Connecta amb nosaltres

Cultura

10 plans per no avorrir-se a l’agost

El mes de l’exili al mar i a la muntanya passa factura a les sales d’espectacles, les quals aprofiten per abaixar la persiana abans d’arrencar la nova temporada

Publicat

on

Colom / Lali Masriera - Flickr

Tot i que a les xarxes socials sembla que tothom ha marxat de vacances a alguna platja paradisíaca o al cim de qualsevol muntanya màgica, la realitat no acostuma a ser exactament aquesta i moltes famílies opten per marxar alguna setmana al poble o, directament, per quedar-se a casa, al barri, a la ciutat… Al cap i a la fi, el difícil context econòmic en què es troben moltes famílies no només es fa notar a la butxaca del gener, el febrer o el març; agost també pot ser un mes força complicat i difícil pel que fa a l’economia domèstica. Aquesta és excusa per quedar-se a casa? Des del ZONA SEC estem convençuts que no. Per aquest motiu hem cercat 10 plans perquè qualsevol pugui fer-los durant aquesta segona quinzena del mes d’agost per menys de 15 euros:

1. Pujar a l’estàtua de Colom

Ni apunta a Amèrica, ni està tancada com molts creuen. El símbol del final de les Rambles de Barcelona porta plantat a les portes del mar des de l’Exposició Universal de 1888, però la realitat és que molt pocs veïns i veïnes han pujat al seu mirador. Per només 6 euros es pot pujar en ascensor als seus 60 metres d’alçada i veure la ciutat des d’un skyline diferent dels que es guarden a la retina. De fet, també resulta curiós saber que a la tornada d’Amèrica Colom va escollir el port de Barcelona per desembarcar. Segons assenyalen els historiadors, el navegant va trobar-se a la ciutat amb els Reis Catòlics l’any 1493 per explicar-los què havia vist en el Nou Món. El cas, però, és que ell va morir sense saber que havia descobert les Amèriques (sempre creia haver descobert una nova ruta a les Índies).

2. Museu Marítim de Barcelona

Sí, potser aquesta instal·lació situada als peus de l’estàtua de Colom no és cap novetat per als seus veïns i veïnes. Fa dècades que el Museu Marítim està a les Drassanes, oi? Si més no, el que té ara els dies comptats és l’exposició temporal Vaixells: arquitectura al mar que allotja la Grada Major de la nau 4. En aquesta, el fil conductor són els arquitectes que van haver de dissenyar vaixells com a encàrrec dels seus clients o per simple afició. Obres nàutiques curioses que es poden veure sobre plànols, fotografies i maquetes fins al dia 2 de setembre, per 10 euros.

3. Teatre Apolo

Pocs metres més amunt del Paral·lel ens trobarem amb una de les poques sales d’espectacles que aquest agost no penja el cartell de tancat per vacances. El teló del Teatre Apolo continuarà pujant i baixant al ritme del Cabaret Tropicana, el qual ha tornat a Barcelona després de 26 anys. Al cap i a la fi, la proposta musical podria emular un si tu no vas a Cuba, Cuba et ve a tu. Més enllà de poder gaudir de l’aire condicionat de la sala, els espectadors faran un recorregut per la història de la música de l’illa acompanyats per la cinquantena d’artistes que ompliran de llum i color la sala al llarg de tot el mes d’agost, des de 14 euros.

4. Espai Bombers

Si les anteriors propostes no acaben de fer el pes al cercle familiar, sempre hi haurà l’alternativa tradicional (però no per això menys vàlida) de visitar l’antic Parc de Bombers del Poble-sec. El que va ser un palau de l’Exposició Internacional del 1929 allotja aquests dies la nova exposició temporal Els bombers i les bombes a vapor. 1826-1920, on es mostra com va arribar l’energia a vapor a la ciutat i com aquesta va suposar una revolució tecnològica en la feina del Cos de Bombers de Barcelona. No pots visitar-la a l’agost? No passa res, perquè aquesta mostra estarà oberta fins al 31 d’octubre. L’entrada general els dissabtes i diumenges és de 2,50 euros.

5. MNAC

Clàssic entre els clàssics, també és cert que el Museu Nacional d’Art de Catalunya no és precisament gaire visitat pels locals (com passa amb la majoria de museus). Tot i això, l’edifici acull fins al 14 d’octubre una atractiva exposició de primera divisió, la qual es pot visitar per 8 euros: Gala Salvador Dalí. Una habitació pròpia a Púbol. En aquesta retrospectiva, l’espectador podrà conèixer des de la intimitat de Salvador Dalí a la seva parella: Gala. Nascuda en una família d’intel·lectuals de Kazan (Rússia), va viure la seva infantesa a Moscou, mentre que anys més tard viuria a Suïssa i París, on començaria a trobar-se amb els membres del moviment surrealista. Al geni del Cap de Creus, però, no el coneixeria fins al 1929 en una visita a Cadaqués.

L’exposició explora la vida d’aquesta dona enigmàtica i intuïtiva, qui no només va ser musa i protagonista d’algunes de les pintures de Dalí. Ella mateixa va iniciar una cooperació artística amb el reconegut personatge, que va significar l’autoria compartida d’algunes obres.

Salvador Dalí. Gala Placidia. Galatea de las esferas, 1952. Fundació Gala-Salvador Dalí, Figueres © Salvador Dalí, Fundació Gala-Salvador Dalí, VEGAP, Barcelona, 2018

Salvador Dalí. Gala Placidia. Galatea de las esferas, 1952. Fundació Gala-Salvador Dalí, Figueres © Salvador Dalí, Fundació Gala-Salvador Dalí, VEGAP, Barcelona, 2018

6. Piscines Bernat Picornell

L’aigua de tantíssims esdeveniments internacionals també és l’aigua que gaudeixen els veïns i veïnes tant a l’hivern com a l’estiu. Si més no, el que pot resultar més interessant, ara a l’agost, és provar noves experiències (si mai s’han fet ja). Com ara? Doncs no es tracta de prendre un mojito des de l’hamaca, sinó de deixar-se el banyador a casa i ficar-se a l’aigua com es va arribar al món. En aquest sentit, destacar que l’horari nudista de la piscina és de 21 a 23 hores (només dissabtes) i que els 6,55 euros també donen accés a la sauna, l’hidromassatge i el bany de vapor.

7. Poble Espanyol

El cine a l’aire lliure agrada, però encara agrada més si és en un recinte com el Poble Espanyol i amb projeccions del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya i l’In-Edit (el festival internacional de documental musical de Barcelona). Tot i que ara ja queden programades unes poques sessions, continua sent una oportunitat poder gaudir de tots dos esdeveniments culturals des de pocs metres de casa i per només 7 euros.

Al Castell de Montjuïc, 3 en 1

Per aquells que no volen donar gaires voltes al llarg del dia i busquen un únic espai des d’on fer tot un plegat d’activitats, el Castell de Montjuïc és una aposta segura:

8. Ferrer i Guàrdia

El que abans era un museu dedicat a l’esfera militar, aquest estiu acull una exposició sobre una de les figures més rellevants de l’ensenyament de principis del segle XX. La Revolució pedagògica de Ferrer i Guàrdia mostra els objectius, els principis, la repercussió i l’abast de la gran obra de Ferrer i Guàrdia: l’Escola Moderna.

9. Miquel Gonzalez

En paral·lel a Ferrer i Guàrdia, el castell també presenta l’exposició fotogràfica Memòria Perduda del fotògraf barceloní Miquel Gonzalez. L’autor ha recorregut la península ibèrica capturant amb la seva càmera les ubicacions de fosses comunes de la guerra civil espanyola, les zones on es van produir les atrocitats del conflicte bèl·lic i els indrets que encara no han estat excavats o commemorats. De fet, s’ha de destacar que molts d’aquests punts es van perdre i van restar ocults sota noves carreteres o edificis, o simplement van desaparèixer sense deixar cap rastre o senyal.

10. Cicle Vespres d’Estiu

Tot i que només queden dos diumenges per gaudir de la bona música dels vespres al castell, aquests no s’haurien de desaprofitar. Pel proper diumenge 19 d’agost està programat el concert de Mercè de la Fuente i pel 26 el d’Scaramouche. En aquest sentit, recordar que l’activitat i l’accés al Castell són gratuïts a partir de les 15 hores dels diumenges i que l’equipament municipal ofereix servei de bus llançadora gratuït a partir de les 21.30 hores.

Fotografia principal | Colom / Lali Masriera – Flickr

Continua llegint
Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Cultura

Art Urbà per obrir portes

És la primera edició del curs de formació per a joves

Publicat

on

El Districte de Sants Montjuïc i la Coordinadora d’Entitats organitzen un curs d’art urbà destinat a joves del barri i del districte d’entre 18 i 30 anys i en situació no necessàriament regularitzada. Es tracta de la primera edició d’aquest projecte que vol formar a joves –preferentment persones desocupades i que no estiguin estudiant– en la disciplina de l’art urbà, a partir de sessions de treball teòriques i pràctiques on els alumnes s’iniciaran en diverses tècniques per explorar la seva creativitat i adquirir noves aptituds que els permetran plasmar les seves idees a través del graffiti. 

L’associació Rebobinart serà l’encarregada de formar els joves durant la primera part del curs, que consta de 100 hores, a través de sessions on els alumnes hauran de treballar individualment i col·lectivament en l’execució d’un mural a les Tres Xemeneies. En aquesta primera fase també rebran sessions d’inserció laboral i recerca de feina, a càrrec de la coordinadora del projecte, Ana Muñoz. 

Entrar en el mercat laboral

La segona fase consistirà en la realització d’un projecte de decoració i manteniment de persianes d’un eix comercial o carrer del Poble-sec. D’aquesta manera, els 12 alumnes que formaran part del projecte podran participar en un projecte d’art urbà professional i assumiran les competències necessàries per incorporar-se al mercat laboral.

Per participar en el curs és important que els joves estiguin interessats en la disciplina de l’art urbà, el dibuix i el disseny, encara que no tinguin experiència prèvia. El 19 de setembre es farà una sessió informativa a la seu del Districte i el dia 26 es farà una prova de selecció dels alumnes al Centre Cultural Albareda.

Continua llegint

Cultura

Escenari al Paral·lel per celebrar els 75 anys de la Sala Apolo

Hi actuaran Nathy Peluso, Throes+The Shines, The Mani-las, Real Combo Lisbonense i un xou de la Barcelona Jazz Orquestra

Publicat

on

Barcelona Jazz Sala Apolo

Quan comença el curs, els barcelonins es preparen per rebre una de les festes més esperades de la ciutat, La Mercè. Enguany, als diferents espais on té lloc aquesta celebració se li sumarà un nou punt: l’escenari Paral·lel, a l’encreuament entre aquesta avinguda i Nou de la Rambla. La Sala Apolo s’uneix al festival BAM amb motiu de la celebració del 75è aniversari de la sala.

Serà el diumenge 23 de setembre quan aquest escenari acollirà diverses actuacions, durant el dia i també a la nit. Al matí, la Barcelona Jazz Orquestra oferirà un espectacle basat en clàssics del jazz i també adaptaran cançons de pop en versió swing, “d’aquesta manera es fusionaran els dos mons de l’Apolo, el del pop-rock i el del swing”, explica el director de la sala, Alberto Guijarro. També en el marc de la programació familiar actuarà el Real Combo Lisbonense, que oferirà música de la ciutat convidada d’enguany a les festes, Lisboa.

Pel que fa a la programació de nit, a partir de les 22 hores són tres els artistes que completen el cartell: la cantant argentina Nathy Peluso; el grup Throes –un duo posthardcore de Porto– que actuarà juntament amb The Shine i interpretaran temes d’electro-rock i kuduro i The Mani-las, un grup de rock and roll format per la mallorquina Maika Makovski, Olaia Bloom i Mariana Pérez.

Altres propostes veïnes

Sense marxar gaire lluny del Poble-sec, la Rambla del Raval també serà un dels punts calents de les festes on tindran lloc diversos concerts, com el del quintet de Madrid Candeleros, el de la sud-africana Batuk, el reggaeton de la xilena Tomasa del Real o l’híbrid de kuduro amb EDM de la portuguesa Pongo, entre moltes altres propostes musicals. Tampoc faltarà el ja tradicional Piromusical de la Mercè, que tindrà lloc a l’avinguda Reina Maria Cristina el 24 de setembre i que posarà punt i final a la celebració.  

Tota la programació de les Festes de la Mercè es pot consultar al web: www.barcelona.cat/lamerce

Continua llegint

Cultura

Amunt el teló!

La nova temporada teatral s’estrena carregada de novetats i amb una interessant picada d’ullet als clàssics

Publicat

on

Tovalloles de platja a l’armari, xancletes sota el llit, para-sol al traster… rutina en marxa. Sí, la tornada de les vacances mai és agraïda, però posar-se novament en marxa no ha d’anar carregat de connotacions negatives. Un exemple? La represa dels espectacles de primera divisió a l’avinguda del Paral·lel. Tota una aposta segura per gaudir d’aquells petits tresors setmanals anomenats divendres, dissabte i diumenge.

Què s’amaga rere el teló d’aquesta tardor? Doncs si es ressegueix la mítica avinguda des del mar fins a la plaça d’Espanya, el primer escenari d’espectacles en tenir enllestit el cartell és el del Teatre Apolo. Des del 14 de setembre en endavant, l’obra Sherlock Holmes y el Destripador acapararà gairebé tots els dies de funcions. Estarà sol el mític detectiu? Doncs no, ja que a la cartellera estarà acompanyat de l’humorista Goyo Jiménez i del seu espectacle Aiguantulivinamérica 2 durant quatre setmanes. Més tard el Circo Mágico prendrà el relleu al personatge de Conan Doyle.

Pel que fa a la Sala Barts, aquesta continuarà apostant fort pels seus èxits de la darrera temporada. El Petit Príncep i un re-re-renovat Berto Romero prometen tornar a omplir la platea d’espectadors. Un públic que a més podrà gaudir en quatre funcions del nou espectacle d’Albert Pla, batejat amb el nom de Miedo. El clàssic entre els clàssics, però, se situarà just a l’altra vorera del Paral·lel. El Teatre Victòria torna a apostar fort per Tricicle i oferirà fins al febrer Hits.

Tantarantana, Molino i Condal

Els més puristes potser diran que no forma part de l’eix artístic del carrer de les llums, però la seva història i la seva professionalitat l’avalen. El Teatre Tantarantana és el que ha fet més deures d’estiu i ja té gairebé tota l’agenda farcida de propostes fins al juny vinent. Què destaca de la seva cartellera? Doncs l’èxit prorrogat Shenzhen significa infern, o bé l’eròtica-realista Amor (aquesta darrera obra ja s’haurà d’anar a veure ben tapat amb una previsible bufanda de la temporada tardor-hivern).

Si bé les aspes del Molino ja no roden gaire, la seva cartellera també sembla haver-se esfumat. L’única programació que té el mític indret és un únic concert de Judi Jackson, però inscrit dins del programa del Festival del Mil·lenni. De fet, a dia d’escriure aquest article no hi havia cap entrada a la venda al web de l’icònic edifici.

Per últim, el Teatre Condal és el que posarà la nota musical a la temporada amb Fun Home, el nou espectacle de Broadway. L’aposta, amb cinc Premis Tony sota el braç, aterra al Paral·lel amb l’objectiu de portar al límit totes les emocions del públic. En aquest sentit, destacar que si les entrades a Fun Home poden volar a taquilla, al públic sempre li quedarà una segona oportunitat per emocionar-se. Enguany el Mag Lari tornarà a l’escenari per Nadal.

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2018 Zona Sec.