Connecta amb nosaltres

Esports

El canvi de nom del Museu Olímpic, bloquejat

Franquista o impulsor dels Jocs del ‘92?

Publicat

on

Museu amb honors a un franquista; museu dedicat a qui va avalar els Jocs Olímpics a Barcelona. La dicotomia sobre què fer amb el nom del Museu Olímpic i de l’Esport Joan Antoni Samaranch continua latent. Si bé des del govern de l’alcaldessa Ada Colau mai s’ha amagat la voluntat de retirar el nom de Samaranch a l’equipament, fonts municipals admeten que algunes de les forces polítiques de l’oposició no acaben de veure amb bons ulls la modificació.

Tal com recorden des del consistori, “en aquest mandat s’ha fet una revisió crítica sense precedents dels noms i símbols franquistes a la ciutat”. Tot i això, el cas de Samaranch bordeja la fulla de la navalla. Franquista declarat, en l’època fosca va ocupar càrrecs rellevants a l’administració pública. Tota una trajectòria que després li va servir fins a escalar a la presidència del Comitè Olímpic Internacional (COI), càrrec des del qual pronunciaria la famosa sentència: els Jocs Olímpics se celebrarien À la ville de… Barcelona!.

Controvèrsia política

Si bé la ciutat fins i tot ha decidit engegar un litigi estratègic contra els crims franquistes a la ciutat, el cas de Samaranch sembla tenir un tractament diferenciat. De fet, segons quines lectures se’n facin ni sembla haver estat implicat a la dictadura. Ara bé, tampoc serà per la voluntat de l’actual executiu municipal. Segons destaquen, la seva intenció sempre “ha estat el canvi de nom del museu”, però aquesta decisió “no depèn de forma exclusiva del govern de la ciutat de Barcelona”, asseguren.

Qui ha de moure fitxa? Segons l’equip dels comuns, la resta de les administracions implicades i formacions polítiques de l’Ajuntament. “S’haurien de posar a treballar en una proposta de consens per canviar-ne el nom”, apunten. Des de la sala de màquines del Govern local, però, asseguren tenir tota la feina enllestida per dur a terme el canvi de nom. Només cal tenir en compte la contundència amb què el govern ja va eliminar la dedicatòria a Samaranch d’una de les escultures de Joan Mora que hi ha ubicades a l’entrada de l’Ajuntament. Vist això, en cas d’arribar a un acord, el nom del museu podria canviar gairebé d’un dia per l’altre.

Fotografia |  CATI MAYOL

Continua llegint

Esports

Nova temporada carregada de canvis al Club Natació Montjuïc

Publicat

on

El Club Natació Montjuïc (carrer del Segura, 36) inaugura noves pistes de pàdel, tennis i pickleball. I és que entrant la nova temporada 2023-2024, el club ha presentat nous equipaments esportius en un any de renovació de junta directiva i molts canvis de cara al futur.

El club ha renovat les 9 pistes de pàdel i 8 pistes de tennis de terra batuda, ja que, segons la junta directiva, “les anteriors eren molt antigues i estaven en unes condicions que calia canviar”. A més a més, el club compta aquest any amb la renovació de la junta directiva. Des de fa poc en Josep Maria Valls és el nou president del Club Natació Montjuïc i ha engegat aquesta nova etapa al capdavant del club amb un nou equip renovat i amb nous objectius, entre els quals destaca el fet d’obrir-se més al barri amb activitats obertes a tots els públics.

A part de les noves pistes, la junta directiva ha apostat per la restauració del club, que es preveu obrir el 30 d’octubre.

Arriba el pickleball al club 

Una novetat seran les dues pistes de pickleball, un esport de raqueta en auge als Estats Units que combina tennis, pàdel, bàdminton i tennis de taula i es juga amb una pala i una pilota de plàstic perforada en una pista similar al bàdminton amb una xarxa similar a la de tennis. Ara, les pistes estan disposades per a partits de dobles i individuals, en un entorn especialitzat, obert i tranquil que disposa de servei de lloguer de pista. El CN Montjuïc és dels pocs clubs que ha incorporat aquest esport que comença a estar de moda arreu del país.

Continua llegint

Esports

El juvenil A de l’APA Poble-sec ascendeix a la categoria nacional

L’equip s’ha proclamat campió de la seva competició i equips grans passaran per la Satalia

Publicat

on

Campions de la lliga preferent. El juvenil A de l’APA Poble-sec ha tancat una temporada per emmarcar. Històrica fins i tot. La raó: per primera vegada un conjunt del barri jugarà a la màxima categoria catalana, la Nacional. Un passi que permetrà a l’equip enfrontar-se contra els més grans del país, entre els quals el FC Barcelona i el RCDE Espanyol.

“El Barça o l’Espanyol mai havien trepitjat el camp de la Satalia i a partir de la temporada vinent sí que els podrem veure aquí”, destaca el secretari del club, Manel Alfaro. De fet, tal com assenyala, la gesta s’ha aconseguit amb un grup de jugadors que sempre han estat vinculats al barri: “Tenim un grup de cinc o sis jugadors que des de ben petits han jugat a l’APA Poble-sec i, malgrat que els han sortit molt bones oportunitats per marxar a equips grans, ells han preferit quedar-se aquí”.

Referents per als més petits

Segons explica Alfaro, l’ascens a la màxima categoria del futbol representa tot un èxit per a l’APA Poble-sec. Al cap i a la fi, en aquesta categoria juguen els nois entre els 17 i els 19 anys, de manera que són el gran mirall on es poden fixar els més petits del club. “Alguns pares, quan veuen que els seus fills comencen a despuntar, creuen que el seu fill és Messi i marxen a altres clubs, però l’èxit d’aquest equip juvenil i el fet que juguin ara en la divisió nacional representa el gran exemple que amb la bona feina feta a La Satalia també es pot jugar al màxim nivell”, exposa.

Bona dinàmica

Des de la junta del club valoren molt positivament la fusió que van dur a terme l’any passat amb l’AE Atlètic La Palma. Una suma d’esforços i coordinació que, a més, també ha suposat l’increment de matrícules. Un augment de futbolistes que és especialment significatiu entre el col·lectiu de les noies.

“Ara mateix tenim un cadet i un juvenil femení, mentre que als equips d’infants més petits els tenim barrejats perquè creiem que també és positiu per a ells”, explica Alfaro. En aquest sentit, assenyala que si bé fins fa uns anys costava que les nenes petites s’apuntessin a jugar a futbol, ara amb l’explosió del Barça femení “moltes s’han atrevit a fer el pas”. “L’Alèxia Putellas ha ajudat molt a fer aquest canvi de xip; ara tenim un boom de nenes que es volen apuntar a jugar a futbol’’, celebra.

Continua llegint

Esports

El Pavelló d’Itàlia comença a rodar com a pista poliesportiva

L’espai diàfan compta amb 2.400 metres quadrats i 14 metres d’alçària

Publicat

on

Amb l’objectiu d’incrementar la superfície d’equipaments poliesportius al Poble-sec, el 24 i 25 de març passats, el Pavelló d’Itàlia ha celebrat les primeres jornades esportives comunitàries. Un esdeveniment celebrat amb la intenció de donar a conèixer el futur ús veïnal del singular edifici inaugurat per a la Exposició Internacional de Barcelona de l’any 1929 i ubicat al carrer de Carles Buigas, 8.

Les jornades esportives han consistit en diferents tastets de tornejos de futbol, bàsquet, voleibol, criquet i esports electrònics. Unes minicompeticions organitzades amb la col·laboració d’entitats esportives i de joves del barri del Poble-sec, com ara els del Pla d’Acollida de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec, de Criquet Jove BCN o de Palmasec. La jornada inaugural també va comptar amb l’assistència del regidor del Districte de Sants-Montjuïc, Marc Serra.

Un nou espai esportiu

El canvi d’usos del Pavelló d’Itàlia se circumscriu dins del projecte de transformació del recinte firal de Montjuïc. Entre d’altres mesures, el pla preveu reconvertir l’antic pavelló en un equipament esportiu que pugui satisfer les demandes històries del Poble-sec i dels veïns de la Font de la Guatlla. En aquest cas, es tracta d’un edifici de 2.400 metres quadrats i 14 metres d’alçària pendent d’adaptar-se plenament a les noves pràctiques que acollirà. Si bé estava previst que entrés en funcionament a principis d’aquest 2023, la seva plena posada en marxa ja s’ha començat a allargar en el calendari.

Pel que fa a l’antic Palau d’Esports, el qual en la seva darrera etapa d’activitat va acollir el Barcelona Teatre Musical, continua tancat. Malgrat que l’abril de 2022 l’Ajuntament va comunicar que transformaria l’espai en un hub de la tecnologia i la innovació aplicades als esports, des de l’administració local encara no s’ha fet públic en quin estat es troben les licitacions del projecte (el qual hauria de començar a reformar-se l’any vinent). L’obra es va pressupostar en 40 milions d’euros.

La transformació de la Fira

Més enllà del nou ús esportiu del Pavelló d’Itàlia, el projecte de transformació de la Fira també preveu la construcció de 500 habitatges públics i nous equipaments, com ara un segon centre d’atenció primària, un equipament assistencial per a gent gran i per a persones amb diversitat funcional o l’ampliació del Museu Nacional d’Art de Catalunya.

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2024