Fa més d’un segle que ronda la idea d’un salari mínim per als barcelonins. Manuel Escudé Bartolí, Cap d’Estadística Municipal escrivia en l’Anuario Estadístico de la Ciudad de Barcelona. Año 1917, publicat el 1921: “En nuestro humilde concepto, el salario en Barcelona ha de ajustarse a los gastos indispensables en la actualidad para la vida de familia. Si en la mitad del siglo anterior el coste de la vida de una casa obrera fue poco más de 3 pesetas diarias, y de 4 en 1900, hoy día el salario mínimo no puede ser inferior a 10 pesetas.”
El març de 2017 en una jornada sobre el salari mínim de ciutat al Col·legi d’Economistes, el doctor Eduard Rojo, de la Universitat Autònoma, va presentar un estudi que afirma que la jurisprudència del Tribunal de Justícia de la UE accepta aquests salaris com clàusula d’obligat compliment en concursos públics, però la competència general és estatal i caldria modificar la normativa. L’abril passat el govern central responia a una pregunta del diputat Carles Campuzano (PDECat), dient que tot i que la fixació del salari mínim és estatal, els convenis poden millorar-lo, si així es pacta a nivell sectorial o territorial.
Salari mínim de ciutat
Els salaris mínims de ciutat ja s’apliquen en ciutats dels Estats Units, Canadà i Japó, i l’experiència ha demostrat que augmenta la capacitat adquisitiva dels treballadors, redueix la pobresa i la desigualtat, i elimina la necessitat d’algunes ajudes socials. El SMI espanyol, de 735,90 euros mensuals en catorze pagues, és un dels més baixos d’Europa, però el de Barcelona hauria d’estar per damunt dels 1.200 euros.
A mitjans del passat juliol, el Consell Econòmic i Social de Barcelona, en què hi participen els sindicats (CCOO i UGT) i les patronals catalanes (Foment del Treball, Pimec i Fepime) va presentar un estudi sobre el cost de la vida a Barcelona, per obrir un debat que pretén derivar en la creació d’un salari mínim a la ciutat. Per acabar, només unes xifres: entre 2010 i 2017 l’IPC va pujar a Barcelona un 10,6%, a Catalunya un 10,1%, i al conjunt de l’Estat un 8,1%, cosa que demostra que els convenis estatals (amb increments salarials uniformes) perjudiquen els treballadors catalans.
Una tardor calenta
En l’àmbit polític, cal recuperar forces per a la tardor calenta que ens espera. Potser quan, a primers de 2019, el Banc Central Europeu deixi de comprar deute espanyol, pugin els tipus d’interès, augmenti la prima de risc, es posi en perill la solvència de l’Estat i els bancs alemanys vulguin cobrar els interessos d’un deute insostenible d’un Estat en fallida, canviï alguna cosa.
Més inútil és l’agudització del feixisme en el PP després dels darrers canvis. Mai renunciarem a la nostra independència, per molta força que tingui l’Estat. Ja ho deia Gandhi: “La força no ve de la capacitat física, sinó d’una voluntat indomable”.
JOSEP M. TORREMORELL – Economista