L’any 1979 un grup de pares del Poble-sec amb fills discapacitats psíquics van decidir associar-se i crear uns tallers perquè, quan els fills acabessin l’etapa escolar, poguessin tenir una ocupació. Així va néixer, ara fa 40 anys, el Taller Artesà: un espai al carrer de Tapioles, 27 on les persones amb capacitats diferents podien trobar-se i fer activitats d’artesania com sabons, bijuteria o caixes. L’Associació de Pares de Discapacitats Psíquics del Poble-sec (ASDIN) va anar creixent i evolucionant amb els anys, avui és un dels col·lectius amb més trajectòria del barri i forma part del Grup Artesà, que inclou la Fundació Artesà, l’Associació de Pares i les USAPS (les Unitats de Suport a l’Ajustament Personal i Social que treballen per a la inclusió sociolaboral de la persona amb discapacitat intel·lectual treballadora del Centre Especial de Treball de la Fundació).
Inserció laboral i habitatge
Un dels puntals de l’ASDIN és el Servei Ocupacional d’Inserció, que acull a persones amb una discapacitat laboral d’entre el 33% i el 65%. Tal com expliquen des de l’Associació, “l’objectiu d’aquest servei és la formació professional com a pas previ a la contractació dels usuaris en el Centre Especial de Treball o en una empresa ordinària” a través de la realització de programes de formació i integració laboral en el treball. Les persones amb més del 65% de discapacitat laboral poden accedir als tallers que formen part del Servei de Teràpia Ocupacional: n’hi ha de costura, de fonètica, de llenguatge de signes, musicoteràpia, manualitats, ioga, teatre i psicomotricitat, entre d’altres.
Pel que fa als serveis d’habitatge, l’entitat disposa d’una Llar-residència amb personal de suport professional que ofereix totes les prestacions necessàries per garantir una bona estança a les persones que hi conviuen. L’espai consta de dormitoris, cuines, banys equipats, saló i menjador i, a més de l’estança, s’ofereixen tallers per fomentar l’autonomia i es realitzen sortides i activitats d’oci.
Fomentar la inclusió
Des del Centre Especial de Treball de la Fundació Artesà un equip de persones usuàries de l’entitat ofereix servei de neteja, servei de muntatges de cablejat i brigades mediambientals (creades amb l’objectiu de tenir cura de l’entorn i fomentar la integració sociolaboral de les persones amb discapacitat intel·lectual).
Entre les activitats que porta a terme la Fundació per fomentar la inclusió social de les persones amb discapacitat intel·lectual destaquen l’equip d’Hockey Plus (creat en col·laboració amb el Barça Hockey), un hort urbà de 400 m2 on es practica l’agroecologia i el grup Batukada Artesà: una formació de percussió de ritmes Samba-Reggae integrada per persones amb discapacitat psíquica i on s’utilitza la música com a eina de transformació social.