantíssims esdeveniments internacionals també és l’aigua que gaudeixen els veïns i veïnes tant a l’hivern com a l’estiu. Si més no, el que pot resultar més interessant, ara a l’agost, és provar noves experiències (si mai s’han fet ja). Com ara? Doncs no es tracta de prendre un mojito des de l’hamaca, sinó de deixar-se el banyador a casa i ficar-se a l’aigua com es va arribar al món. En aquest sentit, destacar que l’horari nudista de la piscina és de 21 a 23 hores (només dissabtes) i que els 6,55 euros també donen accés a la sauna, l’hidromassatge i el bany de vapor.

7. Poble Espanyol

El cine a l’aire lliure agrada, però encara agrada més si és en un recinte com el Poble Espanyol i amb projeccions del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya i l’In-Edit (el festival internacional de documental musical de Barcelona). Tot i que ara ja queden programades unes poques sessions, continua sent una oportunitat poder gaudir de tots dos esdeveniments culturals des de pocs metres de casa i per només 7 euros.

Al Castell de Montjuïc, 3 en 1

Per aquells que no volen donar gaires voltes al llarg del dia i busquen un únic espai des d’on fer tot un plegat d’activitats, el Castell de Montjuïc és una aposta segura:

8. Ferrer i Guàrdia

El que abans era un museu dedicat a l’esfera militar, aquest estiu acull una exposició sobre una de les figures més rellevants de l’ensenyament de principis del segle XX. La Revolució pedagògica de Ferrer i Guàrdia mostra els objectius, els principis, la repercussió i l’abast de la gran obra de Ferrer i Guàrdia: l’Escola Moderna.

9. Miquel Gonzalez

En paral·lel a Ferrer i Guàrdia, el castell també presenta l’exposició fotogràfica Memòria Perduda del fotògraf barceloní Miquel Gonzalez. L’autor ha recorregut la península ibèrica capturant amb la seva càmera les ubicacions de fosses comunes de la guerra civil espanyola, les zones on es van produir les atrocitats del conflicte bèl·lic i els indrets que encara no han estat excavats o commemorats. De fet, s’ha de destacar que molts d’aquests punts es van perdre i van restar ocults sota noves carreteres o edificis, o simplement van desaparèixer sense deixar cap rastre o senyal.

10. Cicle Vespres d’Estiu

Tot i que només queden dos diumenges per gaudir de la bona música dels vespres al castell, aquests no s’haurien de desaprofitar. Pel proper diumenge 19 d’agost està programat el concert de Mercè de la Fuente i pel 26 el d’Scaramouche. En aquest sentit, recordar que l’activitat i l’accés al Castell són gratuïts a partir de les 15 hores dels diumenges i que l’equipament municipal ofereix servei de bus llançadora gratuït a partir de les 21.30 hores.

Fotografia principal | Colom / Lali Masriera – Flickr

Continua llegint
Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Cultura

Reneix la passió

Proa celebra el 25è aniversari de ‘La passió segons Renéen Vivien’, amb una reedició ben merescuda

Publicat

on

Maria-Mercè Marçal (Ivars d’Urgell, 1952 – Barcelona, 1998) és considerada com una de les millors poetes en llengua catalana de la segona meitat del segle XX. A més de ser una magnífica creadora de versos inoblidables, l’autora va destacar com a narradora, traductora i editora. Segurament, alguns de vosaltres recordareu que ja vaig parlar d’aquesta activista feminista fa uns quants anys (en el número 117 del ZONA SEC, de setembre de 2013), i fou per anunciar la publicació del llibre Maria Mercè Marçal, veus entre onades, que acabava de publicar Laia Climent.

En aquesta ocasió, però, us volia parlar de la reedició de l’única novel·la de la creadora d’una divisa vital encara ben vigent avui en dia: “A l’atzar agraeixo tres dons: haver nascut dona, de classe baixa i nació oprimida. I el tèrbol atzur de ser tres voltes rebel”. Així doncs, com deia, els editors Jordi Cornudella i Josep Lluch han volgut rescatar La passió segons Renée Vivien (1995).

Marçal va escriure aquesta novel·la després d’haver quedar fascinada, mentre cercava textos literaris que parlessin d’amor lèsbic, per la personalitat i l’obra poètica de Renée Vivien. Així, aquest encís, li serví a l’urgellenca per bastir una de les millors novel·les de la literatura catalana del segle XX, forjada a partir de la unió de diferents textos, en les dues parts en les que es divideix la novel·la, que funcionen com capes que acaben creant una narració poètica “en clau”, partint de les diferent formes que pot prendre la narrativa del jo: cartes, biografies, dietaris… Fragments, bocins, retalls que es converteixen en miralls d’un calidoscopi per reflectir la pròpia Marçal. Una magnífica ocasió per apropar-nos de nou a l’obra de l’urgellenca que, si no m’equivoco, no serà pas la darrera que tindrem enguany. Creuem els dits!

Continua llegint

Cultura

La CUP ataca Brunch In The Park

Tothom reivindica la cultura popular

Publicat

on

En el primer bloc temàtic, els candidats han estat preguntats pel model cultural del barri. Aquest ha estat un dels punts on hi ha hagut més consens entre els diferents partits, ja que tots ells han coincidit en reivindicar la cultura de proximitat i han elogiat el teixit associatiu del barri. També han posat en valor l’oferta cultural dels centres cívics, dels quals la CUP ha dit que “han d’avançar cap a la gestió cívica veïnal”.

ERC ha demanat una transformació de l’ICUB “per tal que dinamitzi allò que passa culturalment a la ciutat” i ha plantejat la creació d’una fira cultural al carrer un cop l’any, mentre que el PP aposta per la construcció d’un circuit cultural que vagi des del Paral·lel fins a la Ciutat del Teatre. A més de reivindicar la cultura comunitària, des de la CUP han aprofitat per tocar un dels temes que més controvèrsia ha causat al barri: la presència de la iniciativa musical Brunch In The Park.

Arnau López assegura que aquesta festa comporta moltes queixes entre el veïnat i representa “un model de cultura elitista, homogeneïtzadora, que privatitza l’espai públic i que no ha de tenir facilitats des de les institucions”. Segons aquest partit les ajudes han d’anar destinades a propostes organitzades des del veïnat, com la Festa Major.

Continua llegint

Cultura

Multitud de propostes per viure Sant Jordi al costat de casa

Mentre que al llarg del dia la plaça de la Bella Dorita acollirà la Fira del Llibre, la tarda estarà marcada per la música i les lectures dels jardins de Fabià Puigserver

Publicat

on

Per

Diada de l’amor. Un any més els carrers del Poble-sec es tornaran a omplir de roses i llibres per Sant Jordi. Una jornada que, com ve a ser habitual, torna carregada de propostes culturals, lúdiques i pedagògiques. Tot gràcies a les diverses entitats del barri, les escoles, els centres cívics, els negocis locals i la biblioteca que s’han tornat a posar a treballar de forma conjunta per fer del 23 d’abril el millor dia de l’any.

Mentre que la plaça de la Bella Dorita tornarà a acollir la tradicional Fira del Llibre, la tarda més musical i solidària es viurà als jardins de Fabià Puigserver. En el cas de la primera activitat, a la plaça hi seran més d’una dotzena d’entitats, entre les quals s’hi podrà comptar l’estand del ZONA SEC, on els lectors podran recuperar els exemplars històrics del diari del barri, així com els darrers exemplars del PARAL·LEL OH!.

Cercallibres

D’altra banda, durant tot el matí de 9:30 hores a 12 hores a les escoles del Poble-sec es celebrarà el Cercallibres. En què consistirà? En una sortida en ruta pel barri amb l’objectiu de participar en les propostes organitzades pels diversos espais culturals. En paral·lel, la BiblioMusiCineteca proposarà a les famílies un viatge pels Sant Jordis del món (de 9.30 a 14 hores i de 17 a 19 hores).

Pel que fa a La Raposa, de 9.30 a 12 hores proposaran el taller de còmic “La princesa i el drac marxen volant”, mentre que just al davant del local oferiran les darreres novetats literàries més alternatives d’aquest 2019. En el cas de La Carbonera, les seves responsables fa dies que preparen l’activitat “Cadàver exquisit: esbrinem qui ha mort el drac?” que es durà a terme de 9.30 a 12 hores i just davant de la seva llibreria també recomanaran als veïns quin és el volum que més li escau de regalar per Sant Jordi.

Pel que fa als equipaments, la Biblioteca Poble-sec – Francesc Boix organitzarà de 10 a 12 hores una lectura de contes de dracs d’arreu del món; el Centre Cívic El Sortidor també es dedicarà a recitar contes infantils il·lustrats sobre la igualtat entre dones i homes (de 9.30 a 12 hores); i el Centre Cultural Albareda es dedicarà a les 11 hores al conte “La música més dolça”.

Jardins de Fabià Puigserver

En aquest entorn idíl·lic les principals institucions culturals de la muntanya vendran els seus propis llibres, mentre escalfaran l’ambient amb música en viu, activitats infantils i vermut per als més grans. Hi participaran el Museu d’Arqueologia de Catalunya, el Teatre Lliure, l’Institut del Teatre, el Mercat de les Flors, la Fundació Joan Miró, el Museu Nacional d’Art de Catalunya, CaixaForum, el Pavelló Mies Van der Rohe i el Museu Olímpic. La venda serà solidària i es destinarà a l’ONG del Poble-Sec Bona Voluntat en Acció per impulsar el seu programa de reforç de lectura.

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2018 Zona Sec.